Hudba ohně

Hudba ohně https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106792/bmid_hudba-ohne-UrG-106792.jpg 5 35 7

Původní česká publikace, kterou sestavil hudební novinář a odborník na danou problematiku, se zabývá významným fenoménem afroamerické populární hudby. Kniha není klasickou historií černošské hudby na americkém kontinentu, nesleduje chronologicky dějiny tohoto multižánru, je spíše příručkou a odbornou studií. Popisuje a hodnotí hudbu amerických černochů v širších souvislostech nejen uměleckých, ale i historických a sociologických. I tak je zde samozřejmě věnován prostor k výčtu těch nejvýznamnějších osobností, které afroamerickou muziku vytvářeli a posouvali, a stejně tak se dozvíme to podstatné o hlavních proudech "black music" od blues přes jazz, soul, R&B a funk až po hip hop a elektronickou taneční hudbu. Zajímavý příspěvek do domácí hudební literatury vzdává hold černošské hudbě, jejímu cítění a rytmům a dokazuje, proč je tento jev natolik významným a vlivným po celém světě. Se jmenným rejstříkem v závěru publikace.... celý text

Přidat komentář

timelady
22.08.2023 5 z 5

Naprosto skvělá hudební publucistika - nedovedu si představit, kolik práce autor musel na její sepsání vynaložit.
Osobně bych ocenila, kdyby nějaké pasáže byly rozvinuty více - například internetový rap, i když svým způsobem toto téma p. Veselý více objasňuje v knize Všechny kočky jsou šedé.
Stejně tak jsem se těšila na kapitolu o trip hopu (který mám asiciovaný s Tricky), ale je mi jasné, že nejde obsáhnout veškeré podžánry rapu do jedné publikace.

Jen škoda, že takových knih není víc :) A děkuji autorovi za objasnění "politického cool". Je hezké vidět, jak se nakonec všechny světy prolínají :)

puml
13.08.2022 5 z 5

Skvělá kniha, průvodce černou hudbou, od jazzu po rap. Rap je všude kolem nás, je to fenomén a je dobré vědět z čeho vzešel, z jakých kořenů a že ty různé strategie, jak z toho vytřískat co nejvíc peněz se v velké části zrodily už v 80. a 90. letech. Hudebně se rap stále proměňuje, i když je tam (jako v každé populární hudbě) velká míra návratů, nostalgie a hra na image, proto je stále těžší rozeznat autenticitu od reklamního pozlátka. Toho pozlátka je žel v dnešní době mnohem víc než té autenticity, i když si každej druhej raper honí triko rádoby origo tetovačkou a grillz. Tahle kniha tak mimo jiné i tak trochu pomáhá oddělovat zrno o plev. Doporučuji.


memphisz
26.03.2022 5 z 5

Podobně jako Všechny kočky jsou šedé opět geniální počin angažované hudební publicistiky, tentokrát roztažený na 500 stran. Druhé a o 11 posledních let aktualizované vydání od Paseky navázalo na stylový design výše zmíněných Všech koček. Těm dominovala modrá, zatímco Hudba ohně září červenou barvou použitou nejen pro grafiku, ale odvážně i pro text!

Karel Veselý je už matadorem publicistiky o černé hudbě. Aktuálně je také velmi aktivní v šíření svých komplexních znalostí (knihy, webový pořad, podcast, články). Hudba ohně skvěle zasazuje do kontextů vývoj žánrů černé hudby (jazz, blues, rock'n'roll, funk, soul, reggae, dub, ale i prukopnictví v technu nebo houseu). Popisuje vliv chudoby, ghett, hladu po tom být slyšet, ale také exploataci nahrávacích studií nebo nástupy nových tanečních drog.

Skvělá kniha, která přes svůj rozsah nenudí. V českém prostředí naprosto excelentní počin.

PohadkyNovyVek
16.03.2020 3 z 5

Neobvyklý to úkaz na našem území! Velice slušný průřez historií black muzik a jejího COOL. Na střední jsem pořídil ještě první vydání jako zapálenej fanda rapu, po letech víc ocením i pasáže ostatních žánrů a kapitol. Big up tvůrcům!

KayvonPrg
20.12.2016 4 z 5

Snad jediná kniha tohoto druhu na českém trhu! Karel Veselý odvedl kus práce, které si jako fanynka černé hudby velice vážím. Kniha má sice menší rozměry, což nevadí - kniha je hezky skladná. Ale odnesl to font písma, které je opravdu velmi malé.

maxicos
07.09.2015 4 z 5

Karla Veselého považuji za jednoho z nejlepších současných hudebních kritiků a tato kniha čtivě představuje historii černé hudby a sféry jejího vlivu.

MildeZ
29.06.2015 5 z 5

Kniha plná zajímavých informací - rozhodně cením autorův přehled a mravenčí práci, kterou vydání této publikace muselo dát.