Zlatý věk země Bójů

Zlatý věk země Bójů https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/110981/bmid_zlaty-vek-zeme-boju-rtH-110981.jpg 4 28 5

Zlatý věk země Bójů vyvrcholil na našem území zhruba před dvěma tisíci lety, v posledních staletích před Kristem. Anna Bauerová ve své knize sleduje celé tisícileté období keltského osídlení v Evropě, ale zejména u nás. Bójové měli vyspělou hmotnou a stavební kulturu, ale k jejich životu patřil i bohatý duchovní a jazykový svět. Poskytli české zemi nejen její později latinizovaný název, ale také bohatý duchovní odkaz.... celý text

miroslav_bolek
miroslav_bolek
19.02.2021 5 z 5

Bezvadná kniha, informačně nabitá, věčná, přitom však velmi čtivě napsaná! Hlupáci, kteří čtou Kovaříka, jí pochopitelně nemohou rozumět, zvlášť, když ji jen zběžně prolistovali, nepřečetli, a pak na ni píší recenze :-)

freejazz
freejazz
25.04.2019 5 z 5

paráda. po všetkých módnych a deformovaných klebetách a konšpiračných hypotézach mi toto seriózne dielo serióznej autorky ulahodilo.
keby som žil v Čechách, určite by som robil niečo okolo Keltov. a cca 150 km od Prahy by som mal o úspech postarané.


Pavel_D
Pavel_D
29.07.2016 5 z 5

Velmi čtivé, ale přitom fundované. Kniha rozhodně není poplatná módě keltománie, ale nebrání se úvahám o tom, co všechno se z dob keltů zachovalo až do doby nověku.

braunerova
braunerova
20.02.2015 1 z 5

Teda připadá mi, jako kdybych si koupil jinou knihu. Fakta, fakta a zase fakta, napsaná jako suchopárná fakta. Tohle není kniha pro běžného čtenáře. Představoval jsem si dalšího Jiřího Kovaříka, Karla Richtra nebo Toma Hollanda, ale do těch to má hóódně daleko. Knihu jsem jen prolistoval a odložil. Pro další případné čtenáře přikládám ukázku:
"Úvah je ostatně více, jejich opodstatněnost se však ukáže až v budoucnosti. Proto nám pro tuto chvíli nezbývá, než naše putování po oppidech ukončit, nejlépe na místě, z něhož jsme vyšli. Přizpůsobíme se tak učení druidů, kteří prý tvrdili, že nejdokonaleší cesta připomíná kruh, jehož konec se dotýká začátku.
Vrátíme se proto na hrazanské oppidum.
Výzkum byl na něm také dokončen. Přinesl mnoho poznání, ale jak už to bývá, zůstalo i mnoho otázek. Není například vyjasněn rozsah a struktura nutného hospodářského zázemí oppida v tomto ještě donedávna tak chudém kraji."

kolacky
kolacky
12.07.2012 5 z 5

Tak tohle se čte jako beletrie. Paní Bauerová prostě UMÍ!