Michal_ctenar Michal_ctenar komentáře u knih

☰ menu

Povídky I Povídky I Jaroslav Hašek

Kdo chce, přečte. Kdo chce ještě víc, pochopí a dokáže se zasmát. Ač je to občas smích s příchutí citrónu.
Hašek je pro mne něco jako Karel Kryl pozdější doby.
Sobě zažitou formou poukazuje na nešvar doby, na pokřivené lidské charaktery. Občas je prostor mezi řádky dost hořký, ale v jádru objektivní. Tím pádem směřuje k tomu citrónu...

28.06.2017


Zlato zeme Zlato zeme Bernard Clavel

Docela čtivá kniha, místy až drsná. Reálně popisuje nejen zlatou horečku ve dvacátých letech, ale zároveň i charaktry lidí, kteří se touhou po zlatě nechali zlákat. A pozor- kdo čeká happyend, ať ji raději nečte.

23.05.2017 4 z 5


Jak jsem vyhrál válku Jak jsem vyhrál válku Patrick Ryan

Poprvé jsem tuhle knížku četl někdy kolem roku 1990. Od té doby už asi dvacetkrát, naposledy tento týden...
Mě se tohle dílo prostě neomrzí.

20.11.2016 5 z 5


Lovec Lovec Tom Wood

Hodně rychle přečteno...
Na první pohled příběh klouže jako po másle, ale pokud se nad některými částmi člověk zamyslí, tak přijde na to, že by hlavní hrdina musel být křížencem Supermana a nějakého zdatného boha (třeba Promethea?).
Kdyby došlo na zfilmování, tak asi uvidíme největší výbuchy v dějinách kinematografie :-)

06.06.2016


Palubní střelec Palubní střelec Mike Henry

Kniha je psána trochu chaotickým způsobem, ale protože se týká II. světové války a letectví, tak jsem si ji přečetl s chutí.

06.06.2016 2 z 5


Formování českého židovstva Formování českého židovstva Hillel J. Kieval

Podle mého pohledu chybí trochu širší pohled na komplexní dějiny této doby. Potom jsou souvislosti možná trochu nejasné.
Ale ucelenost problematiky jako takové je chválihodná.

27.03.2016 3 z 5


Knoflíková válka Knoflíková válka Louis Pergaud

Tahle kniha opravdu není jen klukovské čtení...
Poprvé jsem ji četl někdy na ZŠ, řekl mi o ní můj taťka. Knížku jsme měli doma v knihovně, ale já do té doby nevěděl o čem je.
Dnes je mě třikrát víc, ale i tak se k ní vždy s chutí vrátím. Má pro mě už i trochu smutný nádech- uvnitř je věnování, které napsala teta, když taťkovi kdysi tuhle knihu dala k narozeninám. A taťka už tady nějaký rok není...

10.12.2015


Poutavý svět kolejí Poutavý svět kolejí Pavel Schreier

Myslím, že je tato publikace tak dobře napsána, že by měla zaujmout i lidi, kteří se o železnici moc nezajímají. Doporučuji.

10.12.2015 4 z 5


Osud admirála Nelsona Osud admirála Nelsona Vladimir G. Truchanovskij

Z mého pohledu pěkné dílo, čtivé, zajímavé. Snad jen poplatné době vzniku (1984), občas je tam i Rusko trochu idealizováno, také práce sovětských autorů trochu více vyzdvihována. Ale pro ty, kdo se zajímají o historii, je to určitě přínosné dílo.

04.11.2015 4 z 5


Zemřeli jsme pro Anglii Zemřeli jsme pro Anglii Manuel F. Van Eyck

Chtěl jsem něco napsat k tomuto dílu, ale MartinezZ řekl vše. Prostě veskrze strohý seznam. Dílo je určitě zajímavé pro úzkou skupinu (hlavně třeba začínajících) zájemců o vojenskou historii za Druhé světové války.

28.10.2015


Tom Sawyer detektivem a jiné povídky Tom Sawyer detektivem a jiné povídky Mark Twain (p)

Krásná sbírka humorných povídek výborného znalce USA konce 19. století. I když jsem zdaleka nepřečetl od M. Twaina vše, tak jsem se vždy pobavil, i poučil. Doslov knihy je mírně poplatný době vydání knihy, ale dost z něj platí i dnes.

28.10.2015


Zajatci bouře Zajatci bouře Thomas W. Young

Velice čtivé, i když někdy jsou vlastnosti hlavního hrdiny až supermanské. Ale budiž. Dobře byl podán popis krajiny, úplně mě to vtáhlo do děje. Ten závěr je opravdu trošku nedotažený, ale věřím že na to naváže příští dílo.

28.10.2015


Vojín Sígr Vojín Sígr Oldřich Rajsigl

Občas se tomu dá zasmát, občas je to trochu přehnané. Sem tam nějaký nesmysl (např. Škoda 105 v roce 1970???). Zpracováním hodně podprůměrné dílo. Ale dostal jsem jej darem, tak jsem jej přečetl.

04.06.2015 2 z 5


Všichni mí pacienti kopou a koušou Všichni mí pacienti kopou a koušou Jeff Wells

Dočteno.
Od mládí jsem odkojen Jamesem Herriotem, proto jsem asi mírně zklamán. Jeff Wells nemá takové vypravěčské nadání jako J. Herriot. Ale jinak pěkné, hodně lidem se tohle dílo bude líbit.

06.01.2015


Vlaky a války Vlaky a války Christian Wolmar

Nedávno jsem tuhle publikaci dočetl. Vzhledem k tomu, že se o historii železnice tak trochu zajímám, tak jsem byl mírně zklamán z nedostatku faktických dat, je to spíše taková obsáhlá úvaha autorova.
Ale docela dobře strukturovaná. Koho železnice zajímá, ať is přečte.
M.

05.01.2015