Zlomený šíp

Zlomený šíp https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55974/zlomeny-sip-55974.jpg 5 83 22

Nádherný příběh o přátelství dostavníkového jezdce Toma Jeffordse a indiánského náčelníka Apačů Cochiseho napsaný podle skutečných událostí.

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Grafoprint-Neubert (Grafoprint)
Originální název:

Blood Brother , 1963


více info...

Přidat komentář

boxas
24.11.2023 3 z 5

Kniha je to bezesporu výjimečná, kvalitní, ale jednoduše řečeno, nebavila mě. Připadala mi zdlouhavá a nudná.

iskovsky
13.08.2023 4 z 5

pamätám si, že keď mi bolo asi 15 (edícia STOPY), tak táto kniha ukončila moje "winnetuovské" obdobie a nadobro odsunula tvorbu Karla Maya do oddelenia fantasy...
zároveň to bola jedna z kníh, ktoré vo mne vzbudili záujem vždy sa oboznámiť s historickými faktami doby v ktorej sa knihy odohrávajú...


Radeon
04.03.2023 5 z 5

Tahle kniha jako za poslední dobu většina knih, mě oslovila někde na popelnici válet se a tak jsem si jí vzal domu a začal číst. Jedná z mála, co se četli tak na pohodu, že jsem se u ní netěšil, až skončí, až se pustím do nové. Vypichuje skutečnou podobu života v Americe v 19. století, života bílých lidí a indiánů a problematické soužití a nalézaní si k sobě cesty.

vrbova4204
23.01.2023 4 z 5

Tak tato kniha me zasahla primo do srdce. Jak nadherne tak nasilne. Ti americani jsou proste parchanti hanebny. Od zacatku veku. Do vseho se montuji vse rozes..... hruza des. A vse se opakuje.

palka452
23.12.2022 5 z 5

Úžasná kniha plná faktů

Marcello_zbb
03.11.2022 5 z 5

Ku knihe som prišiel náhodou, bola v knižnici na vyradenie a veľmi milo ma prekvapila. Jedná sa o historický román napísaný na základe reálnych skutočností, ktoré sa naozaj stali. Dej sa odohráva zhruba v rokoch 1858 až 1874. V románe vystupujú osoby, ktoré reálne žili a na internete sa dajú o nich dohľadať ďalšie informácie. Kniha, ktorú som čítal, bola vytlačená v roku 1969, tak mi čítanie dodalo ďalší punc histórie.

haki34
17.01.2022 5 z 5

úžasná kniha. Přečteno ušima, takže s rozsáhlou audioknihou jsem strávila mnoho hezkého času, kdy mi Cochise a jeho Apači dělali společnost zejména v kuchyni a u domácích aktivit. Skvělý příběh, aktuální i dnes. Nutící k zamyšlení. Nedějě se vlastně tohleto pořád ? Nemyslí si někteří jedinci, skupiny a národy, že jsou něco víc a proto mají právo na naše krajiny, osudy, zdraví a životní rozhodnutí ?
Genocida provedená se zákeřností a pečlivostí. Poté, co si Amerika pořešila část černého komplexu válkou Severu proti Jihu, vrhla se na indiány. A indiáni neměli šanci. Jejich snaha uchránit svoji zem pro následující generace i za cenu ústupků stejně nikam nevedla. A lidstvo se nepoučilo.
Krásný přiběh přátelství Jeffordse a Cochise ukazuje, že záleží kus od kusu. I jednotlivec je schopen udělat mnoho. Velmi také oceňuji etnografické poznatky autora, které do příběhu zakomponoval, běžný apačský život, rituály (Bílá paní, svatba, návrat z boje, pohřby..).
A i když Jeffordsovo manželství se Sonsehere (nebo jak se to píše - já jen foneticky slyšela) není prokázáno, klidně to tak mohlo být. Jen mě mrzí , že to dopadlo jak je zvykem - špatně. U smíšených dvojic snad není nikdy souzeno dojít happy endu. Největšího kontrastu mezi bělochy a indiány, rozdíl zejména v uvažování podle mě ukázal autor na postavě Terry. Postavil k sobě 2 naprosto nesrovnatelné ženy. Svět bílých a rudých. Vyberte si.
Rozsáhlé, krásné a bolestné. A poučné. Bude ve mě rezonovat ještě dlouho. Doporučuji !

stoun25
02.02.2021 5 z 5

Povinná četba...

Eigis
14.11.2020 5 z 5

Úžasný příběh plný statečnosti rudých mužů a bezohlednosti bílých.

kokrokr
17.10.2020 4 z 5

Já jsem knihu dostal k narozeninám začátkem 70.let a mám ji dosud. Je to působivý příběh z historie divokého západu. Stejně dobrou knihou je i „Malý velký muž”, popisující osídlování západu z pohledu indiánů i bělochů. To byl další dárek o několik let později.

koudja
09.07.2018 5 z 5

Velmi solidní vyprávění na základě historických událostí. Doporučuju přečíst následně Odvedu vás do Sierra Madre. Trochu to na sebe historicky navazuje.

kalache
05.01.2018 5 z 5

...mám dojem,že jsem četl vydání ilustrované A.Bornem...

Owain
23.01.2017 5 z 5

Zcela strhující příběh.Jedna z nejlepších knih, s touhle tématikou, co jsem kdy četla. Silný příběh dvou přátel a na konci pocit zlosti, lítosti a takové nespravedlnosti jsem ještě neměla. nemám slov ...

Atuin
01.02.2016 5 z 5

Výborná kniha, dobře napsaná bez šarády. Není to typický román a v tom právě u takového námětu se zviditelní kvalita. Drobnopis v tomto případě zohledňuje všechny skutečnosti a ačkoliv si knížka vyžaduje pozornost,absolutně nenudí.Doporučuji všem koho tato řekněme problematika zajímá.

Ječmínek
27.07.2015 3 z 5

O postupném vytlačování indiánů (Apačů) na jihozápadě USA. Padesátá a šedesátá léta devatenáctého století. Zvláštní přátelský vztah mezi náčelníkem Apačů Cochisem a bělochem Jeffordsem. Kniha je určitě kvalitní a poučná, ale protože ji musím brát jako beletrii, nikoli jako dokument, dávám jen 3 hvězdičky. Chvílemi byla zdlouhavá, občas nudná, na city mi moc nepůsobila.

Knišíl
21.12.2014 5 z 5

Tak obrovskou křivdu jsem necítil po dočtení žádné jiné knihy.

pablovendat
16.11.2014 5 z 5

Příběh Apačů nejtvrdších bojovníků z rudého národa. Super čtení.

proužek
20.08.2014 5 z 5

Četla jsem to poprvé někdy v 70. letech a je to opravdu nezapomenutelná kniha. Elliott si dal práci se všemi detaily, ověřoval je v archivech, takže je to i učebnice. :-)

Tohle říká Cochise Jeffordsovi: „Tázal ses mě, zda se člověk může odtrhnout od svého vlastního já, zda může trvat přátelství mezi dvěma muži, jejichž národy proti sobě válčí. Odpověď je dvojí a možná že to vůbec odpověď není... Den za dnem postupuje člověk blíž k smrti, a jeho smrt je posledním úsekem jeho života, snad tím nejvýznamnějším úsekem, ale s přítelem po boku se pohybuje s čtyřma očima místo s dvěma, s čtyřma nohama a čtyřmi pažemi, a co je nejdůležitější, s dvěma srdci.“

tamila
09.04.2014

Rozhodně jiné než jak znám od Karla Maye... a velmi dobré...

Francoa
09.04.2013 5 z 5

Snad nejlepší kniha o indiánech jakou jsem četl.Je to historický příběh,jak Američané se chovali k původním obyvatelům a stále porušovaly dohody.Nádherný příběh přátelství dostavníkového jezdce,později vládního zvěda Toma Jeffordse a skutečného náčelníka Apačů Cochiseho.Jestli se Karel May něčím mohl inspirovat pro napsání Vinnetoua,tak jedině tímhlé historickým příběhem.Možná si v nějakém časopise přečetl zprávičku o přátelství Apačského náčelníka s bělochem.Spisovatel Stingl píše,že se inspiroval Gerominem,ale ten bělochy nenáviděl, než se umoudřil v rezervaci (samozřejmě měl k tomu důvod).Od roku 1969,kdy jsem knihu četl několikrát,později o ní půjčováním přišel a znova si jí v roce 1994 pořídil,jsem jí už zase 2× přečetl a určitě ještě několikrát přečtu.Film mě velice zklamal,mohl by to být nádherný velkofilm,stálo by za pořádné natočení.

Štítky knihy

19. století Indiáni USA (Spojené státy americké) Divoký západ Apačové Nové Mexiko

Autorovy knížky

Elliott Arnold
americká, 1912 - 1980
1994  93%Zlomený šíp

Kniha Zlomený šíp je v

Právě čtených2x
Přečtených109x
Doporučených18x
Knihotéce91x
Chystám se číst46x
Chci si koupit10x
dalších seznamech4x