Odpočívej v pokoji

Odpočívej v pokoji https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432256/bmid_zivi-mrtvi-32-odpocivej-v-pokoji-OIz-432256.jpg 5 68 15

Živí mrtví (komiks) série

< 32. díl

Konflikt ve Společenství se vystupňoval k horečnému vyvrcholení… Nastává konec veškerých pokusů o obnovení civilizace? Po šestnácti letech a milionech prodaných komiksů po celém světě čeká fanoušky šok, na který jen těžko mohli být připravení, a série dospívá k dech beroucímu finále!

Literatura světová Horory Komiksy
Vydáno: , Crew
Originální název:

Rest In Peace , 2019


více info...

Přidat komentář

risha03
08.04.2024 5 z 5

Ty jo, jako já jsem fňukna, ale ten konec mě fakt dostal.... Carla jsem měl rád po celou dobu komiksu, jeho vztah s Rickem byl krásný, obzvláště se mi líbil po válce s Neganem. V průběhu tohoto dílu jsem si řekl větu: "Věřím v Carla Grimese."

Nu. Excelentní díl, dokonalé zakončení dokonalé komiksové série. Tohle jsem od TWD nečekal, když jsem si koupil celou sérii naráz. Myslím, že by si to každý měl dát v rychlém sledu (mně to trvalo 18 dní). A autorovi 15 let..... Šílené.

Neskutečná poklona celé sérii a Kirkmanovi. Série bavila, dojímala, a skutečně nám ukázala CELOU apokalypsu. Ne jen její úsek. Naprostý top. Více slov již není třeba.

slord
11.08.2023 5 z 5

Dnes došla moja púť Walking Dead komiksami koncom a ja som smutný z toho, že už ma ďalší diel nečaká a zároveň šťastný, že som mohol byť svedkom toho čo Robert Kirkman stvoril. Od prvého čísla komiksu som to úplne žral a až do úplného konca si to zachovalo svoju kvalitu, bola radosť byť pri tom. Svet, do ktorého ma Kirkman uviedol, ma veľmi bavil, avšak čo by to bolo bez tých skvelých postáv, ktoré tu predstavil a ktoré mi postupne prirástli k srdcu. Tie vzťahy, ktoré sa medzi nimi budujú a vyvíjajú, tie situácie a nástrahy, s ktorými sa musia v tomto novom svete potýkať, všetko to na mňa výborne fungovalo. Som rád, že som sa odhodlal začať s touto komiksovou sériou, nemohol som snáď lepšie spraviť, bola to láska na prvý pohľad, na konci sa dostavili aj slzy dojatia, je to ťažké lúčenie, ale som rád, že tvorca vedel kedy je najlepšie to ukončiť, a toto vyvrcholenie stálo fakt za to. **10/10**


Richard Skolek
07.08.2023 5 z 5

Bez nadsázky jeden z nejlepších příběhů, co jsem kdy četl. Jestli Robert Kirkman něčím vyniká, je to práce s tempem a rytmem vyprávění, čtenář se tady ani na chvíli nenudí. Rychlejší díly střídají pomalejší, násilí střídá reflexe, části zaměřené na skupinu jako celek střídají ty komornější a osobnější. Prohlédnout strukturu příběhu není nijak těžké postavy putují postapokalyptickým světem, pak najdou bezpečný úkryt, potom zjistí, že má nějakou slabinu, a nakonec ho musí opustit a začít zase od začátku Kirkman je ale velmi nápaditý. Každý úkryt je jiný a naši hrdinové jsou v něm jinak dlouho, každá větší skupina nepřátel, na kterou narazí, se výrazně liší od všech ostatních, každá část komiksu má jiný náboj a nádech. Nikdy jsem neměl pocit, že by se něco opakovalo nebo že by byl příběh uměle prodlužován, a kdykoliv jsem začal mít dojem, že už mě nic nepřekvapí, přišel nějaký šok.
Úžasní jsou i hrdinové. Na to, že jde o komiks, se autorovi podařilo přijít s množstvím překvapivě komplexních postav, které si člověk oblíbí. Vyvíjí se jak jednotliví hrdinové, tak i skupina jako celek na začátku jsou všichni dost naivní a důvěřiví, postupně se z nich ale stávají zvířata, která následně těžko hledají cestu zpět k lidství. Kirkman se důsledně věnuje traumatům, která s sebou přežití v tomto nelítostném světě nese a s nimiž se každá z postav vyrovnává po svém. Právě pomalejší a komornější části, kdy se hrdinové zamýšlejí nad tím, kým vlastně jsou, komiks neuvěřitelně pozvedávají.
Nakonec musím ještě vyzdvihnout tón vyprávění. Jako celek je to samozřejmě velmi temné a tragické, zároveň je tu ale dost humoru a nechybí řada pěkných chvilek (což je další podstatný důvod, proč se člověk s postavami sžije).

P. S.: pokud s komiksem váháte kvůli seriálu, nejzásadnější body jsou většinou stejné, ale hodně věcí je tu jinak. Ačkoliv budete ochuzeni o některá překvapení, je to přece jenom odlišný příběh. Rozhodně stojí za to a z mého pohledu je o poznání lepší, především co se týče zmiňovaného vypravěčského tempa zatímco v seriálu je často několik vyčkávacích dílů, kde se nic nestane, komiks jde neustále dopředu.

BrooksWasHere
17.04.2023 5 z 5

(SPOILER) "Už nejsme ŽIVÍ MRTVÍ!"

A takto skončila jedna z najlepších komiksových sérií všetkých čias...

Jej záver je jedným z najuspokojivejších, aké som kedy videl, aj napriek tomu, že som si až do konca vôbec nebol istý, či mu dám plný počet hviezd.
Celé finále v Commonwealthe je nesmierne urozprávané a je v ňom skutočne veľa textu, ale potom príde úderná Rickova smrť (o ktorej som nanešťastie už predtým vedel...) a záver s Carlom a časovým skokom, ktorý ma úplne dostal.
Bolo krásne vidieť, že všetko, čo Rick urobil naozaj malo zmysel a že vďaka nemu opäť existuje bezpečný svet, a to vo mne vyvolalo obrovský pocit zadosťučinenia...

Ale aj tak nemôžem uveriť, že to už skončilo... Určite sa ku komiksovým Živím Mrtvým ešte niekedy vrátim, stali sa mojou srdcovou záležitosťou :-)

Finálnej časti dávam 90 % a celej tejto sérii zaslúžených 100 %

Robert Kirkman, ďakujem vám :-)

rick6410
05.03.2023 5 z 5

Krásne zakončenie jednej z najlepších sérií (a oveľa lepšieho príbehu než seriálové spracovanie). Osobne som s koncom spokojný, tá veľká udalosť pekne (a šokujúco) zakončila príbeh Ricka Grimesa. A finálny epilóg takisto hodnotím veľmi pozitívne, až na zmenu kresby, keďže posledné 193. číslo už nerobil Gaudiano ako od 20. zväzku ale opäť iba Charlie Adlard, a ja som si najviac obľúbil Gaudianovu verziu). To je ale tak jediné mínus tohto dielu.

avalonek
22.02.2022 5 z 5

Tak nastal konec i tohoto příběhu.Ja si to celé opravdu užila a to co se stalo mě i teda hodně překvapilo.Velice nerada opouštím všechny,kteří mě provázeli v této dlouhé cestě příběhem.Ráda na vás budu vzpomínat

Terva
24.09.2021 2 z 5

"Kdysi jsem doufala,
že zažiju alespoň jeden den,
aniž bych musela
surově zavraždit
nějakýho bejvalýho živýho“.

Tento svazek obsahuje sešity #187 - #193 ze série The Walking Dead

Je snad jasné každému fanouškovi této série, že toto je konec. Jsme na konci cesty, nebo spíše se tvůrci prostě rozhodli, že v nejlepším je dobré přestat. Každopádně byla to dlouhá cesta, čítající třicet tři svazků a celkově 193 sešitů, když nepočítám komiks „Teď poznáte Negana“, který byl spíše spin-offem k sérii. Byl jsem strašně zvědav, jak si tvůrci se samotným zakončením populární série poradí. A je vidět, že se snažili. Od pohledu je tohle svazek obsahující nejvíce stránek. Tak tedy jdeme na to.

Malá ochutnávka:
„Princezno, proč jsi tady a ne ve Společenství?“
Začíná to tam jít z kopce... lidi se hádaj, spousta vnitřních rozbrojů. Tak jsem odešla... ...V životě jsem se naučila jednu věc – že jsou lidi nebezpečný. To jsem věděla už před tím když jsem v Pittsburghu narazila na vaše lidi, žila jsem sama už dlouho... … Samotný je mi mnohem líp.

Bylo v tom už moc politiky a senilních keců. Žádný napětí, jen mluvení a mluvení. Jakoby se tvůrci z toho konce chtěli vykecat. A nakonec to tvůrci posrali úplně. Dodatkové sešity o několik tel později, přidané za konec příběhu jsou úplně zbytečné a pokazily mi celkový pohled na tento svazek. Je to strašně alibistické. Dávám nejmenší hodnocení, které jsem kdy nějakému svazku v této sérii dal. Za dvě hvězdy a to jsem ještě velkorysí.

Citát: Už nejsme živí mrtví!

DarylDixon
28.05.2021 5 z 5

Sakra bude nějaké pokračování!!!!!!!
Celá série je perfektní. Čest a poklona tvůrcům, že to dokázali takto celé zpracovat.

Lenka.Vílka
02.03.2021 5 z 5

KOMENTÁŘ OBSAHUJE LEHKÉ SPOILERY.

("Revoluce?! Nikdo tu nemá takový koule, aby šel proti nám - dobře věděj, že bez nás by nebyli nic!")

Tahle věta dokonale popisuje Společenství. Ve vedení bandu namyšlených debilů, který se na lidi koukaj ze svého zámku dolů. V čele s dokonalou Pamelou. Při prvním setkání mě dost překvapilo rozdělení funkce lidí zde a co zastávají. Že jim zde nejsou rozdané karty znovu. Což se ukázalo i minule tou poznámkou Michonne v kavárně. Takže jo, chápu, že si tam lidi připadají jako kdyby se nic nezměnilo, a potichu přijímají neviditelné řetězy kolem svých zápěstí. Ale je to dobře? Nevede právě tohle nevyvratně k oněm nepokojům? Podle mě jo.

Takže je jasné, že se stane něco, co nikdo nechtěl. A už to známe, autor umí Rickovi napsat do úst vážně silný projevy k davu. A i tady má jednoznačně dokonalý. Možná proto je to, co se stane potom, o to větší šok. Co se ve Společenství stane...

A potom to ve vězení? Já myslela, že se mi zastaví srdce, když Carl řekl, co měl na srdci. Dobře ti!

Na druhou polovinu doporučuji na dveře cedulku "Nerušit". Četla jsem fakt dlouho, protože to bylo vážně moc. Na mě moc. Protože mě vážně přejel mráz po zádech, při pohledu na dospělého Carla. Byl jako jeho táta. Ve všem. Tak je možná dobře, že to dopadlo, jak to dopadlo. Byť možná trochu naivně, asi záleží na úhlu vašeho pohledu. A že Carl pochopil, že pokud chceš hrát čestně a chovat se jako slušná lidská bytost, bude to těžký, a že když chce nést odkaz svýho táty, jeho život nikdy nebude snadnej.

Navíc, když se všechno hezky uzavře zopakováním "Kolik hodin má den, když..." kompletně celého. Ke konci jsem byla vážně naměko...

Když jsem si tehdy četla jakým způsobem a kdy proběhlo oznámení o posledním dílu, pro českého čtenáře to asi nebylo tak emotivní. Přesto jsem se posledního dílu bála. Znáte ten pocit, ne? Když chcete a zároveň nechcete konec. Ve mě se odehrávala válka pocitů a emocí. Stejně jako na začátku, uprostřed, tak úplně stejně na konci. Navíc autorům doslov byl...prostě krásnej. A jsem za něj ráda.

Tímto bych chtěla Kirkmanovi poděkovat za vytvoření téhle série. Že jsem a ní mohla strávit šest krásných let. Za všechna ta dobrodružství, emoce a příběhy. Děkuji a posílám smajlík, který databáze neumí zobrazit. Tak si ho představte...

Nejsem jistá, zda jsem to už psala, ale je to tak, seriál nesleduju. Tedy, zatím jsem někde u čtvrté série, protože mě knihy baví víc než seriál, a nechtěla jsem si v tom dělat bordel. Plán byl tedy dokoukat po dokončení série. Ale až za chvilku :)

Covenant
24.12.2020 4 z 5

Vše už bylo řečeno. Jak v komiksu, tak zde v komentářích. Také jsem dlouho otálel s přečtením posledního dílu. Spíš, ale než dočtení, jsem se obával zmařeného konce. Přemýšlel jsem nad pocity, ale nemůžu ze sebe nic dostat. Konec mě nenaštval, ani nepotěšil. Paradoxně to "zachránil" Kirkmanův doslov. Aspoň jsme měli možnost nahlédnout do jeho hlavy. Mezi námi, já bych bral spíš alternativní konec, posunutý do této části (protože bych nechtěl zase přijít o "nastavené" události), ale chápu to a nechci být nevděčný. Celkově šlo o nejlepší komiksovou sérii, kterou jsem dočetl. Takže díky Roberte. Co tam máš dál?

Mercatino
15.12.2020 5 z 5

A zůstalo po něm prázdno a ticho. Nečekal jsem, že to bude takovým způsobem, ale v této sérii mě už nic nepřekvapí. Každopádně to bylo hezké a důstojné. Jen to skončilo jinak, než jsem očekával, ale co jsem očekával to sám nevím.

Sérii jsem začal číst někdy před dvěma roky a v té době jsem byl trochu jako ty zombie, cítil jsem se více mrtvý nežli živý. Vrátil jsem se k sérii na jaře a ta mě provázela mě po celý rok. Vždy jsem měl nějaký sešit sebou, ať jsem šel kamkoliv tak mi Živí mrtví dělali společnost a já si toho moc vážím, že jsem měl tu možnost a čest tuto partu doprovázet. Bylo to hezké a bylo to fajn. Hrdinové se změnili a já se měnil spolu s nimi.

Angiee88
15.11.2020 5 z 5

A je po všem, Velké finále je tu. Ac jsem tomu nevěřila, ze to někdy skonci a ono to vše skončilo. Závěr mě překvapil, ale celá sága bude mít u mě v knihovně vždy své místo. Jsem spokojená, ikdyz mi budou zivaci a mrtvaci chybět.

Kapis
06.10.2020 4 z 5

Ale jo, myslím, že celou tu svoji milovanou ságu, která měla být nekonečná, dovedl Kirkman do smysluplného, i když trochu naivního (ve smyslu, že lidé jsou nějak lepší) konce. Jsem spokojen celkem a jsem rád, že to mám doma komplet - teda krom Negana, zas vše mít nemusím.

martinstefko
10.09.2020 4 z 5

S knihou "Živí mrtví 32: Odpočívej v pokoji" jako kdyby se něco zlomilo. Robert Kirkman ukončil jednu z nejzásadnějších komiksových sérií, ale já se na ní dívám především jako na něco, co výrazně posunulo zombie žánr. Anebo ho alespoň vrátilo do popředí zájmu. Doufám, že po něm přijdou další autoři, dostatečně zajímaví, kteří ještě budou schopni světu ukázat, že zombie žánr tu pořád je, je pořád zajímavý a má o čem vyprávět. Robert Kirkman začal tvořit "Živé mrtvé" čtyřicet let poté, co George A. Romero stanovil, jak bude tento žánr na dlouhou dobu vypadat, z čeho bude vycházet. A i po těch čtyřiceti letech ukázal, že je co vyprávět, že to může chytnout masy. Jasně, objeví se spousta napodobovatelů, lidé, co nemají co říct a jen se vezou na vlně zájmu, ale mezi tím vznikají i další zajímavá zombie díla. A za to jsem moc rád. Díky za "Živé mrtvé" a díky za to, že končí jako skvělá série.

memphisz
23.08.2020 4 z 5

Jedenáct let od první knihy v češtině, téměř 200 sešitů, 32 knih. Nekonečná telenovela došla svého konce. A ten je perfektní. Napínavý, smířlivý a srdceryvný.

Loučení se ságou o Ricku Grimesovi a jeho činech. Z maloměstského poldy hrdinou a zakladatelem nového světa. "Všichni, kdo jste naživu, za to vděčíte právě jemu!"

Epilog je také skvělý! Nový svět už zapomíná na život v nebezpečí. Nová společnost znovu upadá do pohodlí. Poslední přeživší z éry zombie apokalypsy jsou už jen stárnoucími podivíny. Dinosaury ze staré doby. Odkaz Ricka Grimese připomínají již jen sochy a trochu strašidelné pohádky na dobrou noc.

Štítky knihy

zombie

Kniha Odpočívej v pokoji je v

Přečtených86x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce37x
Chystám se číst11x
Chci si koupit14x
dalších seznamech3x