Fyzika všedních věcí

Fyzika všedních věcí https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/391910/bmid_fyzika-vsednich-veci-f07-391910.jpeg 4 18 8

Všichni se dnes a denně setkáváme s řadou přístrojů a mechanismů, které využívají prostých i složitějších fyzikálních principů – ale ať už si to uvědomujeme nebo ne (většinou ne), o fungovaní těchto věcí většinou nic moc nevíme, a málokoho z nás napadne se nad tím zamyslet. James Kakalios to udělal za nás – provadí nás všedním dnem a ukazuje nám, co všechno bereme do rukou, zapínáme, používáme od ranního probuzeni až do večera, a jak to funguje: budík, toaster, mobil, dveře na fotobuňku, GPS, rentgen a další věci, jež názorně dokládají praktickou využitelnost fyzikálních principů, a autor nám s erudicí, potěšením a vtipem jejich tajemství odhalí. Fyzika v zásadě není nic jiného než hledání základních principů ovládajících jak naše životy, tak třeba komiksové vesmíry. Nenajdete lepšího, zábavnějícho průvodce, který vám ukáže, jak fyzikální zákony objasňují svět všude kolem nás. – Sean Carroll Možná vás překvapí, když se dozvíte, že i ty nejobvyklejší přístroje, které vládnou vašemu každodennímu životu – třeba mobily nebo GPSky – fungují díky zázrakům moderní fyziky. V tomto přístupném a okouzlujícím svazku vás čeká celý nový svět. – Lawrence M. Krauss... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

The Physics of Everyday Things , 2017


více info...

Přidat komentář

Kolombus
30.04.2021 3 z 5

osobne som mala iné očakávania, ako napríklad jednoduché vysvetlenie, ale tu sa to vzalo "od podlahy" takže som sa miestami strácala. Stojí rozhodne za prečítanie, hlavne ak sa zaujímate čo ako funguje z hľadiska fyziky.

Greenfingers
11.03.2021 5 z 5

James Kakalios mě poprvé zaujal v rozhovoru s Danielem Stachem v pořadu Hyde Park Civilizace ( mimochodem asi jedna z mála talk show, na které má význam se dívat v televizi).
Fyzika všedních věcí byla proto knihou, kterou jsem koupil svému synovi zajímajícímu se o přírodní vědy k Vánocům.
Neodolal jsem a knihu jsem si přečetl také. I když nejsem příliš zdatný v technických záležitostech, kupodivu mě autor srozumitelně poučil o mnoha věcech, které dnes všichni bereme jako samozřejmost.
Kniha rozhodně stojí za přečtení.


vlkodlaq
14.01.2021 5 z 5

Za mě v knize mohlo být více nákresů, tabulek a grafů pro lepší pochopení některých jevů, ale i tak je kniha skvělá a velmi prakticky seskupuje témata podle oblastí využití, takže na celé čáře poráží všechny školní učebnice fyziky. I na to, že jde o fyziku, se to čte docela dobře.

FilipNeubauer
23.05.2020 5 z 5

Některá témata jsou zde velice dobře vysvětlena, i přesto se zde najdou věci, kterým jako 16ti letý teenarger ještě tolik nerozumím. Určitě si ji za pár let přečtu znova, kdy už budu mnohem chápavější a více se orientovat ve fyzice. Tato kniha ještě více prohloubila můj zájem o fyziku. :)

pstast
03.01.2020 3 z 5

Témata zajímavá, ale většinou je to dost suché a nezábavné. Musel jsem se přemlouvat, abych to dočetl. Mnoho nudných pasáží jsem musel přeskakovat. Autor jde někde až moc do hloubky, takže to není moc populárně-naučné.

Vecerkova
10.06.2019 5 z 5

Palec hore pro autora, který se nebojí naprosto otřást konvenčními postupy při psaní populárně naučné literatury o fyzice.
Nedrží se ani postupu chronologického, kdy by mluvil o fyzikálních principech věcí podle toho, kdy byly vynalezeny, ani postupu podle náročnosti tématu. Kupříkladu druhý Newtonův pohybový zákon jako by mimochodem zmiňuje až v závěru knihy a běžně dává do souvislosti různé obory fyziky, což je narozdíl od školního rozdělení mnohem blíže reálnému životu, ač přiznávám že pro něvzdělaného čtenáře poněkud matoucí.

Petr Dudek
31.01.2019 4 z 5

Výborná kniha, která vám do detailu vysvětlí, jak ten krám vlastně funguje. Popis normálního pracovního dne autor každou chvíli přeruší, aby vám vysvětlil, jak pracuje elektronický budík, který vás vzbudil, displej a foťák vašeho telefonu, nebo fitness náramek. Jedinou výtku, kterou bych mohl mít je, že jde možná až do moc velkého detailu, ale je nefér vyčítat zrovna to, co si zvolil za svůj cíl.

krži
25.12.2018 3 z 5

Tak nějak jsem čekal zábavnější formu - neříkám, že to bylo špatně, ale zábavnější to prostě být mohlo. Nedovedu si představit, že bych u toho vydržel kupříkladu jako puberťák.

Štítky knihy

fyzika elektřina domácí spotřebiče

Autorovy další knížky

James Kakalios
americká, 1958
2018  84%Fyzika superhrdinů
2018  82%Fyzika všedních věcí