Étos a světy dějin

Étos a světy dějin https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428320/bmid_etos-a-svety-dejin-ggT-428320.jpg 5 2 1

Kniha českého filozofa a teologa se zabývá problematikou etiky a smyslu étosu v různých historických kontextech (antika, Řím, křesťanství, moderní filozofie). Metodicky vychází z Husserlovy fenomenologické redukce.

Přidat komentář

martinab_13
06.05.2023 4 z 5

"Etos a světy dějin" je kniha filozofa Davida Rybáka, který se zabývá vztahem mezi etosem (tj. morálním charakterem) a dějinami. Rybák se v knize snaží ukázat, jak vývoj etických přesvědčení ovlivňuje společenské dějiny a jakou roli v tomto procesu hrají filozofové a náboženští vůdci.

Kniha je rozdělena do tří částí, přičemž první část se věnuje základním pojmům, jako je etos, kultura a dějiny. Ve druhé části Rybák představuje svou teorii vztahu mezi etosem a dějinami, kterou ilustruje na historických příkladech. V poslední části se pak snaží ukázat, jak může být tato teorie využita pro současné společenské problémy.

Celkově je "Etos a světy dějin" velmi ambiciózní knihou, která se snaží propojit filozofii, historii a sociologii. Rybákovo pojednání je čtivé a zároveň náročné, takže se hodí spíše pro pokročilé čtenáře. Kniha je vhodná pro ty, kteří se zajímají o filozofické a kulturní otázky a chtějí porozumět vztahu mezi etikou a dějinami.

Autorovy další knížky

David Rybák
česká, 1980
2019  90%Étos a světy dějin
2019  0%Fenomenologické redukce a vzdělání
2020  %Potřebuje v planetární době filosofie vědu, či věda filosofii?

Kniha Étos a světy dějin je v

Přečtených6x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst1x