petr0697 petr0697 komentáře u knih

☰ menu

Večer a jitro Večer a jitro Ken Follett

(SPOILER) Opět čtivý román, znovu do puntíku zrecyklované schéma prvních dvou dílů, bohužel více sklouzávající k červené knihovně. Opět geniální stavitel a vzor všech ctností, který nakonec předvídatelně získá nejlepší ženu v celém kraji. Opět přehlídka násilí, křivd a nespravedlnosti ze strany mocných, aby se pak na pár posledních stránkách vše přetavilo v dokonalý happyend.

16.10.2023 2 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

Hodně dobré, Marťan je ale lepší. Nabité nápady, zajímavými vědeckými fakty i humorem. Jen ten závěr byl až moc doslovný. Ukončil bych to o kapitolu dřív, nechal trochu otevřené. Něco jako "Rád tě zase vidím, kamaráde, společně to vyřešíme"

12.03.2022 4 z 5


Svět v rovnováze Svět v rovnováze Harry Turtledove

První kniha série mně bavila, i když některé dějové linie více a jiné méně. Další knyhy série jsou však stále více nudné. Vždy po nějakém dějovém posunu následují kapitoly filosofických úvah a jalových rozhovorů postav. Tyto úvahy se v osmidílné sérii stále opakují, takže když čtěte po dvacáté to samé, začnete přeskakovat odstavce a hledat, kde se začne něco dít. Kdyby se těch 8 svazků po 600 stranách zhustilo tak do dvou až tří knih, bylo by to mnohem lepší a nic z děje by se ani nemuselo vyhodit. Takhle jsem sérii odčítál jen že zvědavosti jak to dopadne. Ale po další knize tohoto autora určitě nesáhnu.

25.06.2021 4 z 5


Říše Říše Roman Bureš

První část knihy mě "jen" bavila. Zato druhá mě úplně dostala skvělou atmosférou mrazivé beznaděje. Pro některé komentátory je druhá část kupodivu nudná, holt se nejde zavděčit všem. Mně však důrazně připomněla, jaká je totalita svinstvo. Děkuji pane Bureši.

23.08.2020 4 z 5


Otčina Otčina Robert Harris

Pro mně první setkání s tímto autorem a příjemné překvapení. Čtivé napsané, dobře vybudovaná atmosféra strachu z režimu a parádní překvapivý závěr. Po dočtení knihy jsem se podíval na film z roku 1994, ale ten knize nesahá ani po kotníky. Scénárista z předlohy vyhodil všechno dobré, i ten závěr změnil a vznikl zbytečný béčkový film.

30.07.2020 4 z 5


Hlídka smrti Hlídka smrti Leo Kessler (p)

První kniha této série byla ještě jakž takž dobrá, i když autorův styl psaní ni mi od začátku moc neseděl. Ale v této druhé knize jsem už přeskakovatl odstavce, jak mně to nebavilo. Slabota, co se týče děje, uvěřitelnosti i černobílosti postav. S touto sérií i autorem končím. Navíc autor stále opakuje stejně fráze, na větu "A v tom se to stalo." jsem už začal být alergický ;o)

30.07.2020 1 z 5


Orlové v bouři Orlové v bouři Ben Kane

Slabší, než druhý díl. Ke konci mně kniha už dost nudila. Znovu chyby v překladu - nejvíc mně pobavila tahle: v textu knihy bylo, že po vítězství legií nad germány "lučišníci podél řeky stříleli na germány ukryté ve vysokých lesích". Říkal jsem si, to nedává smysl, zřejmě lučišníci sestřelovali uprchlé nepřítele, kteří se snažili ukrýt v korunách stromů a překladatel to domotal. A pak mně dorazil doslov, autor tam vysvětluje, které z popsaných událostí jsou historicky doložené a tentokrát tam bylo přeloženo: "Na germánské bojovníky, co se ukrývali před nepřítelem, stříleli ze stromů lučišníci z auxilií" - tak chudák lučišník asi musel vylézt na strom, aby mohl vystřelit po germánovi ukrytém někde na zemi :o)

11.07.2020 3 z 5


Štvanice na orly Štvanice na orly Ben Kane

Pro mně o dost lepší než první díl. I na "pláštěnky" jsem si už zvykl.

01.07.2020 4 z 5


Orlové ve válce Orlové ve válce Ben Kane

Po přečtení pár zdejších komentářů jsem čekal pecku, ale nekonala se. První čtvrtina fajn seznámení s postavami. Pak prostřední část o ničem. A pak závěrečná akční část zase o něco lepší. (SPOILER) Ale že Germáni postaví desítky kilometrů dlouhé opevnění a tři legie kolem něj několik dnů pochodují a nevšimnou si ho? Nikdo z patnácti tisíc lidí si neodskočil do lesa? Tohle pojetí událostí mi fakt nesedí. Mně se teda mnohem víc líbil Legionář od Romana Bureše, zpracovávající stejnou historickou událost daleko poutavěji a dramatičtěji.
Navíc mi lezl na nervy překlad. Například neustálé používání slova "pláštěnka" namísto slova "plášť" mi fakt dělalo problém. Občas nějaká kostrbatá, nebo přímo nesmyslná věta, kterou jsem si přečetl, podruhé, potřetí a pak dospěl k závěru, že chyba není na mém přijímači.

01.06.2020 2 z 5


Bratři ve zbrani Bratři ve zbrani Simon Scarrow

Po Krvavých havranech, kteří byly pro mne jedním z nejlepších dílů série obrovský sešup dolů. Všichni Catonovi nadřízení jsou neschopní diletanti posílající vojáky na zbytečnou smrt. Zato Catonův taktický génius a především štěstí nemají hranic. Navíc velmi přdvídatelné (Spoiler: tedy až na Septima, to jsem nečekal).

13.04.2020 1 z 5