Vojenské omyly druhé světové války

Vojenské omyly druhé světové války https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57028/vojenske-omyly-druhe-svetove-valky-57028.jpg 3 17 5

Ze všech válčišť světa vybral autor pečlivě ty bitvy a tažení, na nichž může prokázat nekompetentnost jednotlivců, střety osobností, hrubé nedostatky v nezbytné výzbroji a podpůrných službách, politické vměšování, chybně pojaté doktríny a špatnou nebo zákonitě neúčinnou organizaci a metodiku. Každá epizoda osvětluje základní aspekty vedení bojů na zemi, ve vzduchu i na moři a spojuje tuto problematiku s událostmi, jež měly podstatný vliv na trvání války, jakož i na zvýšení počtu obětí, materiální škody a politické změny. Dotisk r. 2000 a 2005... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Military Errors of World War Two , 1987


více info...

Přidat komentář

LordByron
12.09.2021 4 z 5

Autor dosť ignoruje Východnú frontu o ktorej je len jedna kapitolka a možno je občas stručnejší. Ináč výborná knižka. Nie je možno pre absolútnych diletantov čo ani nevedia kto s kým bojoval :) ale naozaj nie je nijak zvlášť odborná a ani podrobná. Kľudne jej porozumiete ak poznáte aspoň ako tak základné fakty.
Pre mňa to bola jedna z prvých kníh čo som v detstve o vojnových dejinách čítal.
Zaujmavé kapitoly :Francúzko, Afrika, bombardovanie..
Rommel nie je glorifikovaný, ale ani dehonestovaný. Atď...

bagger95
31.05.2020 2 z 5

Docela zajímavě pojaté. Autor se snaží vybírat zásadní chyby v rámci jednotlivých tažení a zasazovat je do kontextu (jak operativního, tak i v rámci doktríny daného státu). Najde se celá řada zajímavých poznámek či postřehů, které nejsou v rámci WW2 mainstreamu úplně profláknuté, což je fajn, protože člověk nemá pocit, že by četl to, co už tak nějak všeobecně ví (v rámci základních obecných znalostí).

Často jsem měl ale problém s udržením se v obraze (tažení v severní Africe je skvělým případem), kde se přece jen objevuje řada málo známých jmen a názvů. K většině kapitolám je přiložená mapka, ale jsem moc velká lama na to, abych s ní dokázal držet krok s textem. S tím se váže, že text není úplně přístupný, pokud byste neměli základní obecný přehled o tom, jak válka probíhala. Autor neopakuje milionkrát vydané dějiny WW2, ale přímo zasazuje do konkrétních událostí. Je to doplňkový materiál, nikoliv výčet pro první seznámení se s tím, jaké byly zásadní bitvy v rámci WW2. Pokud víte, že nějaké takové bitvy byly, máte jen trochu tušení o jménech atd., pak už má smysl tohle číst.

V některých případech je podle mě výběr klíčových chyb také lehce diskutabilní – jejich volba mohla být více odůvodněná. Autor mohl víckrát zdůraznit, že to je jen jeho názor, dát přece jen trochu více najevo, že uznává, že v některých případech byl neúspěch operace spíše smůlou více faktorů. Nicméně tenhle pocit mám jen u některých kapitol.


Gracian1964
01.02.2020 4 z 5

No, takto...musím sa priznať, že som to neprečítal celé, len pár kapitol, ktoré ma zaujímali. Ale s tým, čo som prečítal, som bol spokojný.

kyssling
08.09.2015 4 z 5

Výborně sepsáno, objektivně bez zbytečně stranných poznámek k jedné či oné straně. Pro zájemce o válečné taktiky a bojiště povinná četba.

Pavel_D
20.08.2015 4 z 5

Místy poněkud jazykově kostrbatá a jasnou myšlenkovou linii postrádající, ale nikoliv nezajímavá kniha.

Štítky knihy

druhá světová válka (1939–1945)

Kniha Vojenské omyly druhé světové války je v

Přečtených23x
Knihotéce30x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x