Zemřeli jsme pro Anglii

Zemřeli jsme pro Anglii https://www.databazeknih.cz/img/books/93_/93191/mid_zemreli-jsme-pro-anglii-ANR-93191.png 4 11 4

Dokument o stíhacích letcích v Anglii z let 1940 - 1945. Předmluva a překlad František Fajtl.

jan.para
jan.para
03.04.2023 3 z 5

Zajímavá kniha o smrti našich letců v Anglii. Pokud se chcete dozvědět víc, tak musíte sáhnout po něčem jiném.

dagmar5477
dagmar5477
14.07.2017 5 z 5

Skvělé shrnutí osudů čsl. stíhacích letců v RAF.


Michal_ctenar
Michal_ctenar
28.10.2015

Chtěl jsem něco napsat k tomuto dílu, ale MartinezZ řekl vše. Prostě veskrze strohý seznam. Dílo je určitě zajímavé pro úzkou skupinu (hlavně třeba začínajících) zájemců o vojenskou historii za Druhé světové války.

MartinezZ
MartinezZ
28.03.2015 2 z 5

To je tak, když o knížce nejde pořádně zjistit nic předem před jejím pořízením :) Čekal jsem totiž nějaké povídání o českých letcích, něco, co by se dalo nějak označit za skutečně nějakou vynaloženou práci v literárním slova smyslu, ale tohle jsem přelouskal mezi obědem a odpolední kávou. Jde totiž pouze a jen o předmluvu, obrovské množství fotografií povětšinou samotných československých letců a jejich náhrobků a za sebou chronologicky sepsaná situační/operační (?) hlášení, kdy každé má pár vět a v každém je uvedeno, jaký letec a jak zemřel. Nejde ani o popisky konání letců, ale prostě jen o reporty ohledně jejich zmizení, pádu, nehodě a prostě jen smrti. Ano, pokud se hlouběji zajímáte o osudy československých letců (v tomto případě hlavně o jejich nešťastné konce v akci a při nehodách), mohu vám knížku doporučit. Je krátká a působí spíše jako soubor popisků z nějaké historické výstavy o československých stopách v RAF nebo jako ze skutečné knihy vytržená pouhá příloha. Pokud se ale chcete dozvědět něco o dění v okolí a přímého konání letců v dané době a jejich chvílích, je knížka v podstatě naprosto zbytečná. Ani mi nepřišlo, že by byla (resp ty reporty) psána pro čtenáře, který se již "v oboru" alespoň trochu nevyzná - v reportech uvedené výrazy, manévry, součástky letadel... prostě report. Je mi líto, ale po přečtení a zkouknutí fotografií mi poté samotný úvodní popisek konání autora a jeho výzkum vyzněl jako "Moc jsem chtěl být pilotem, ale nestal jsem se jím a tak jsem čs. letcům v RAF alespoň vydal seznam jejich smrtí..." - cože? Navíc jak sám autor uvádí, jedná se jen a pouze o stíhače ze tří perutí, o piloty jiných letadel nebo dokonce jiné čechoslováky a čechoslovenky u RAF na jiných než pilotních pozicích se tu vůbec nejedná. Uznávám, možná můj problém s očekáváním jiného obsahu knihy, ale ani tak moc nechápu její význam jinak, než pro oštítkování vystavených fotografií. Nijak tím ale nechci znevažovat práci v knížce uváděných pilotů, jen mi ta kniha (spíš soupis) prostě nesedla svým... smyslem.

Štítky knihy

RAF - britské Královské vojenské letectvo českoslovenští letci v RAF

Autorovy další knížky

Manuel F. Van Eyck
americká, 1947
2010  73%Pěšákem ve Vietnamu
1993  80%Zemřeli jsme pro Anglii

Kniha Zemřeli jsme pro Anglii je v

Přečtených21x
Doporučených2x
Knihotéce38x
Chystám se číst4x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x