Pamatuj, že tě mám rád

Pamatuj, že tě mám rád https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43250/bmid_pamatuj-ze-te-mam-rad-670-43250.jpg 4 68 16

Santiago si načerno půjčuje luxusní auta z dílny, kde pracuje, a vydává se za ředitele banky, aby zapůsobil na studentku z aristokratické rodiny. Když se vše prozradí, vztah skončí a Santiago nastupuje do španělských legií. Montse Cambra, čtyřiačtyřicetiletá lékařka, najde zhruba dvacet let starou fotografii. Má utkvělou představu, že je na ní její dávno ztracená životní láska, mladý muž z chudé rodiny, se kterým prožila vášnivý milostný románek. Odjíždí z Barcelony a pokouší se ho najít kdesi v Západní Sahaře. Román se odehrává ve dvou časových a místních rovinách. Část příběhů sahá do 70. let 20. století, část do nedávné současnosti. Místně jsou události situovány střídavě do Barcelony a Afriky. Filmovými střihy zavádí autor čtenáře do jednoho či druhého období, do jednoho či druhého místa. Všechny obrazy propojuje příběh lásky, který začal ve Španělsku jednoho horkého léta a má pomyslnou dohru v saharské poušti o dvě desetiletí později… Západní, dříve Španělská Sahara, byla roku 1979 připojena k Maroku – tato anexe proběhla proti vůli obyvatel, kteří chtěli vytvořit samostatný stát. Někteří uprchli do Alžírska nebo do neobsazené části země, kde dodnes žijí ve stanových táborech. Luis Leante se historických událostí a politiky dotýká v románu nepřímo. Atmosféru saharského Al Ajúnu, katalánské metropole sedmdesátých let nebo utečeneckých táborů v Alžírsku však líčí sugestivně a s citem pro detail a odhrnuje tak závoj mlčení a nezájmu, který přes Západní Saharu hodilo nejen Španělsko, ale celá Evropa.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Mira si yo te querré , 2007


více info...

Přidat komentář

BabaJaga11
12.05.2023 5 z 5

Nečekala bych, že mě tato knížka tak zaujme. Sahara, vedro suchu, vojáci... a Barcelona a okolí s luxusními rezidencemi i obydlími chudiny... kontrast hezký, exotický, ale zpočátku čtenář netuší, jak mnohovrstevný příběh se před ním rozvine. Časových rovin je tam totiž víc než dvě, respektive v rámci obou hlavních, ca 25 let od sebe vzdálených období, se rozvíjí ještě několik samostatných, v čase posunutých dějových linek, které se později spojí. Zavítáme do nemocnice v Barceloně i v saharské Smaře, ano, kupodivu i na Sahaře takové zařízení existuje.

Milostný příběh je vykreslený střízlivě, bez zbytečných kudrlinek; zdání jisté odtažitosti klame, láska dvou mladých lidí přečká i jejich mládí a odloučení... Ale to není hlavní poselství příběhu tím je spíše síla přátelství a lidství, v kontrastu s krutostmi či lhostejností, jichž se dopouštěli ti, kdo měli zrovna moc rozhodovat... Ano, možná, si autor Sahařany zidealizoval. Ale možná také ne. Období "současnosti" není v knize přesně datováno, ale podle věku Montse Cambrové lze dojít zhruba k roku 2000, od něhož nás dělí přibližně jedna generace. Co se stane s lidmi, kteří nepoznali jiný život, než ten v utečeneckých táborech, kde se narodili a vyrostli? Sotva můžeme mít optimistická očekávání, zvláště když navzdory primitivním podmínkám, nichž tito lidé žijí, mají přístup k moderním informačním technologiím. Nejdříve televize, ale posléze i internet je přenesou o kilometry dál, někam, kde to z jejich pohledu musí vypadat jako v ráji. Nechtěli byste se tam dostat, ať to stojí co to stojí, být na jejich místě?

Další příklad toho, jak mezinárodní společenství trestuhodně selhalo. V knize popisovaný nálet a shození napalmu a bílého fosforu na civilní obyvatelstvo žijící ve stanech (!) o dvě desetiletí později vystřídala falešná lidumilnost. Nejen to první zabíjelo... Mocní prohlásili, že to zvládnou, tím ale nemysleli sebe, nýbrž všechny ostatní Evropany, jimž začínají určovat pravidla jiné národnosti a kultury takové, které by si ve své zemi diktovat nenechaly. Stávají se ale někým jiným v Evropě, která ústy svých politiků stále častěji popírá své hodnoty, je tak snadné vyměnit houževnatost a hrdost za sociální dávky... Knihu doporučuji všem čtenářům s otevřenou myslí :-).

SCP
30.08.2022 4 z 5

Stavovské poměry Španělska, západosaharská otázka, hledání.
Příliš romantické zobrazení Západosahařanů (možná účelové), nedostačující doslov (nevysvětleny některé reálie v textu). Doporučuji si něco nastudovat nebo promluvit s nějakým Španělem, který o této otázce ví více.


MilaJ
26.12.2021 5 z 5

Krásná kniha s ještě krásnějším koncem :). Opět dvě časové roviny, což mám ráda. Nádherný a silný milostný příběh. Určitě doporučují!!!

bod
29.06.2020 2 z 5

Cením si toho, že jsem mohla nahlédnou do prostředí a problému o kterém nic nevím. Ale vadilo mi, podle mne,přehnané cestování v čase, prostředí, osobách. Nemyslím, že by to mělo být povídáno jako pohádka ale co je moc, to je moc.

Solette
15.04.2020 4 z 5

Krásna kniha. Začiatok trochu chaotický, ale od 40tej strany to už šlo. A stálo to za to. Zvláštny pocit, keď vás príbeh "donúti" na poslednej strane plakať....

petrarka72
19.12.2019 5 z 5

Působivé. Silný milostný příběh, prakticky nepoznané (a zdá se, že pro Evropana těžko poznatelné) exotické prostředí, nepřehlednost zvratů a nečitelnost životních podmínek a míjení jako téma. A ta pointa... ta pointa....

intelektuálka
17.11.2018 4 z 5

Exotický milostný román se spoustou informací z afrického pobřeží a pouště...

Dvě časové roviny - mladá láska dvou lidí z odlišných společenských skupin - a pro mne neznámé prostředí legionářů...

A kousek nám neznámé historie - v závěru mapa i doslov nám osvětlí to, co je pro nás evropany neznámé...

Montse a Santiago - podaří se jim po letech znovu se najít ?

ODEON již tradičně uvádí knihy, které nejsou pro širokou čtenářskou obec.

Já se v této knize dozvěděla nové informace - a proto ji doporučím.

magnolia
04.09.2016 3 z 5

Další kniha z Afriky (neplánovaně se mi letos dostávají pod ruku, i když jsem k tomuto kontinentu nikdy nijak netíhla), zase zajímavá, pro mne objevná. Hlavním místem děje je oblast Západní Sahary s historickými vazbami na Španělsko, což je dobře popsáno v doslovu. Příběh lékařky Monseratte se prolíná s osudy její první lásky, ale její vyprávění mě bavilo víc, nežli vojenský život legionáře. Nechybí tu láska, napětí, poznávání jiných kultur, následky politických machinací, které odnášejí ti nejchudší a stávají se tak věčnými uprchlíky. Zaujal mne národ Sahařanů, skromný způsob obživy a pohostinnost těch, kteří mají sami tak málo. Malinko jsem se občas ztrácela v čase, místy je čtení náročnější (ale ne zase tolik).

Jana_Z
25.04.2016 4 z 5

Po knize jsem sáhla náhodou a musím konstatovat, že to byla náhoda šťastná. Líbil se mi příběh samotný, ale jeho zasazení do saharské pouště je pro nás exotické a asi proto tak trochu pohádkové. Arabský svět má určitě víc barev, než se zdá po shlédnutí večerních zpráv. V doslovu jsou odkazy na další zajímavé knihy, ale zdá se, že většina jich zatím nebyla přeložena do češtiny. Asi se budu muset naučit španělsky :-)

Šárka_D
23.07.2014 4 z 5

Tahle kniha se čte moc dobře, a přes to, že je celkem útlá, se do ní vešel poměrně rozvětvený a barvitý příběh :) Je tam asi všechno, co potřebuje správný "trhák" - dobrodružství, láska, napětí, přátelství, hrdinství, exotika. Pro mě osobně první seznámení s problematikou Západní Sahary, o které jsem neměla ani tušení, navíc mě nutí dohledat si další informace.
Oceňuji skvělý český doslov.

lilycharlybeth
04.09.2013 5 z 5

Jedna z nejúžasnějších knih, co jsem kdy četla. Vybrala jsem si ji původně ke čtení jen proto, že má hezký název a že je španělská - a příjemně mě to překvapilo. Možná je to přeskakování v časových rovinách a místech zpočátku trochu matoucí, ale to se časem srovná. Jako velké plus bych ještě přiznala, že součástí této knihy, jako i ostatních knih v této edici, je i obsáhlý doslov.
Přátelství mezi Santiagem a Guillermem považuju za jednu z nejkrásnějších věcí na téhle knize, ač to nebyl tak úplně ústřední motiv. Ale tahle dvojice mi "seděla" o mnoho víc, než Santiago a Montse.
Ovšem konec je nepřekonatelný :)

budíček
08.06.2013 4 z 5

Po dlouhé době jsem sáhla po neznámém autorovi a novějším díle a nelituju, spíš naopak. Hodně příjemně mě tato knížka překvapila. Jediné minus bylo to, že občas jsem zezačátku měla problém poznat, v které časové linii autor zrovna příběh vypráví, ale o odstavec dál už jsem měla jasno. Anotace se k ději celkem vyjadřuje, takže ho rozpitvávat víc nebudu, snad jen že postavy si mě získávaly tak nějak postupně, občas jsem s nima nesouhlasila a pak se stalo něco, díky čemu jsem změnila názor a držela jim palce. Příběh sám je zajímavý a dojemný, občas napínavý a občas i trošku drsný. Nicméně hodně na mě působila povaha a klid lidí žijících v poušti. Jako by věděli něco, co druzí lidé žijící denně ve stresu a shonu ani netušili a unikalo jim to. A poušť písek a horko bylo tak dobře popsáno, že občas jsem měla při čtení pocit, že to mám všechno před očima, nekonečnou Saharu a duny písku, nad nimiž zapadá slunce nebo září miliony hvězd. Konec a pointa mě dostali úplně i když kdybych věděla, nad čím se během čtení zamýšlet, tak by mi to asi došlo, ale i tak je to jeden z mála nových příběhů, který doporučuju.

natyne
05.05.2013 4 z 5

Zaj

evasamankova
25.02.2013 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Jak tématem, tak i formou vyprávění. To se odvíjí ve více dějových liních a čtenář si musí poskládat dohromady mozaiku celého příběhu. Pro mě to však bylo někdy na škodu, hlavně na začátku, kdy to působilo celkem chaoticky, protože těch linií je opravdu hodně. Autorův styl je čtivý, přesto místy jde o poměrně náročné čtení. Výsledný efekt je však dobrý, téma poučné a konec knihy velmi nostalgický...

misssicccka
30.03.2011 4 z 5

Ze začátku mi dělaly problémy pouštní epizody, byly mi bližší ty současné. Přiznávám, že jsem knihu málem i odložila bez dočtení. Nevzdala jsem to a ten konec - ten závěr, který je o tom, že často něco najdeme, aniž bychom to poznali, je silný :) jak dobrá káva a přesvědčivý.
I když je to chvílemi náročnější, doporučuji.

Heraldine
04.12.2010

veľmi krásny príbeh o láske, o púšti a púštnych ľuďoch... navyše mám veľmi rada knihy, kde sa striedajú časové línie, a tu som si to dokonale vychutnala

Štítky knihy

milostné romány Španělsko španělská literatura Maroko Sahara

Autorovy knížky

Luis Leante
španělská, 1963
2010  78%Pamatuj, že tě mám rád

Kniha Pamatuj, že tě mám rád je v

Přečtených90x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených10x
Knihotéce87x
Chystám se číst33x
Chci si koupit2x