martinab_13 martinab_13 komentáře u knih

☰ menu

Moře nestvůr Moře nestvůr Rick Riordan

Kniha Moře nestvůr od Rika Riordana navazuje na první díl s názvem Zloděj blesku. Hlavní hrdina Percy se spolu s kamarádkou Annabeth a kyklopem Tysonem vydávají na nebezpečné dobrodružství za zlatým rounem, který je nezbytný pro záchranu tábora. Cesta je plná překážek a nebezpečí, a to od setkání s kouzelnici Kirké až po souboj s Kyklopem Polyfémem, který střeží rouno.

Kniha je napsaná zábavně a svižně, což jí činí přístupnou zejména pro mladší čtenáře. Příběh opět obsahuje mnoho narážek na řeckou mytologii, což dělá z knihy nejen zábavné čtení, ale i zdroj užitečných informací. Riordan opět dokázal vytvořit poutavý příběh plný dobrodružství, překážek a nečekaných zvratů.

Celkově lze knihu Moře nestvůr jen doporučit jako příjemné čtení pro milovníky fantasy literatury, zejména pro mladší čtenáře. Pokud máte rádi řeckou mytologii a dobrodružné příběhy, rozhodně si knihu nenechte ujít.

06.05.2023 4 z 5


Zloděj blesku Zloděj blesku Rick Riordan

Zloděj blesku je fantasy kniha pro mládež napsaná Rickem Riordanem. Je to první díl série Percy Jackson a Olympané, která se věnuje dobrodružstvím mladého Percyho Jacksona, který zjistí, že je synem řeckého boha Poseidóna. V knize se Percy vydává na nebezpečnou cestu za záchranou své matky, která byla unesena a zároveň musí rozluštit tajemství ukradeného blesku, což je mocný symbol ovládání nebeských jevů.

Kniha nabízí originální a zábavný příběh s prvky antické mytologie a dobrodružství. Je určena pro mladší publikum, ale i dospělí ji mohou číst jako příjemnou a lehkou zábavu. Rick Riordan dokázal vytvořit svět plný fantazie, který čtenáře vtáhne do děje a bude chtít vědět, co se stane dál. Kniha je vhodná pro všechny, kteří mají rádi dobrodružné a fantastické příběhy.

06.05.2023 5 z 5


Opravdové zločiny Opravdové zločiny Lucie Bechynková

Za mě velké zklamání. Koupila jsem si knihu kvůli podcastu, který absolutně miluji a skoro nonstop poslouchám. Kniha je bohužel pouze soupis toho, co holky říkají v podcastu, takže se mi to nečetlo velmi dobře, když jsem to již slyšela.

Napsáno je to velmi zajímavě a hezky strukturovaně, jen jsem od toho čekala něco jiného a nebyla jsem spokojená.

06.05.2023 2 z 5


Úvod do současné filosofie Úvod do současné filosofie Miroslav Petříček

"Úvod do současné filosofie" od Miroslava Petříčka je kniha, která se snaží přiblížit čtenáři základní myšlenky a problémy současné filozofie. Kniha je rozdělena do několika částí, v nichž se autor věnuje různým tématům a filozofickým směrům.

V první části knihy Petříček vysvětluje, co je to filozofie a jaké jsou základní otázky, kterými se filozofové zabývají. V další části knihy se autor věnuje existencialismu, fenomenologii a hermeneutice, které jsou podle něj v současné filozofii velmi významné. Následují kapitoly o analytické filozofii, poststrukturalismu a feministické filozofii.

Petříček se v knize snaží ukázat, jak filozofie ovlivňuje naše chápání světa a jak může pomoci přemýšlet nad aktuálními společenskými otázkami. Kniha je psaná srozumitelným jazykem a vhodná pro čtenáře bez předchozího filozofického vzdělání. Je vhodná pro ty, kteří se chtějí seznámit s různými filozofickými směry a přístupy.

06.05.2023 4 z 5


Étos a světy dějin Étos a světy dějin David Rybák

"Etos a světy dějin" je kniha filozofa Davida Rybáka, který se zabývá vztahem mezi etosem (tj. morálním charakterem) a dějinami. Rybák se v knize snaží ukázat, jak vývoj etických přesvědčení ovlivňuje společenské dějiny a jakou roli v tomto procesu hrají filozofové a náboženští vůdci.

Kniha je rozdělena do tří částí, přičemž první část se věnuje základním pojmům, jako je etos, kultura a dějiny. Ve druhé části Rybák představuje svou teorii vztahu mezi etosem a dějinami, kterou ilustruje na historických příkladech. V poslední části se pak snaží ukázat, jak může být tato teorie využita pro současné společenské problémy.

Celkově je "Etos a světy dějin" velmi ambiciózní knihou, která se snaží propojit filozofii, historii a sociologii. Rybákovo pojednání je čtivé a zároveň náročné, takže se hodí spíše pro pokročilé čtenáře. Kniha je vhodná pro ty, kteří se zajímají o filozofické a kulturní otázky a chtějí porozumět vztahu mezi etikou a dějinami.

06.05.2023 4 z 5


Kratylos Kratylos Platón

Dialog Kratylos je jedním z nejsložitějších Platónových dialogů a pojednává o otázce správnosti jazyka a pojmenování. Dialog se odehrává mezi Sókratem a dvěma dalšími filozofy, Kratylem a Hermogenem, kteří se snaží určit, zda jsou slova přirozeně správně pojmenována, nebo zda jsou pouze výsledkem dohody mezi lidmi.

Kratylos tvrdí, že jména věcí jsou daná přírodou a že existuje přirozená shoda mezi jmény a jejich významem. Hermogenés naopak tvrdí, že jména jsou pouhými dohodami a že se mohou lišit v závislosti na jazyce nebo kulturních tradicích.

Sókratés se v dialogu snaží oba filozofy přesvědčit o tom, že pravda se nachází někde mezi oběma extrémy a že správnost jazyka není absolutní, ale závisí na kontextu a použití.

06.05.2023 3 z 5


Kritón Kritón Platón

Dialog Kritón je jedním z nejslavnějších Platónových dialogů a pojednává o otázce poslušnosti zákonům a morální povinnosti. Hlavní postavou je Kritón, přítel Sókratův, který se snaží přesvědčit Sókrata, aby utekl ze svého vězení a vyhnul se popravě, kterou mu nařídil soud.

Sókratés však tvrdí, že by poslušnost zákonům měla být nejvyšší morální povinností a že by se neměl snažit uniknout před trestem, který mu byl nařízen. Ve svém dialogu Platón zvažuje, co je správné jednání v případě, že se morálka střetává s právem a zda je poslušnost vůči zákonům vždy správná.

Dialog Kritón je zajímavý tím, že přináší do popředí otázku, zda má být morálka nebo poslušnost vůči zákonům prioritou. Kromě toho se zde Platón zabývá otázkou, co je správné jednání v případě, kdy se morálka a právo střetávají, což je stále aktuální téma i v dnešní době.

06.05.2023 4 z 5


Gorgias Gorgias Platón

Kniha Gorgias je jedno z Platónových nejznámějších děl a pojednává o otázkách etiky a řečnického umění. Hlavní postavou je slavný rétor Gorgias, který se setkává se Sókratem a jeho přáteli.

V knize Sókratés kritizuje rétoriku a tvrdí, že skutečná moudrost spočívá v poznání pravdy a spravedlnosti, nikoliv v schopnosti přesvědčit ostatní. Dále se Platón v knize zabývá otázkami, jako je spravedlnost, moc a společenské uspořádání.

Kniha Gorgias je zajímavá tím, že ukazuje rozpor mezi schopností řečnit a skutečnou moudrostí a nabízí kritiku manipulativního využívání řečnických technik. Kromě toho kniha obsahuje mnoho Platónových myšlenek o etice a společnosti, které jsou stále relevantní i v dnešní době.

06.05.2023 3 z 5


Faidón Faidón Platón

Platónova kniha Faidón je jedním z jeho nejvýznamnějších děl a zabývá se tématy, jako je existence duše, nesmrtelnost a filozofická etika.

V knize se Sókratés připravuje na svou smrt a rozpráví se svými přáteli o duši a její nesmrtelnosti. Sókratés tvrdí, že filozofové by se neměli bát smrti, protože smrt představuje oddělení duše od těla a duše je nesmrtelná.

Platón v knize zdůrazňuje, že pro dosažení moudrosti a nesmrtelnosti duše je nutné oprostit se od smyslového světa a hledat pravdu v ideálních formách. Toto hledání pravdy v ideálních formách je podle Platóna jediným způsobem, jak se člověk může přiblížit k poznání pravého bytí.

06.05.2023 3 z 5


Druhé pojednání o vládě Druhé pojednání o vládě John Locke

Locke v knize formuluje svou teorii o původu a legitimitě vlády. Locke odmítá teorii absolutní moci monarchie a namísto toho tvrdí, že lidé mají přirozené právo na svobodu a rovnost a že vláda by měla sloužit k zajištění těchto práv. Podle Lockeho mohou lidé převést část své moci na vládu, aby byla schopná zajistit společenskou stabilitu a ochranu práv, ale zároveň mají právo se proti vládě postavit, pokud vláda selže v ochraně těchto práv.

06.05.2023 3 z 5


Meditace o první filosofii Meditace o první filosofii René Descartes

Kniha obsahuje šest meditací, ve kterých Descartes hledá jistotu v poznání.

V první meditaci se Descartes snaží najít jistotu v poznání tím, že pochybuje o všem, co se mu jeví jako nejisté. Ve druhé meditaci hledá Descartes jistotu v tom, že mysl a tělo jsou oddělené entity. Ve třetí meditaci se Descartes snaží dokázat existenci Boha jako zdroje všech pravd. Ve čtvrté meditaci se zabývá problémem, zda jsou matematické pravdy skutečné, a v páté meditaci hledá Descartes jistotu v tom, že všechny pravdy jsou stejně jisté jako matematické pravdy. V poslední šesté meditaci se Descartes vrací k otázce existence Boha a k otázce, jak může být jeho poznání jisté.

06.05.2023 3 z 5


Obrana Sokratova Obrana Sokratova Platón

Jedná se o záznam obhajoby Sokrata, který byl obviněn z rouhání, úplatkářství a zkazky mládeže. Kniha je důležitá především díky tomu, že nám umožňuje nahlédnout do myšlenkového světa Sokrata, který sám nic nenapsal.

Kniha se dnes čte jako jeden ze základních textů filozofie, protože nabízí mnoho důležitých myšlenek, například o spravedlnosti, pravdě, čestnosti a moudrosti. Sokratův postoj k těmto tématům je velmi inspirován jeho filozofií, která klade důraz na vnitřní kvality člověka a na to, že pravá moudrost může být nalezena pouze skrze introspekci a rozmyšlení.

06.05.2023 3 z 5


Moudrost svatého Augustina Moudrost svatého Augustina Aurelius Augustinus

Kniha "Moudrost svatého Augustina" od Aurelia Augustina a Davida Wintera je souborem myšlenek a úvah na téma duchovního života a duchovního růstu, které vycházejí ze základních myšlenek svatého Augustina. Kniha je psána srozumitelným jazykem a je vhodná jak pro věřící, tak pro nevěřící čtenáře, kteří hledají hlubší smysl a účel svého života.

06.05.2023 3 z 5


Svatý Augustin Svatý Augustin Milan Machovec

Kniha je zajímavým a užitečným zdrojem pro všechny, kteří se zajímají o myšlení svatého Augustina a jeho vliv na evropskou kulturu. Machovec v knize dokáže přiblížit Augustinovy myšlenky a ukázat, jakým způsobem ovlivnily následující generace filosofů a teologů. Kniha je psána srozumitelným jazykem a je doplněna o množství historických a filosofických kontextů, což ji činí přístupnou jak pro odborníky, tak pro laickou veřejnost. Celkově lze tuto knihu doporučit všem, kteří se chtějí dozvědět více o myšlení svatého Augustina a jeho vlivu na evropskou kulturu.

06.05.2023 3 z 5


O milosti a svobodném rozhodování / Odpověď Simplicianovi O milosti a svobodném rozhodování / Odpověď Simplicianovi Aurelius Augustinus

Kniha "O milosti a svobodném rozhodování" (také známá jako "Odpověď Simplicianovi") je dalším významným dílem svatého Augustina, které se věnuje otázce lidské svobody a Boží milosti. V této knize Augustin odpovídá na otázky a námitky svého přítele Simpliciana, který se zajímal o problematiku vztahu mezi Boží milostí a lidskou svobodou.

Augustin se snaží ukázat, že lidská svoboda a Boží milost nejsou v rozporu, ale že obě jsou nutné pro spásu duše. Tvrdí, že lidská svoboda není absolutní, ale omezená Boží vůlí a že lidská vůle bez Boží milosti je odsouzena k selhání. Augustin také ukazuje, že Boží milost je tím, co nám umožňuje volit dobro a přijmout spásu.

Kniha "O milosti a svobodném rozhodování" se také věnuje otázce hříchu a jeho vlivu na lidskou vůli. Augustin tvrdí, že hřích má zničující účinky na lidskou svobodu a že jediný způsob, jak se z něj vymanit, je přijmout Boží milost. Poukazuje také na to, že každý člověk potřebuje Boží milost a že nikdo není schopen spásy sám o sobě.

06.05.2023 3 z 5


Miluj a dělej, co chceš Miluj a dělej, co chceš Aurelius Augustinus

"Miluj a dělej, co chceš" je kniha, kterou napsal svatý Augustin a její název odkazuje na jeho slavnou větu: "Miluj a dělej, co chceš, ať je to, co chceš, cokoli".

V této knize se Augustin zabývá tím, jak lze sladit Boží vůli a lidskou svobodu a jak je možné žít v souladu s křesťanskými hodnotami a zároveň být svobodný. Augustin tvrdí, že pravá svoboda spočívá v lásce k Bohu a že jedině tak může člověk dosáhnout štěstí a naplnění.

V knize Augustin také rozvíjí své učení o hříchu a o tom, jak se s ním vypořádat. Tvrdí, že každý člověk je zrozen s hříšnou povahou a že jediný způsob, jak se osvobodit od hříchu, je přijmout Boží milost. Augustin věřil, že láska k Bohu a k bližnímu je nejdůležitější z křesťanských hodnot a že jen tak lze dosáhnout skutečného štěstí a naplnění.

06.05.2023 3 z 5


Katechetické spisy Katechetické spisy Aurelius Augustinus

Katechetické spisy Augustina jsou souborem jeho duchovních kázání a dopisů, které jsou určené pro výuku křesťanské víry. Tyto spisy jsou psány srozumitelným jazykem a mají praktickou hodnotu pro ty, kteří se chtějí naučit základům křesťanské víry.

Katechetické spisy obsahují různá témata, včetně učení o křesťanské víře, modlitbě, obřadech a svátostech. Augustin se v nich zaměřuje na to, jak se víra vztahuje k každodennímu životu a jak lze žít podle křesťanských hodnot.

Jedním z nejvýznamnějších katechetických spisů je "Katechismus pro nově pokřtěné", který je psán v otázky a odpovědi a slouží k učení základů křesťanské víry. V tomto spise Augustin podává praktické rady pro křesťany, jak žít v souladu s Boží vůlí a jak se vyhnout hříchu.

Dalším významným spisem je "O Trinitě", ve kterém Augustin vysvětluje učení o Trojici - Otci, Synu a Duchu Svatém. Tento spis je považován za jedno z nejvýznamnějších děl teologické literatury.

06.05.2023 4 z 5


Vyznání Vyznání Aurelius Augustinus

"Vyznání" je autobiografická kniha napsaná v 4. století našeho letopočtu a je považována za jedno z nejvýznamnějších děl křesťanské literatury. V knize Augustin líčí svůj život a duchovní cestu, přičemž se soustředí na své hledání Boha a konverzi ke křesťanství.

Jedním z hlavních témat knihy je Augustinova hledání pravdy a vnitřního klidu. Augustin popisuje, jak byl původně hledačem poznání, ale jeho cesta byla poznamenána hříchem, nevěrou a pocitem vnitřního prázdného místa. S postupem času však nachází svůj smysl života v náboženském přesvědčení a osobním vztahu s Bohem.

Kniha je psána složitým a filozofickým stylem, který může být pro některého čtenáře obtížnější. Nicméně, Augustinovy myšlenky jsou velmi hluboké a významné, a mohou nabídnout zdroj inspirace pro ty, kteří hledají smysl života a hledají své místo v tomto světě.

06.05.2023 4 z 5


Politika jako povolání Politika jako povolání Max Weber

Weberova kniha se zabývá vztahem mezi politikou a etikou a zkoumá otázku, zda by měli být politici řízeni svými osobními názory a přesvědčeními, nebo zda by měli být pouze servisními techniky, kteří se snaží naplnit vůli veřejnosti.

Weberova analýza politického povolání a jeho vztahu k moci je stále velmi relevantní a často se používá v politické teorii a analýze. Weber zde ukazuje, jakým způsobem politická moc ovlivňuje lidské jednání a jak se politická elita vyvíjí v moderních demokraciích.

Celkově lze říci, že "Politika jako povolání" je klíčovou knihou pro každého, kdo se zajímá o politiku a politickou teorii. Weberovy myšlenky jsou důležité pro porozumění moderní demokracie

06.05.2023 4 z 5