Dharmoví tuláci

Jack Kerouac

přehled

Dnes již klasický, ale stále inspirativní román jednoho z otců hnutí beat generation o vstupu buddhismu do amerického způsobu života. Prototypem hlavního hrdiny románu se Jacku Kerouacovi stal básník a ekolog Gary Snyder.

Literatura světová Romány
Vydáno: 2002 , Maťa
Originální název: The Dharma Bums, 1958

Co říkají o knize uživatelé?

Kniha 'Dharmoví tuláci' od Jacka Kerouaca vyvolává silné emoce a osobní reflexe. Čtenáři oceňují její schopnost přenést je do jiného světa, kde se mísí svoboda, příroda a duchovní hledání. Mnozí čtenáři ji považují za inspirativní a plnou hlubokých myšlenek. Vzpomínají na své vlastní cesty a životní zkušenosti, které kniha vyvolává. Kerouacův styl psaní je pro ně jedinečný a nezapomenutelný, i když někteří čtenáři vyjadřují ambivalentní pocity ohledně jeho filozofie a přístupu k životu. Všichni se shodují, že kniha má své místo v literatuře a zasahuje do jejich životů různými způsoby. Více v komentářích.

Komu by se kniha Dharmoví tuláci mohla líbit?

• Milovníci beatnické literatury
  • Čtenáři hledající duchovní inspiraci
  • Fanoušci příběhů o cestování a svobodě
  • Ti, kteří se zajímají o východní filosofii
  • Čtenáři s osobními vazbami na přírodu

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dharmoví tuláci. Přidejte ho zde. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

špulo
28.09.2025

Mal som 18-19 rokov, plnú hlavu poézie, filozofie a snov o slobode. Aj ten roadtrip sa vyskytol (a nie jeden), aj niekoľkodňové párty kade tade u všelikoho so všelikým... Nebol som v tom sám. Boli sme partička mladých talentovaných človiečikov holdujúcich literatúre, umeniu, alkoholu a dlhým nočným rozhovorom. Užívali sme si život každou sekundou v opare cigaretového dymu a vlastného pocitu nezávislosti. Jack nám bol v tomto období mocným sprievodcom, až vzorom.
Táto kniha nie je o veku čitateľa. Je o jeho povahe a schopnosti vnímať a počúvať seba samého. A konať tak. Kniha nie je návodom ako k tomu pristúpiť. Ukazuje ako k tomu pristúpil autor. Či sa k nemu pridáte, je na vás. Jeho spôsob sa môže zdať sebecký, ignorantský, nezodpovedný atď atď atď. Lenže práve o tom to je. V Jackovom podaní to inak ani nejde. Sloboda, fyzická alebo duchovná, sa ťažko hľadá s kotvou spoločenských noriem na nohe a na duši. Jack tú kotvu odhodil. Možno až príliš ďaleko. Akokoľvek, skúste si tento výlet za slobodou s jeho autorom užiť. Aspoň jedným okom. Možno vás zinšpiruje k vlastným výletom. S batohom, aj bez. Cesty sú rôzne a vyraziť na ne sa dá v akomkoľvek veku ;)).

všech 71 komentářů

Související novinky - Dharmoví tuláci (1)

Knižní novinky (40. týden)

29.09.2019

Because in the end, you wont remember the time you spent working in the office or mowing your lawn. Climb that goddamn mountain

Kniha Dharmoví tuláci v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Mé knihovně271x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi