Nevada Nevada komentáře u knih

☰ menu

Záludné léto Záludné léto Ben Aaronovitch

Tak nečekaná odbočka od děje sérii hodně prospěla. Výlet na venkov byl zajímavým zpestřením, i když si autor stále nedokáže odpustit zbytečně popisné pasáže. Škoda, že se místo nich radši pořádně nesoustředil na závěr knihy, která tak zůstala opět v podivném meziprostoru s koncem bez konce a případ vyřešený bez vyřešení. Celkové hodnocení tak 3,5*, ale za drobné klopýtání (nejen v předchozích dílech) a za deus ex machina (!) srážím hodnocení dolů.

04.12.2017 3 z 5


Prokleté domovy Prokleté domovy Ben Aaronovitch

Ani akční a svižný závěr s překvapením to tentokrát nezachrání. Řeky jsou tentokrát do příběhu nacpané na sílu a naprosto zbytečné. Zápletka sice lepší než v Šepotu podzemí, ale roztahaná a doslova ubitá zdlouhavými popisy. Někdo by měl konečně Aaronovitchovi vysvětlit, že psát turistické a architektonické průvodce promíchané s pojednáními o historii lze i bez detektivky, ve které se vraždy ne(vy)řeší a bez čarodějů, kteří (téměř) nekouzlí. Stvořit postavu, jakou je Nightingale, a nechat ji v podstatě nevyužitou, je vskutku hřích! Snad to, že zapojil do děje další mocnou kouzelnici značí, že by se série mohla dějově zlepšit. Ale nejspíš zůstane taky trestuhodně nevyužitá, jako třeba Molly, o které ani po čtyřech pokračováních vlastně nic nevíme a jen tak náhodně proplouvá Rozmarem. Záludnému létu dám ještě šanci, ale pokud se to nezlepší, tak se nejspíš k dalším útrapám Petera Granta už nevrátím.

27.11.2017 2 z 5


Ledový drak Ledový drak George R. R. Martin

Kéž by lidé nepsali takové nesmysly, jako uživatel Corpy. Nejenže se Martinova sága nejmenuje Hry o trůny, ale tahle pohádka se světem Písně ledu a ohně nemá vůbec nic společného. Martin ji napsal cca 15 let před prvním dílem Písně, který nazval Hra o trůny. I když to samozřejmě v ničem neubírá samotné pohádce na kráse. Martin opět dokazuje, že zvláště na malém prostoru je mistrným vypravěčem, a že ve smutném příběhu je velká síla.

21.07.2017 5 z 5


Šestá hlídka Šestá hlídka Sergej Lukjaněnko

Škoda, že Lukjaněnko místy vykrádá a občas i lehce popírá sám sebe. Přesto je to pořád Hlídka se všemi známými postavami (a Anton je pořád sympaťák). Čte se dobře, děj svižně ubíhá, humoru i akce namícháno tak akorát. Nicméně první tři díly jsou stále o parník vpředu.

23.05.2017 3 z 5


Hlasy a hvězdy Hlasy a hvězdy Vilma Kadlečková

Ještě v polovině knihy se moje hodnocení pohybovalo někde na 30 %. Druhá polovina to vytáhla na 60 %. Autorka se do svého světa zamilovala (což jí nevyčítám), ale děj zbytečně bobtná, tempo zvolňuje a postavy se začínají utápět v bažinách vlastních pocitů. Když začal být patetický i Lucas, málem jsem to zabalila. Už chybí jen přecitlivělý Ash a dílo bude završeno... Jedná se o dobrý příběh, jen měl být odvyprávěný ve třech, maximálně čtyřech knihách a dějové odbočky mohly dostat prostor třeba v samostatných povídkách.

13.05.2017 3 z 5


Šepot podzemí Šepot podzemí Ben Aaronovitch

Po dobrém rozjezdu v Řekách Londýna a mnohem lepším pokračování v Měsíci nad Soho následoval pro změnu sestup dolů. Doslova. Postavy stále baví, navíc přibyla i další sympatická v podobě seržanta z dopravní policie. Ale americká agentka byla naopak spíš přítěží, naprosto zbytečná a nevyužitá linka. Hlavním kamenem úrazu je slabá zápletka, jejíž odvyprávění by se dalo zvládnout i svižněji, a jejíž "tajemná" složka v podzemí vyzněla do ztracena. Děj mnohdy vypadal spíš jako architektonický průvodce Londýnem. Ne že by to místy nebylo zajímavé, ale od knihy jsem chtěla víc. Jako jednorázovka dobré, nenudila jsem se, bavilo mě to. Ale u dalšího dílu doufám opět ve zlepšení. A v ještě větší zapojení Nightingalea...

26.11.2016 3 z 5


Dallas 63 Dallas 63 Stephen King

Zaplaťpánbu, že jsem to dočetla. Přemlouvat se každý den o půl druhé v noci, že bych už to fakt měla odložit a jít spát, abych dokázala ráno vstát, už není nic pro mě. Tuhle knihu jsem měla v plánu dlouho a očekávání vyplnila. K absolutnímu hodnocení chybí jen kousek. Hlavnímu hrdinovi jsem fandila, jako málokteré knižní postavě a jeho lásce prostě přála. Celkové téma i doba děje se mi trefily do chuti. Atentát na Kennedyho mě zajímá dlouhodobě a období a styl 30.-50. let 20. století mám hodně v oblibě. Jsem ráda, že se King nerozpakoval ukázat i stinné stránky té doby.

20.10.2015 4 z 5


Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Dala bych si skořicového šneka (čti: tahle kniha dostala i toho cynika ve mně).
Nevzdávejte četbu i přes nezajímavý začátek. Je to s ní jako s lidmi, většinou se vám taky nesvěří hned zpočátku. Ale k téhle knize musí člověk asi určitým způsobem dospět. A nezáleží přitom, jestli je vám sedm nebo sedmdesát sedm.

29.09.2015 5 z 5


Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel Jonas Jonasson

Po velmi kladných ohlasech, jsem tuto knihu dlouho odkládala. Z dřívějších zkušeností vím, že se mi takhle vychvalované dílo nakonec nebude líbit. A opět se mi to potvrdilo. Tedy, ne že by se mi kniha nelíbila, ale rozhodně mi nepřišla ani skvělá. Eskapády švédského Forresta Gumpa nejsou ani z poloviny tak humorné, jako jeho předobraz. Od Ruska už mi to dokonce ani vtipné nepřišlo. Škoda, že autor pro zdůraznění vtipu jedná se čtenářem místy až jako s debilem a vše mu vysvětluje až do posledního písmenka, aby jako nezapomněl, že se má začít smát.

17.11.2013 3 z 5


Padesát odstínů šedi Padesát odstínů šedi E. L. James (p)

Hned na začátku mě napadlo: polobůh Edward Cullen se vykašlal na Bellu Swanovou a radši zdrhl. Ta se přejmenovala na Anastasii Steelovou, šla na univerzitu a potkala boha jménem Christian Grey. V tom okamžiku jí odumřelo i těch cca 50 mozkových buněk, které dosud měla. Jemu jde jen o jedno, vlastně o dvě - kromě sexu jí chce i fyzicky ubližovat (pro což mám po seznámení s hlavní hrdinkou nečekané pochopení). Ona chce víc. A roztočí se děj naprosto klišé situací a patetických rozborů pocitů, které mají jen vyplnit prostor mezi sexuálními scénami, aby to po nekonečné době skončilo přesně tak, jak to každý normálně uvažující očekává nejpozději od chvíle, kdy On vyloží karty, totiž smlouvu na stůl.
Bez okolků přiznávám, že (zhruba) první čtvrtinu jsem se hodně bavila. Konkrétně u scén, kdy ona reaguje na jeho přítomnost, nedejbože dotyk. Jako komedie dobrý, i když nechtěná. Občas jsem se smála i nahlas. Ale pak ta sranda přešla ve stereotyp a další četba mi připadala, jako by mě někdo vyplatil důtkami za něco, co jsem nezpůsobila. Za tu zábavu na začátku aspoň jedna hvězdička, i když kdybych k tomu měla přistupovat objektivně, tak čistý odpad.

19.04.2013 1 z 5