Slzy pro Ommu

Slzy pro Ommu https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500747/bmid_slzy-pro-ommu-mCO-500747.png 4 11 3

Michelle Zauner bylo krásných pětadvacet let, žila ve Filadelfii, pracovala jako číšnice a snažila se rozjet kariéru v hudební branži, když se dozvěděla, že její matka onemocněla. Všeho nechala a odletěla domů do Eugune v Oregonu, aby s ní strávila poslední bolestné měsíce boje s rakovinou. Pohlcující upřímný příběh vypráví o Michellině dozrávání: jak se distancovala od korejské identity, aby se k ní následně s pokorou vrátila, a jak si hledala vlastní cestu, díky níž by se s hlubokou ztrátou vyrovnala. S humorem a srdečností popisuje, jak vyrůstala jako dívka asijsko-amerického původu pod tíhou očekávání své matky, až se raději odstěhovala na druhý konec země. Sdílí milé vzpomínky na prázdniny, které jako dítě trávila v babiččině bytě v Soulu, a líčí, jak se jako dospělá učila vařit korejské pokrmy, jež zmíněné vzpomínky oživují. Však si také co týden užívá návštěvy oblíbeného asijského obchodního řetězce, který jí svým způsobem poskytuje konejšivou náruč. Michelle Zauner píše velmi živě a přímočaře, lyricky a otevřeně, takže na stránkách této knihy působí stejně výrazně jako na jevišti. Slzy pro Ommu představují mimořádný debut – tohle dílo v duchu oceníte, vřele ho doporučíte a rádi si ho znovu přečtete.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Grant Cardone CEE
Originální název:

Crying in H Mart: A Memoir , 2021


více info...

Přidat komentář

zuzulique
30.10.2023 5 z 5

Michelle Zauner, ktorá je predovšetkým známa v hudobnom svete (skupina Japanese Breakfast), napísala mimoriadne zrelý debut.
Tieto "vzťahovky" mama - dcéra sa mi v poslednom čase nejako tisnú do rúk a je pre mňa ťažké ich nepreplakať.
Kniha Slzy pre Ommu predstavuje memoáre, v ktorých rozpráva o svojej kórejskej mame, s ktorou mala vždy náročný vzťah, no vždy ich spájala spoločná vášeň pre jedlo, ktorá sa tiahne celým románom.
Michelle sa narodila v Soule, no vyrastala už v americkom Oregone, napoly Kórejka, napoly Američanka, v detstve ju označovali za Číňanku alebo Japonku, v tej dobe aj počas dospievania veľmi ťažko prijímala druhú časť svojej identity a snažila sa ju v sebe popierať a dištancovať sa od nej.
Túžba presadiť sa vo svete hudby narážala na odpor rodičov, hlavne mamy, u ktorej nenachádzala podporu, preto sa presťahovala na druhý koniec krajiny, aby žila svoj vlastný život a plnila si svoje sny.
Michelle má 25, keď mama ochorie, opúšťa svoju rozbiehajúcu sa kariéru a vracia sa k mame, aby s ňou strávila posledné bolestné mesiace a oplatila jej všetku starostlivosť a lásku, ktorú od nej dostala.

Úprimný príbeh o dozrievaní, zmierení sa, prijatí svojej kórejskej identity, plný spomienok na detstvo strávené u babky v Soule, opisuje ako učí v dospelosti variť kórejské pokrmy, cez ktoré sa jej všetky tieto spomienky vynárajú. Navštevuje ázijský obchodný reťazec "H mart," kde nakupuje ingrediencie na svoje kulinárske pokusy a často sa ocitá v slzách, držiac v rukách nejakú z potravín, ktorá jej pripomína jedlá láskyplnej mamy.

Vypočula som si piesne od Japanese breakfast a ešte sa k tomu určite vrátim, ide o alternatívny indie-pop, prudko počúvateľný. Cez texty piesní takisto často spracováva svoj žiaľ a stratu. V knihe rozpráva o svojich začiatkoch v hudobnom priemysle a sne dostať sa do šou Jimmyho Fallona, vtedy už ste niekto. Približne pred rokom sa jej to podarilo a okrem hudby odprezentovala aj svoju knihu, ktorá sa stala bestsellerom krátko po publikovaní. Teším sa, že sa dostala aj do našich končín a ku mne cez moje alternatívne svety k-popu a k-dramy :) Dokonca sa chystá filmové spracovanie!

kedlis
21.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Michelle zažila ztrátu blízkého člověka, se kterým měla komplikovaný vztah a teď se s tím potřebuje nějak vypořádat. Takhle podané to zní lákavě, ale forma podání mi tak úplně neseděla. Přišlo mi, že by se zápisky hodily do sezení s terapeutem/kou, jelikož autorčiny rodiče ji rozhodně během jejího života nešetřili, ale v knize mi chybělo jakési posunutí či větší nadhled.
Líbilo se mi propojení s korejskou kulturou a jídlem, která se svým způsobem prolíná celou knihou, každopádně na začátku opravdu v hutné formě, kterou je nutné se prokousat.


SCP
24.09.2022

4,5*. Syrová výpověď s nádechem melancholie. Na začátku popis složitých rodinných vztahů, které jsou pak v průběhu doplňovány (otázky identity a dospívání). Starost o matku během nemoci a vyrovnávání se se ztrátou. Jídlo je důležitou součástí života, protože jeho prostřednictvím nejvíce cítí lásku své matky a spojení s celou rodinou.
V českém vydání je použit dvojí přepis jihokorejských reálií.

Štítky knihy

Amerika Korea

Autorovy knížky

Michelle Zauner
americká, 1989
2022  71%Slzy pro Ommu

Kniha Slzy pro Ommu je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst30x
Chci si koupit16x
dalších seznamech1x