maxicos maxicos komentáře u knih

☰ menu

Titus Žal Titus Žal Mervyn Peake

Vím, že jsem s knihou neměl moc trpělivost. Chvílemi mě ubíjely dlouhé popisy a postavy, které fungují jen jako kulisy. Ta atmosféra ve mně ale zůstala a prakticky není dne, kdy bych si na knihu nevzpomněl.

25.10.2023 5 z 5


Stručná historie téměř všeho Stručná historie téměř všeho Bill Bryson

Škoda toho nepovedeného překladu a editorské práce.

04.02.2022 4 z 5


Já, robot Já, robot Isaac Asimov

Původně jsem si knihu z knihovny vytáhl jen jako společníka pro zkrácení dlouhé chvíle v tramvaji. Proto mě překvapila propracovanost jednotlivých logických problémů. Asimov byl velice chytrý chlapík, čehož je kniha jasným důkazem. Knihu bych označil za sbírku scifi detektivních příběhů, jejichž hlavní hnací silou není kriminální zápletka, nýbrž technický problém.

16.10.2016 5 z 5


Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 Kinematografie a stát v českých zemích 1895-1945 Ivan Klimeš

Musím se Klimeše zastat. Jeho kniha je kvalitní filmovědnou prací, za kterou se rozhodně nemusí stydět. Čtenářskou cílovou skupinou jsou však především lidé z oboru (případně laici s určitým přehledem v současné [filmové] historii). Pokud hledáte starý historický přístup, který je založený na velkých jménech a celistvosti dějin (jednoduše řečeno, pokud hledáte čtivou a povrchní literaturu, plnou šokujících zajímavostí), doporučil bych například Bartoškův Náš film, který se dá za pár korun sehnat v antikvariátech.
_________________

Nechápu, jak může uživatel Tarantino ohodnotit totálně zpackané a "otřesně napsané" Lukešovy Diagnózy času plným počtem, zatímco mnohem kvalitnějším pracím davá odpad. Pravděpodobně se za nickem schovává samotný Lukeš.

13.10.2016 5 z 5


Plechový bubínek Plechový bubínek Günter Grass

Nemůžu souhlasit s častým názorem, že je kniha složitá. Uznávám, že je prvních pár stran težších pro orientaci, ale to se po chvíli změní a kniha se čte dobře. Naopak musím souhlasit s dokonalostí jazyka v překladu Vladimíra Kafky. Kniha se tak stává i přes určité pasáže a Oskarovo chování krásnou. Doporučuji tedy soustředit se nejen na fabuli, ale i na Grassovu básnickou genialitu. Těm, kteří ji nedoceňují, pak doporučuji zajít do Cibulového sklípku.

06.08.2016 5 z 5


Hudba ohně Hudba ohně Karel Veselý

Karla Veselého považuji za jednoho z nejlepších současných hudebních kritiků a tato kniha čtivě představuje historii černé hudby a sféry jejího vlivu.

07.09.2015 4 z 5


Změna osvětlení Změna osvětlení Julio Cortázar

Brilantní výběr Cortázarových povídek, který bohužel lehce shazuje poměrně hodně překlepů a mizerná práce editora.

13.03.2015 5 z 5


Pohádka o Opuštěněti Pohádka o Opuštěněti Robin Král

Skvělá dětská miniknížka. Jsem rád, že se na trhu stále častěji objevují chytré a vkusné knihy pro nejmenší. Kéž by jednou převálcovaly tu nechutnou 3D hrůzu, která v současné době převažuje.

06.03.2015 5 z 5


Heteronyma Heteronyma Fernando Pessoa

Heteronyma vymyslel sám Pessoa. Jsou to vymyšlené charaktery s vlastnostmi, které autor používá k tvoření rozdílné tvorby. Sám Pessoa jich měl kolem 79 a tato sbírka obsahuje 3 z nich + samotného Pessoa. Osobně mě nejvíc dostali Albert Caeiro a Alvaro de Campos. "Materialismus" Alberta Caeira je vtipně ironický a při čtení Camposovy Námořní ódy jsem úplně cítil vůni moře a řev obětí pirátů. Teď mám knihu půjčenou z knihovny, ale doufám, že se mi ji podaří někdy sehnat, protože jednou tuto sbírku přečíst nestačí.

07.01.2015 5 z 5


Druhé město Druhé město Michal Ajvaz

Při čtení knihy jsem měl pocit, jako bych sledoval film od Jana Švankmajera. Surrealistická jízda Prahou, která má k magickému realismu celkem daleko. Ze začátku jsem se v mluvě lidí druhého města ztrácel, občas mi přišlo, že se Ajvaz snaží být surrealistický za každou cenu na úkor obsahu. Nakonec jsem ale neodolal a nastoupil do zelené tramvaje, která mě podél zdí domů odvezla až na temná místa za kabáty a ukázala mi druhé město tak, že jsem bál, že už z ní nikdy nevystoupím.

07.01.2015 4 z 5


Kafka na pobřeží Kafka na pobřeží Haruki Murakami

Jeden z nejlepších magických realismů, co jsem kdy četl.

29.09.2014 5 z 5


Mystérium pasiansu Mystérium pasiansu Jostein Gaarder

Četl jsem jako malý kluk. Dodnes bych tu limonádu chtěl ochutnat.

20.09.2014 5 z 5


Neónová bible Neónová bible John Kennedy Toole

Jak je to těžké, býti obklopen maloměšťáky.

01.08.2014 5 z 5


Mistr a Markétka Mistr a Markétka Michail Bulgakov

Jednoduše nejlepší kniha, kterou jsem kdy četl.

01.08.2014 5 z 5