schmidtec schmidtec komentáře u knih

☰ menu

Reportáž, psaná na oprátce Reportáž, psaná na oprátce Julius Fučík

Když pominu to, kdy komunistické zlo využilo tohle dílo k manipulaci obyčejných lidí a k tomu, aby skryli vlastní kostlivce ve skříni, tak poměrně čtivé dílo, které ale nepovažuji za příliš autobiografické. Už jen z důvodu, že stále pochybuji v pravdivost příběhu... ale i tak mi tato kniha něco dala. Hlavně absurditu lidu a jeho směšně vytvořeném systému, kde hlavní roli hraje zničení osobnosti a psychiky jedince- jen pro potřebu "dokonalé společnosti".

15.06.2016 2 z 5


Dharmoví tuláci Dharmoví tuláci Jack Kerouac

I want to go away, alone with my madness.

01.12.2015 5 z 5


Modrá, nikoli zelená planeta Modrá, nikoli zelená planeta Václav Klaus

Tak nějak jsem člověk názoru, že kniha nemůže být až takový brak, aby byla řazena mezi naprostý odpad. Každý, ať už je to spisovatel či "spisovatel" se na knize nadře, ať už je to kniha tak na podpal nebo na podpěru viklajícího stolu. Bohužel jsem se mýlila, náš bývalý pan prezident mne nevědomky přesvědčil o opaku.

28.06.2015 odpad!


Řbitov zviřátek Řbitov zviřátek Stephen King

Nerozumím, čím si tato kniha vydobyla srdce tolika čtenářů, pro mne naprosté fiasko, které mne už od začátku vůbec nebavilo. Stephen King je samozřejmě mistrem hororu- to naprosto bez pochyb, ale tento první počin, který jsem od něj měla poprvé v ruce, mě se vším všudy zklamal. Kniha mi nic nedala- jen vzala- určitý čas, který jsem u této knihy strávila. Bohužel...

28.06.2015 1 z 5


Piercing Piercing Rjú Murakami

První kniha od Murakamiho, kterou jsem měla tu čest přečíst. Člověk si musí zvyknout na temnou atmosféru knihy, kde už při první stránce jste plní obav, co jste to otevřeli za dílo.
Hlavní hrdina, vyčnívající ze společnosti, frustrovaný, na kterém je brilantně ukázáno, jak jednotlivce ovlivní dětství a následně utrpí psychika. Zdá se jako poměrně normální člověk (i když vysvětlete někdo definici slova "normální") , kterého potkáte na ulici... ale není vše tak jasné, jak se na první pohled zdá. Mám z tohoto velmi smíšené pocity. Ani zde nehledejme žádný děj- představí se nám jen dva lidští trosečníci, kteří proplouvají životem s tíhou u srdce.

28.06.2015 5 z 5


Drasticky dojemný Dexter Drasticky dojemný Dexter Jeff Lindsay (p)

Dexter byl pro mne vždy jen ten seriálový- a u toho to také zůstane. Kniha mne velmi zklamala. Nemám ponětí, zda-li se jedná jen o tento nepodařený kousek, určitě mám v plánu skočit po dalších dexterových knihách, ale tento počin byl pro mne osobně velkým fiaskem... nezáživným, nudným a naprosto jiným Dexterem, než kterého znám.

28.06.2015 2 z 5


Elementární částice Elementární částice Michel Houellebecq

Přečetla jsem nespočet knih, které mne chytly vlastní psanou formou, svým příběhem, ale jen Houellebecq mne dokázal opravdu chytit za srdce. Pomocí hlavních postav představit soudobou společnost, která se naprosto vymkla kotrole. Pro mnohé velmi kontroverzní dílo, pro mne osobně velkým přínosem mezi světovou četbu, kde spisovatel vyřkl názory, které nepatří mezi prachsprosté fikce.

26.06.2015 5 z 5