Neřeknu Neřeknu komentáře u knih

☰ menu

Pýcha a předsudek Pýcha a předsudek Jane Austen

Překonal jsem svoji pýchu a přečetl jsem si tohle dílko ,,světové literatury,, Zůstaly mi jen předsudky.

15.04.2021 2 z 5


Bílá Masajka Bílá Masajka Corinne Hofmann

Přiznání první. Dlouho jsem přemýšlel,zda se mám k tomuhle literárnímu skvostu vyjádřit. Ne,že bych neměl jasno v tom co cítím,ale nechtěl jsem poukazovat jen na samá negativa. Kritizovat umí přece každý. Přiznání druhé. Rozhodl jsem se z jednoho prostého důvodu,že neuniknete mému komentáři. Jsem totiž rasista. Nemá to ale nic společného s barvou pleti, jak mnohé z vás asi právě napadlo. Jen nemám rád hloupé lidi. Přiznání třetí. Očekávám, že budu pravděpodobně pranýřován za své názory,ale skryt na internetu, mé sebevědomí dosahuje vskutku nesmírných výšin :D Vím, že pro mnohé ženy a dívky je tahle kniha synonymem romantismu. Můj pohled je však více realističtější. A to taky věřím na lásku na první pohled,ač se mi to ještě nestalo. Hrdinka a autorka v jedné osobě opustí vše,co tvořilo její dosavadní život a vydá se za svou novou láskou. Na tom neshledávám nic záhadného. Ale. Je tu opravdu někdo,kdo by se vydal za někým,koho nezná,nerozumí jeho jazyku a tudíž neví,zda jeho city opětuje ? Podobných scénářů na tohle vděčné téma je spousta. Jen jsou nejčastěji z oblasti krimi a hororu. Hlavní hrdina vždy ubytuje ,,svou novou lásku,, ve sklepních prostorách svého útulného domu a pak se čeká na prince který ji vysvobodí. Jediné eso v rukávu může být stockholmský syndrom. Ale co já vím o lásce,ta prý překoná každou nástrahu. Třeba prostředí,které ohrožuje na zdraví nejen hlavní hrdinku,budiž,je drsná jako finanční úřad,ale i její dítě. Tohle by normální matka dle mého neriskovala. Tedy pokud místnost kde tráví většinu dne, není silně vypolstrována a neotevírá se zásadně zvenčí. Osobně se domnívám,že ve vztahu žila jen ona. Ebenový krasavec dle mého vůbec nechápal co tam ta sexuálně frustrovaná evropanka vlastně dělá. Nepřekvapovalo by mě,kdyby si myslel,že je tam přidělená v rámci mise OSN,či jiné neziskové organizace. Přiznání čtvrté. Ač je dle mého hlavní hrdinka naivní a mazaná jako dlabané necky,i já jsem ji obdivoval,co vše je schopna skousnout. Proto ta jedna hvězda.

13.04.2021 1 z 5


Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Začnu ohraným vtipem. Co je to 60 očí a dva zuby? Domov důchodců. Naši hrdinové se však do důchodu ještě pár tisíc let nechystají,neb mají taky dva specifické zuby. Oči sice jen dvě ale zato spoustu dalších viděli vyhasínat. Převážně jejich zásluhou. Skautský vedoucí by vám jistě doporučil vybavit se na tuhle strhující literární jízdu pláštěnkou a rybářskými boty. Tady je totiž od začátku až do konce podezřele vlhko a mokro. Ani ebola ještě nezkosila tolik lidí jako hrdinové pana Kulhánka. A já jsem za to tuze rád. Neb pořádná jízda,kovaná černým humorem a hektolitry krve je občas to,co nám může nečekaně rozjasnit den. Děkuji pane Kulhánku.

12.04.2021 5 z 5


Město zatracených Město zatracených David Guymer

Nestává se příliš často,aby hlavní záporný hrdina v knize byl sám autor. Chtěl se čtenářům pomstít a to se mu dokonale podařilo,tak na dobrých 90% . Bylo to jako sex z nenávisti. Víte že to nesnášíte,ale musíte to dokončit. Poslední stránku jsem uvítal se slzou v oku. Tuhle knihu již nikdy neotevřu a dám ji k ostatním kostlivcům,co mám ve skříni. I oni by měli trpět.

12.04.2021 1 z 5


Bratři ve zbrani Bratři ve zbrani Simon Scarrow

(SPOILER) Mé první setkání s autorem bohužel neodpovídá hodnocení,dle kterého jsem si tuhle knihu vybral. Asi mne rozmazlil Pressfield. Dokonce i Leon od Romana Bureše na mne udělal větší dojem. Hlavní hrdinové Jsou jako Bob a Bobek. Chybí jim sice klobouk a humor a někdy opustí přidělené stanoviště,ale to vše vyváží statečností,bojovým zápalem a neobyčejným strategickým uměním. Čtenář pak velmi rychle dospěje ke zjištění,že bez těch dvou by Řím nedobyl ani prázdné parkoviště u McDonaldu. Takže za mě si kluci žádný happy meal nezaslouží.

12.04.2021 2 z 5


Tygři z Kumáonu Tygři z Kumáonu Jim Corbett

Kniha mého dětství,ke které se stále rád vracím. Poutavé příběhy založené na skutečných zážitcích autora v Indii. Musel to být výjimečný muž,klobouk dolů. Jen jsem překvapen,že tato kniha je dle statistik skoro neznámá. Což je jistě velká škoda. Já ji můžu všem jen vřele doporučit.

12.04.2021 5 z 5


Inferium Inferium Roman Bureš

Delikátní jednohubka plná pekelného romantismu,doprovázená několika chutnými variacemi na zvrhlé recepty Ládi Hrušky zalitými pořádnou dávkou tělesných tekutin. Mě však osobně vrtá v hlavě jedna nezodpovězená otázka. Kde jsem byl posledních deset let,že jsem na pana Bureše narazil až teď ? A dle statistik nejsem očividně sám. Tak přátelé,hrrr na ně. Tím samozřejmě myslím jeho knihy :) Neb tenhle autor si náš zájem zcela jistě zaslouží.

01.03.2021 4 z 5


Babička Babička Božena Němcová

Utrpení může mít mnoho podob. A Babička dle mého splňuje všechny podmínky. Kdybych měl jedním slovem vyjádřit,co si o téhle knize myslím,použil bych slovo nuda. Kdyby se pes nejmenoval Sultán,ale Cujo,nebo Viktorka u splavu těžila nugety,aby si našetřila na dobrého psychiatra,mohl to být bestseller. Tedy aspoň pro mne. Pro tuhle knihu bych prostě přes plot jistě neskočil.

01.02.2021


Naslouchač Naslouchač Petra Stehlíková

Přiznám se bez mučení,že jsem zklamán. Zklamán z pocitu,že jsem v téhle knize neobjevil to,co většina čtenářů. Hlavní hrdinka je dle mého sympatická asi jako nášlapná mina před mateřskou školkou. Ač vychována ve stresu,strachu a bázni,nebojí se protivit všem a všemu bez ohledu na následky. A slavná pětadvacítka je jako vystřižená z časopisu žena a život. Jsou krásní,záhadní a jejich tempo je vražedné. Ještě jim sehnat dálnici a máme tady nový český seriál. Ale abych jen nekritizoval. Autorčin námět na mě udělal dojem a psát taky umí,čte se lehce a děj pěkně odsejpá. Ale abych do sebe nasoukal další díl,budu si muset pořídit ze sklenitu skleněnku a pořádně ji nacpat.

30.01.2021 odpad!


Imprimatur Imprimatur Rita Monaldi

Kdybych měl víru v boha,tak u téhle knihy bych ji ztratil a možná i kde co jiného. Tohle je napínavá detektivka ??? Napínavé bylo zcela jistě jen to,kdy se autoři opět vrátí k ději.Autorům musel dojít papír,jinak nechápu,že tenhle román skončil již na straně 688. Klobouk dolů ale za popis míst,času,hudby atd. Ale to není můj šálek kávy. První a poslední kniha kterou jsem nedočetl. Rada pro slabší povahy.Neberte si tuto knihu na opuštěný ostrov ani do vězení. V prvním případě bych si na ni stoupl, když bych se věšel a v tom druhém s ní asi někoho zabil.

28.01.2021 1 z 5


Červenka Červenka Jo Nesbø

(SPOILER) Většina z nás,má na sklonku života pocit,že je tu třeba po sobě něco zanechat a vyrovnat účty. Průšvih ale nastane,pokud se vám do toho začne motat Harry Hole. Můj nejoblíbenější příležitostný alkoholik prostě nepřestane,dokud nezničí vaše životní plány,sny a nezprzní člena vaší rodiny s humorem jemu vlastním. A prosba na závěr.Jo Nesbo,nesmíš přestat psát dřív,než zemřu,jinak si taky koupím pušku :)

27.01.2021 5 z 5


Čelisti Čelisti Peter Benchley

Ano,tahle kniha potvrzuje lidové rčení,že na velikosti záleží. Doporučuji všem začínajícím rybářům a optimistům co tvrdí,že na rybách je nuda :D A rada na závěr. To že jste někomu skočili na háček,ještě neznamená,že lovec je jen na jedné straně.

19.01.2021


Hana Hana Alena Mornštajnová

(SPOILER) Život je plný křižovatek a zákusků. A ne každá volba splní naše očekávání. Smutek nás doprovází jako stín,proto je důležité se držet na slunci a občas si nějaký ten zákusek odpustit :D Kniha plná smutku,marného očekávání,kterou by si mohl jednou přečíst každý z nás.

19.01.2021 4 z 5


Muž se srdcem kovboje Muž se srdcem kovboje Jack Schaefer

Vždy, když něco končí,něco nového začíná. Kniha o lidech, pro které skutky znamenaly mnohem víc, než slova.

19.01.2021 5 z 5