Radeon Radeon komentáře u knih

☰ menu

Zlatá brána Zlatá brána Vojtěch Steklač

Líbilo se mi to vylíčení komunistická éry těsně před Sametem, kde se píše o všech těch známých legendárních pojmech té doby a do toho zasazené detektivní příběhy s osobitým detektivem a jeho moudrostí o životě.

29.03.2024 3 z 5


Karlaz: Cesta člověka Karlaz: Cesta člověka Tomáš Gavlas

Dlouho jsem si myslel, že kniha bude o něčem jiném. Nakonec je to taková integrace různých náboženských a filosofických postojů k životu v podání Karlaze a lidí, kterým odpovídá během putování. Je to velmi ovlivněno řekl bych náboženstvím písma a místy je to poměrně nesmiřitelné a definitní. I tak to má niterný účinek a stojí za to se zamyslet, o čem to je a kam směřuju. Jsou tam podobenství s dnešním světem a překážkám v něm. Určitě má kniha potenciál.

04.11.2023 3 z 5


Bludy Erika N. Bludy Erika N. Josef Nesvadba

Takový vlastně dost poutavě psané.

03.10.2023 3 z 5


Tajemná tvář Tajemná tvář Günther Krupkat

Tak akorát dlouhé. Obdivuju, jak někdo umí napsat detektivku, aby tam vše do sebe rozumně zapadlo. A také obdivuju, jak někdo čte detektivku a vše mu to v hlavě spíná.

14.07.2023 3 z 5


Loď mrtvých Loď mrtvých Bruno Traven

No, prožíval jsem tento příběh skrze smysly, neboť se dalo snadno představit si ony obtíže, smrad, pot a mour na palubě lodi. Byrokracie byla dalším fenoménem, který se rozkládá napříč příběhem a zdá se, že patří téměř do každé doby lidských dějin. Úplně to rezonovalo se současnou dobou.

19.06.2023 4 z 5


Paprsky z popela Paprsky z popela Robert Jungk

V této knize se dozvíte, jak se dějiny vlastně opakují a jak jsou ty vzorce v politice i ve vztazích mezi lidmi opakují napříč eony času. Máme nějaký představy o Japoncích a Japonsku, ale během utrpení, se ty představy úplně zhroutí. Stejně tak, jako mají někteří lidi představy o USA, tak se dozví, že jsou prostě zájmové skupiny a vlivné spolky, kterým jde o lidi až na posledním místě. Jinak fakticky je to zajímavé a poutavé, vychází to ze skutečných výpovědí lidí tehdejší doby.

15.04.2023 4 z 5


První láska První láska Vítězslav Hálek

Líbil se mi ten starý český jazyk.

29.03.2023 3 z 5


Muzikantská Liduška Muzikantská Liduška Vítězslav Hálek

Nějak jsem tuhle knížku našel při prohlídce půdy. Záměrně jsem vybral tuto nejstarší dostupnou vazbu, ale ta moje je podle mě klidně ještě z 19. století. No líbilo se mi, jak je povídka napsána a hlavně jaký archaický používá jazyk. U toho jsem si připomenul v představách, jak ta stará doba tehdy vypadala a pomohlo mi k tomu si představit starousedlíky v jedné posázavské vesnici Kamenný Újezdec. Příběh smutný a zpočátku i veselí, ale čekáte, že to nedopadne jako hollywoodský film.

26.03.2023 3 z 5


Zlomený šíp Zlomený šíp Elliott Arnold

Tahle kniha jako za poslední dobu většina knih, mě oslovila někde na popelnici válet se a tak jsem si jí vzal domu a začal číst. Jedná z mála, co se četli tak na pohodu, že jsem se u ní netěšil, až skončí, až se pustím do nové. Vypichuje skutečnou podobu života v Americe v 19. století, života bílých lidí a indiánů a problematické soužití a nalézaní si k sobě cesty.

04.03.2023 5 z 5


Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Od přírody podřadné – Jak se věda mýlila v ženách Angela Saini

(SPOILER) Kniha vypíchla několik vhledů, co stojí zmínit: Zdá se, že zkoumat pohlaví je dost subjektivní. Dnes je to dosti politické a společenské téma, kde lidé raději budou mlčet než by doopravdy říkali, co si myslí(hlavně v médiích a městských liberálních kruzích a na západě). Pokud nějaký pokus proběhl s výsledky pro feministy nelichotivými a vzápětí další jiný pokus proběhl s výsledky pro feministy lichotivými, téměř vždy si vybrala, že platí ten lichotivý pro feministy, skoro jakoby mladší pokus byl ten správný :-) Dost zmiňuje přírodní a prastaré společnosti, což je dobře a bere je za příklad, že to někde funguje jinak. Pak mě zajímá, proč téměř ve všech velikých kulturách a civilizacích po celém světě(křesťanská, židovská, čínská, indická, ... ) je tam téměř vždy přítomna nějaká forma patriarchátu a machismu (neříkám, že je to OK). A za dále, kouká na člověka jen jako na materialistickou bytost bez ducha a duše(bude se to líbit většině dnešní západní společnosti). A dosti z ní i čpí sociální inženýrství podporované vědou(u nás to byl , komunismus), je vidět, že nepoznala jiný druh totality než třeba v Indii tu náboženskou, o které píše. Jinak zas musím uznat, že hodně defacto vypichovala různé vědecké články, polemizovala atd. tady OK za mě. Jen se prostě nemůžu zbavit dojmu, že by chtěla prostě najít nějaký důkazy, nejlépe je pak zázračně vštípit všem do hlav, že jsme vlastně skoro úplně stejný(v prožívání, myšlení, atd.) ne-li ženy jsou lepší :)) ... pro mě je pestrost zajímavější než to, že jsme vlastně to samé, jen těla trochu jiná.

23.10.2022 3 z 5


Désirée Désirée Annemarie Selinko

Četl jsem dost dlouho a vydržel u ní.

20.09.2022


Motýl ve svítilně Motýl ve svítilně Karel Scheinpflug

Vzal jsem si do hlavy filozofii, že knihu, která mě nějak potká, osloví, mi má něco nového přinést, si přečtu. Tuhle jsem potkal někde venku u popelnice s jinými, tak jsem je vzal. De facto tento román řeší vztahy a erotiku někdy před sto lety v Praze mezi dvěma světy: racionálním, geniálním mladým vědcem, kterému tolik nehoví chození na večírky a do společnosti a všechno věnuje práci. Jeho protějšku, holky, která je přesný opak: smyslná, koketní a společenská a navíc ještě velmi atraktivní. Prostě taková femme fatale. To prolínání archetypů a situací je nadčasové, takhle nějak to funguje i dnes. Lhaní, intriky, podvádění, výčitky, pochybnosti. Celou dobu si přejete, aby to nakonec dopadlo dobře. Tak si knihu přečtěte a uvidíte :)

13.11.2021 4 z 5


Já, Asimov Já, Asimov Isaac Asimov

Kniha mě oslovila procházkou kolem popelnice, tak jsem jí vzal a jednou začal číst. Pronikl jsem do světa člověka, který asi hodně sázel na rozum, fakta a logiku a téměř vůbec na přesah, iracionálno a duchovno. Nicméně se vsadím, že ten obrázek, co mi tato kniha o něm přinesla, bude asi skutečný jeho obraz. Člověk, který měl neomalený pohotový smysl pro humor, asi dost zásadový a hodně si o sobě myslel, tím se dal podle toho, co píše, krásně manipulovat. Rozhodně po přečtení si mohu udělat celkem přesný obrázek o tomhle velikánovi světové sci-fi.

22.09.2021 3 z 5


Rodinný kruh Rodinný kruh André Maurois

Pro mě to byla dosti čitelná kniha, která naopak nenudila. Moudrost v ní jsem objevil hlavně ohledně ekonomické krize a také té psychologické stránky života.

11.07.2021 4 z 5


Katedrála vzpomínek Katedrála vzpomínek Jack Dann

Kniha plná intrik, sexu, smrti a krve.

07.05.2021 3 z 5


Poincarého domněnka Poincarého domněnka Donal O´Shea

Výborný vhled do topologie a toho, jak odolává dokázání jednoho případu problému. Dokazují se snadno nebo s větší námahou případy kolem, ale tento velmi odolává. Až Grigori Perelman přijde s řešením, jak na to. Grigorij je typickým představitelem podivínského génia, který se zklamal v matematicích a sám žije ve svém životě.

03.04.2021 5 z 5


Velká Fermatova věta Velká Fermatova věta Simon Singh

Tak tohle byla fantazie, ponor do problematiky jednoho astronomicky obtížného a při tom pochopitelného problému pro laika. Kniha potírá problematiku Fermatovy věty se všemi jejími peripetiemi a zároveň vypráví neuvěřitelné lidské příběhy. Existuje i dokument o této větě s rozhovory s Andrewem Wilesem a dalšími účinkujícími.

03.04.2021 5 z 5


Kartouza parmská Kartouza parmská Stendhal (p)

Podobné jako u ČERVENÝ A ČERNÝ. Děj mě nijak nevzal, ale nasál jsem problematiku té doby.

02.04.2021 2 z 5


Červený a černý Červený a černý Stendhal (p)

Čtením jsem nasál atmosféru a sociální problematiku té doby, děj mě zvlášť nevzal.

02.04.2021 2 z 5


Příliš mnoho dvojníků Příliš mnoho dvojníků Jiří Brabenec

Tohle mě fakt bavilo, fakt by to chtělo zfilmovat. Trochu komediální sci-fi detektivka :)

02.04.2021 4 z 5