Morganalefay Morganalefay komentáře u knih

☰ menu

Zakleté víly Zakleté víly Marie Brožová

Měla jsem možnost poznat autorku textů i ilustrací osobně a pozorovat ji při kreslení v její Galerii Pastelka na Starém Městě. Byl to fenomenální zážitek pro mě i pro vnoučata a Marie Brožová na mě zapůsobila jemnou ženskou energií, která se v dnešní době jen tak nevidí. Teprve když jsem přečetla její Zakleté víly, uvědomila jsem si, jaká vnitřní síla a odolnost se za tou jemností musí skrývat. Díky ní to také v seberealizaci dotáhla dál než většina dravých feministek. Kniha obsahuje dvanáct příběhů, na každý měsíc jeden, a "zakleté víly", které v nich vystupují, zjišťují, že vztah mezi mužem a ženou není žádná pohádka a hledají a nacházejí klíč k osobnímu štěstí, v lásce i tvořivosti. Když muži píší o tom, jak žena prožívá sex, bývá to často dost úsměvné čtení. V této knize, kde jsou intimní vztahy popsané velmi otevřeně, a přesto bez potřeby šokovat, jsem snad poprvé měla pocit naprostého souznění. Ano, tak to je, i když se o tom nemluví a většina žen se ze všech sil snaží vyhovět představám mužského sveta. I z hlubokého zoufalství však může vzejít prozření. Tak jako jsme samy sebe zaklely, můžeme samy sebe uzdravit - a v tom vnímám hlavní poselství této vizuálně nádherné knihy, ke které se budu vracet. Mužům vstup zakázán! Snad s výjimkou těch nejodvážnejších :-)

21.01.2022 5 z 5


Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Magická a tajuplná kniha, která mě provází celým životem, oslovila mé děti a jsem ráda, že je atraktivní i pro má vnoučata. Moc bych si přála, aby k nim skrze hororové kulisy tohoto příběhu, všechny ty lebky, havrany a magické formule, které je teď samozřejmě baví nejvíc, proniklo i hluboké poslání této nadčasové pohádky - že za kouzla se dráze platí a když dokážeme zlomit čarovnou moc a podaří se nám z černého mlýna uniknout, musíme počítat s tím, že nám už žádná kouzla život neusnadní. Tato kniha má navíc nádherné ilustrace, které v nás navodí atmosféru slavného filmu o Krabatovi od Karla Zemana.

15.01.2022 5 z 5


Velký rozvod nebe a pekla Velký rozvod nebe a pekla C. S. Lewis (p)

Nejsem křesťan a přesto tuto knihu považuji za jednu z nejlepších od tohoto autora. Je plná imaginace a hlubokých životních pravd, které přesahují náboženské učení - jsou prostě obecně lidské. Zvláštní na tom je, že baví i moje vnoučata školního a předškolního věku. Kdoví, co si z toho vezmou ;-)

01.01.2022 5 z 5


Plavba Jitřního poutníka Plavba Jitřního poutníka C. S. Lewis (p)

Naše nejoblíbenější kniha z celého cyklu. Vnoučata ohromně baví cestovat po ostrovech a kreslit, jak si je představují! Narnie úžasně rozvíjí fantazii!

01.01.2022 5 z 5


Smyčka Smyčka Kodži Suzuki

Málokdy se stane, že by se mi nejvíc líbila třetí část trilogie, ale z této knihy jsem byla doslova uhranutá. Navíc se mi moc líbí atmosféra, kterou autor dokázal vykreslit, hlavně dětství hlavní postavy. Právě kvůli ní jsem četla už několikrát. Tato kniha je skvost, který přesahuje rámec žánru.

01.01.2022 5 z 5


Pohádková cesta aneb co jsme v dětství netušili Pohádková cesta aneb co jsme v dětství netušili Markéta Vostrá

Zajímavě pojaté, moc hezká grafika, ale Ženy, které běhaly s vlky mi ohledně tohoto tématu daly víc.

01.01.2022 3 z 5


Jak rozchodit rozchody Jak rozchodit rozchody Markéta Vostrá

Léčivá kniha, která pomáhá nejen rozchodit rozchody, ale především překonat období změn, které nás z astrologického hlediska čekají v různých životních fázích. Mě osobně nejvíce pomohlo pojednání o návratu Cheirona.

01.01.2022 5 z 5


Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Kronika ptáčka na klíček (I.–III.) Haruki Murakami

Přečetla jsem, ale tentokrát jsem svého oblíbeného autora do temných hlubin následovala jen neochotně...

01.01.2022 2 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Pro mě Murakamiho kniha knih. Je jako kaleidoskop. Při každém přečtení mě napadají nové souvislosti a teorie a ačkoli sám autor tvrdí, že žádné řešení této velké záhady ani on sám nezná, nenechám se odradit a patrám mezi řádky dál!

01.01.2022 5 z 5


Slunce ve štíru Slunce ve štíru Markéta Vostrá

Slunce ve Štíru je jedna brožura z pozoruhodného a rozsáhlého cyklu astrobrožur (všechny planety ve všech znameních horoskopu, už teď je jich k dispozici 84). Každá planeta nám do života přináší mnohé dary, které můžeme díky těmto astrobrožurám v sobě objevit. Já sama už ve svém věku na sobě asi moc nezměním, ale poskládala jsem si cykly astrobrožur pro své tři vnoučata (jako by to paní Vostrá psala podle nich!) a snažím se je podpořit v tom, co mají za úkol vnést do světa. Co nenajdeme v textu, určitě objevíme v nádherných ilustracích Marie Brožové. Velké doporučení a ještě slibuji, že se při čtení od plic zasmějete!

01.01.2022


Zbožňuju tě navždy Zbožňuju tě navždy Veronika Rei

Veronika Rei je pro mě jednou z největších spisovatelských nadějí současnosti. Už se nemůžu dočkat, až vyjde její další kniha! Zbožňuju tě navždy by měla být povinnou četbou pro všechny mladé dívky, aby nebyly hloupé a neztrácely čas s muži, kteří nejsou hodni jejich bezmezné lásky. My babičky však víme, že si to stejně každá z nás musí prožít a odžít sama za sebe, aby mohla tak jako Veronika, získat ke své minulosti laskavý odstup a inspirovat ostatní. Pět hvězdiček za absolutní upřímnost, překrásnou češtinu a dokonalé grafické zpracování.

01.01.2022 5 z 5


Země skrytých úsměvů Země skrytých úsměvů Markéta Hejkalová

Až se mi nechce věřit, že by náš literární výkvět společnými silami vyprodukoval takovou ubohost. Jako diamant v hromadě makulatury září pouze povídka výtvarníka Martina Patřičného Madonu neohneš přes koleno, která by si zasloužila pět hvězdiček za svěží upřímnou výpověď o tom, jak se v očích muže mění vášnivá milenka, když se z ní stane maminka. Jen díky ní knihu neřadím mezi odpad.

01.01.2022 1 z 5


Zatoulaní andělé Zatoulaní andělé Marie Brožová

Hluboce transformační kniha, kterou je třeba přečíst od začátku do konce, jinak nám její poselství unikne, a to by byla škoda. Doposud nejlepší kniha od Marie Brožové, která se s každým novým titulem vzdaluje od líbivých "slepičích polévek pro duši", a má odvahu odemkout třinácté komnaty, které si v sobě nosíme všichni. To, co zpočátku může vypadat jako kniha o smrti, netušený závěr promění ve velkou knihu o naději. S lehkostí autorčiny fantazie, kterou známé z jejích obrazů, se můžeme na svět podívat z perspektivy nebeské louky, kde se scházejí bytosti, které mají za úkol lidem pomáhat. Hned v první kapitole se dozvíme, že to také kdysi bývali lidé, kterým se jejich život nevyvedl, a teď se svými omezenými možnostmi hledají způsob, jak nám ukázat, že se dá žít lépe a naplno, protože všichni máme před sebou méně času, než si myslíme...

31.12.2021 5 z 5


Maruška a kouzelné pastelky Maruška a kouzelné pastelky Jana Ruthová

Nejkrásnější dětská kniha, která se nám s vnoučaty dostala pod ruku! Ty nádherné ilustrace, na kterých lze hodiny nacházet pořád něco nového. A není ani zdaleka jen pro holčičky - Maruška je totiž pěkné číslo, ve světě reálném i pohádkovém, který navštěvuje se svým svérázným kocourem Piškotem, umí říct pěkně od plic, co si myslí a svou odvahou strčí do kapsy i prince Bajaju. Maruška se mezi idoly mého vnuka zařadila hned za Wendy Addams a Piškot se svými hláškami stále boduje. Svěží, vtipné i dojemné, nenudili jsme se, ani když jsme knihu četli počtvrté a mám pocit, že to nebylo naposledy! Velké doporučení!

31.12.2021 5 z 5