Řezníkův chlapec

Řezníkův chlapec https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34741/bmid_reznikuv-chlapec-Y8e-34741.jpg 4 43 12

Řezníkův chlapec série

1. díl >

Nejnapínavější román o lovci a jeho oběti od vydání knihy Den pro Šakala. Skvělý, vzrušující thriller, připomínající díla G. Greena! Jedinečný, chytrý, tajuplný. Kniha získala cenu E. A. Poea.

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Doplněk
Originální název:

The Butcher´s Boy , 1982


více info...

Přidat komentář

Luigi1
22.10.2023 4 z 5

Velice dobře napsané,ale něco málo tomu chybělo Ten Las Vegas mi tam neseděl

broskev28
10.07.2022

Přiznám se, že tohle čtení mi moc nesedlo, takže zhruba od s.100 už jsem knížku jen prolistovala a podívala jsem se na konec. Ovšem už na s.19 jsem narazila na opravdový klenot:
"Pánové, my tuhle zemi řídíme jako blbou pokerovou hru. Obyčejný člověk vidí, že nemá nic, zatímco jiní mají požehnaně. Nedělá problémy, protože si optimisticky myslí, že v dalším kole shrábne všechno zase on. Ale dejte si pozor na den, kdy přijde na to, že žetony se k němu nedostanou jako dřív. A až přijde na to, že pracháči hrajou podle jiných pravidel, mějte raději spakováno. Mluvíte o daňové revoltě, proboha, ale ona přijde revolta skutečná."
Už jen kvůli tomuhle stálo za to tuhle knihu otevřít, no ne?


Madla81
10.02.2021 2 z 5

Na to, že je kniha ověnčena cenou Edgara Alana Poe a opěvována mnohými kritiky, mě příliš nenadchla. kniha psaná z pohledu anonymního nájemného zabijáka, u kterého neznáme jméno, věk a v podstatě ani vzhled je taková ... nijaká. Když ji srovnám třeba s knihou Thomase Harrise Cari Mora, je Řezníkův učeň naprosto průměrná kniha. V některých příliš popisných pasážích o Las Vegas či úřednické práci na FBI jsem se dokonce vyloženě nudila. Je to takové ucourané, chybí spád, děj a adrenalin.
V každé kapitole se střídá postava, z jejíhož úhlu je příběh vyprávěn (zabiják kontra mladičká zaměstanankyně kriminálního úřadu), ale vzhledem k tomu, že oba tak rozdílní představitelé měli stejný styl vyjadřování, bylo občas dost těžké odlišit, o kom právě čtete. Za mě tedy horší průměr.

Ava365
09.09.2020 5 z 5

Thomas Perry prostě umí psát. V jeho knihách je napětí, dobrodružství, ale i nevšední humor.

MisaK81
21.06.2020 4 z 5

Ač nejsem asi úplně cílová skupina a knihu jsem zařadila jen díky čtenářské výzvě, musím říct, že to bylo dobré počtení. Mělo to spád a dost mě bavil fakt, že jsem profesionálnímu vrahovi vlastně fandila, tak dobře byla jeho postava napsaná.

anebar
06.06.2020 3 z 5

Psychologie postav byla zpracována dobře, ale něco tomu chybělo. Možná mi nesedlo prostředí zakomponované do Las Vegas. I když je kniha odměněna cenou E. A. Poe, nemohu ji dát víc, než 3 hvězdy.

ludek.n
21.02.2020 3 z 5

Podle obálky by se mohlo zdát, že Řezníkův chlapec je literární bomba nejvyšší svítivosti - cena E. A. Poea za nejlepší detektivní román roku a nadšené superlativy z per recenzentů. Ovšem ve skutečnosti to zas až takový bestseller není. Nakoukneme sice do psychologie nájemného zabijáka i do hlavy analytičky Ministerstva spravedlnosti, ale o tom, že by to bylo jedinečné či tajuplné čtení (nebo snad nejnapínavější román všech dob), by se dalo polemizovat a vést nekonečné panelové diskuze. Perryho vyprávění prostě nestrhne čtenáře s sebou, ať dělá, co dělá. Koneckonců podezírám autora, že se o něco takového ani nesnaží. Perry prostě a jednoduše vypráví svůj příběh ze světa organizovaného zločinu. Se zabíjením si vrásky nedělá a se zápletkou se také dvakrát nepárá. Zpočátku mi dost vadilo střídání jednotlivých aktérů dramatu, kteří se měnili nejen s kapitolami, ale často i v jejich průběhu, takže někdy nebylo vůbec jasné, kdo je zrovna v centru dění (tím spíše, že autor zvolil pro všechny charaktery jeden unifikovaný styl vyjadřování). Také finále mi tepovou frekvenci nijak nezvýšilo, spíše naopak. Řezníkův chlapec v celkovém náhledu neurazí, ale ani nenadchne.

LuciusKey
04.03.2019

Mým nejoblíbenějším Perryho dílem je Ostrov, který trošku vybočuje z jeho „univerza“.

Řezníkův CHLAPEC nevybočuje vůbec, ale Perry má i čtivější kousky.

Nechápu proč není zachován název z prvního českého vydání, a to Řezníkův chlapec.
Na slastné tři vteřiny jsem si myslel, že je to nějaká novinka od mého oblíbeného autora, ale pak přišlo vystřízlivění.

trudoš
05.02.2019 5 z 5

„Budova federálního úřadu byla pozůstatkem z doby, kdy federální politici rádi připomínali sobě i svým voličům, že je to konec konců přece jen úřad samotné vlády Spojených států. Byla obrovská, se spoustou korintských sloupů, které nic nedržely - nic než veřejnost v patřičné úctě a bázni.“
U nás nepříliš známý Thomas Perry je jedním z těch autorů, jež umějí vyvážit napětí s humorem. Pravda, dosti černým humorem, ale ten už k thrillerům tak nějak patří. Perryho talent přitom spočívá v chytlavé stylistice, okořeněné notnou dávkou ironie. V Řezníkově chlapci rozehrává zabijáckou anabázi, kdy první půlku sledujeme děj z pohledu policejní analytičky, snažící se zorientovat v sérii nájemných vražd a špinavého byznysu. Druhá část pak nabízí rozuzlení, protože průvodcem událostí je tentokrát inkriminovaný zabiják. Ten dle očekávání kličkuje v dosti nezáviděníhodné situaci, z níž mu nezbývá, než se pěkně postaru prostřílet. Je to vtipné, cynické a jednoduché - v mém případě ideální kombinace.

mira.k
16.09.2017 4 z 5

Slabší kniha. Ostatní se mi líbily víc. Ale možná, že až si ji přečtu podruhé, změním názor. Autor je to špičkový.

Agi
21.02.2012 2 z 5

Argumentačne nedotiahnuté rozprávanie o nájomnom vrahovi s pestrou minulosťou. Príbeh, v ktorom sa protivníci likvidujú rovnako odosobnene a mechanicky, ako sa šnurujú topánky.

basset
12.02.2012 4 z 5

Vcelku dobrá kniha. Zrejme inšpirovaná Šakalom. Najlepšie na nej je ten úvod od Michaela Connellyho. Strhujúci príbeh. Na konci som mal pocit, že mi niečo ušlo, niektoré detaily zostali nevysvetlené. To by sa Forsythovi stať nemohlo. Keď sa ale dostanete ku knihe Tichý zabijak, tam to všetko nájdete. Neviem, či je to dobré, mám rád keď sa celý príbeh začne aj dokončí v jednej knižke.

Autorovy další knížky

Thomas Perry
americká, 1947
1994  77%Řezníkův chlapec
2015  74%Hrobka krále Hunů
2016  78%Tajemství Mayů
1999  75%Nedrážděte spící psy
2003  87%Štvanice

Kniha Řezníkův chlapec je v

Právě čtených1x
Přečtených55x
Čtenářské výzvě7x
Doporučených1x
Knihotéce64x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x