Nikyska383 Nikyska383 komentáře u knih

☰ menu

Pokoj pro hosty Pokoj pro hosty Dreda Say Mitchell

Nadějný - motivující začátek s nádechem téma a nutkáním přijít na to PROČ, CO a JAK.. se změní v trochu více nudné naprosté odstřelení někam do prázdna na život hrdinky. A vy se ptáte jen..PROČ? Ano původní PROČ se změnilo na PROČ proboha tudy.. Nedoufat, že se dovtípím začátku knihu odložím už ve 1/4. Ale dala sem tomu, ikdyž s nechutí. Kdy za polovinou se lehce začíná děj spojovat. Dle mého i nadále je spoustu zbytečných odbočení, které ubírají na tahu celé knihy. Ale konec to dotáhl. Sice dotáhl jako zdecimovaný vyčerpaný kůň co padl sotva protnul pásku, ale sláva mu. Dvakrát bych se do ní určitě nepustila.

23.01.2024 2 z 5


Neohlížej se Neohlížej se Ben Cheetham

S nadšením a doufáním doufám v horor. Opět úžasné prostředí, starý dům s minulostí, pohnuté osudy rodiny Piperů nám otevírají možnost, že z toho bude správný hororový zážitek. K tomu přidejte stařenku Rozen a... No a nic. Pro efekt Vám autor přihodí trochu satanismu a to je celé. Ve finále jde o příběh -než o horor- jedné pohnuté rodiny, co se nastěhuje do domu s pohnutou minulostí, kde kromě chodeb za zdmi se vážně nic moc neděje. Za mě nevytěžené možnosti a přitom si o to některé chvíle opravdu sami říkali. Ale nebylo jim dopřáno. Kdo nemá rád otevřené a nezakončené konce, že vlastně ve finále Vás nenavede na myšlenku PROČ a JAK tak asi raději sáhnout po jiné knize.

05.08.2023 2 z 5


V hrůze a krvi zrozeni V hrůze a krvi zrozeni * antologie

Sbírka nadějných mladých českých autorů... S očekáváním neočekávaného se do ní vrhám.. Z počátečních povídek, na mě lehce sahá zklamání. Buď sem tak protřelá horory, že se nebojím nebo jsou mi tak povědomé, že sem je již viděla. Některé byli i velmi předvídatelné.. což věřím že bylo způsobeno nutným držením se žánru povídka, tedy počtem slov.
Ovšem abych nekřivdila .. některé byli pro mě hůře stravitelné, a to nikoliv pro strach jako takový, ale pro samotný vrchol "hnusu", který uvedl žaludek na rozbouřené moře. Jiné zase velmi předčili očekávání a autorka má již připravené své místo u mě v knihovně.
Konkrétně v této povídce se skvěle mísí černý humor s hororem. A bez okolků přiznávám, že jsem se dokázala ztotožnit s myšlenkovými pochody postav . Díky této povídce dávám 4/6. A to i přesto, že sem jí četla dvakrát po sobě a stále se šklebila.. Tedy vivat Sobeckým sobím sviním!

04.04.2023 3 z 5


Dcera vlčic Dcera vlčic Jenny Nowak (p)

Jako vždy přečtená jedním dechem..Miluji autorku a vykreslení děje a postav tak,že je skutečně vidíte jako film, který běží před očima. Tato kniha je voným navazováním na předešlé i knihy po..ale dají se číst volně, bez ohledu na pořadí.

18.03.2023 5 z 5


Elementálové Elementálové Michael McDowell

Dlouho mi trvalo než sem opomněla slova z úvodu, kde stále bylo -dokonalá-nejlepší-dokonalá.. docela mě to knihu "zhnusilo" ,protože co se až tak moc chválí není dobré.
Ale tak pojďme na to... první 1/4 knihy sem byla naprosto zmatená ve změti postav. Neuměla sem si přirovnat kdo ke komu patří a v jakém vztahu vlastně jsou, hlavně vše mluví přes sebe na sebe...uff od poloviny už se chytnete a děj Vás pohltí.Chcete vědět co bude dál..jak se to rozvyne..a bác konec kapitoly=konec napětí a myšlenkové pochody postav jiným směrem. Přiznávám,že to mě vždy rozstřelilo.Takže rychle přelouskat, ať sem zase v ději. Díky bohu kapitoly nejsou dlouhé a 2x díky bohu pak už se to neobjevuje a naprosto propadnete do děje jako písek do domu ;)
Přiznávám, že mě neskutečně vytáčela Indie.. pokud přemýšlíte nad postavami během četby tak tahle "děvenka" Vám zamotá hlavu.. Je vnučkou Barbary , dcerou Lukera a poměrně přidrzlá s vlastní hlavou a velmi dospělými názory a pohledem na věci co se dějí..Taksi říkáte to bude cca 20-25letá žena.Lukerovi je 33let aháá a začnete počítat.. pije kafe..burboun,whisky.. a ke konci zjistíte že je jí 13let. Jsou chvíle kdy na to myšlenkově názory odpovídá, ale je jich jen pár.
Každopádně strach a napětí tam je..čekáte..čekáte v přítmí a pomalu rozplétáte co se vlastně v Beldamu děje a proč a zda se ta linie přeruší či ne..je..otevřené

28.01.2023 4 z 5


Strašení v Rookwardu Strašení v Rookwardu Darcy Coates

Opět autorka nezklamala... hlavní děj naskočí skoro okamžitě a proplouvá volně stránkami, aniž čtenář postřehne,že se stupňuje. Chvílemi se zamotá natolik, že i čtenář,stejně jako Guy je zmaten, ale hned chytí linku a jede se dál. Jediné z čeho cítím zklamaní je konec.. Přirovnala bych to k lehce otevřenému konci, nebo nedopsané větě. Po tom všem co bylo v poslední rovince čtení prostě konec a zeď a tvrdý náraz.

31.08.2022 5 z 5


Draculova žena Draculova žena Michaela Ella Hajduková

Uplně sem nevěděla, co očekávat od pro mě neznámé autorky a názvu knihy.. ale musím říct, že styl psaní je opravdu prvotřídní.. lehce člověk zapluje do děje a hltá a hltá..nedá se odtrhnout.. a ikdyž člověk přemýšlí , že děj tedy musí zákonitě jít takto... je během chvíli vyveden z omylu a hltá dál. Konec mě trochu zklamal,nepatrně, na druhou stranu..asi bych nevěděla jak jinak uzavřít tak nabytý příběh..

21.07.2022 5 z 5


Žena v černém Žena v černém Susan Hill

Jelikož znám film, díky několika shlédnutí( ano mám ho ráda) tak se kniha četli z počátku dosti ztuha.. protože člověk čeká filmový děj. A vidí filmové postavy a tak když se odlišují trochu je to zmatek pro mozek..

ALE

Tápala sem co od knihy čekat a byla sem mile překvapena.. Pravda,že věčné popisy všeho si, mě unavovali, ale po začtení se díky nim čtenář lépe ponoří do pochmurného děje a nechá se tak naprosto pohltit. Od cca poloviny mi mozek vnímal knížku samostatně a nepromítal jí jako film. A tak sem byla opravdu uchvácena atmosférou, kdy slyšíte dětský křik a ržání koně bojujícího o život.. vrzání, vichr.. Kdo nečetl vřele doporučuji..ale nejdřív opravdu knihu a po té film :)

09.07.2022 5 z 5


Ztraceni Ztraceni Anita Frank

Hororem bych knihu jistě nenazívala..ale chápu, že příhodnější "mezi žánr" opravdu asi není. Děj se z počátku velmi líně vine... a když už konečně přijde akce tak je během chvíle fuč. Duchařských domů je poměrně dost, ale zde je to naprosto nevytižené téma, ikdyž si k němu autorka udělá velmi dobré prostředí. Ale nevytěží jej, což je opravdu veliká škoda. Chápu, že je to prvotina a dala zabrat, snad v příští knize, pokud půjde stejným směrem autorka dopiluje své záměry a čtenáře více ponoří do tajemna a strachu.

11.06.2022 4 z 5


Co oči nevidí Co oči nevidí Betsy Reavley

Co k této knize říct... asi jedním slovem WAU! přečtená jedním dech za den a kousek.. Celou dobu máte pocit, že stojíte vedle hlavník aktérů a sledujete je. Některé Vaše myšlenky se prolíbají s postavami.. jiné se jen tiše diví, ale pořád Vás to čím dál více vtahuje do děje. Chvílemi Vám naběhne pocit, že dál to už přeci vytěžit nejde.. omyl JDE! Toto je opravdu psychologický thriller jak se patří a autorce tleskám. Nic netlačí na pilu vše zapadá.. a finále Vás neskutečně posadí na zadek.

10.04.2022 5 z 5


Děs sídla Wake's End Děs sídla Wake's End Michelle Paver

Horor toto opravdu vidělo jen z letadla. Uložení děje suprové.. lehký tajemný nádech.. .. a konec. Autorka z toho mohla vytěžit mnohem mnohem více a posadila by čtenáře doslova na sedinku. Bohužel se z toho vyvinul román, nenaplněné lásky, s lehkým "líznutím" hříchu z mládí. Rozčilovala mě i "tupost" hlavní postavy a egoismus a samolibost otce. Když už se zdálo že chvílemi to začne mít spád k hororu, autorka to doslova "kopne" úplně jinam a pokračuje v nudné linii.

09.04.2022 2 z 5


Hlasy stínů Hlasy stínů Karel Budinský

Velmi lákavé čtení.. jen problémové "staročeštinou" což soudobému člověku dělá někdy trochu potíž. Chvílemi nezáživné pasáže se během chvíle změní a vtáhnou do děje, že nemůžete přestat. Místy úsměvné smýšlení postav a jejich čistota dobou, v které dílo vyšlo je příjemnou změnou od současných děl.

09.04.2022 3 z 5


Sestry Foxovy Sestry Foxovy Lucie Hlavinková

Celkově kniha ve mně neprobudila to očekávání, které sem od ní očekávala. Děj začínající koncem a následně hned na začátek , je pochopitelný, ikdyž trochu zmatený. Autorka do textu zařazuje své pocity, které aspoň mě z počátku vždy vytrhli z kontextu. Smíření s tím, že kniha nebude tak spiri ,jako spíše román.. se stávala čitelnější a se sklenkou vínka i jednodušší.

02.04.2022 3 z 5


Kořist Kořist Darcy Coates

Velmi pěkné a povedené dílo, napětí se táhne od počátku a v mysli čtenáře se rodí několik možných variant PROČ a finále naprosto nečeká.

24.02.2022 5 z 5