Svět v rovnováze

Svět v rovnováze https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41715/svet-v-rovnovaze-41715.jpg 4 62 12

Světoválka série

1. díl >

Od Pearl Harbor, k pancéřovým zbraním řítícím se skrz Paříž, k obléhanému Leningradu a midwayské bitvě, rozsévá válka po celé planetě obrovité a žhavé plameny zkázy. Potom – zcela neočekávaně – přichází skutečný nepřítel. Okupanti jsou nezastavitelní, jejich technologie daleko přesahují vše, o čem člověk vůbec dokáže snít. A nikdy předtím nebylo lidstvo tak rozdělené. Spojenectví židů s nacisty, Američanů s Japonci, Rusů s Němci je naprosto nepředstavitelné. Avšak další možnost znamená mnohem větší hrůzu. Jak osud světa pomalu a bolestivě balancuje v rovnováze, očekávají lidstvo šokující změny -- zdroj: legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Classic , Wales
Originální název:

In the Balance , 1993


více info...

Přidat komentář

Racek213
20.04.2022 4 z 5

No jo, dal jsem se do toho po 20 letech znovu. Tenkrát mě to nějak nechytlo ... holt jsem měl náročnou práci a kniha byla bohatá dějem i reáliemi a tak jsem to před koncem prvního dílu odložil. No a uplynulo těch 20 let, jsem již 10 let v penzi a tak jsem to zkusil znovu. A hele, ono to chce klid a užívat si a ne hltat, jak jsem byl zvyklý. Bohužel, i z práce, hltat tlustospisy a hned z nich pracovat znamená ... znalci vědí ... najít si způsob jak najít podstatné a s tím pak pracovat (a honit podřízené a předvádět svou genialitu a chytrost, že ... )...
Takže, nepospíchat, s postavami se sžít, dobré je znát reálie té doby a ono se Vám to odmění nevšedním zážitkem. Jo jo. Já občas i zahýkal nadšením...

petr0697
25.06.2021 4 z 5

První kniha série mně bavila, i když některé dějové linie více a jiné méně. Další knyhy série jsou však stále více nudné. Vždy po nějakém dějovém posunu následují kapitoly filosofických úvah a jalových rozhovorů postav. Tyto úvahy se v osmidílné sérii stále opakují, takže když čtěte po dvacáté to samé, začnete přeskakovat odstavce a hledat, kde se začne něco dít. Kdyby se těch 8 svazků po 600 stranách zhustilo tak do dvou až tří knih, bylo by to mnohem lepší a nic z děje by se ani nemuselo vyhodit. Takhle jsem sérii odčítál jen že zvědavosti jak to dopadne. Ale po další knize tohoto autora určitě nesáhnu.


B4LU
05.03.2020 4 z 5

Zajímavá kniha. Druhá světová válka se rozšíří o další stranu - Rasu, vesmírné dobyvatele, kteří přišli dobýt Zemi alias Tosev 3. Ti mají na své straně výraznou technologickou převahu, ale velmi pomalu se učí a adaptují, takže boj není zdaleka tak nerovný, jak se může zdát.
Důraz knihy je spíš na válečné složce než na SF - sledujeme nespočet vojenských operací a osudy jednotlivých postav, zpravidla lidí, ale i Ještěrů, kteří ale také nejsou jen jednorozměrní záporáci. Nesporně zajímavé dílo, na jehož pokračování se zanedlouho určitě také vrhnu.

horvy61
01.09.2019 5 z 5

Dosť rozvláčne, ale poctivo vymyslené a napísané. Najväčšia zábava je sledovať, ako autor buduje alternatívnu históriu na základe obrovského množstva faktov, ktoré naštudoval o svete v štyridsiatych rokoch 20. storočia.

JasonV
31.05.2019 1 z 5

Originálny námet spracovaný katastrofálne neoriginálnym spôsobom. Úmorné čítanie ako za trest.

lampernaqui
05.06.2018 4 z 5

Zatím jsem od Turtledovea četl pouze jeho fantasy romány z Videssosu. Světoválka je mou první alternativní historií v jeho podání a hned musím říct, že mě bavila. Sice na mě vychrlil během chvíle hromadu postav, ale postupně si člověk všechny zapamatuje a může sledovat znesvářené země, jak se vypořádají s novým nepřítelem z vesmíru. Teď co je víc. Modernější zbraně, ale vše početně omezeno.... nebo zastaralé zbraně, ale s nevyčerpatelnými zásobami?

fera.15
14.01.2018 5 z 5

Velmi zajímavý pohled na 2.světovou válku,kdyby se objevil někdo mocnější než celé lidstvo,dokáží lidé různých národností spolupracovat?

analizátor
14.08.2017 3 z 5

Nevím jestli budu pokračovat ve čtení dalších dílů. Tenhle mě chvílemi bavil tak, že jsem hltal každou stránku, místy jsem se ale hutným textem sotva prokousával. Nuda střídala napětí, takže průměr.

hanak_v_exilu
01.02.2017 5 z 5

Turtledove je grafoman, to je potřeba říct. Jeho rozvleklý, popisný styl nesedne každému. A ten kdo mu dá šanci, tak se ztratí v davu postav. Vypravěčských linií je opravdu hodně, občas se vzájemně prolínají a ne každý působí vždy úplně důležitě. V ději se tak střídají napínavější pasáže s těmi hluššími. Často se mi stalo, že jsem přelouskal dvacet stránek jenom proto, abych se už už dostal ke svému oblíbenému hrdinovi. Kdyby měla knížka o dvě stě stran méně, byla by ještě lepší.

Schary
25.08.2016 2 z 5

Přečetla jsem, ale v dalších dílech nebudu pokračovat. "NĚCO" mi tam chybělo, přestože příběh byl zajímavý, děj odsípal i téma je mi blízké, přesto tam to "NĚCO" nebylo.

Ládja
16.04.2016 3 z 5

Popravdě nějak nechápu tak vysoké hodnocení.
Je zajímavé sledovat, co by dělal svět a světové mocnosti, kdyby na ně v průběhu druhé světové války zaútočili útočníci z vesmíru...ale...když už je uveden pohled i z druhé strany(mimozemšťanů), tak bych čekal i jejich názvy pro věci. Aby mimozemšťané měli stejně pojmenované roentgenové paprsky a jadernou bombu, mi přišlo zvláštní a v textu to docela vadí. Svým způsobem až moc dějových linií ve kterých se člověk začne trochu ztrácet. Mám koupen i zbytek této série, tak ji nejspíše přečtu, ale kdybych další díly už neměl, tak bych si je nekupoval. Horší 3* za nápad a za mocenské čachry.

Ronin Roujin
18.06.2013 2 z 5

Cca v 6% děje jsem ji odložil. Moc mně nebavila, Spousta postav, spousta klišé, nuda