Poincarého domněnka

Poincarého domněnka https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59533/bmid_poincareho-domnenka-40p-59533.jpg 4 8 2

Kniha se zabývá příběhem Poincarého domněnky od jejího zformulování až po pracné ověřování důkazu, který podal ruský matematik Grigorij Perelman. Setkáte se v ní s Eukleidem a složitou cestou jeho Základů do současné matematiky, především s pátým axiomem – axiomem rovnoběžnosti. Studium tohoto axiomu vedlo ke vzniku nové, tzv. neeukleidovské geometrie. Dále francouzským matematikem Henri Poincarém, který na konci 19. století položil základy topologie a v jednom ze svých článků formuloval slavné tvrzení o charakterizaci trojrozměrných sfér, tzv. „Poincarého domněnku“, která byla o sto let později zařazena mezi sedm nejdůležitějších matematických problémů současnosti a na její vyřešení byla vypsána odměna jednoho milionu dolarů. Dalšími postavami vyprávění jsou Carl Friedrich Gauss, Felix Klein a jiní matematici 19. a 20. století, poznáme napjatou historii matematiky mezi válkami a především fantastický vývoj některých klíčových pojmů matematiky a našeho uvažování o vesmíru. V závěru vypráví autor o G. Perelmanovi, jenž tiše zveřejnil řešení na internetu a milionovou odměnu odmítl. Přestože se kniha zabývá poměrně složitými matematickými objekty, autorovi se ji podařilo napsat velice srozumitelně a text je přístupný i těm, kteří s matematikou skončili na střední škole.... celý text

Literatura naučná Věda Matematika a logika
Vydáno: , Academia
Originální název:

The Poincare conjecture


více info...

Přidat komentář

Radeon
03.04.2021 5 z 5

Výborný vhled do topologie a toho, jak odolává dokázání jednoho případu problému. Dokazují se snadno nebo s větší námahou případy kolem, ale tento velmi odolává. Až Grigori Perelman přijde s řešením, jak na to. Grigorij je typickým představitelem podivínského génia, který se zklamal v matematicích a sám žije ve svém životě.

vitek.sk
10.09.2014 5 z 5

U této knihy jsem se trochu bál, jaká bude ve srovnání s podobnou knihou od Simona Singha, která pojednává o jiném dlouho nevyřešeném matematickém problému, Velké Fermatově větě. Zvláště pak jsem měl obavy, jelikož Singh je známý a uznávaný autor, zatímco o O'Sheaovi jsem předtím nikdy neslyšel.
Kniha mne však svou kvalitou velmi příjemně překvapila. Nečte se sice úplně lehce, protože Poincareho domněnka je přece jen poněkud náročnější na pochopení než Fermatova věta, ale O'Shea se snaží celý problém vysvětlit velmi názorně, takže jsem nakonec pochopil oč jde. Kromě rozboru Poincareho tvrzení a jeho důkazu,který provedl výstřední genius Grigorij Perelman se dozvíte také mnohé zajímavosti z vývoje matematiky, zejména pak geometrie a topologie. Knížka tedy ode mne dostává zasloužených 100%.


Štítky knihy

matematici matematika

Autorovy knížky

Donal O´Shea
kanadská, 1952
2009  88%Poincarého domněnka