markus223 markus223 komentáře u knih

☰ menu

Putinovy války Putinovy války Mark Galeotti

Na tuhle knihu jsem se hodně těšil a nezklamala mě. Galeotti nás provede historií ozbrojených sil RF od krušných začátků v 90. letech až do počátku invaze na Ukrajinu v roce 2022. Skvěle jsou zde popsány reformy (či v mnoha případech spíše pouze pokusy o ně), kterými ruské ozbrojené síly za posledních 30 let prošly, aby byly během prvních dvaceti dní invaze na Ukrajinu prakticky spláchnuty do kanálu (jak to uvádí sám autor). Nechybí zde samozřejmě popis obou válek v Čečensku, krátké války v Gruzii, intervence v Sýrii, anexe Krymu, bojů na Donbase a v krátkosti i katastrofální invaze na Ukrajinu včetně ne moc pozitivního výhledu do budoucna. Velká část knihy se též zabývá jednotlivými složkami ozbrojených sil jako je pozemní armáda, námořnictvo, letectvo, VDV, námořní pěchota, Specnaz nebo strategické raketové síly. Docela mě zamrzeli vcelku časté chyby v překladu či různé gramatické chyby, ale nic co by nějak zvlášť bránilo ve čtení.

19.04.2023 5 z 5


Mariňáci Mariňáci Robert Fabian

(SPOILER) Vynikající čistokrevná military sci-fi. Autorova inspirace filmem Vetřelci z roku 1986 je více než jasná. Je tu desátník Hicks, vojín Drake, počítač jménem Matka, vzdálená kolonie, která přestala komunikovat a dokonce je tu i zmínka o jakési ztracené válečné lodi jménem Sulaco. :-) Začátek je vlastně film Vetřelci převedený do knižní podoby, ale později si příběh jde tak trochu vlastní cestou. Vadí to? Ani náhodou. Akčních pasáží je tu mraky a jsou skvěle napsané. S ohledem na to, že se mariňácká četa skládá ze 37 vojáků, si k naprosté většině z nich žádný vztah nevytvoříte (možná až na Hickse a pár dalších) a to stejné platí o kolonistech (až na jednu výjimku).

14.04.2023 5 z 5


Korporac€ Korporac€ Pavel Hénik

Musím říct, že tohle se četlo jedna báseň. Jako zaměstnanec jednoho z tzv. korporátů jsem jsem se do kůže hlavního hrdiny celkem snadno vžil (byť tedy musím přiznat, že jsem nikdy nezažil nic tak extrémního, co je v knize popisováno). Z knihy je zcela jasně patrná kritika EU a obecně konzumní společnosti, ze které se vytratilo jakékoliv lidství. Při čtení má člověk takový divný pocit, že by něco podobného mohlo klidně během pár let nastat.

06.04.2023 5 z 5


Hvězdná pěchota Hvězdná pěchota Robert A. Heinlein

Nějak nechápu proč je autor často označovaný jako fašista (a tato kniha jako fašistická) a čím je celé dílo vlastně tak kontroverzní. Myšlenky, které Robert A. Heinlein předkládá jsou rozhodně zajímavé a stojí za zamyšlení. Kdybych nevěděl, že kniha vyšla už v roce 1959, tak bych si snad i myslel, že vyšla nedávno. Samozřejmě se nelze vyhnout srovnání s filmem. Kniha je oproti filmu daleko méně akční. Akce zde vlastně nehraje moc významnou roli. Je zde hodně filosofování a snad půlku knihy zabírá popis základního výcviku hlavního hrdiny a jeho následné snažení stát se důstojníkem. Žádná vyloženě akční jízda se zde nekoná, ale to mi upřímně vůbec nevadilo. Hned po přečtení jsem dal Hvězdné pěchotě čtyři hvězdy, ale po pár dnech se mi to nějak rozleželo v hlavě a musel jsem jich nakonec dát pět.

29.03.2023 5 z 5


Ocelová šlechta Ocelová šlechta Adrian Tchaikovsky (p)

Taková průměrná možná mírně nadprůměrná military sci-fi. Nic co by mě vyloženě vystřelilo na Měsíc, ale taky žádný propadák.

21.03.2023 3 z 5


Setkání s Rámou Setkání s Rámou Arthur Charles Clarke

Taková poklidná "explorační" sci-fi. Žádné boje s cizí rasou, žádná krev a tuny mrtvol. Pouze cizí plavidlo, které vstoupilo do Sluneční soustavy a lidé snažící se v omezeném čase zjistit o návštěvníkovi z jiné galaxie co nejvíc.

21.03.2023 4 z 5


Věčná válka Věčná válka Joe Haldeman

Kvalitní protiválečné dílo. I když se tato kniha považuje za zakladatele subžánru military sci-fi, tak zde vlastně o boj až tolik nejde. Tedy, ne že by ho tu bylo málo to ne. Moc se mi líbil ten nápad s kolapsarovými skoky a dilatací času. Po každém tažení, které subjektivně trvá pár měsíců se hrdina vrací zpět, aby zjistil, že na Zemi mezitím uplynuly roky, dekády nebo celá staletí a jeho rodina či přátelé buď hodně zestárli nebo jsou dávno mrtví. Nicméně válka s Tauřany i přesto trvá celé tisíciletí a hlavní hrdina už ani neví za co vlastně bojuje neboť Země, kterou znal už dávno neexistuje. To ale vojenské mašinérii nebrání, aby ho i nadále posílala na další sebevražedné mise.

21.03.2023 4 z 5


Přístav u řeky Styx Přístav u řeky Styx Pavel Fritz

Na to, že to má skoro 450 stránek jsem tu slupnul jako jednohubku. Hned od začátku jsem se nemohl od knihy odtrhnout a to mi vydrželo až do poslední stránky. Je to prostě parádně napsaný sci-fi horor, který chytí a nepustí.

19.03.2023 5 z 5


Projekt bouře Projekt bouře Ladislav Klimeš

Je vidět, že autor je velký fanda videoher a hlavně české PC hry ArmA 3, protože celý příběh je vlastně stejný jako v kampani pro jednoho hráče výše zmíněné vojenské simulace. Ale četlo se to dobře, rychle to odsýpalo, akce je tam více než dost. Občas to bylo proloženo nějakou vtipnou hláškou a hlavní postava je vcelku sympaťák. Pokud nejste military fanda, tak si dejte jednu hvězdičku dolu.

19.03.2023 4 z 5


Spasitel Spasitel Andy Weir

(SPOILER) Naprostá pecka!! Nemohl jsem knihu odložit a přečetl jsem jí asi za 3 dny. Člověk se toho také dost dozví o vesmíru, fyzice, chemii a biologii. Samozřejmě nebudu předstírat, že jsem všem těm vědeckým popisům rozuměl, to ani náhodou. :-) Příběhová linka je prostě skvělá a Rockyho jsem si zamiloval. Je to snad nejsympatičtější mimozemšťan vůbec (kam se hrabe Alf nebo E.T.). Hlavní hrdina a Rocky jsou tak odlišní a přeci jsou si zároveň tak podobní. Za pochvalu určitě stojí i konec.

14.03.2023 5 z 5


Zpěv drozda Zpěv drozda Walter Tevis

Sakra, jak je možné, že mi tahle kniha tak dlouho unikala? Klidně bych se jí nebál zařadit vedle takových velikánů jako je "Brave New World". Pomalu umírající svět ve kterém se nerodí žádné děti a nikdo neumí číst ani psát je popsán skvěle. Nikdo si nad ničím neláme hlavu a každý se řídí heslem, že "Se sexem je lepší se nepárat". Jak už to tak v těchto dílech bývá, pár postav se tomuto osudu vzepře. V cestě jim stojí/nestojí poslední výkvět lidské technologie z dob dávno minulých, robot deváté generace Spofforth. Faktický vládce celé planety, který má jedno (na robota) zvláštní přání.

10.03.2023 5 z 5


Žoldnéři Žoldnéři Tomáš Bartoš

Vynikající military sci-fi světového formátu. Pro fanoušky tohoto subžánru je to "must have" titul. Pokud jste také magoři do vojenské techniky a zbraní obecně jako já, tak si užijete i podrobné popisy zbraní budoucnosti a vojenské výstroje včetně všech těch exoskeletů, hologramů, laserů, elektromagnetických karabin atd. Pro ostatní budou tyto podrobné popisy spíše otravné. Co se týče dějové linky, tak ta mě upřímně bavila a závěr byl prostě super. Neznámý nepřítel je dostatečně zajímavý a jeho motivy nejasné. Co se týče hlavních postav, tak ty mi k srdci nijak nepřirostly. Jsou to vcelku šablonovité postavy jakých je ve sci-fi žánru mraky a jejich osud mi byl víceméně lhostejný. Výjimkou je možná novinář Becksyth a žoldnéřka Spiceová.

10.03.2023 5 z 5


Operace Kavkaz - Tajná sovětská raketová válka nad Suezským průplavem Operace Kavkaz - Tajná sovětská raketová válka nad Suezským průplavem Martin Smíšek

Skvěla publikace o této méně známé epizodě izraelsko-arabských válek, ve které Izraelci překvapivě tahali za kratší konec.

14.11.2022 5 z 5


Výstřel odnikud: Historie vojenských odstřelovačů Výstřel odnikud: Historie vojenských odstřelovačů Martin Pegler

Upřímně, asi nejlepší kniha o vojenských odstřelovačích na našem trhu. Rozhodně doporučuji každému fandovi vojenské historie.

03.11.2022 5 z 5


To nejlepší z blogu 2015-2020 To nejlepší z blogu 2015-2020 Marian Kechlibar

Kniha je přesně tím co autor uvádí. Jedná se tedy o soubor vybraných článků z autorova blogu. Přidanou hodnotou jsou určitě krátké komentáře "z budoucnosti" na konci každého článku přímo od autora. Já osobně jsem knihu ocenil neboť dávám přednost papíru před obrazovkou byť jsem většinu článků četl již na blogu.

09.11.2021 4 z 5


Planeta idiotů Planeta idiotů Roman Bureš

Přečteno jedním dechem. Román hraje zpočátku na lehce humornou notu, ale to se celkem rychle změní a postupně se dostáváme až do žánru "postapo". Že se jedná o narážku na současnou situaci ve společnosti je z knihy jasně patrné. Jinak mě kniha neuvěřitelně chytla a po jejím přečtení jsem si dokonce některé pasáže musel přečíst znovu (to se mi moc nestává). Ze všech tří knih, které jsem od Romana Bureše zatím četl (Říše, Inferium, Planeta idiotů) právě tuto hodnotím nejvýše a autor se rychle zařadil mezi mé oblíbené spisovatele.

01.11.2021 5 z 5


Děti boží Děti boží Harold Coyle

Ze všech čtyř knih, které u nás od tohoto autora zatím vyšly, mi tato přijde asi nejslabší. Příběh se začne slušně rozjíždět zhruba v polovině a zabývá se osudem jedné americké mechanizované čety, která se vydala na běžnou hlídku v Moldávii blízko hranic s Rumunskem, kde probíhají etnické čistky. Jako už to tak bývá, tak se něco zvrtne a četa se tak ocitá odříznutá od okolního světa. Ústředním motivem je konflikt dvou důstojníků, kteří mají této četě velet. Co mě hodně zklamalo byl konec. Ten je jako by zničehonic v nejlepším utnutý. Taky mě celkem zamrzely značné chyby v překladu.

22.10.2021 3 z 5


Studené světlo hvězd Studené světlo hvězd Pavel Fritz

Tak tohle je vážně pecka. Všechny povídky se trefily přesně do mého vkusu. Ale paradoxně hned ta první je z celé sbírky asi ta nejslabší, byť je pořád dobrá. Kdybych měl vybrat ty nejlepší kousky tak za mě to jsou "Kam plují harmy" "Roky naší lásky" "To co milovalo Arthura Brookse" "Archa zrůd" a "Zahrada slepců". Pavel Fritz evidentně skvěle ovládá sci-fi světového řádu. Pochvalu dávám též za parádní obálku.

28.09.2021 5 z 5


Mrtvá ruka Mrtvá ruka Harold Coyle

Oproti románům "Křest ohněm" a "Tým Yankee" je toto dílo o poznání méně akční a komornější. Děj se točí okolo speciálních jednotek NATO, které jsou vysazeny na Sibiři, aby po střetu Země s meteoritem vyřadily raketová sila znovuprobuzeného odvetného systému Perimter, známého též jako "Mrtvá ruka", který se dostal pod kontrolu vzbouřeného ruského generála Lichačova. Hodně se mi líbil popis putování vojáků NATO a ruských speciálních sil po zdevastované krajině Sibiře. Podtrženo sečteno, jedná se poctivý techno-thriller, který ale ničím nepřekvapí.

24.09.2021 4 z 5


Hypnosis - Třetí velká destrukce Hypnosis - Třetí velká destrukce Petr Junek

Temnota, zmar, neustálé mrazení v zádech......takhle bych asi popsal knihu Hypnosis. Z detektivky se rychle přesuneme do hororu a nakonec i do postapokalyptického žánru (nebo spíše předapokalyptického).

03.09.2021 5 z 5