Matematika pro život
Komentáře knihy Matematika pro život
Skvelé rozprávanie o každodenných situáciách, kde sa matematika hodí a je rozdielom medzi pravdou a klamom, aj bez vzorcov
Moc fajn čtení, od "profíka" pro laiky. Vysvětlení matematických postupů na běžných denních událostech i s reálnými příběhy ze života. Ač bych řekla, že je kniha náročnější na čtení a pochopení, četla se pěkně a i když jsem občas musela text přečíst znovu, velmi mě bavil a rozhodně nelituju přečtení.
Pěkná kniha od matematika biologa o využití matematiky v biologii napsaná pro laiky. Hezká a dobře se čte. I když ne všemu je snadné pro nematematika porozumět. Rozhodně jedna z knih, kterou by si měli lidé bez tahu na branku a fantazie, co se ptají k čemu mi to bude, přečíst.
Bohužel tím, že jsme jen tři hodnotitelé trochu ponížím hodnocení. I přesto, že většina knihy byla báječná a pro mě zajímavá témata, 5 hvězdiček si necháme pro opravdové trháky. První kapitola mě zajímala, pak byla část knihy, kdy jsem trochu usínala a od druhé poloviny jsem opět četla s nadšením o tématech, která byla zajímavá.
Opravdu zajimava kniha. Matematiku ukazuje na stastnych i nestastnych realnych pribezich ze zivota v historickem i matematickem kontextu.
Na me byl sice text misty (i po opetovnem precteni) nad sily meho chápání, i tak ale moc bavil, ocenuji ho a doporucuji dal.
Jsem stoprocentně ta správná cílová skupina pro tuto knihu. Zaujala mě na první pohled.
Věřím ale, že i ti, kdo nejsou takoví matematičtí nadšenci, si mohou užít příběhy, které byly způsobeny špatnou interpretací statistických výsledků nebo se nechat uklidnit polopatisticky podanými informacemi, např. v oblasti interpretace výsledků testů mamografu nebo objevit kouzlo, které zduvodňuje velkou část fungování placebo efektu.
Podle mě autor velmi čtivou formou a normálním jazykem, bez přemíry odborných pojmů, ukazuje, že se hodí občas se zamyslet nad jednoduchou matematikou kolem nás.
Některé případy vyznívají docela desivě, ale všechny beze zbytku jsou zajímavé.
Doporučuji i těm, koho matematika ve škole nebavila. Na této knize snad pochopíte, proč někoho může bavit víc, než jakákoli jiná věda.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

76 %
88 %
Matematika pro život
Jako člověk, který má matematické vzdělání jsem již některé ze zákonitostí popsané v knize znal, ale i tak pro mě bylo překvapující, jak moc někteří lidi motají matematiku a statistiku, že nerozumí nějakým základním věcem, jako je rozdíl mezi nezávislým a závislým jevem, kde odsoudili pravděpodobně nevinnou ženu za vraždu svých dvou dětí. Skoro si říkám, že jakékoliv oblasti, kde se matematika využívá hlavně lékařství mělo dát daleko větší důraz na patřičné vzdělání. Z mých zkušeností, nejvíce motají statistiku psychologové, kteří běžně v korelaci zaměňují příčinu a důsledek a vůbec jim to nepřijde divné, ale alespoň tam nenadělají takovou paseku, jako v medicíně.