Zajatci bouře

Zajatci bouře https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/107010/zajatci-boure-107010.jpg 4 33 13

Michael Parson série

1. díl

„Při psaní příběhu může být největší inspirací to, čeho jste se nejvíc báli,“ říká letec Thomas W. Young. „Když jsem poprvé letěl do Afghánistánu, neobával jsem se tolik možnosti, že mě sestřelí a zahynu. Bál jsem se, že mě sestřelí a nezahynu.“ V nákladním letadle je přepravován k výslechu důležitý talibanský zajatec. Během sněhové bouře nad Hindúkušem je letadlo sestřeleno. Blizard znemožňuje záchrannou operaci a pro dva lidi – navigátora Michaela Parsona a armádní tlumočnici seržantku Goldovou – začíná boj o přežití v nejnemilosrdnějším koutu světa. Nikoliv jen kvůli drsné přírodě, ale i přičiněním lidí: pronásleduje je Taliban, o loajalitě vesničanů nevědí nic a všechno komplikuje zajatec, který si ze všeho nejvíc přeje, aby byli všichni tři dopadeni. Chtějí-li přežít, jsou Parson a Goldová odkázáni pouze jeden na druhého.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Mullah´s Storm , 2010


více info...

Přidat komentář

Arev122
14.01.2021 5 z 5

Napínavý, dobrodružný a románově zpracovaný příběh sestřeleného pilota v horách nad Afghánistánem. Nebezpečí nečíhá ve vysokých a nepřístupných horách a sněhové bouři ,ale zejména nepřátelích tam schovaných.

ArsiBellamy
11.02.2020 5 z 5

Thomas W. Young je skutečný machr v malebném popisu prostředí příběhu, který je nabitý akčními scénami, nenechávající čtenáře odložit knihu. Naleznete se v ledové krajině, jen vy a hory se stálou pokrývkou snášejícího se sněhu. Zajati sněhovou bouří. (Kolik podob může mít sníh, s tím Vás rovněž seznámí). Parson a Goldová půjdou po této cestě s vámi. Stojí to za to, vydejte se s nimi skrz nepřátelské území Afghánistánu.
Kéž by to bylo známo jen jako "dobrodružství" z knih. Fantasy. Fantas - magory.


čef
27.06.2018 5 z 5

Tak jsem si musel posunout večerku, nemohl jsem se večer od knihy odtrhnout dokud jsem se nedostal z nebezpečí v afghánských horách. Kniha mi připomněla nádherný film Na život a na smrt, který byl zrovna tak napínavý až nervy drásající. Žádná velká literatura tento román sice není, ale po přečtení si můžeme udělat alespoň trochu představu, jak to v současné válce v této části světa asi chodí, jaká je výstroj a technika přežití v zimních podmínkách nepřátelských hor. Každý stoupenec žánru military zde jistě najde toho svého více než dost.

Boby17
15.06.2018 5 z 5

Výborná knížka z prostředí bojového nasazení v Afghanistánu. Rozhodně stojí za přečtení.

trudoš
11.11.2016 2 z 5

Začátek hodně povedený, Thomas W. Young se s ničím nepáře a hned zkraje nasadí akci do útočného pole. Jenže po ústředním pádu letadla to začne být k uzoufání stereotypní, dějově nenápadité a bohužel i strašlivě černobílé - tj. všichni, kromě Američanů jsou pomýlení fanatici, nevidící si na špičku nosu, zatímco vojáci USA jsou v podstatě svatými muži, z nichž jeden každý by z fleku mohl kázat o lásce a bohulibosti.
V tomhle ohledu jsem pak dost škobrtal i přes hlavní postavy, navigátora Michaela Parsona a tlumočnici Sophii Goldovou, z nichž se ona brzy ukazuje jako větší charakter než on, který má roli akčního hrdiny. Ten totiž nejen že furt fňuká, když ho má někdo nečestně pomučit (obráceně jde o spravedlivou věc), ale zároveň má plné kapsy moudrých poznámek, když přijde na lámání vazů teroristických nepřátel. Jednou tak, podruhé onak, jako by sám nevěděl co chce.
Na závěr už jen trocha té oslavy armádní statečnosti a instantní thriller je hotov i s přílohou. Stačí na něj mít jen chuť.

Prateri
04.05.2016 4 z 5

Po knize jsem sáhla ze zvědavosti, co můj muž vlastně čte. Jasně - chlapské čtení, ale dočetla jsem. Příběh byl čtivý. Nikomu jsem nefandila, vojenské praktiky jsou mi cizí, válčení mne děsí.
Četba dobrá, skutečnost zlá.

Michal_ctenar
28.10.2015

Velice čtivé, i když někdy jsou vlastnosti hlavního hrdiny až supermanské. Ale budiž. Dobře byl podán popis krajiny, úplně mě to vtáhlo do děje. Ten závěr je opravdu trošku nedotažený, ale věřím že na to naváže příští dílo.

ivakola
02.09.2015 4 z 5

Moc pěkně se knížka četla, napínavé od začátku až do konce. Jen ten konec je takový divný, uspěchaný nějak tak nedokončený, vlastně ani jsem nepochopila jak vlastně Parson skončil.

BukaJ
30.01.2015 5 z 5

Moc mě baví knihy, které líčí boj o holé přežití. Zimní atmosféra v Afghánských horách příběh krásně dochucovala. Někomu by se však mohlo zdát, že je to stále dokolečka dokola. Mi to tak rovněž přišlo, ale i přes to jsem si knihu užíval až do samého konce.

lynx
26.01.2015 5 z 5

Autor v knize velmi dobře a reálně popisuje atmosféru války v Afganistanu. Napínavé od začátku do konce.

ferda
05.03.2014 4 z 5

Pěkně vykreslená realita války v Afghanistánu. Četl jsem to jedním dechem, akorát konec mohl být dotažený.

rose
29.12.2012 4 z 5

Pár osamocených jedinců se prodírá obrovskou sněhovou bouří v pustých horách Hindúkuše, kolem zuří afghánská válka, ve sněhových závějích číhají fanatičtí povstalci s kalašnikovy, očekávaná záchrana ze vzduchu nedorazí, protože v té sibérii nevzlétne vrtulník. Na pomoc doráží jednotka rychlého nasazení perfektně vybavená a vycvičená, ale povstalci se nevzdávají... a sníh pořád padá. ..Napínavé čtení, i když hodně drsné. I když tohle není moje parketa, dočetla jsem až do konce a obdivovala jsem mimo jiné i to, jakými technickými vychytávkami disponují dnešní armády a jak skvěle jsou vycvičené jednotky rychlého nasazení. Drsnější podmínky si snad nelze ani představit.

fablen
17.02.2012 5 z 5

Netuším, proč si v tyto velmi chladné zimní dny vybírám ke čtení knihy, při kterých mě děsivě mrazí - napětí až do předposlední stránky, prostředí plné sněhu a mrazu a i když bych tuto knihu tipovala možná více pro muže/kluky, sama jsem ji četla jedním dechem. Poutavě psané (je důvodem to, že autor vystudoval obor tvůrčího psaní?). Velmi zajímavé byly i okolnosti - zhmotnělá noční můra - které tohoto spisovatele vedly k napsání tohoto příběhu. Velmi poučné a napínavé čtení a já se těším na další knihy tohoto spisovatele.

Štítky knihy

války v Afghánistánu

Autorovy knížky

2012  80%Zajatci bouře

Kniha Zajatci bouře je v

Přečtených38x
Doporučených2x
Knihotéce61x
Chystám se číst10x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x