Angličan, který vylezl na kopec, ale slezl z hory

Angličan, který vylezl na kopec, ale slezl z hory https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36186/anglican-ktery-vylezl-na-kopec-ale-slezl-z-hory-36186.jpg 4 92 29

Jednoho letního dne roku 1917 dorazí do malebného městečka kdesi ve Walesu dvojice kartografů - mladý Reginald Anson, který se vrátil z válečné řeže ve Francii a jeho zkušený kolega George Garrad. Přišli proto, aby změřili místní dominantu - Fynnon Garw. Když se však místní lidé dovědí, že jejich hora neměří tisíc stop a tudíž není ničím více, než jen kopcem a nebude zanesena na královských mapách, rozhodnou se zakročit a chybějících dvacet stop hodlají vlastníma rukama na vrcholek doplnit. Je to otázka vlastní hrdosti a cti ve chvíli, kdy všichni mladší muži z městečka odešli na bojiště první světové války... Proti tvrdohlavým Walesanům, vedených hostinským Morganem a reverendem Jonesem, se však obrátí počasí a začíná to vypadat, že Fynnon Garw zůstane kopcem. Zdržet Angličany v městečku je výzva pro chytré hlavy. Předloha pro půvabný film s Hughem Grantem v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain , 1995


více info...

Přidat komentář

Kaduri
01.03.2024 5 z 5

Audiokniha.
Tak milý, okúzľujúci, veselý príbeh som už dávno nečítala (nepočúvala).
Rok 1917, niekde na pomedzí hraníc Anglicka a Walesu.
Pre obyvateľov dedinky Ffynnon Garw je priľahlá hora, s rovnomenným názvom - Ffynnon Garw, objektom waleskej národnej hrdosti.
A tak, keď došlí anglickí zememerači Reginald Anson a George Garrad vyhlásia, že "ICH" hora meria menej ako 1000 stôp, a je teda iba kopec, vyvolá táto informácia všeobecné pobúrenie. Začína zbesilý boj o nápravu. A vynaliezaví dedinčania sa neštítia použiť akékoľvek prostriedky...
Kratučká knižočka, ale mne sa ohromne páčila.
Dojemný záver.
Odporúčam.

Koka
18.06.2023 4 z 5

Milá epizoda z dějin walesko-anglických vztahů (děj se odehrává v roce 1917 v době I. světové války), zřejmě autentický příběh vylovený ze vzpomínek autorových předků.
Román vyniká zejména tím, že při každé možné příležitosti - v dialogu postav, při jakémkoliv posunu v ději - zdůrazňuje nenávist Walesanů vůči Angličanům a výsměšné pohrdání Angličanů vůči Walesanům. Co do důvtipnosti a kulišáctví vyhrávají Walesané nad škrobenými Anglány. Asi nejvíce mne pobavily zmínky o nabubřelosti jednoho z Angličanů, který se vytahuje, že "sjezdil" všechny kolonie impéria, kde pohrdal všemi domorodci bez rozdílu, přičemž ve skutečnosti sám je takovou nulou, jaké se ani nejzaostalejší a psychicky postižený obyvatel zapadlé waleské vesnice svou nicotností rovnat nemůže.
Příběh je dnes o to pikantnější, že oběma národům bude pravděpodobně za pár let kralovat dnešní princ z Walesu (i když ten pán ve skutečnosti z Walesu vůbec není).


Pítrs85
28.04.2022 4 z 5

Srdcovka, ať už se jedná o film, soundtrack, audioknihu (krásně načtenou Vladimírem Čechem), nebo (a hlavně) o knížku. Milý malý příběh malého národa uprostřed velkých vrch... chci napsat hor :-) Povídání Christophera Mongera na mě působilo, jako kdyby mi celý ten příběh vyprávěl vlastní dědeček, vy jen sedíte s pootevřenou pusou, po ruce máte šálek čaje, za oknem padají těžké kapky deště, a čekáte, kam se bude vyprávění ubírat. Zkrátka knížka, co zahřeje, i když je venku minus dvacet.

nai.ivka
26.04.2022 5 z 5

Líbil se mi už film. Pěkná odechovka, zrovna dnes jsem ji moc potřebovala.

esma
10.04.2022 4 z 5

Veselý, ze začátku potrhlý na konci dojemný příběh jenom potvrzuje, že cesta k cíli je stejně důležitá jako cíl sám...

evineckY
07.02.2022 4 z 5

Moc pěkně načtená audiokniha Vladimírem Čechem,
ve které je krásně vidět pospolitost a i když se všichni nemusí, tak když o něco jde,
všichni se semknou v jeden krásný celek.

mi-380
28.01.2022 5 z 5

Chytří „hloupí Honzové“ z Walesu a s nimi hezká Betty mi hlasem Vladimíra Čecha vysvětlili, že zdánlivě nesmyslný název knihy je naopak velice přesný a výstižný. Příjemný britský humor v zápletce, kterou autor uplatnil nejdřív jako scénárista a režisér ve filmu s Hughem Grantem a teprve potom přetavil v krátký román. Zpočátku jsem měl za to, že jde o standardní, mírně ztřeštěnou historku, ta ale postupem času nabírala na síle i hloubce, příběh se citlivě uzavřel a pátá hvězda přece jenom doplnila souhvězdí.
90 % (zatím 75 hodnotících s průměrem 84 %).

Greenfingers
09.01.2022 4 z 5

Humor v podání Christophera Mongera se mi líbil, i když jsem už četl i vtipnější kousky (zejména pak od mých oblíbených povídkářů O'Henryho a Leacocka).
Kniha na zpestření jednoho odpoledne - pobavila, avšak vyloženě nenadchla.

š.m.i.k
21.11.2021 4 z 5

Velmi příjemná oddechovka. Téma mě zaujalo, dobrý vtipný nápad... a i jinak se mi styl psaní trefil do nálady. Prostě pohoda.

janka2000
24.09.2021 2 z 5

Tato kniha mě velmi zklamala. Příběh o městečku, které se rozhodlo zvýšit svůj kopec, aby byl považován za horu, je absurdní a stejně i okolnosti stavby hory. Údajně krásná lovestory mi asi utekla, i když na konci byl zjevný nový pár. Takže hodnotím pouhými ⭐⭐.

zazvorka
06.09.2021 5 z 5

Báječná knížka, dojemná i radostná. Název je tak zvláštní, že jsem naprosto nevěděla, co čekat. Každopádně jsem ale dostala více, než jsem očekávala! Vřele doporučuji.

Dela111
27.05.2021 5 z 5

O takových knihách jako je tato říkám, že dokáží pohladit. Ten příběh má úžasný námět. Obyvatelé vesnice na začátku Walesu brali boj o svoji horu jako věc cti a hrdosti. Bylo to dojemné i silné zároveň. Celé je to milé, laskavé, úsměvné, ale i vážné vyprávění.
Výborný byl popis té spousty postav, často se stejnými jmény. A kdo konkrétně mě z těch svérázných lidí bavil nejvíc? Jednoznačně hostinský Morgan, který se staral nejen o to, aby lidé neměli hlad a žízeň, ale úspěšně zajišťoval, aby vesnice nevyhynula a díky němu se tak stále rodili noví malí zrzaví občánci... ;-)
U této knihy jsem zvolila audio a udělala jsem moc dobře. Pan Čech knihu načetl dokonale, to byla radost poslouchat, jeho přednes přispěl k mému nejvyššímu hodnocení.

kap66
06.04.2021 5 z 5

(SPOILER) Moje nejmilejší, nejdojemnější a zároveň nejvtipnější knížka za celý podivný uplynulý rok. Mohlo by se zdát, že její zápletka je postavená na malichernosti velšských venkovských buranů a jejich naschválech vůči anglickým škůdcům, kteří jim chtějí vzít symbol jejich hrdosti. ALE: všechno je jinak. Vesničané jsou ve svých „záludnostech“ mile neobratní a průhlední a právě ten Angličan, který nakonec sleze z hory, pochopí všechno. Možná i proto, že všichni jsou poznamenaní válkou, která dává vyšší rozměr nejen všem hloupůstkám, ale hlavně spojení všech s kbelíky v rukou - a snaze porazit aspoň ten kopec. Každého, kdo má srdce, snad musí tahle knížka oslovit.

jaroiva
21.02.2021 5 z 5

Přesně tohle jsem potřebovala na zahnání trudnomyslnosti. Bylo mi původně smutno, ale při poslechu jsem dočista zapomněla na svoje problémy a jediné, co mě rozesmutňovalo, je to, že Vladimír Čech už nic dalšího nenačte.

Petass
01.09.2019 5 z 5

Knihu jsem na poprvé odložila. Sáhodlouhý seznam představovaných postav a jejich přezdívek mě odradil. Na podruhé jsem se začetla hned. Originální až cimrmanovský námět byl skvělý. Suchý anglický humor, pestrá plejáda welských postaviček, vesnická hrdost a sounáležitost, nadšení pro společnou myšlenku. Nádhera! Doporučuji!

tygřík2
22.07.2019 5 z 5

Když poslouchám tenhle bezva příběh prostřednictvím vlídného hlasu pana Čecha, jeho nedostižného a kultivovaného přednesu, dávajícího tušit i jeho smysl pro tento druh humoru, cítím, jak mne opouští nenálada, chmury balí kufry, všechna tíha ze mne padá a já se ocitám na vrcholku hory? kopce? ve Walesu. Čekám, co domorodci vymyslí za další kulišárnu, držím jim palce a užuž hledám motyčku, lopatu a zahradní kolečko, abych jim vyrazila na pomoc s jejich problémem.

bekule
19.07.2019 3 z 5

Milá příjemná knížka se zajímavým námětem. Nemohla jsem se ubránit vzpomínáním na legendární Zvonokosy.

boxas
01.04.2019 5 z 5

Moc milá knížka...

ddkk
27.01.2019 4 z 5

Moc milý příběh. Oč je knížka útlejší, o to je vyprávění zábavnější. Mám z ní takový "typicky britský dojem" - suchý humor, svérázné řešení vzniklého problému, místní hrdost....příjemné počtení. A film s Hugh Grantem v hlavní roli je stejně úžasný...doporučuji obé!

Alma-Nacida
31.10.2018 5 z 5

Četla jsem už dávno v devadesátých letech, a teď se ke mně dostala audiokniha a mile mi tuto kouzelnou knihu připomněla. Velšani mi připadají tak trochu jako Češi, příběh je roztomile vtipný a současně dojemný. Kniha jako pohlazení na duši. :)

Štítky knihy

Anglie zfilmováno 20. století Wales

Autorovy knížky

Christopher Monger
anglická, 1950
1996  85%Angličan, který vylezl na kopec, ale slezl z hory

Kniha Angličan, který vylezl na kopec, ale slezl z hory je v

Přečtených116x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených12x
Knihotéce26x
Chystám se číst40x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x