pstast pstast komentáře u knih

☰ menu

Život na hraně Život na hraně Jim Al-Khalili

Velmi poutavé povídání o životě, jeho vzniku a o zázračném fungování přírody. Pak vždy autoři zaběhnou do detailního vysvětlování kvantových dějů na té nejnižší úrovni - což může být pro někoho náročné a nezáživné. A mnoho z toho jsou také jen teorie, které nemusí být zcela uznávané - to však nedokážu posoudit.

07.10.2020 4 z 5


Kryptografie okolo nás Kryptografie okolo nás Karel Burda

Kniha mě zklamala. Myslel jsem, že to bude populárně-naučné. Bohužel je napsána "vědecky" - komunikační a šifrovací protokoly jsou popsány matematickým jazykem pomocí množství symbolů a funkcí, až se vám z toho zamotá hlava. Sice je to vše přesně a správně, ale četba je to velmi náročná, takže začnete přeskakovat celé odstavce, které jsou přeplněné písmenky a vzorečky.

Témata zajímavá, vše je vysvětleno. Ale bylo by lepší, kdyby to bylo napsáno "česky".

06.02.2020 1 z 5


Faktomluva Faktomluva Hans Rosling

Skvělá kniha. Popis světa pomocí ověřených faktů, statistik a osobních zkušeností, zatímco většina lidí vnímá svět prostřednictvím médií (která upřednostňují dramatické zprávy), zastaralých stereotypů a jinak zkreslených informací, které však neodpovídají realitě. Závěry jsou optimistické. Důležitá ponaučení, jak pracovat s informacemi a ověřovat tvrzení.

14.01.2020 5 z 5


Virgin: Hledání sebe sama Virgin: Hledání sebe sama Richard Branson

Kniha velmi zajímavá. Druhý díl životopisu Richarda Bransona, jeho firem, létání do vesmíru, chození s vlivnými a bohatými lidmi na tenis a zachraňování světa. Pohled do zákulisí budování velkých společností.

Tak snad je to všechno pravda a společnosti Virgin jsou opravdu tak skvělé, vstřícné zákazníkům, pečující o své zaměstnance.

03.01.2020 4 z 5


Příběh kryptologie - Od starověkých kódů po kvantovou kryptografii Příběh kryptologie - Od starověkých kódů po kvantovou kryptografii Al Cimino

Skvělá kniha o historii i současnosti šifrování. Nejde zbytečně do hloubky, a tak je to kniha pro každého.

03.01.2020 5 z 5


Kyberšpion Kyberšpion David Ignatius

Jako thriller dobré. Souboj špionů CIA a Číny, dvojití agenti, tajné schůzky.

03.01.2020 4 z 5


Hacking – praktický průvodce penetračním testováním Hacking – praktický průvodce penetračním testováním Peter Kim

Vysvětlení jednotlivých technik, praktické použití nástrojů. Žádný zázrak to není, ale asi nejlepší podobné kniha na českém trhu.

03.01.2020 4 z 5


Fyzika všedních věcí Fyzika všedních věcí James Kakalios

Témata zajímavá, ale většinou je to dost suché a nezábavné. Musel jsem se přemlouvat, abych to dočetl. Mnoho nudných pasáží jsem musel přeskakovat. Autor jde někde až moc do hloubky, takže to není moc populárně-naučné.

03.01.2020 3 z 5


Kniha kódů a šifer Kniha kódů a šifer Simon Singh

Skvěle napsaná kniha o pricipech, historii i budoucnosti šifrování. Povinná četba pro každého, kdo je z IT oboru.

11.11.2018 5 z 5


Blackout – Zítra bude pozdě Blackout – Zítra bude pozdě Marc Elsberg (p)

Zcela realistický scénář narušení elektrické rozvodné sítě a následků pro lidskou civilizaci

11.11.2018 5 z 5


Vševidoucí oko Vševidoucí oko Fredrik T. Olsson

Kniha nic moc. Aby se vložením CDčka do počítače začala v okolí vypínat elektřina a aby přetížením Internetu došlo k odpojením elektrických rozvoden, to jsou naprosté nesmysly. A nechat spadnout letadlo pomocí Internetu v okolí letiště? Přečtěte si raději knihu Blackout od Elsberga - tam je celý příběh velmi realistický, včetně způsobu napadení elektrické rozvodné sítě.

11.11.2018 2 z 5