Poctivý Abe

Poctivý Abe https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64238/bmid_poctivy-abe-63bfae416b9ab.png 4 33 6

Povídka o životě Abrahama Lincolna, osvoboditele otroků, 1809–1865. Druhé vydání. Poctěno cenou Masarykova Lidovýchovného ústavu.

Přidat komentář

Denny45
11.03.2018 5 z 5

Prečítal som za dva dni. Úplne som sa začítal. Krásny príbeh, dobrosrdečný hrdina, dobrodružná zápletka ktorá opisuje život človeka, ktorý aj napriek moci stále zostal človekom. A musel za to aj zaplatiť. Autorov neuveriteľný výkon

slimáčik
19.08.2017 5 z 5

Teda!!! Predchádzajúcim komentárom som dala po "palčeku", lebo v mnohom vystihli, čím je toto dielo očarujúco výnimočné. Abraham Lincoln ožíva nie ako pompézne oslavovaný chladný monument ale ako človek, s ktorým stretnúť sa je veľkým požehnaním a povzbudením. Dokonca aj keď len cez stránky tejto knihy, v čom veľmi oceňujem "vyprávěčský" dar autora.
Nádherné je aj to, že žiakov a žiačikov po prečítaní, keď narazia v učive na meno Abraham Lincolna, zaujíma, čo ešte sa môžu o tomto "svojom blízkom známom" dozvedieť... Ďalší dar = povzbudiť k túžbe učiť sa, poznať viac.


Nielada
25.05.2017 5 z 5

Přečetli jsem s dcerami (8 a 10 let) a moc se nám líbila, obzvláště její první polovina, která pojednává o dětství a mládí slavného muže. Antonín Zhoř měl zřejmě dar vybrat ze životů slavných lidí to podstatné a napsat tak, aby tomu rozuměly i menší děti. Já sama jsem se toho hodně dozvěděla. Kniha je prodchnuta hodnotami jako spravedlnost, poctivost, skromnost, vstříctnost. Abraham Lincoln musel být skutečně pozoruhodný muž, takového prezidenta bych brala všemi deseti. Jeho příběh je pro mě inspirativní v mnoha směrech - jak jít za tím, čemu věřím. Jak to dotáhnout až do konce, jak nežít pro sebe. Klobouk dolů.

Adell-ka
18.12.2016 5 z 5

Příběh jednoho muže s dobrým srdcem, jehož laskavá povaha ho dovedla z venkovské chatrče až do křesla prezidenta Spojených států. Opravdu moc hezká knížka, čtivá a srozumitelná. Moc se mi líbila.

hankapimi
22.09.2014 4 z 5

Poprvé jsem četla tento román v 10 či 11 letech a moc se mi líbil, byla jsem tenkrát okouzlená a doteď si pamatuji, že mi tu knihu půjčila kamarádka mé maminky a zacházela s ní velice uctivě a opatrně... Po mnoha letech ( spíše desetiletí) jsem si jej s chutí znovu připomněla a obdivovala výstižný styl psaní Antonína Zhoře o jednom chudém dřevorubci, který se vlastní pílí, poctivostí a samostudiem stal americkým prezidentem. Jeho čestnost, pracovitost a svědomitost, snaha pomoci lidem kolem sebe a schopnost vidět v každém jeho lepší stránku je fascinující. Stejně jako jeho skálopevné přesvědčení, že otroctví musí být zrušeno, neboť žádný člověk nemůže vlastnit jiného člověka ! Drama občanské války i Abrahamovu tragickou smrt jsem tenkrát v dětství obrečela a ačkoliv neznám všechny americké presidenty, tak že byl jedním z prvních Abraham Lincoln, to si pamatuji celý život !!!

rtep
31.05.2012 4 z 5

Je to víc než dobrodružná, či životopisná kniha. Díky bohu prosta prostých, dobrodružných zápletek. Dítě ji může číst zrovna tak jako dospělý. Pamatuji dobře jak mě kniha hodně oslovila tím, že lidé by měli toužit stát se lepšími, a potom pomoci i lidem kolem sebe. Ryzost Abrahamova charakteru je v české kotlině téměř k nenalezení, o to větší inspirací by mohla být i na naší politické scéně. Všichni máme rádi příběhy prosťáčků, kteří se dopracovali někam nahoru. Tento příběh je o to silnější, že je skutečný. Knížku bych určitě doporučil od 2 stupně základních škol výše.