risha03 risha03 komentáře u knih

☰ menu

Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Dobře, přečteno. Musím říci, že poslední cca 1/3 knihy byla trochu lepší. Nastal zvrat, trochu se tím vyjasnilo, proč první 2/3 některé postavy jednaly naprosto nelogicky, závěr byl taky ušel.

Ale i tak bych nedoporučoval. Je to útrpné číst, ve stylu pořád se postavy o něco snaží, ale je tam co dvě stránky další a další překážka, která jim v jejich úsilí hodí klacek pod nohy. Pořád a pořád dokola, což má být “hrozně napínavé ala cliffhanger, ale ve výsledku je to prostě strašné, obzvláště, když jde o hov**. Doslova. O prsten. K ničemu.

Jo a taky ta kniha strašně zestárla. Je o technologiích, ale byla psaná v roce 1999, tj. před zářím roku 2001, kdy se změnil diametrálně svět. Letištní zápletka tak byla vyloženě “z jiného světa, ale i stran internetu apod…. Nicméně od tohohle se dá odprostit, to ke zcela to nejmenší na této knize.

29.04.2024 2 z 5


Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Hele jsem v polovině a ano, dočtu to. Ale tohle má být ten slavný Brown? Ta kniha je příšerná, neustále natahovaná ke zblití zápletka, horší jak Ulice. Jedna kapitola končí stupidněji a otravněji než ta předchozí, honění se za prstenem, nekonečný počet osob snažící se přijít na to, co se děje ve vedlejší budově, dva idioti co mají být nejchytřejší v NSA neschopni zavolat ochranku, proč? Protože by se dal napsat “konec a zvonec. Otravná kniha a musím se doslova nutit přečíst každou další stranu.

25.04.2024 2 z 5


Božský imperátor Duny Božský imperátor Duny Frank Herbert

Těžké hodnotit tuto Dunu. Opět zcela jiná. Opět tak trochu vlastně zcela o hov**. Na rovinu, prostě to tak je. Proč tedy nakonec dávám 4/5? Protože mě asi trochu fascinuje. Četl jsem to poměrně rychle, bavilo mě to, byť opravdu "děje" je tam malinko. Ale zároveň mě to fascinovalo a chci číst dál, chci zapomenout na otravné muzejní fremeny a chtěl bych zase číst o pořádné poušti. Jak to? Vždyť v prvním díle jsem chtěl aby se Duna změnila, aby se naplnil sen fremenů a byla voda. Řekl bych opravdu, že série je fenomén. Nepopsatelným způsobem baví čtení o prdech (lidé to zde nazývají "filosofií", ale to je absolutní nesmysl, protože jde o "nesmysly" smyšleného světa/universa/scifi/zkrátka výplodů fantazie), které nemají přesah do našich životů. Naopak zde samozřejmé můžeme číst, jak naše kultura má přesah na dílo Herberta, kdy například Bible má jistý vliv na děj této knihy, ale tato kniha (na rozdíl od Bible) již následně nemá vliv na naše životy. Důvodem je totiž to, že ony "myšlenky" jsou zasazovány do vymyšleného vesmíru, proto se nedají uchopit (například ty o vládnutí) do našeho světa. Takže ne, tyto prdy, filosofie, nemají žádnou zásluhu na tom, proč je kniha čtena, slušně hodnocena, a proč si já opět koupím pátý díl série a bude ve čtení o historii smyšleného světa číst dál...... Tak proč tedy budu, když kniha je bez děje a "filosofování" je o ničem? To je právě fascinující.

18.04.2024 4 z 5


Živí mrtví: Cizinec a další příběhy Živí mrtví: Cizinec a další příběhy Brian K. Vaughan

Pfff. K úctě dokonalé série, čtyři z pěti. Jen kvůli tomu, protože první polovina je o ničem a máte ji přečtenou za 10 minut. Následující krátké jednohubky, nu, nanejvýš se pousmějete. Za něco (málo) stojí až příběh o Neganovi.

10.04.2024 4 z 5


Teď poznáte Negana! Teď poznáte Negana! Robert Kirkman

Mimochodem, ten překlad názvu je fakt katastrofa, obzvláště když "Here´s Negan" odkazuje na "Here´s Johnny!". Ano, úplně slyším Jacka Nicholsona jak v The Shining křičí: "Teď poznáš Johnnyho!".....

09.04.2024 4 z 5


Teď poznáte Negana! Teď poznáte Negana! Robert Kirkman

Jednohubka, doslova. To se pak těžko hodnotí. Celá série je top, proto mi tu nejde přes prsty dát nižší hodnocení, nicméně v podstatě jen jako fanoušek série je nutné toto mít a číst. Opravdu je to kratinké, za půl hodiny máte přečtené. Příběh chvátá. Doslova. A vlastně je to takové nijaké. Zase cena toho je velice přijatelná, takže není co řešit... Do sbírky pro fanouška TWD nutnost.

09.04.2024 4 z 5


Odpočívej v pokoji Odpočívej v pokoji Robert Kirkman

Ty jo, jako já jsem fňukna, ale ten konec mě fakt dostal.... Carla jsem měl rád po celou dobu komiksu, jeho vztah s Rickem byl krásný, obzvláště se mi líbil po válce s Neganem. V průběhu tohoto dílu jsem si řekl větu: "Věřím v Carla Grimese."

Nu. Excelentní díl, dokonalé zakončení dokonalé komiksové série. Tohle jsem od TWD nečekal, když jsem si koupil celou sérii naráz. Myslím, že by si to každý měl dát v rychlém sledu (mně to trvalo 18 dní). A autorovi 15 let..... Šílené.

Neskutečná poklona celé sérii a Kirkmanovi. Série bavila, dojímala, a skutečně nám ukázala CELOU apokalypsu. Ne jen její úsek. Naprostý top. Více slov již není třeba.

08.04.2024 5 z 5


Skrz naskrz prohnilé Skrz naskrz prohnilé Robert Kirkman

Tak tento díl byl o poznání MNOHEM lepší, nežli ten předchozí. Ani na chvilku nenudil, je zajímavé, jak se najednou zcela řeší ÚPLNĚ něco jiného, nežli v předchozích dílech. Opakuji se, ale celá série je v tomhle docela výjimečná - neopakuje se. Ano, jsou tu "války" se skupinami. Ale pokaždé je to zcela naprosto jiné. Tentokrát to vypadá, že se povede skutečně pouze skrze debaty.

08.04.2024 5 z 5


Nový světový řád Nový světový řád Robert Kirkman

Tento díl byl slabší. Nemám prostě rád témata typu Sebastian (už jsem nadával na díl, kdy se v Hilltopu spratek vrhl na Carla a pak prudila ta rodina). Doufám že tím nebude prosáklej celej další díl. A nevím nějak mi nesedne komunita o 50k lidech, celej jejich řád. Jsem zvědav jak to skončí celé.

07.04.2024 4 z 5


Jak daleko zajdem Jak daleko zajdem Robert Kirkman

Oddechovější díl, ale vlastně perfektní. Nejvíc se mi líbil vývoj Maggie ve vztahu s Neganem. Princezna otravná, taková ta, co vlastně mele mele mele ale nic neřekne, ale přesně takovej účel asi měla mít. Možná inspirace u Deliria ze Sandmana, chování obdobné? Akorát ta měla hluboké významy. Princezna mi přišla prostě jen otravná

07.04.2024 5 z 5


Neodvratný osud Neodvratný osud Robert Kirkman

Hm. Zajímavé, ten dopis Kirkmana ke konci. Hovořící o neodvratnosti této smrti. O něčem obdobném odal King v Temné věži, proto mě nenapadá nic lepšího k vyjádření, nežli: Ka

06.04.2024 5 z 5


Válka šeptem Válka šeptem Robert Kirkman

Nu, nářez jako vždy. Ale tento díl zaslouží i trochu kritiky. Rozložení panelů bylo totiž v tomto svazku katastrofální. Rozdělit stranu na 16 panelů je prostě samo o sobě za čarou. Není to hezké. Rozložit takhle dvě strany vedle sebe, a mít tak 32 panelů na dvoustránce, je katastrofa. Ale udělat příběh tak, že v rámci jedné strany, tedy 16 panelech, se odehrává mnohdy příběh na 4 různých místech, je už amaterismus. Tohle se fakt nepovedlo, to píši jako někdo , kdo má načtených stovky komiksů. Nejde a i tak o ukecanost, na tu jsem s velkým množstvím panelů zvyklej (např. mistrovská díla Alana Moora), ale zkrátka jak je vidět na všech ostatních dosud vydaných TWD komiksech, na jiné místo (myšleno Hilltop, Alexandria bitevní pole apod.) je přesouváno v rámi stránek, nikoli panelech. A už vůbec ne takhle naňahňanejch.

Ale 5/5, po příběhu prostě top. Negan osvětlí krapet Lucille to je taky skvělé, má opět pár parádních hlášek, no a po této stránce zkrátka paráda.

06.04.2024 5 z 5


Volání do zbraně Volání do zbraně Robert Kirkman

(SPOILER) Seriál jsem viděl jen do války s Neganem, takže pro mě od té doby příběh zcela novej, nicměně jsem nepochyboval, že Negan se opět přidá k záporákům. Takže jsem byl příjemně potěšen, že se to na konci dílu potvrdilo. Jinak tento díl byl oddechovější, oproti tomu předchozímu skvostu. Ale rozhodně bavil po celou dobu.

05.04.2024 5 z 5


Není cesty zpět Není cesty zpět Robert Kirkman

To co předvedl spisovatel v tomto díle prostě utvrzuje, že celé dílo TWD je mistrovské. Abych v zombii řežbě byly řešeny témata vládnutí a udržení si moci, používání ryze machiavelistických metod, a to vše za doprovodu doposud skvělého homuru vystaveného na Neganových řečech (i namalovaných grimas), to jsem nečekal od této série, když jsem ji začal číst, opravdu nečekal.

05.04.2024 5 z 5


Život a smrt Život a smrt Robert Kirkman

No ehm co k tomuto dílu?. Asi jen, že poslední strany zastíní vše ostatní. Poslední strany utkví v paměti.

04.04.2024 5 z 5


Šepot a řev Šepot a řev Robert Kirkman

Po dlouhé době dávám jen 4/5, první polovina mě šeredně nebavila. Totální “seriálovost. Vyloženě nesnáším blbé zápletky ala máme tu dva násilníky, ale budeme z nich dělat oběti a vlastně zabijeme i Maggie a blablabla. Prostě vypneme mozek Gregorymu a těm rodičům. Jasně zabijeme Maggie a budeme si tu šťastně žít, nebudeme myslet na Ricka, na Alexandrii, Království povede se nám i nadále blaze. Jsme absolutní nuly a pose**** se u všeho, ale budeme ignorovat Ježíše a podobný lidi. Nic se nám nestane. Budeme děsně křičet.. brrrrrr.
Hele nikdo není tak blbej, toto je jen v blbejch seriálech aby natahovali linku. Když už někdo tak blbej je, tak se mu řekne drž hubu, kdyžtak se mu přes ní dá (je to postapo svět proboha) a hotovo. Proto mě to prostě štvalo.

A pak přišla druhá polovina - o Carlovi, Lidii, Alfě. Perfektní zápletka. Ta to vyrovnala. Takže celkově 4/5.

04.04.2024 4 z 5


Nový začátek Nový začátek Robert Kirkman

Tak tohle byla absolutní oecka. Bez nadsázky. To co Kirkman v předmluvě prvního dílu sliboval, bylo naponěno. To co u jiný zombii filmů máte max. na minutu jako epilog, jsme zde dostali ve 2/3 série v celém svazku.

Jen ten závěr - opět další nepřátelská skupina? To je tolik přeživších? Jak to, že tedy zombii nejsou už zcela vyhubení? Počtem mi to prostě neštimuje

04.04.2024 5 z 5


Totální válka 2. část Totální válka 2. část Robert Kirkman

(SPOILER) Nu a je konec války. Zakončení bylo krapet horší, než začátek, ale i tak jsem se velice bavil :) a konečně jsem se dostal v komiksu dál, než co jsem viděl v seriálu (byť jsem věděl, že Negana pouze zajmou). Další pro mne už bude zcela novinkou.

04.04.2024 5 z 5


Totální válka 1. část Totální válka 1. část Robert Kirkman

"Nejradši bych si ho omotal ostnatým drátem a říkal mu Lucille 2." Negan v bitvě o Alexandrii. Dané mluví za vše. Totální válka 1, totální nářez 1.

03.04.2024 5 z 5


Válečné bubny zní Válečné bubny zní Robert Kirkman

Nemohu si už pomoci, tohle je geniální komiksová série. A jsem neskutečně rád, že to čtu v tahu, několik svazků denně. Prvotřídní nářez.

No a k tomuto dílu, ty jo, já toho Negana snad začnu mít rád. Neskutečně tu sérii povznáší geniálním humorem. Ne že bych byl školák, kterého rozesmějou vulgarity (byť je to občas natolik absurdní, že i u nich se zasměju), ale jeho ironie a sarkasmus je to co, co právě spolu s vulgaritami patřičně rozesměje.

02.04.2024 5 z 5