Zapadákov

Zapadákov https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/441468/bmid_zapadakov-q3z-441468.jpg 3 15 9

Weldonville je poklidné městečko v Coloradu. Jako by se tu zastavil čas. Ale kousek za městem stojí pěkná moderní věznice, kam v poslední době přibyla spousta vězňů se zostřeným dohledem. Dvanáct z nich vymyslí a provede plán, jak se dostat ven. Aby se ztratili v davu, vypustí na svobodu přes tisícovku dalších zločinců, a ti, protože nemají kam jinam jít, přepadnou Weldonville a jako dobyvačná armáda znásilňují, kradou a vraždí. Většina uprchlíků je pochytána, ale dvanáct strůjců útěku a následného masakru se ani po dvou letech o? ciálního pátrání nepodařilo dopadnout. Proto si Lea Hawkinsová, místní policistka vysoké postavy a skvělých kriminalistických schopností, požádá o roční volno. Její nadřízení i městská rada vědí, o co jí jde: chce těch dvanáct špinavců dostat. A tak jí z federálního grantu určeného pro město vyčlení část peněz, aby pro své pátrání měla prostředky. Netrvá dlouho, než Lea vypátrá prvního pachatele, a rázem z něho udělá svou první oběť.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Small Town , 2020


více info...

Přidat komentář

trudoš
03.01.2024 3 z 5

Perfektní námět, perfektní rozjezd. Jakmile však dojde na zápletku, překvapivě rychle mě to přestalo bavit. Když ponechám stranou morální dilema, jestli je v pořádku, aby se policajt vydal na cestu krvavé odplaty, protože vlastní systém nefunguje – ovšem není uspokojivě vysvětleno proč, prostě se to autorovi zrovna hodí do karet – je to ve svém důsledku nudně lineární. Hrdinka si vyhlédne dvanáct zločinců, které hodlá připravit o život a následně chodí od jednoho k druhému a nejsou to zrovna dortíky, co jim doručuje. Přitom nápad se mi líbí, ale suchý akční styl, který Thomas Perry zvolil, působí až příliš průměrně, nemluvě o absurdně supermanovských schopnostech ústřední postavy. Až si člověk říká, jak mohli všichni ti padouši napáchat při svém útěku tolik zla, když proti nim už tehdy stála Leah Hawkinsová.
Jako film s délkou devadesáti minut by to bylo náramně relaxační, ale tří set stránkový román toho nabízí překvapivě málo atraktivního, opomenu-li děsivost prvních čtyř kapitol.

Luigi1
23.10.2023 4 z 5

Doufám,že řešení těchto kriminálních věcí je jen v knihách


engelbert
27.03.2023 3 z 5

Trochu mě šokovala naprostá rezignace nad nad orgány zajišťujícími bezpečnost a spravedlnost. Trochu mě nebavilo jak se vše hladce dařilo.

beefeather
25.08.2022 odpad!

Prostě ne. Donutila jsem se dočíst až do konce, ale nemám, co bych pochválila. Lákal námět věznice, uprchlých vězňů, ale vůbec by mi nenapadlo, že v rychlosti shrneme útěk asi 1 200 vězňů z ostře střežené věznice (jasně), pak naprosto bez emocí popíšeme přestřelku a téměř zničení/vyvraždění města (ani soucit s oběťmi to nevyvolalo), pak pošleme policistku s téměř neomezeným rozpočtem hledat partu zabijáků, kteří mohou být kdekoli (jasně, už jenom s jakou lehkostí získávala potřebné vybavení a že na první dobrou pomalu vždy našla toho kterého zločince, haha) a na závěr necháme ty dobré v přestřelce zlikvidovat zbytek zabijáků a koná se happy end jak prase (tak určitě, to už víc pokazit nejde, proč ne).

Možná jako předloha k akčnímu filmu by to bylo dobré. Jako kniha vůbec nezaujalo a už teď vím, že za týden nebudu vědět, o čem kniha byla. Nalákala mi obálka. Hlavní hrdinka naprosto studená, charakter nula.

A těch překlepů a chyb. Fuj.

mira.k
20.05.2022 4 z 5

Jasné a přímočaré. Bez filmových pseudosoubojů. Trochu na začátku při útěku z věznice skřípala logika. Pak to ušlo. Knihy z autorova mladšího období byly lepší. Možná by to chtělo vydat chybějící díly už vyšlých lepších sérií, kdy byl autor v plné formě. Na Jane Whitefieldovou to nemá.

bbara155
04.02.2022 4 z 5

Tak je to taková pohádka pro dospělé. Ale mě to baví. I když předešlé knížky byly mnohem lepší. A spousta pravopisných chyb mi taky dost vadila.

vincek1
07.01.2022 3 z 5

Dočteno, bez nadšení. Nechtěl bych v této zemi žít. Řešení zločinnosti tímto způsobem je doufám jen v této knize.

lenka.g
13.05.2021 5 z 5

Moje druhá knížka od autora a stejně jako Starý muž není zbytečně natahovaná, má spád a originální příběh.

soukroma
07.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Autorovy série mám moc ráda (hlavně ovšem indiánku, spíš než mafiány), tak jsem se s chutí vrhla na nové dílo - po dlouhých letech. Ale ouha, téma je tak brutální a přitom až neuvěřitelné, že už jsem knížku dvakrát odložila. Pokud ji vůbec dočtu, tak jen kvůli způsobům, jak hlavní hrdinka hledá své oběti.
Celá premisa pečlivě připraveného útěku z věznice, zabití snad všech dozorců a tah na město s cílem jej zlikvidovat, dílem uskutečněný - vězeňská ostraha ani policie nebyly schopny zasáhnout včas a získat potřebné posily, to bylo přespříliš brutální a neuvěřitelně proveditelné, přitom líčeno zcela chladným až nezaujatým stylem...
A neuvěřitelnost pokračuje s policistkou s miliónem babek z veřejných zdrojů k dispozici na likvidaci "tuctu špinavců", kteří nebyli za útěk a útok potrestáni ani po několika letech. Neuvěřitelné, nepochopitelné, neomluvitelné.
Hlavní hrdinka - policistka na placené dovolené - je šikovná, ovšem dělá i chyby (mj. zaviní smrt jiné policistky jen svým vyptáváním), ale hlavně je studená jak čumák, líčena zcela bez emocí, přitom jen vztek a touha po pomstě jí může držet tak dlouho při pátrání a zabíjení...

Z celého děje a použitého vypravěčského stylu se mi dělalo nevolno - prostě jsem se nemohla smířit s autorovým "konečným řešením", provedeným rukou zákona!, podporovaným veřejnými prostředky!, ale zcela mimo zákonný postup a princip vymáhání spravedlnosti prostředky, kterých má USA docela hodně (a hodně schopných). Druhá půle knihy odhalila ještě pár dalších zajímavostí o životě v USA mimo radar (leccos taky dost nepochopitelné). Závěr už úplně mimo veškerá smysluplná (věrohodná) očekávání - "dobrá věc se podařila, věrná láska zvítězila" (po tom všem!). Sluníčkové uzavření děsivého řešení dosažení spravedlnosti v dnešní době v USA.
K tomu všemu ještě velmi nepodařený překlad (včetně titulu: Maloměsto - Zapadákovy už máme, ostatně jiný název bych překladateli v tomto případě odpustila) a spousta chyb (i hrubek), korektura se asi nekonala, ve výsledku hodně pod očekáváním, nad 50% nepůjdu. Zůstává pachuť, rozhodně ne pocit příjemně stráveného času s pořádným thrillerem - autor mě tak znejistěl (pokud ten naznačený přístup opravdu myslí vážně, tak je vše - společnost, soudnictví - vážně v hrozném stavu).

Kniha Zapadákov je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce50x
Chystám se číst21x
Chci si koupit3x