rtep rtep komentáře u knih

☰ menu

Dech smrti Dech smrti Arnaldur Indriðason

dost násilí a hořkého děje.

06.12.2012 3 z 5


Paladin Paladin Carolyn Janice Cherryh

Vyloženě trapný obal, člověk čeká nějaké fantasy a on je to zatím skoro staročínský bojový román o starém zapšklém mistrovi bojových umění a válečnictví a mladé holce co se chce naučit zabíjet, aby pomstila svou rodinu. Převážná část knihy se odehrává na hoře, kde probíhá výcvik. Tuhé, prosté podmínky, nesmlouvavý mistr, hloupá ale zarputilá holka. Proměňují se oba, konec knihy mě dost zklamal. Ale ty 3/4 děje jsou výborné.

31.05.2012 4 z 5


Idylky Idylky Božena Kunětická

Povídky jsou svižné, často z přírody a vesnického života, kdo má rád knihy od Hálka, potěší ho také

31.05.2012 3 z 5


Děvín Děvín Šebastián Hněvkovský

Docela jsem se u čtění pobavil. Některé pasáže odbočující do nikam bych utnul, a byla by z toho docela svižná, vtipná balada

31.05.2012 4 z 5


F. L. Věk I. F. L. Věk I. Alois Jirásek

Některé pasáže mohl pan Jirásek pokrátit, ale i přesto je kniha napínavá. Ožívá v ní velké množství obrozenců, co jsou pro spoustu žáků zcela nudné existence. Takže díky Jiráskovy je mohou čtenáři alespoň nepatrně ocenit. Na druhou stranu zamilovaných pasáží - mladý Věk a pražská pipka, je v prvních 4 dílech příliš.

31.05.2012 4 z 5


Eragon Eragon Christopher Paolini

Těžké zklamaní, na hranici odpadu. Ořezat knihu o 200 stran minimálně a možná by se dala i číst. Knihu doporučit nemohu, je to ztráta času.

31.05.2012 1 z 5


Jediný Jediný Richard David Bach

Váhám, co od Bacha doporučit. Jstě - profláklý Racek snad. Jediný mě dlouho inspiroval silou myšlenek. Teprve po letech jsem zjistil, že ani u něho to tak růžové nebyl, když se s Leslie rozešli a to na stará kolena. Obdivuji ho za jeho neúnavný boj s křesťanským fanatismem a dogmatismem. Na druhou stranu si představit lidstvo bez válek je bohužel utopie.

31.05.2012 4 z 5


Andělin popel Andělin popel Frank McCourt

Brilantní, svižné a vtipné vyprávění na pozadí osobních i společenských hrůz v chudém Irsku. Knihu jsem se obával číst, jestli to náhodou nebude takový ten "chudáčkovský" románek, kde si každou stránku pořádně protrpíte. Opak je pravdou. Katastrofy či hrůzy tam tedy neberou konce, ale člověk je při čtení doslova fascinován autorem, který navzdory všemu se dokáže smát, a nacházet v životě legrační stránky. Knihu bych doporučil všem, kdo si myslí, že mají tzv. těžký život. Leckdo pak možná svůj názor přehodnotí...

31.05.2012 5 z 5


Odkaz - Pravdivý příběh bratří Mašínů Odkaz - Pravdivý příběh bratří Mašínů Barbara Masin

Vrazi, nebo hrdinové? Autorka, ač dcera jednoho z Mašínů, se snaží nezaujatě popsat kořeny své rodiny + jak se zběhlo to, že kluci museli z poválčené republiky utéct. Během útěku zažijí hodně těžkých chvil... přeci jen jde po nich tisíce příslušníků policie a armády. Knihu doporučuji i těm, co je válečné knihy nezajímají, a nebo kdo jsou skeptičtí k odvaze těchto našich velkých hrdinů.

31.05.2012 5 z 5


Hlavou a srdcem Hlavou a srdcem Bryce Courtenay

Je to jedna z mála knih, co jsem přečetl o jižní Africe. V popředí však není nějaký dobrodružný příběh ala Wilbur Smith, ale příběh, jakoby zrozený z africké země. Ač bílý kluk, dělá africká kouzla a roste nejen podle bílých měřítek tamních lidí. Milovníci filmu Rocky si jistě přijdou na své, ale nejen ti, protože příběh je mnohem barvitější a hlubší. Sledujeme klučinu, který si zamiluje box, a kterému je hozeno hodně klacků pod nohy, ale on se úporně snaží jít dál. Příběh tak není jednou velkou agónií, jak bych čekal, ale svěřepým, statečným bojem. Také při čtení nahlédnete pod pokličku vztahů mezi Bůry (holandští kolonisté) a Angličany.

31.05.2012 5 z 5


Profesionální válečník Profesionální válečník Richard Marcinko

Ještě lepší jsou další díly Prof válečníka, ale i tenhle byl strující. Autor vám dlouho nemusí vykládat, že píše ze života a to pěkně drsného života, pěkně drsných kousků. Knížku si zamilují i ti, ktěří vůbec něčtou válečné knihy, protože je o čemsi vyšším, než jen o válčení. Zárověň však kniha může zklamat řadu lidí, kteří jsou odkojeni akčními filmy, kde hl hrdina má plné kaps super technických hraček a podává nadlidské atletické výkony. Ve skutečnosti je to všechno mnohem drsnější, primitivnější a brutálnější. Pan Marcinko, poloviční slovák, ví o tom svoje, a ani na chvíli vás ve svých knihách o tom nenechá na pochybách.
Zárověň je kniha velkou kritikou celé řady byrokratických praktik, s nimiž se v nejrůznějších formách můžeme setkávat na většině úřadů i celé řady pracovišť. Marcinkovy postřehy a úvahy mohou pomoci leckterému pracovními, sportovnímu, či jinému týmu začít fungovat mnohem lépe a efektivněji.

31.05.2012 5 z 5


Ragtime Ragtime E. L. Doctorow

Říkal jsem si, jaká asi bude kniha, když film je tak dobrý, a nezklamala. Kdo nerad čte encyklopedie, tak touto knihou získá velmi plastický obraz americké spolčenosti z počátku 20. století. Překvapilo mě, že některé z postav opravdu existovaly, dokonce i na internetu můžete nalézt jejich fotografie. Problém národnostních menšin je v mnoha státech aktuální dodnes, a tento román ukazuje, kudy vývoj může jít. Vyjít s druhými, a pochopit je nemusí být vždy nejlehčí. Zvláště když máme občas sem tam nějaký předsudek, co nám to příliš neulehčuje.

31.05.2012 5 z 5


Poctivý Abe Poctivý Abe Antonín Zhoř

Je to víc než dobrodružná, či životopisná kniha. Díky bohu prosta prostých, dobrodružných zápletek. Dítě ji může číst zrovna tak jako dospělý. Pamatuji dobře jak mě kniha hodně oslovila tím, že lidé by měli toužit stát se lepšími, a potom pomoci i lidem kolem sebe. Ryzost Abrahamova charakteru je v české kotlině téměř k nenalezení, o to větší inspirací by mohla být i na naší politické scéně. Všichni máme rádi příběhy prosťáčků, kteří se dopracovali někam nahoru. Tento příběh je o to silnější, že je skutečný. Knížku bych určitě doporučil od 2 stupně základních škol výše.

31.05.2012 4 z 5


Zvířata a lidé v džungli Zvířata a lidé v džungli Will L. Comfort

Tohle je hodně zvláštní kniha, se silným dějem, který jakoby se odehrával někde bokem. Nesmírně hypnotické dílo, pan Coelho aj s tímto jen těžko mohou srovnávat. A přitom téměř nejde o duchovní dílo. Velice intenzívní jsou momenty, které hl. hrdina prožívá v přítomnosti šelem a dravců, a kdy ho od smrti dělí jen opravdu tenký vlásek. Rozhodně však nejde o klukovsky dobrodružnou knihu s velehrdinou vprostřed. Marně pátrám po jiné knize, ke které bych toto jedinečné dílo přirovnal.

31.05.2012 5 z 5


Malé ženy Malé ženy Louisa May Alcott

Knížka plná zajímavých nápadů. Ukázka toho, že i dívky nemusí prožít nudné, předem nalinkované dětství. Kniha evidentně inspirovala Rowlingovou při psaní Pottera a nápady mi připomínala některé "Foglarovky". Určitě nebude nudit ani dnešní mladou generaci, které je hlavně určena. Líbila se mi barvitost děje, nápaditost postav a prolínání jednotlivýc dívčích příběhů. Ani film http://www.csfd.cz/film/16851-male-zeny/ nezklame.

31.05.2012 5 z 5


Angličan, který vylezl na kopec, ale slezl z hory Angličan, který vylezl na kopec, ale slezl z hory Christopher Monger

Výborná, vtipná a svižná kniha, plná zajímavých lidiček. Film je zrovna tak milý. Kniha potěší a dá se číst i několikrát

31.05.2012 5 z 5