michal1425 michal1425 komentáře u knih

☰ menu

Záhada zlaté štoly Záhada zlaté štoly Vlastimil Vondruška

(SPOILER) V jedné větě: od widlí widlím aneb Widlácká odisea po češském království.

Jinak bodovitě:
1. VŠUDE vlála vlajka s orlicí mocného češského krále před kterou se třásla nejenom vrstva proradných měštáků ale i mocných něměčských přivandovalců a potažmo celá evropa, což potěší nejednu malou češskou dušičku

2. Jediní úctihodní lidé jsou zásadně družina widláků z chuhlů, kteří jsou nejenom geniální ale také genitální(o tom v dál v bodě 3.) a také jediní morálně a eticky nezkorumpovaní. Jak by také ne, jinak by se největší nákupní skupina autorova na území bývalého češského království božího těžko s hrdiny identifikovala

3. Čoustání družiny widláků z chuchů bylo přečetné, panny ale i provdané ženy by hrdinům samy velerády naskakovali na bidélka(né jako těm proradným měšťanům nebo něměčským přivandovalcům), ale toto bylo zcela v souladu s vůlí boží a vůlí velemocného krále železného a zlatého: krále otrokáře II. češského. Ale také, určitě zcela náhodou, k uspokojení hlavní čtenářské skupiny autorovy, a nepřímého potvrzení toho jací jsou ti widloni oproti té městské lůze, něměčské náplavě a potažmo celé evropě, kanci. Ve jménu svatého češského krále všechna widlácka bidélka pooozor! Pohov!

3. Scénář má v sobě zabudované velice originální a zcela nečekané zvraty kdy, zcela nečekaně, postavy které mohou vše vysvětlit na poslední chvíli umírají a hrdinové se dostávají do čím dál fantastičtějších nebezpečenství. Tím autor velice originálně šponuje chytrého čtenáře který je si tím počtem nebezpečenství zcela oslněn a zcela jistě neznačí to, že z nich v zápětí hrdinové jako zázrakem neuniknou(nikde ne dál než za 10 stránek - to byl další geniální tah z mistra autorova).

4. Družina widléčka z chuchlů nečekaně všech 150 zločinů a zvěrstev, které spolu samozřejmě všechny do jednoho souvisí, vyřeší na posledních 10% listů knihy, která se sestává z monologu úhlavního widléčka z chuchlů, který nám to(hlavně pro ty pomalejší kteří mají tendenci se zařadit mezi hlavní autorovu cílovou skupinu) jedním monologem vše vysvětlí.

5. Je velice důležité zdůraznit, že všichni křiváci dostanou po právu co si zasloužili 1:1, což je velice historicky přesné a reálné - tím je přece historije velice známá. Ti hodní a čestní vždy vítězí(s pomocí boží a osvíceného krále češského) nad těmi zlými a nečestnými jak tomu bylo po celé člověčensšké dějiny odpradávna. AMEN.


PS: zmínil jsem také že VŠUDE vlála vlajka s orlicí mocného češského krále před kterou se třásla nejenom vrstva proradných měštáků ale i mocných něměčských přivandovalců a potažmo celá evropa, což potěší nejednu malou češskou dušičku? Jestli náhodou ano, tak není na škodu to zopakovat protože je to úhlavní motiv knihy

21.12.2023 1 z 5


2001: Vesmírná odysea 2001: Vesmírná odysea Arthur Charles Clarke

(SPOILER) Novela je urcite zajimava tim, ze se v dobe vzniku lehce dotkla hned nekolika zajimavych temat ale slovo lehce je potreba zduraznit protoze z pohledu roku 2021 pusobi vetsina knizky smesici naivity, povrchnosti a trapnosti. Jmenovite:
- evoluce: kdyz se podivate na nejaky porad o prirode je tam videt ze i opice pouzivaji kameny a lovi ryby klackem tak nechapu ten impulz krystalu, kdyz uz tak by to mohlo byt nejak vic propracovane
- technologie: "video", telefon & telefoni seznam, elektronoviny...
- ekonomie: kdyz clovek pise sci-fi, bylo by asi dobre nesnazit se hadat miru inflace za dalsich 50 let, mohlo se to vyresit nejakou novou menou imo
- AI: kazdy uz dneska vi ze udelat nejakou poradnou umelou inteligenci je chimera a black box o kterem kady muze mlyt kolik chce ale nic to nezmeni na tom faktu ze tomu chybi zaklady, v dnesni dobe je jasne kudy se evoluce "AI" bude ubirat.
- ten konec cely: proste jen dalsi placnuti do vody, otevrena otazka, zkratka cekal jsem ze autor proste vyslovi nejaky svuj nazor, na coz jsem se tesil ale vyslovil jen hloupou otazku (ta promena Bowmana byla uplne mimo imo). Pritim hra s tou hveznou pasti by mohla byt dost dobre zakonceni kdyby se to trochu rozvedlo.
Jinak na muj vkus je tam taky naduzivani paralel k vecem, ktere mozna ani nemaji paralelu a to me irituje.

08.11.2021 2 z 5


Rozsudek smrti Rozsudek smrti David Urban

(SPOILER) Po prehnane pozitivnim online hodnoceni byla pro me kniha totalnim zklamanim a lituji ze jsem do ni investoval penize a cas!
Bodovite:
- Obecne se to strasne spatne cetlo, jako kdyby jste cetli nejaky strohy uredni zaznam od policie, napr. "(hl. hrdina) se odebral do sveho bydliste" apod., otravne byly taky kapitoly po peti az deseti strankach ale k tomu se jeste dostanu
- Mozna by bylo dobre, aby autor v zapati knihy a na prvnich strankach neprozradil kudy se bude 99% knihy ubirat, ze Jarda o vsechno prijde, nakazi se HIV a bude nasledovat akce ve stylu filmu "volny pad" bylo nad slunce jasne.
- Postavy: kvanita na ukor kvality. Vsichni, vcetne hlavniho hrdiny pusobili plose a nezajimave, zadna zminka o jejich puvodu, pomerech ktere je formovali a jejich myslenkovych procesech - zato jich je tam jak psu a pri alteraci jejich prijmeni a krestniho jmena jsem se do poslednich stranek uspesne ztracel (napr. kdo je sakra Ota? je to kriminalka nebo ten druhy team). Asi by tomu nechybela nejaka simplifikace temu nebo alespon konzistentni pojmenovani postav.
- Z popisu modusu operandi prace policie ktery se mi ze zacatku libil a zdal osvezujici, se stalo repetitivni blekotani ktere se tahlo jako svrab opravdu si nemusim cist x odstavcu znovu a znovu o tom, jak technik nese svetla a jak si vsichni stezujou ze se to bude muset znova nafotit a sepsat a kdovikoho vyrozumet
- Dialogy mezi postavama (kolegove, pratele, partneri) to byla opravdu nechutna a tupa stoka. Ta slovni zasoba a napr. bezne osloveni "D***le!" me opravdu dost iritovalo, kdo na sebe necha takhle mluvit?! Vsichni tam zkratka maji asi Stokholmsky syndom nebo co.
- Zaverecna pointa: jednak nebyla logicky neprustrelna jelikoz se mohli nakazit oba nezavisle na sobe, nebo mohla nakaza jit Jarda(ruka) - Jana - Pier, nebo se taky Jana mohla nakazit uz pred Pierem a vesele vsechny infikovat. Ale co je dulezitejsi: v momente kdy vam to dochazi vam taky dojde, ze duvod proc se pointa "povedla" je vlastne jen dusledek otrvneho stylu a uspavani hada(kvuli spisovatelovi schopnosti ci neschopnosti) aby jste zapomeli na tu trojku a kvuli tomu vsemu co jsem vyse zminoval to proste bezmyslenkovite docitate "uz aby to bylo prectene". Takze gratuluju, pointa dobra za cenu znechuceni ctenare.

26.10.2021 1 z 5


Den pro Šakala Den pro Šakala Frederick Forsyth

Absolutní masakr.

29.01.2016 5 z 5


Sto roků samoty Sto roků samoty Gabriel García Márquez

Kniha na které z vás přímo dýchá svět plný barev slunce a sureálna. Možná by onen příběh mohl působit trochu přehnaně, kdo ale někdy žil ve španělsky mluvící zemi ví, že to přehnané není, bohužel a bohudík ani trochu.

29.01.2016 5 z 5


Krev prvorozených Krev prvorozených Juraj Červenák

Opravdu hloupá, hloupá, hloupá kniha která se chce za ka každou cenu zavděčit, což se jí ale zoufale nedaří a působí to dost vlezle. Opravdu už jsem se dlouho nesetkal s takovou mírou předsudků a přizdisráčství v jednom svazku. Dobrá věc na této knize je, že má vcelku spád a nějakou zápletku za což by zasloužila alespoň dvě hvězdy, bohužel jí ale musím dát 0% abych vyvážil zmanipulované masy.

28.01.2016 odpad!


Kraj kalicha Kraj kalicha Václav Kaplický

Je to fajn kniha pro mládež která má ale úžasný spád a podnítí v člověku zájem o historii. Na prvotinu víc než dobré.

28.01.2016 4 z 5


Život alchymistův Život alchymistův Václav Kaplický

Naprostá pecka, místama člověk žasně, jindy zas pláče smíchy.

28.01.2016 5 z 5


Nuda Nuda Alberto Moravia (p)

Autor bravurně vykresluje stavy mysli jednotlivých postav až z toho mrazí, působí to velmi reálně a autenticky. Dokonce podezřívám autora z toho, že byl velká žárlivka jinak by to takhle nemohl napsat.

28.01.2016 4 z 5


Mravenci Mravenci Bernard Werber

Opravdu dobré, inspirativní.. Nebýt toho konce je to moje nejoblíbenější kniha vůbec.

28.01.2016 5 z 5


Stín větru Stín větru Carlos Ruiz Zafón

Na této knize mě zklamalo že občas přímo smrdí literární masturbací a touhou se dělat hezčí než opravdu je a některé pasáže mi přišli moc dlouhé. Taky mi vadí že ačkoliv se celý děj odehrává jakoby v "reálném" prostředí, postavy jsou velice ploché a naivní. Působí to zkrátka jako válka krásných, po růžích navoněných jednorožců s retardovanými krvelačnými skřety co právě snědli svoje matky.

28.01.2016 2 z 5