Pavel_D Pavel_D komentáře u knih

☰ menu

Vítězství v Pacifiku Vítězství v Pacifiku Miloš Hubáček

Pasáže o námořních bojích tradičně skvělé. Čekal jsem ale trochu podrobnější popis pozemních operací.

02.07.2017 4 z 5


Zrcadla Zrcadla Vojtěch Steklač

Soubor jedednácti povídek, kratších i rozsáhlejších (Zrcadla, Oheň). Prvotina autora, který se proslavil především knihami pro děti.

26.02.2017 4 z 5


11 důvodů proč Adolf Hitler nevyhrál válku 11 důvodů proč Adolf Hitler nevyhrál válku Václav Junek

S mnoha popsanými možnostmi alternativního vývoje jsem se již setkal v jiných knihách, ale přesto mě kniha bavila.

25.02.2017 4 z 5


Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy Miloslav Stingl - biografie cestovatelské legendy Adam Chroust

Povinná četba pro milovníky Stinglových knih.

09.01.2017 5 z 5


Zlatý věk země Bójů Zlatý věk země Bójů Anna Bauerová

Velmi čtivé, ale přitom fundované. Kniha rozhodně není poplatná módě keltománie, ale nebrání se úvahám o tom, co všechno se z dob keltů zachovalo až do doby nověku.

29.07.2016 5 z 5


Tři hlasy – Úvahy o povaze konfliktu kultury s přírodou Tři hlasy – Úvahy o povaze konfliktu kultury s přírodou Ivan Klíma

Úvahy tří autorů. Josef Šmajs - filosofická esej o evoluční ontologii, Ivan Klíma - osobněji, aktivističtěji laděný text a Václav Cílek - jako vždy text nabitý spoustou faktů, tentokrát hlavně o klimatu a zdrojích energie.

19.06.2016 5 z 5


Velké cesty vesmírem Velké cesty vesmírem Pavel Toufar

Kniha především o pilotovaných letech do vesmíru. V dějových pasážích velmi silná, části, kde se autor zabývá technickými detaily, na mě byly místy už trochu moc popisné. Poněkud poplatná době (sovětské neúspěchy byly dány hlavně nešťastnými shodami náhod, kdežto ty americké zlotřilým kapitalismem), ale čtení to nepřekáží.

12.05.2016 4 z 5


Vlaky a války Vlaky a války Christian Wolmar

Zajímavá knížka věnující se roli železnic ve válkách (především změnám, které přinesla pro týlové zabezpečení). Největší prostor je věnován americké občanské válce a 1. světové válce, 2. světová válka už je probrána spíše namátkově.

20.02.2016 4 z 5


Povaha změny Povaha změny Miroslav Bárta

Na rozdíl od knihy Kolaps a regenerace stejného autorského/editorského kolektivu je tento sborník tematicky úžeji zaměřený a myslím, že mu to svědčí. Pohled na bezpečnost světa v širokém slova smyslu, od rizika válek, přes klimatické změny až po úpadek vzdělanosti. Nejvíce se mi líbily příspěvky od V. Cílka, P. Pokorného, R. Maříka, V. Dulíkové, L. Kropáčka, O. Foltýna, M. Zrna, J. Padevěta a P. Pernici.

26.01.2016 4 z 5


Akademický atlas českých dějin Akademický atlas českých dějin Eva Semotanová

Nepochybně působivé kartografické dílo zobrazující na stovkách map se zevrubným komentářem české dějiny od pravěku až po moderní dobu. Oceňuji velký důraz na znázornění vývoje krajiny. Jedná se o dílo kolektivu autorů, takže některé mapy/příspěvky jsou zpracovány lépe, některé hůře. Nejnovější doba (hlavně vývoj po 2. světové válce) už nedostala mnoho prostoru. Milovníkům historie určitě možno vřele doporučit, i po knihařské stránce se jedná o obdivuhodné dílo.

19.01.2016 5 z 5


Jsou ještě jiná Tasíli Jsou ještě jiná Tasíli Henri Lhote

Ve knize se střídají odbornější (ale srozumitelné) pasáže s historkami z pobytu na Sahaře. Autor má velký nadhled a dokáže opravdu zaujmout.

08.01.2016 5 z 5


Let Josephiny Fordové Let Josephiny Fordové Stanislav Bártl

Perfektně napsaná, čtivá knížka.

22.11.2015 5 z 5


Vojenské omyly druhé světové války Vojenské omyly druhé světové války Kenneth Macksey

Místy poněkud jazykově kostrbatá a jasnou myšlenkovou linii postrádající, ale nikoliv nezajímavá kniha.

20.08.2015 4 z 5


Suzanne Renaud Suzanne Renaud Lucie Tučková

Zajímavá kniha o nevšední francouzské básnířce, která se provdala za Bohuslava Reynka. Jedná se o biografii důsledně podloženou fakty, která je ale přesto velmi čtivá (a navíc i krásná - typografické zpracování, bohatá obrazová příloha).

11.04.2015 5 z 5


Islám - náboženství, historie a budoucnost Islám - náboženství, historie a budoucnost neznámý - neuveden

Fundovaný popis islámu od počátků až po jeho roli v moderní společnosti. Nabyté fakty.

17.02.2015 4 z 5


Vznik Velké Moravy. Moravané, Čechové a střední Evropa v letech 791 - 871 Vznik Velké Moravy. Moravané, Čechové a střední Evropa v letech 791 - 871 Dušan Třeštík

Na knize oceňuji především popis dění na našem území v širokém kontextu dějin Evropy. Pokud autor zrovna nerozebíral jedno tvrzení z pohledu všech možných autorů, tak byla i pro mě, jako laika, velmi čtivá. Jen by to chtělo více map, občas jsem ztrácel orientaci.

17.06.2014 4 z 5


Oloupení Evropy Oloupení Evropy Endre Bojtár

Kniha popisuje osud litevských národů především v době před druhou světovou a během ní. Velkou část knihy tvoří osobní vzpomínky, a to mnohdy dost drsné.

19.05.2014 4 z 5


Zeemě: Jak přežít na naší nové nehostinné planetě Zeemě: Jak přežít na naší nové nehostinné planetě Bill McKibben (p)

První část knihy se věnuje popisu zhoršujícího se stavu naší planety, v druhé se pak autor snaží popsat způsob adaptací na změněné podmínky - především pomocí decentralizací. Kniha je čtivá, neteoretizuje, je nabitá konkrétními příklady, z nichž většina pochází z USA.

07.02.2014 4 z 5


Dějiny Ruska Dějiny Ruska Václav Veber

Na první pohled možná působí jako učebnice, ale jedná se o velmi čtivé podání ruských dějin od prvopočátků až do současnosti. Měl bych jedinou výtku - alespoň v mém 6. vydání z roku 2012 je až překvapivě velké množství překlepů a typografických chyb.

31.01.2014 4 z 5