Život na hraně

Život na hraně https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388511/bmid_zivot-na-hrane-yyB-388511.jpg 4 12 8

Život je nejpozoruhodnější jev v celém nám známém vesmíru. Vzdor nesmírnému pokroku přírodních věd je pro nás život sám stále velkou neznámou. Nevíme, kde se ve skutečnosti vzal, neumíme jej uměle vyrobit z mrtvého materiálu. Jedinou cestou k vytvoření života je stále život. Co je to za tajemné ingredience, jež tvoří život? Kniha Život na hraně se dotýká právě těchto hlubokých otázek. Autoři, kteří spojují bezprostřední zkušenost na poli vědy s mimořádnou dovedností uvádět věci do smysluplných souvislostí, nabízejí možnost, že onou chybějící složkou je kvantová mechanika. Na základě mnoha experimentů, uskutečněných v pracovištích na nejrůznějších místech světa, předkládá každá z kapitol knihy jeden konkrétní pohled na velikou záhadu života: Jak to, že ptáci vědí, kam mají letět? Jak doopravdy vnímáme vůni růže? Jak to, že se naše geny kopírují s takovou přesností? Na těchto příkladech kniha přístupným způsobem ukazuje, že tím, co může snad dát odpověď na tyto otázky, je kvantová mechanika.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Přírodní vědy
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Life on the Edge: The Coming of Age of Quantum Biology , 2014


více info...

Přidat komentář

painthers
18.06.2023 3 z 5

U čtení této knihy mi hned naskakovalo na mysl, že do budoucna nebude v rámci vědy třeba rozumět precizně jednomu oboru, ale bude nutné rozumět více oborům a umět mezi nimi najít provázanost.
Kdyby se mě na první dobrou někdo zeptal, jak souvisí kvantová mechanika s biologií, tak mu řeknu, že asi nějak souvisí, jelikož kvantová mechanika funguje všude okolo nás - rozhodně by mě ale nenapadlo, že jsme v objevech až tak daleko, že procesy jako jsou čich, fotosyntéza, genové replikace a podobně nejsou z dnešního pohledu bez kvantové mechaniky pravděpodobně vůbec možné. V tomto mě kniha rozhodně obohatila. Vzhledem k tomu, že jsem orientována přírodovědně směrem do biologie, tak jsem vnímala, že se autor dopouštěl různých zjednodušení a některé informace nebyly podány přesně, ale beru to tak, že jeho cílem je primárně propagace vědy běžnému publiku - a věřím, že tuto úlohu plní dobře.
Kniha mě nebavila číst tolik - občas jsem se musela pozorností vracet. Hrozně se mi ale líbilo povídání o jezeře Vostok pod Antarktidou. Nebudu spoilovat!

thorir
29.10.2020 4 z 5

Někteří dnes říkají, že, tak jako bylo dvacáté století stoletím fyziky, tedy té „tvrdé“ fyziky, jaderné fyziky, kvantové fyziky, bude jedenadvacáté století stoletím biologie (a přidružených oborů). Z prostého pozorování vědeckého vývoje světa se zdá, že tito lidé mají pravdu, ať již jde o probíhající výzkumy popisované v knize, nebo o genetické modifikace, ale zejména cílené zpomalování stárnutí a regenerace orgánů, a pravděpodobně mnoho dalšího. Knihu jsem otevíral, aniž bych věděl cokoli o nějaké kvantové biologii, aniž bych věděl, že takový obor vůbec existuje. Nebýt knihy, vůbec by mě nenapadlo spojovat jevy jako vnitřní kompasy migrujících druhů, fotosyntézu, čich, geny, mysl, a další, s působením světa kvant. Jako naprostý laik považuji knihu za přínosnou, zejména proto, že otevírá nové obzory, zvídavý čtenář bude potěšen. Na druhou stranu a zcela na rovinu, kniha není jednoduchá, text je místy obtížný, některé kapitoly jsou pochopitelné lépe, jiné hůře, místy jsem příliš nerozuměl tomu, kam chtějí autoři čtenáře zavést. Přesto, jsem rád, že jsem knihu přečetl, otevřela mi další obzory směřování současné vědy.


pstast
07.10.2020 4 z 5

Velmi poutavé povídání o životě, jeho vzniku a o zázračném fungování přírody. Pak vždy autoři zaběhnou do detailního vysvětlování kvantových dějů na té nejnižší úrovni - což může být pro někoho náročné a nezáživné. A mnoho z toho jsou také jen teorie, které nemusí být zcela uznávané - to však nedokážu posoudit.

jooosev
24.08.2020 4 z 5

Čteno v originále, takže tohle hodnocení není úplně k věci. Nicméně kniha je takový zajímavý průnik kvantové mechaniky a biochemie. Zatímco první trochu rozumím a tak jsem jako ne úplný laik v oboru některé pasáže shledával slabšími, biochemii nerozumím vůbec a pasáže o ní mi přišly skvělé. Ale počítám, že biochemik to bude mít přesně naopak. Každopádně největší slabinou knihy je podrobný popis některých jevů a procesů (leckdy několik stran), přičemž popis k nim přiléhajících, doprovodných či následných jevů a procesů je popsán jen povrchně (leckdy jedna dvě vety). Celku tak jako by něco chybělo, jako kdyby přednášející opustil přednášku deset minut před koncem - to nejdůležitější bylo sice řečeno a vysvětleno, ale něco malého ale důležitého chybí.

No a čtvrtá hvězdička za autorův osobitý styl, suchý humor a bizarní, ale zábavné oslí můstky mezi jednotlivými myšlenkami.

bulat
21.08.2020 3 z 5

Z tejto knihy som mal zmiešané pocity. Ono vysvetľovať podstatu života na úrovni kvantových javov mi pripadalo asi tak užitočné, ako vysvetliť princíp parného stroja z pohľadu kvarkov. Isteže, niekde tam dolu tie kvarky sú, otázne však je, do akej miery možu byť užitočné pri vysvetlení javov o niekoľko hierarchických stupňov vyššie umiestnených.

los
25.03.2020 4 z 5

hlavní tezí je provázanost newtonovského, termodynamického a kvantového světa, která je příčinou života

(redaktor v závěru knihy polevil, tolik chyb, škoda)

tmancal
28.02.2020 2 z 5

Mám tu smůlu, že jsem byl u toho, když obor kvantové biologie vznikal a tak mohu s plnou vážností a zodpovědností říci, že témeř vše se píše v téhle knize o fotosyntéze jsou čiré smyšlenky. Autoři ignorují vše, co se jim nehodí do heriockého obrazu vědy pronikající do mysteriózního a nepochopitelného hájemství kvantových jevů. Jejich popis fotosyntézy je na úrovni roku 1980, jen notně dochucen kvantovým mystériem. Někteří z vědců (viz. obrázek n straně 28), kteří působili jako zdroje pro autory knihy, jsou moji přímí spolupracovníci a v některý případech bych řekl přátelé. Tím spíš jim mám za zlé, jak jednostranně autorům předestřeli obraz výzkumu fotosyntézy. Autoři pak zcela zřetelně věděli dopředu, co chtějí slyšet a skutečný stav oboru je v podstatě nezajímá. Obrazy výzkumu magnetické navigace ptáků a čichu mi připadají poměrně věrné - tak jak je nám z konferencí - ale po zkušenosti s fotosyntézou prostě nemám k autorů důvěru. Nechci nikoho odrazovat od čtení, ale vězte, že čtete krásnou literaturu (nebo sci-fi), nikoli populární vědu.

TheRaven
08.01.2020 4 z 5

Nečekaně poutavý úvod do oboru kvantové biologie, o němž jsem měl dosud, tak jako patrně většina čtenářů, představu přinejlepším mlhavou. I když se to na první pohled může jevit jako nesmysl, stále jasněji se ukazuje, že kvantová mechanika nějaký význam pro život přece jen má, zbývá však ještě neskutečně mnoho práce, než odhalíme, jak velký ten význam je. Jak už to tak u čerstvě narozených vědeckých oblastí bývá, má i kvantová biologie ambice rozpoutat revoluci, nicméně odpověď na otázku, jestli se takové očekávání naplní, je ještě hodně předčasná. Krom několika podloženějších příkladů se autoři Života na hraně musejí v mnoha ohledech uchylovat k více či méně uvěřitelným spekulacím, což ale na kvalitě knihy nijak neubírá. Své domněnky a hypotézy se snaží teoreticky podložit co největším množstvím, byť leckdy nepřímých důkazů, a díky tomu čtenáři představí řadu zajímavých koutů biologie i života samotného. Každopádně jsem zvědavý, jak se bude tahle oblast dál vyvíjet.