Starej chlap

Starej chlap https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/439604/bmid_starej-chlap-s5n-439604.jpg 4 21 10

Dan Chase je sympatický šedesátník, úspěšný investor, co si užívá odpočinku, volá si se svou dospělou dcerou a všude se objevuje ve společnosti dvou velkých černých psů. Pohodový penzista! Ale proč má několik cestovních pasů a řidičských průkazů na různá jména? A proč má doma velkou „kápezetku“ obsahující dvě pistole Beretta Nano, jako by hrozilo nebezpečí, že bude muset v příští půlhodině nadobro zvednout kotvy? Možná proto, že když před pětatřiceti lety pracoval ve vojenské výzvědné službě, dostal za úkol dopravit libyjským rebelům dvacet milionů dolarů, operace selhala, a když chtěl peníze vládě USA vrátit, nebylo komu je předat. A tak se skrýval a bohatl, ale libyjští agenti ho právě vypátrali a on se musí dát na útěk přes celé Spojené státy… Televizní společnost FX chystá filmovou adaptaci s Jeffem Bridgesem v hlavní roli. „Rychlé, nesentimentální a uspokojivé. Pro hlavní roli by byl perfektní Liam Neeson.“ Thomas Perry je mistrem akčního žánru. Ve svém románu Řezníkův učeň (Argo, 2019) přišel s úplně novým subžánrem napínavých krváků: hlavním hrdinou je nájemný vrah, kterému čtenář fandí víc než jeho obětem nebo policii.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Old Man , 2017


více info...

Přidat komentář

Luigi1
22.10.2023 4 z 5

Hned od začátku moc dobře napsané ale pak to začalo stagnovat

mira.k
13.05.2022 3 z 5

Poklidný thriller. Slabší autorova kniha s trochu rozplizlým závěrem. Za přečtení stojí a časem si ji asi přečtu znovu. Není jen o akci. Trochu mrzí špatná redakční práce - jedna hrubka (která praštila do očí) a několik špatných koncovek (někdo patrně neumí používat funkci nahradit).


soukroma
16.06.2021 3 z 5

Děsně sentimentální a hodně málo napínavé. Pro mne žádný thriller či špionážní román, což jsem dle autora a anotace čekala. Nezáživné, nezajímavé. 50%
Holt autor se už asi cítí taky jako starý pán. Starší série byly výborné, zato nejnovější Zapadákov můj zájem o autorovy tvorbu už definitivně zabil.

"Kdysi říkával, že je škoda, když najatý střelec položí život za něco, co s ním pramálo souvisí. Teď už věděl, že na důvodu tak moc nezáleží. Každý umírá zbytečně."

"V žádné zpravodajské službě neměl nikdo valný vztah k pravdě. Pravda byla jen jednou z mnoha verzí, která nebyla nijak nadřazená ostatním."

Bedřich63
23.04.2021 5 z 5

Autor se zabývá pro mě zajímavým tématem přežití bývalého agenta, kterého stále dohání jeho profesní minulost. Pozadí příběhu je dokresleno reálnými událostmi, které proběhly ve Vietnamu a Libyi.
Kniha mě bavila a určitě se podívám i na další od tohoto autora.

lenka.g
01.02.2021 5 z 5

A mně se to líbilo! Po temných severských krimi jsem sáhla po téhle knížce, která není úmorně dlouhá a zbytečně nastavovaná a příběh má neobvyklého hrdinu a neohranou zápletku.
Učitě to není bláznivě humorné čtení jako knížky Jonase Jonassona a tedy když jsou tu srovnání s Jackem Reacherem Lee Childa (což je můj velký oblíbenec), to srovnání rozhodně snese a tuhle knížku určitě hodnotím výš než poslední Reacherovku.

alzbeta4340
20.09.2020 4 z 5

Starej chlap je hodně velká nadsázka, skoro by se chtělo říct, že Jack Reacher je proti němu vážná literatura. Vlastně nic proti tomu, pokud je čtenář naladěn k odpočinku, jde knihu číst opravdu snadno. Zhruba od poloviny ale ztrácí vyprávění tempo nebo švih a zajímavost. Je štěstí, že autor příběh víc nenatahoval, bylo to tak akorát. 3,5 hvězdičky

trudoš
03.09.2020 3 z 5

Mám rád jednoduché zápletky, takže premisa, že bývalý armádní operativec v důchodu nakopává zadky mladým bezcharakterním zabijákům, se zdála být ideální volbou pro příjemně strávený večer. Jenže tentokrát ani jméno Thomase Perryho nenaplnilo potenciál dobré zábavy. Ta totiž trvala přibližně do strany čtyřicet, pak nastoupila nuda a já se jen samospádem dokodrcal k finálnímu střetu o dvě stě osmdesát stran později. Říkám dokodrcal, protože vzrušení Starej chlap moc nepřináší, čistě kvůli tomu, že hrdinovi všechno hladce prochází. Jistě, chtějí jej zavraždit na sedmero způsobů, ale jakoby to nějak nehrálo roli a gangsteři jen přicházejí a odcházejí, jak se zrovna autorovi hodí, přičemž šedesátník Dan Chase ze všeho vyvázne se zdravou kůži a k tomu ještě dokáže být čestný, zamilovaný a uvědomělý. Napětí jsem se tak prakticky nedočkal, zato životních mouder víc, než je na můj vkus zdrávo. No nic, asi si budu muset ještě pár desítek let počkat, než to celé začnu vnímat těma správnýma očima.

kneslova
16.08.2020 4 z 5

Začátek dobrý a potom se mi zdá to stále ztrácelo švih. S Reacherem se to nedá srovnat. Kniha, kterou přečtu a zapomenu.

Pípasek
05.07.2020 5 z 5

Super, přečteno na jeden zátah .

mikika
15.06.2020 5 z 5

super pomaloučký příběh o chlapíkovi, co občas zabije někoho, kdo se ho taky pokouší zabít. ideální čtivo pro fanoušky Jacka Reachera a jemu podobných chladnokrevných maníků, u kterých si nejste jistí, jestli je vůbec správné jim fandit. ale přesto to děláte...