Michal2222 Michal2222 komentáře u knih

☰ menu

Bod Bod Kieran E. Scott

Čtenáři v předešlích recenzích pravděpodobně neznají přínos zklidnění setrváním v přítomném okamžiku neboli mindfulness. O tomto druhu meditace byly napsány stovky knih, na což pravděpodobně spoléhal sám autor knihy Bod, a neobtěžoval se tedy umístit do své knihy alespoň krátký návod užívání knihy ani výčet přínosů. Možná je to škoda, možná by kniha ztratila své kouzlo.
Z mého pohledu je čtenáři doporučeno přečíst si POZORNĚ celou knihu v době mentálního "rozrušení", což mu téměř jistě přinese zklidnění a možnost zlepšit svoji náladu.
Dále se kniha může používat jako nástroj pro každodenní meditaci - mindfulness. Tento druh meditace či zklidnění má pro člověka mnoho zdravotních i duševních přínosů. Tyto přínosy jsou dnes vědou a výzkumy potvrzeny a praktikování meditace je odborníky a lékaři doporučováno.
Kniha Bod napomáhá setrvat v přítomnosti, a to, z mého pohledu, jednoduchou a poměrně zábavnou formou. Člověk při čtení této knihy dojde ke zpřítomnění a setrvání u toho nejdůležitějšího, což je dech a tlukot srdce.
Jsem přesvědčen, že je v knize současně ukryta myšlenka přijetí sebe sama - sebelásky. To však může v očích jiných čtenářů vyznívat jinak či nijak.
Knihu považuji za skvělou, pokud čtenář ví, proč je kniha právě taková, jaká je.
Čtěte ji pravidelně a pozorujte přínosy.

26.10.2022


Psychologie ovlivňování Psychologie ovlivňování Vít Prokůpek

Reklama na autora, za kterou musíte zaplatit. V 99 tipech opsaných z jiných zdrojů, se vás autor snaží přesvědčit, že je expertem na vyjednávání, a ovlivnit, abyste si zakoupili další jeho kurzy a produkty. Cituje sám sebe ve své vlastní knize... Tato kniha má hodnotu e-booku výměnou za e-mailovou adresu pro zasílání marketingových sdělení.

20.04.2022 1 z 5


Jak se zbavit strachu: 30 kapitol a 21 technik, které změní váš život Jak se zbavit strachu: 30 kapitol a 21 technik, které změní váš život Jiří Kuchař

Obvykle nepíšu negativní komentáře/recenze, nicméně tentokrát mi to nedá. Kniha má s Marianem Jelínkem společné pouze jeho jméno na obalu a jednu fotografii uvnitř. Jeho "mluva" je známá z přednášek a jeho vlastních knih. Zde se neobjevuje.
Kniha "Jak se zbavit strachu" je psaná chaoticky s obrovským množstvím nedůležitých informací, jmen a příběhů, které tématu nijak zvláště nenapomáhají, naopak zbytečně zatěžují paměť a matou. Tyto informace nejsou obohacující ani jako výčet obdivuhodných lidí, jelikož zde autor uvádí např. pouze jednu jejich vyřčenou větu, a to naprosto vytrženou z kontextu s "nějakou omáčkou" kolem.
Avízované techniky, které změní náš život mi pravděpodobně z knihy vypadly po cestě z knihkupectví. Pokud se vůbec něco dá považovat za mentální techniku, jedná se tak o jeden až dva nedostatečně popsané návody. Zbytek jsou zastaralé a překonané úvahy často o spirituálním, respektive neprokazatelném, světě, v 21. stol. dávno překonané výzkumy neurověd.
Tuto knihu překoná a větší užitek přinese jakákoliv jiná kniha osobního rozvoje nebo učebnice psychologie. Je mi líto, že jsem cítil potřebu napsat takový komentář, nicméně dočíst ji pro mne bylo skutečné utrpení.

19.08.2021 1 z 5


Co řeknete, změní váš svět Co řeknete, změní váš svět Marshall Rosenberg

Budeme někdy při komunikaci schopni upřímného naslouchání a uvědomění si potřeb druhého? Budeme mít sílu přemýšlet před tím, než něco řekneme? Uvědomíme si, že je naším zájmem se s druhými domluvit, místo toho abychom se snažili za každou cenu vyhrát, což však často znamená prohru obou? Jistě nelehký úkol, který si vyžádá mnoho bdělosti a přepisování naučených způsobů komunikace. Pomocníkem k tomu nám může být tato druhá kniha v pořadí od M. Rosenberga.

31.01.2020 4 z 5


Open – Otevřená zpověď Open – Otevřená zpověď Andre Agassi

Upřímně vyprávěný příběh člověka, který musel překonat sám sebe, aby dospěl sportovně i osobně. Díky Andreho otevřenosti se čtenář (především sportovec) může poučit z jeho chyb, vyvarovat se mnoha nepříjemným okamžikům sportovní kariéry a lépe pochopit nutné kroky k dosažení "velikosti". Čtenář nesportovec má možnost nahlédnou do fyzicky i mentálně drsného života profesionálních sportovců. Knihu doporučuji všem!

17.01.2020 5 z 5


Půst - cesta k dokonalosti Půst - cesta k dokonalosti Martin Jelínek

Kniha je kladně hodnocená díky své jasnosti sdělení jakými pravidly a zásadami se při praktikování půstů držet. Jsou jednoduchá, pochopitelná a nelze s nimi jinak než souhlasit. Důležitá je však druhá část, která přiblíží i otázku kontrolování mysli v průběhu půstů a možnosti "přeprogramování" celého těla včetně zmíněné mysli. V porovnání s knihami o meditacích jsou zde uváděná fakta pravdivá a uvěřitelná. Pravdu se dovědí jen ti, kteří sami dlouhodobým půstem se všemi náležitostmi projdou. A třeba se i uzdraví...

06.01.2020 5 z 5


Příběh filozofie Příběh filozofie Will Durant

Perfektní kniha pro milovníky filozofie začátečníky i pokročilé. Není to výčet ani seznam všech dosavadních filozofů. Mluví se zde o (podle autora) nejvýznamnějších filozofech historie a vyložení jejich filozofických názorů včetně jejich nejvýznamnějších děl a jejich kritiky. Také se v knize píše o vlivu jednotlivých filozofů na dobu a prostředí a to oběma směry. Kniha je psána s nadhledem a srozumitelným slohem a je v ní obsaženo mnoho moudrého, co stojí za vědění.

27.12.2019 5 z 5


Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál Nastavení mysli – Nová psychologie úspěchu aneb Naučte se využít svůj potenciál Carol Dweck

Myšlenka knihy je neoddiskutovatelně pravdivá a k dosahování "cílů" nezbytná. Vše, co vám je však kniha schopna dát, se dozvíte na prvních stránkách, poté následuje jen zbytečně zdlouhavý výčet odhadovaných jmen osob, které v historii měli nastavení mysli to, či ono. Žádná výzkumná data ani tomu nic podobného. Chybí zde techniky nastavování mysli, odolávání rezistenci, systém zvykání na nový způsob myšlení apod. Jen prázdné konstatování. Kniha je zklamáním.

10.12.2019 2 z 5


Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci Walter Isaacson

Jedna z nejlepších životopisných knih, které jsem kdy četl. Je sice chvílemi až přespříliš podrobná, nicméně právě tato podrobnost ukazuje Leonardovu zvídavost a genialitu všeho, do čeho se za svého života pustil. Málo toho nebylo. Úžasný dojem za sebou po přečtení zanechává tato kniha a Leonardo Da Vinci. Skvělá práce Waltera Isaacsona.

03.12.2019 5 z 5


Výklad snů Výklad snů Sigmund Freud

Velmi úmorné a zbytečně zdlouhavé čtení všech snů a jejich výkladů, kterými chtěl mistr dokázat jím vyzkoumané zákonitosti tvorby snů. Kniha obsahuje několik velmi zajímavých a pochopitelných pravd o snech, se kterými nelze než souhlasit. Jiné jsou již dnešními "vědci" překonané a tudíž neplatné. Bohužel právě ty zajímavé pasáže byly nenápadně vsunuty do textu, čtenář je tedy nucen přečíst knihu celou, aby si z ní mohl odnést to podstatné a stále platné. Kniha také není psána lehkým jazykem, což čtení prodlužuje a kazí pocit radosti z nových poznatků. Avšak stále velmi oceňuji informace, které lze z knihy získat. Ze snů můžeme vyčíst velmi cenné informace o sobě samých, kterých si za bdělého stavu všimneme jen velmi zřídka.

16.11.2019 3 z 5


Řeč těla Řeč těla Allan Pease

Absolutně komplexní popis řeči těla, který vám mnohé napoví o emocích a úmyslech ostatních, ovšem také vašich. Bohužel nesouhlasím s některými komentáři níže, kniha je realistická a využitelná v praxi.

11.01.2019 5 z 5


Snadná cesta jak přestat kouřit Snadná cesta jak přestat kouřit Allen Carr

Po dočtení této knihy jsem vykouřil poslední cigaretu a dále si již nikdy nezapálil. (Nyní celkem 4 roky, kouřil jsem více než 15 let.) Pokud bych tak učinil, musel bych si sám před sebou, připadat jako hlupák. Argumenty a nepopíratelné skutečnosti obsažené v této knize vám natolik změní názor na kouření, že se skoncování s ním stává radostí.

11.01.2019 5 z 5


Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Proč spíme: Odhalte sílu spánku a snění Matthew Walker

Tuto knihu můžete považovat za cenný manuál k tomu, jak přistupovat ke spánku a všemu, co s ním souvisí. Informace z knihy získané by měly patřit mezi učivo základní školy, abychom všichni věděli, jak přistupovat k sobě samému, ke svým životům a ke svému zdraví - tentokrát z pohledu spánku. Mnohým změní denní harmonogram, způsob ulehání do postele a následné snění.

11.01.2019 5 z 5


Černá labuť Černá labuť Nassim Nicholas Taleb

Ústřední myšlenku knihy je lepší brát v potaz, než ji přehlížet a vystavit se tak riziku následků "černých labutí". Na druhou stranu, jak autor sám píše, ani "černou labuť" nelze předvídat. Kniha je velmi složitě, často zbytečně, napsána, a obsahuje přemíru autorových osobních dodatků a zesměšňujících poznámek (především na finančníky a ekonomy všeho druhu), čímž se délka knihy značně prodloužila a dostala hořkou pachuť.

11.12.2018 3 z 5