Draculova žena

Draculova žena https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/413521/bmid_draculova-zena-hpX-413521.PNG 4 157 54

Kdo byla druhá manželka Vlada III. zvaného Dracula a kdo byl on sám? Jaké bylo jejich manželství? Byl Dracula upír, krutovládce, psychopat či sadista? Nebo jen velmi složitý muž, který žil v kruté době? Karolína je psycholožka, která jezdí každý rok na nějakou zajímavou a neobvyklou dovolenou s partou svých přátel. Když ale její přítelkyně Saša přijde s nápadem, že by mohli jet do Transylvánie v Rumunsku, pocítí Karolína okamžitě odpor. Nakonec se nechá přesvědčit, a tak se celá parta, vyzbrojená i kůly, růženci a česnekem, vydá na hrad proslulého hraběte Draculy. Všichni se dobře baví, jen Karolína pociťuje zvláštní úzkost. A pak jednoho večera narazí v lese poblíž hradu Poenari na smečku vlků a v panice se před nimi ukryje v opuštěném hradu. Nebo snad není tak opuštěný? Svým příchodem spustí Karolína něco, co už se nedá zastavit, a pozná osud uherské šlechtičny Ilony Szilágyové, kterou provdali za krutého valašského vládce. Karolína tak dostane odpovědi, které nechtěla znát, na otázky, které nekladla. Takže kdo byl Dracula? Nebo snad ještě stále je?... celý text

Přidat komentář

adela.hol
22.02.2024 5 z 5

Psycholožka Karolína jezdí každý rok se svými přáteli na nějakou neobvyklou dovolenou. Když ale tentokrát přijde její nejlepší kamarádka Saša s tím, že by jeli do Rumunska, Karolína je zásadně proti. K této zemi cítí odpor, ačkoliv nikdy nepřišla na to, čím to je. Zatímco její přátelé se na místě dobře baví, její podivná úzkost se znásobuje. A když jednoho večera narazí v blízkosti hradu Poenari na smečku vlků, ukryje se před nimi právě v opuštěném hradu. Je ale skutečně opuštěný? Nebo v něm najde něco, co netušila, že vůbec kdy ztratila?

Kniha je vyprávěna v ich formě z pohledu Karolíny a také Ilony Szilágyiové. Kdo byla Ilona? Druhá manželka Vlada III. A to byl kdo, nejspíš se teď ptáte. Znáte ho jako Draculu. Už jsem doma, asi si říkáte. Co se vám vybaví jako první, kdy se řekne Dracula? Pokud upír a Transylvánie, tak jste na tom podobně, jako jsem byla já před přečtením této knihy. Upřímně jsem do knihy nešla s žádným očekáváním. Vlastně jsem si myslela, že budu číst právě o upírech, všude bude samá krev a mord a já budu litovat, do čeho jsem se to dala. Realita? Místo děsu a hrůzy jsem dostala příběh velké a osudové lásky. A to je moje gusto.

Od knihy jsem se nemohla odtrhnout a hlavní postavy se mi každou stránkou dostávaly pod kůži víc a víc. Bylo mi jedno, jestli zrovna čtu pasáž ze současnosti nebo tu z 15. století, příběhu jsem postupně propadala a byla zvědavá, co bude dál. Autorka zkombinovala skutečné historické postavy a skutečná místa ve vlastním příběhu s prvky fantasy, romantikou i erotikou a mně to maximálně sedlo. Ke knize se určitě jednou vrátím, abych od začátku vnímala všechny detaily, když už vím, jakým směrem je příběh veden.

Po dočtení se vraťte zpátky na začátek a znovu si přečtěte citát před prologem. Poté vás zasáhne ještě víc.

katallinka
13.02.2024 4 z 5

Kniha se skvěle četla. Bylo to napínavé a krásně romantické čtení. Obě dějové linky byly hodně zajímavé. Nicméně ke konci mi to přišlo už malinko překombinované a v tom prolínání různých linek jsem se ztrácela. Mám pocit, že zde Dracula není prezentován tak jak jsme zvyklí, ale to mi teda vůbec nevadilo. Kniha navíc líčí dějiny, které u nás nejsou úplně stěžejní, takže jsem se dozvěděla i něco nového.


TerkinKnižnySve
07.11.2023 5 z 5

Michaela Ella Hajdukova - Draculova žena


Poznám Draculovej príbehy krížom- mrazom či s filmov či z kníh, Dracula je jednoducho moja srdcovka.

A musím povedať, že Draculova žena ma chmatla za srdce s nepustila.

Tak nádherne vymyslený príbeh o Caroline a Ilone, čím si museli prejsť kým sa dostali k Vladovy a poznali ho tak ako nikto iný.

Krásne vykreslená krajina a hoci naozaj neľúbim historické romány toto som jednoducho žrala riadok za riadkom , krok za krokom všetky útrapy všetky straty a neskutočnú nehynúcu lásku.

Veľká poklona autorke a neskutočne ďakujem za knihu v štafete.

Bazalka6
29.09.2023 3 z 5

Draculova žena, Hodnotenie 3,5/5,. Historický román inšpirovaný životom Vlada III zvaného Dracula (pôvodne Draculea, ale sám si z mena vynechal e a tak podpisoval všetky listiny a písma, v preklade to znamená syn Draka). Druhou historickou postavou v knižke je grófka Ilona Szilágy, jeho druhá žena. Jeho otec Vlad II. sľúbil ochraňovať kresťanstvo. Tomuto sľubu sa ale spreneveril a uzavrel so sultánom Muradom II. pakt, za čo dostal valašský trón. Otec ich s bratom na dôvažok, ako záruku sľubu, dal ako vazalov na sultánov dvor. Mali 8 a 12 rokov. Tu boli chlapci sexuálne zneužívaní a mučení. Toto tvorilo myslenie a konanie Vlada III. Celý život bojoval proti tureckým nájazdom. Podľa historikov mal premenlivú a nepredvídateľnú povahu, nemal rád klamstvo. Najviac známym sa stal až v 19. storočí so spisovateľom Bram Stokerom. Na tomto všetkom autorka vystavala príbeh pretrvávajúcej lásky Ilony a Vlada. Tento pretrváva až do dnešných časov a Slovenku Inu a jej kamarátku Sašu zavedie až do Transylvánie, kde stretávajú stále žijúceho Vlada. Tu sa nám prerozpráva príbeh ich trvajúcej lásky. No, príbeh je to romantický a mysteriózny.

Dela90
21.06.2023 5 z 5

(SPOILER) Byl Vlad přezdívaný "Dracula" skutečně krvežíznivý upír? Nebo to byl muž, který nadevše miloval svou ženu? Jen prostě žil ve špatné době? Karolína je psycholožka, která každý rok jezdí se svou partou na neobvyklou dovolenou. Tento rok se podívají do Rumunska, ke kterému cítí velký odpor. A právě zde se začnou dít věci mezi nebem a zemí.

Krásný, propracovaný příběh od začátku až do konce.
Ze začátku jsem měla trošku problém se začíst, ale věřím, že to bylo mojí vinou a ne knihou.

V knize se střídají minulost a současnost.
Kdy prostředí je vždy perfektně vykreslené a vy si to vždy jasně představíte.

Co mi trošku vadilo byly ty rumunské slova, které jsem musela neustále googlit. Hodilo by se, kdyby byly dole pod čarou přeložené nebo klidně na konci knihy.

Nechci moc prozrazovat, protože knížka poputuje do štafety. Ale, Karolína je psycholožka, která prožije víc než jen jeden život.

Já, když jsem brala knížku do rukou a četla jsem anotaci, měla jsem úplně jinou představu o tom, o čem bude kniha. Tušila jsem Draculu, tak jak si ho v dnešní době představujeme. Ovšem byla jsem vyvedena z omylu. Vlad byl vlastně ze začátku taky člověk, který bezmezně miloval svou ženu.

Knížka je plná velké lásky, silného příběhu napříč staletími. To, jak se odkrývají jednotlivé kousky minulosti a všechno do sebe nádherně zapadá. Já jsem nadšená a fakt doufám, že někdo přeloží do češtiny i některé další autorčiny knihy, protože jinak si je budu muset přečíst ve slovenštině!

Hodnocení: 4,5/5
IG: adule.books

Marekh
16.01.2023 4 z 5

Tato kniha mě docela lákala, ale asi jsem čekal trochu něco jiného. Kniha nebyla špatná, spíše určená pro ženy. Kniha má krátké kapitoly a různé časové roviny. V knize se nachází PODĚKOVÁNÍ, PROLOG, EPILOG a DOSLOV, ve kterém se dočteme, které informace jsou pravdivé o Draculovi a které informace si autorka přibarvila.

Autorčiny příběhy spojují historii, tajemno a nadpřirozeno s láskou a vášní.

Kniha má pěkný přebal.

Citáty:

… řešit problémy jiných je vždycky jednodušší než řešit ty vlastní.

Každý máme svoje temná tajemství, a třebaže jeden pro druhého tolik znamenáme, jsou věci, které bychom za nic na světě nevyslovili nahlas.

… svět je plný nevysvětlitelných věcí, ale pokud jsi jejich součástí a budeš se jim vyhýbat, možná na nějakou dobu zmizí, ale na tvé duši to zanechá jizvu.

Čas neplyne tak, jak si myslíme, má vlastní tok, a všechno, co se děje, má smysl.

maluck
12.01.2023 4 z 5

Na tuto knihu jsem narazila čirou náhodou a nevěděla jsem, co od ní čekat. Jsem ráda, že jsem knihu přečetla, protože mě opravdu nadchla. Ukazuje totiž knížete Vlada III. v úplně jiném světle. V podstatě je to romantický příběh o knížeti, ve kterém je vykreslen jako milující muž a otec. V rámci jednotlivých kapitol se prolíná minulost s budoucností. Některé uvedené historické údaje jsou pravdivé, jiné smyšlené. Určitě bych ale uvítala, kdyby byla v knize přeložena použitá rumunská slova.

Vendy1993
30.09.2022 5 z 5

Bože, to bylo tak úžasné, že jsem se od toho neodtrhla a přečetla jí celou za nějakých 5 hodin :D pro mě byly skvělé obě linky, všechno co se tam dělo i jak to skončilo ;) hodně dlouho mě nic tak nechytlo jako tato kniha.

Knihomolka97
26.09.2022 5 z 5

Draculova žena - kniha od slovenské autorky, kterou jsem před nějakým časem zaznamenala, ale něco mě od ní odrazovalo.. Nevím, říkala jsem si, že to asi nebude pro mě. Bože, zase ty moje předsudky.
Příběh mě vážně velmi mile překvapil a dá se říct, na dlouhé hodiny zaměstnal mou mysl, protože jsem ho nemohla pustit z hlavy.
Hlavní hrdinka Karolína jede s partou přátel do Rumunska, i když má odjakživa k této zemi nevysvětlitelný odpor. A my v průběhu zjistíme, co za tím je, protože nic není bez důvodu. Nechci dál nic prozrazovat. :D
Příběh se odehrává nejprve v přítomnosti, ale pak z větší části v minulosti, která mě neskutečně bavila! Líbilo se mi, jak to bylo celé promyšlené a vše do sebe zapadalo. Postupně jsem dostávala odpovědi na otázky, které mi běžely hlavou. Něco jsem tušila, něco mě překvapilo a zasáhlo. Romantická linka mě chytla za srdce. Přesně o takové osudové lásce ráda čtu. ️
Příběh je inspirován skutečností, kdo by neznal knížete Draculu, že. Je napsán tak dobře, že bych tomu klidně i věřila. :D
Autorčin doslov mě utvrdil v tom, že si musím zjistit další informace, protože to je fakt zajímavý. Nejen samotný kníže, ale celkově ta doba.

orangerose
02.08.2022 5 z 5

Knížka mně bavila, :)

Nikyska383
21.07.2022 5 z 5

Uplně sem nevěděla, co očekávat od pro mě neznámé autorky a názvu knihy.. ale musím říct, že styl psaní je opravdu prvotřídní.. lehce člověk zapluje do děje a hltá a hltá..nedá se odtrhnout.. a ikdyž člověk přemýšlí , že děj tedy musí zákonitě jít takto... je během chvíli vyveden z omylu a hltá dál. Konec mě trochu zklamal,nepatrně, na druhou stranu..asi bych nevěděla jak jinak uzavřít tak nabytý příběh..

crazyslunicko
21.07.2022 4 z 5

Přečteno jedním dechem. Někdy nás cesta zavede tam, kam by jsme v životě nešli a nerozumíme tomu proč se tak děje. Co se má stát - stane se. Osud to tak chtěl.

V knize se střídá přítomnost s minulostí draculovy ženy. Osud dává neustále své spřízněné duše dohromady a zkouší jejich lásku.

Sklopila jsem zrak, nemohla jsem se na něj podívat v takové blízkosti bez toho, aby se mi nechvělo tělo. Potom mě nečekaně chytil za obě ruce a já jsem vystrašeně zvedla oči k němu. Stále měl nečitelnou tvář. Vypadal, jakoby chtěl odhalit všechny moje tajemství z mých očí a mé tváře.

RADIN
02.07.2022 3 z 5

Prvá polovica knihy je perfektná,ale potom ma dej začal nudiť ,hlavne tie erotické pasáže mi tam nejak nesedeli a ani to fantasy nemusím,škoda no.

zuzana2599
15.06.2022 5 z 5

Draculovu ženu jsem si již delší dobu chtěla přečíst. Je od mé oblíbené slovenské autorky a je skvělá ! Tajemná, magická, nevšední, zvláštní, kouzelná a ještě bych našla desítku dalších přívlastků. Je to příběh o lásce napříč časem, příběh o spřízněných duších, napsaný tak krásně, že mě jako milovnici historie nemohl nenadchnout.
Kdo byl Vlad III., zvaný Dracula ? Byl to neohrožený bojovník s Turky nebo tyran, který napichoval nepřátele na kůl ? Příběh, kde se součastnost propojí z dávnou minulostí jsem četla jedním dechem. Oceňuji i doslov, který je velmi poučný i zajímavý.
Deset životů bych s tebou prožil a všechny by mi bylo málo ! Florin Chillian

AloneJane
15.05.2022 4 z 5

Delší dobu mi trvalo knihu sehnat. Pojetí je zajímavé, za mě fajn čtení.

speciale88
28.04.2022 5 z 5

Kniha se četla jedním dechem. Krásný příběh. Koho baví Dracula doporucuji.

petulkapeta
27.04.2022 5 z 5

Tak potom máte nějaký prazvláštní vliv na moji duši, protože musím přiznat, že od té doby, co jste tady, se zapomínám tolik mračit.

Usmála jsem se a pomalu vykročila k němu. „Viš, když jsi mi pomohl, aby mi dorostla křídla, tak se ne můžeš divit, že létám."

Příběh se mi hodně moc líbil. Byl jako o spřízněných duší,ktere se potkají v jakemkoliv čase..

IvankaHW
05.04.2022 3 z 5

Celkem zajímavá kniha, na konci je dobré vysvětlení od autorky. Celkem zajímavá která nenadchne ale ani neurazí, četla se krásně a kdo ma rád draculu jako já, tak ho kniha bude bavit. :)

Arkagas
26.03.2022 4 z 5

(SPOILER) Knížka ulovená v Levných knihách za 69,- Kč, anotace v podstatě nic neříkající a moje přesvědčení o tom, že tohle bude ultra blábol, ale je tam Dracula, tak si to musím přečíst. Omlouvám se autorce, že jsem byla tak skeptická. Už na první stránce mě mile překvapilo, že knížku psala u písniček kapely Tempus, protože jejich zpěvačku Lindu Miklovou znám. Ale! Tohle bylo tak příjemný čtení. Knihu bych zařadila spíše do kategorie fantasy než románu, ale historická fakta zde autorka zpracovala tak skvěle, že se z knihy dozvíte mnoho zajímavých informací. Vystupující postavy jsou skutečné - nechybí tu Ilona, žena Vlada III., Vlad II., ale ni třeba Korvín. Partička kamarádů jede poznat Transylvánii a když Karolína utíká před smečkou vlků v lese, ocitne se v hradu, kde se o ni postará zvláštní muž. Na nočním stolku pak najde prsten a po jeho nasazení se ocitá v době vlády Vlada III. a sleduje příběh jeho ženy Ilony. Nečekejte další knihu na styl Draculy a upírů, tahle kniha je v podstatě románově zpracovaným příběhem manželství Ilony a Vlada, zrození jejich dětí, popisu válek, ve kterých Vlad byl, ale i děsivého mučení ze stran Turků. Důvod, proč je Vlad tak nenáviděl a proč se z něj stal tzv. napichovač. 
Smekám. Tahle knížka mi vážně sedla, sem tam je hodně peprná co se erotických scén týká, ale atmosféra Transylvánie a středověku na Vás rozhodně dýchnou. Za mě je tohle nejspíš překvapení měsíce :)
Moje hodnocení: 8/10

Zuzka_Zuu
25.03.2022 5 z 5

(SPOILER) Kniha se mi hned po prvních řádcích zalíbila a nadšeně jsem dočetla až do konce. Sledovat, jak se tehdy vyvíjel domluvený svazek proto mě byl hodně zajímavý a dovedu si představit, že to tak bylo i ve skutečnosti tehdy mezi nimi. Další tečkou dokonalosti bylo, že se Ina nepoddala typicky ženskému chování a učila se bojovat a i přes lehký nádech erotiky se kniha nezvrtla v erotický román. Za mě kniha parádní :)