menelluin menelluin komentáře u knih

☰ menu

Krvavý duben Krvavý duben Ismail Kadare

Kniha malá rozsahem, ale rozhodně zasahující člověka hluboko...život jako nekončící tragedie, neustále se donekonečna opakující v albánských horách..Ďorgův osud mne zasáhl

02.01.2016 4 z 5


Ticho a vřava Ticho a vřava Nihad Sirees

Atmosféra Orwellova 1984. Totální popření lidské individuality a důstojnosti. Jinak jsem čekala ohledně děje asi trošku víc, rozpracování příběhu víc do hloubky, ale rozsah je na to asi malý, ale rozhodně doporučuji.

20.09.2015 4 z 5


Hypnotizér Hypnotizér Lars Kepler

Na začátek musím poznamenat, že jsem to poslouchala jako audioknihu, takže mi možná něco zásadního uniklo, ale celkem zklamání. Nečekala jsem sice kdovíjaký literární výkvět, ale aspoň nějaké napětí a zajímavou zápletku. Nebyla jsem schopná to ani doposlouchat, skončila jsem u 37. kapitoly. Postavy mi byly v zásadě dost nesympatické, celé mi to nedávalo pořádně smysl, něco mi přišlo vyloženě přehnané a naprosto nereálné a styl vypravění mi neseděl. Přestala jsem to poslouchat, když mi došlo, že už se to asi nezmění a mně je v podstatě jedno, jak to celé dopadne. No ale abych úplně nekřivdila, tak nějaké to napětí tam místy bylo, jinak bych se nedostala ani do půlky. Ale asi mi celkově nesedí tenhle žánr severské krimi.

10.02.2015


Básník (Román o Ivanu Blatném) Básník (Román o Ivanu Blatném) Martin Reiner

už pro ten úctyhodný rozsah a záběr nemůžu dát míň, navíc se to i většinu času skvěle čte :)

26.06.2014 5 z 5


Žízeň po životě Žízeň po životě Irving Stone (p)

tahle kniha mi ovlivnila život, díky ní jsem se začala zajímat o dějiny umění a později je šla studovat, takže díky a za to plný počet :), tenkrát mě to úplně pohltilo, ale už je to hodně dávno, co jsem ji četla, takže nevím, jestli bych dnes nehodnotila už jinak...

15.05.2014 5 z 5


Lucka, Maceška a já Lucka, Maceška a já Martin Reiner

Zvláštní kniha, když jsem ji četla, tak se mi líbila, dobře se četla, byla zajímavá, ale tak nějak normálně...čím déle je od jejího přečtení, tím víc na ni myslím, se zvláštním nepopsatelným pocitem, zapsala se mi někam hluboko pod kůži a já vlastně ani nevím proč... ( a rozhodně se těším na knihu o Ivanu Blatném)

31.03.2014 4 z 5


Skleněný pokoj Skleněný pokoj Simon Mawer

Celkem zklamání, není to špatná kniha, čte se to docela dobře, ale čekala jsem rozhodně víc. Některé zvraty v knize mě dost rozčilovaly svojí neuvěřitelností a nepravděpodobností, zvlášť když je na nich děj v podstatě vystavěný. Příběh mě nijak zvlášť nenadchnul, přišel mi celkem povrchní, celou dobu se vkrádala myšlenka o kolik lepší to mohlo být, kdyby spisovatel napsal skutečný příběh rodiny i vily. Čtenářova znalost příběhu i brněnských reálií mi v této knize přijde spíš na obtíž. Celé mi to připadalo jako ideální kniha pro zahraničního turistu, který se chystá na výlet do Brna a není to zrovna žádný odborník na historii ani architekturu:)

11.01.2014 2 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

ať žije magický realismus! Skvělý (magický) příběh, skvěle vylíčené (až děsivě realistické) prostředí sovětského svazu ještě před 2. světovou...

19.11.2013 5 z 5


Klub mrtvých otců Klub mrtvých otců Matt Haig

rozhodně zajímavá a čtivá kniha, zpočátku jsem měla trochu problém se stylem, jakým je psaná, ale časem si člověk zvykne...některé pasáže byly zábavné, jiné spíše až mrazivé, když si člověk odmyslí tu nadsázku, s jakou je to celé psáno. Hamleta jsem bohužel neviděla ani nečetla, ale v hrubých rysech samozřejmě příběh znám, i tak bylo zajímavé pozorovat, jak Matt Haig převádí příběh do současnosti a odhadovat, jak se s ním popere v závěru.

18.11.2013 4 z 5