mira.k mira.k komentáře u knih

Obálka knihy Dva výlety do historie Dva výlety do historie Josef Svatopluk Machar

Zajímavé čtení i pohled na historii. Mnohým možná nebude po chuti, ale kritický čtenář si tam mnohé zajímavé najde.

10.11.2023

Obálka knihy Zapadákov Zapadákov Thomas Perry

Jasné a přímočaré. Bez filmových pseudosoubojů. Trochu na začátku při útěku z věznice skřípala logika. Pak to ušlo. Knihy z autorova mladšího období byly lepší. Možná by to chtělo vydat chybějící díly už vyšlých lepších sérií, kdy byl autor v plné formě. Na Jane Whitefieldovou to nemá.

20.05.2022

Obálka knihy Starej chlap Starej chlap Thomas Perry

Poklidný thriller. Slabší autorova kniha s trochu rozplizlým závěrem. Za přečtení stojí a časem si ji asi přečtu znovu. Není jen o akci. Trochu mrzí špatná redakční práce - jedna hrubka (která praštila do očí) a několik špatných koncovek (někdo patrně neumí používat funkci nahradit).

13.05.2022

Obálka knihy A přece nezemřeš A přece nezemřeš Lee Child

Jedna z nejlepších Childových knih. Místy trochu na hraně reality, ale dobře se čte. Prostě je to oddech. Nenáročná akční jízda. Jen mě štvala překladatelčina nedovtipnost, kdy serpentýny překládá jako vlásenky.

15.04.2022

Obálka knihy O korunu a lásku 2 O korunu a lásku 2 Alexandre Dumas, st.

Předchozí komentář je špatně zkopírovaná wikipedie.
O korunu a lásku je dvoudílný román, Vilímkovo vydání s krásnými dřevoryty, později vydaný jednosvazkově jako Paní z Monsoreau. Klasické romantické dílo, místy srovnatelné s nejlepšími díly velkého vypravěče. 4 hvězdičky, protože nemám rád špatné konce.

05.03.2022

Obálka knihy Emma Lyonna I Emma Lyonna I Alexandre Dumas, st.

Pokračování San Felice. Napoleonské války v Itálii. Hodně historických detailů, ale jako román poněkud drhne. Hlavní hrdinové mě nenadchli.

Obálka knihy Matematika pro život Matematika pro život Kit Yates

Pěkná kniha od matematika biologa o využití matematiky v biologii napsaná pro laiky. Hezká a dobře se čte. I když ne všemu je snadné pro nematematika porozumět. Rozhodně jedna z knih, kterou by si měli lidé bez tahu na branku a fantazie, co se ptají k čemu mi to bude, přečíst.

Obálka knihy Rudý králík Rudý králík Tom Clancy

Nevím, možná že to je poslední Ryanovka, kterou jsem četl a laťku mám nastavenu vysoko. Pro mě asi nejslabší(z Ryanovek - nemyslím jiné série se spoluautory, které jsou kvalitativně o řád níž). Děj zajímavý, ale prostě na ten počet stran to nemělo šmrnc. Slabé 4 hvězdičky a to hodně z úcty k autorovi zaokrouhluju nahoru.

Obálka knihy Škola dobrých mravů Škola dobrých mravů Nelson DeMille

Asi jedna z autorových nejlepších. Na konci drobné nelogičnosti, ale to je známá slabina autora. I ty hollywoodské jalové triky do poslední kapky paliva. Ale zajímavé myšlenky a ne vždy předvídatelný vývoj. Četlo se to samo.

05.03.2022

Obálka knihy Bony a myš / Po stope novej topánky / Starí mládenci z Broken Hillu Bony a myš / Po stope novej topánky / Starí mládenci z Broken Hillu Arthur William Upfield

Staří mládenci z Broken Hillu je výborná detektivka. Česky vyšla na pokračování v 80. letech v časopissu Interpress pod názvem Travič.
Škoda, že nepřekládají další knihy. S Bonym je jich 29 a přeloženo do čj nebo sj bylo jen 13.

04.02.2022

Obálka knihy Já, Poutník Já, Poutník Terry Hayes

Tak jsem dočetl. Jako milovník Ryanovské série od Clancyho mohu potvrdit, je to podobný styl i žánr. Perfektní čtení. Rozsáhlý příběh. Prostě výživné masité čtivo. Má ale pár much.
Místy se nejde odtrhnout a pak zas následuje hlušší místo. Trochu mě štvaly někdy zbytečné sebezpytující a pseudopsychologické odbočky. A občas lezlo na nervy to, kdybych to byl tušil.
No pak několik faktických chyb jako rozlitý benzín zapálený v uzavřeném domě asi jen tak hezky hořet nebude. Zrovna tak autobaterie náklaďáku nebude mít 12 voltů, ale spíš 24. Vydržet půl minuty pod vodou asi nebude až tak velká hrůza. A jiné drobnosti. I přes to dávám plný počet. Takových románů je málo. Těším se na další román. Snad se dočkáme.
Na film to nevidím, ale slušný seriál by z toho byl.

27.12.2021

Obálka knihy Větrná bouře z Navarone Větrná bouře z Navarone Alistair MacLean

Tento druhý díl je čtivější než ten první. Další, třetí, pokračování napsal Sam Llewellyn. A také není špatné.

23.10.2021

Obálka knihy Klíčem je strach Klíčem je strach Alistair MacLean

Vynikající thriller. Který si pamatuji ještě z 80.let z české televize jako britský akční film. Takže když vyšel po revoluci, jasná volba. Škoda, že další romány seženu jen v angličtině. Překladatelům se do toho asi nechhce.

23.10.2021

Obálka knihy Věc pro lidi Věc pro lidi David Gerrold

Akční oddechovka trochu Kulhánkovská jen bez té nadsázky. Další díly ztrácí dech.

06.04.2021

Obálka knihy Moje světočára Moje světočára George Gamow

Škoda, že ji nedokončil. To co napsal je perfektní, ale druhá půlka života chybí.

Obálka knihy Labutí píseň Labutí píseň Edmund Crispin

Zatoulané hračkářství to není. Detektivka ke které se nebudu vracet.

Obálka knihy Slečnám to nevadí Slečnám to nevadí Peter Cheyney

Nejlepší jsou průpovídky. A každé vydání, jiný překlad.

Obálka knihy Šerif se žení Šerif se žení * antologie

Jeden z nejlepších výběrů westernových povídek. Ještě Dostavník do Lordsburgu a Strach v sedle.

14.03.2021

Obálka knihy Sovětská literatura 1986/12 Sovětská literatura 1986/12 * antologie

Perfektní sbírka novel. Asi nejlepší ze sci-fi sovětských literatur(vždy 12. číslo a občas i 6. bylo věnováno sci-fi). Do teď na to vzpomínám. V té době to bylo zjevení. Budu si to muset zase po letech přečíst.

14.03.2021

Obálka knihy Temná noc v říši hraček Temná noc v říši hraček Bob Shaw

Jedna z nejlepších povídkových sbírek. Oddechovka až na první povídku, kterou doporučuji číst na konec.

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi