macek166 macek166 komentáře u knih

☰ menu

Zeptej se prachu / Ask the Dust Zeptej se prachu / Ask the Dust John Fante

(SPOILER) Velmi nesympatická, až zlá hlavní postava, k tomu naivní a hloupá, naprosté ústřelky v obsahu (co to bylo to zemětřesení? Popis efektu marihuany, krátkodobého i dlouhodobého, byl také úplně mimo). Velké plus za styl a za poetičnost. Díky tomu má ode mě kniha 3 hvězdy. Dobré, že převážně právě ten styl převzal Bukowski, obsah už tolik ne.

29.01.2021 3 z 5


Stopařův průvodce zeměkoulí Stopařův průvodce zeměkoulí Slávek Král

S autorem poznáváme svět. Skoro jsem se cítil, i díky doplňujícím příběhům přes QR kód, jako bych tam byl. Mnoho zajímavých historek, které by vás ani nenapadli, že se stanou. I díky tomu se to skvěle četlo.

15.12.2020


O létání O létání Hermann Hesse

Kniha o prvních zážitcích člověka s létáním, jsou to jen popisy pocitů, které Hesse zaznamenal u okružní cestě vzducholodí, v jednoplošníku a o několik let později v klasickém letadle. Nic víc, nic míň. Z knihy jde cítit, jakým zázrakem technologie létání pro tehdejší dobu byla. Toto, s poznáním části autorovy osoby, vidím jako největší přínos knihy.

27.12.2019 2 z 5


Měsíční údolí Měsíční údolí Jack London

Někdy je příjemné přečíst si pozitivní knihu. Četla se dobře, ale Billy mi svojí agresivitou a umanutou neempatičností ke všemu kolem nebyl sympatický, to je u hlavních postav pak problém. Dalo by se říct, že je román knihou o zemědělství, popisy způsobů hospodářství byly ale zajímavé, stejně jako sledovat cestu Billyho se Saxon za vysněným cílem.

23.12.2019 3 z 5


Válka umění Válka umění Steven Pressfield

Kromě na mě až příliš duchovního textu o "andělích" zde najdete pohon pro vaši tvůrčí sféru, je pozitivní bombou pro vašeho uměleckého, ale i osobního ducha, opravdu motivuje a přestože hodně z toho už víte, předkládá vám myšlenky formou, která se ve vás lépe usadí a pomůže v boji s vlastním Odporem. Pro tvůrčí lidi téměř povinnost.

29.12.2017 4 z 5


Předposlední pravda Předposlední pravda Philip K. Dick

Stále výborná, ale dle mého jedna ze slabších prací Philipa K. Dicka. Každopádně každý, kdo má rád postapokalyptické romány, si knihu užije. Je čtivá a k zamyšlení. Občas trochu šroubovitá a nedotažená. Sci-fi svět po třetí světové válce nefunguje 100%, mohli bychom se ptát na hodně otázek. Přesto čtivé a s jasným poselstvím.

25.09.2017 3 z 5


Dokážeme vás stvořit Dokážeme vás stvořit Philip K. Dick

Psychologické drama s trochou sci-fi - a ne naopak. Sci-fi prvek jako doplněk, na kterém se může rozvinout děj, ale netvoří ho. Sám o sobě je tento prvek se simulakry zábavný a nabízí otázky. Zklamáním tak může být jen konec, který není úplný, kniha není uzavření a ani její varianta, napsaná Dickovím přítelem a redaktorem není dostačující (A to ji Dick neschvaloval a neuznal).

20.07.2017 4 z 5


Můj bratr oceán Můj bratr oceán Jack Kerouac

Svoboda, krása a estetika života na vás dýchají skrz každé písmeno. Kdo po tomto díle nechce vyplout na moře? Kdo nechce zažít šílenou pitku a diskutovat nad velikostí skutků a myšlenek?

20.07.2017 4 z 5


Nadace Nadace Isaac Asimov

Logická, úchvatný nápad, parafrázuje světové problémy a lidské přístupy, mnohdy hloupé, k nim. Vyprávěno převážně skrz dialogy, které oživují místo a baví, kniha je tak velice čtivá. Fandíte hrdinům, kteří pochopili Seldona, jsou geniální a mají své plány. A vás baví poznávat, jak to geniálně vymysleli a jak bezkonfliktně udržují bezbrannou a cennou Nadaci na živu.

13.07.2017 5 z 5


Kvítek karmínový a bílý Kvítek karmínový a bílý Michel Faber

Na přebalu je napsáno: ... ´o násilné vraždě nemluvě.´ Všimli jste si tam nějaké násilné vraždy? Ke knížce samotné tu bylo podle mě vše už napsané, zkrátka brilantní.

23.06.2015 5 z 5


Rudin Rudin Ivan Sergejevič Turgeněv

Nakonec se ukáže Ležkov jako jiný, jeho motivace k názorům jsou pochopitelné, stejně jako jednání všech postav. Kniha se čte jedním dechem, je v ní spousta zajímavých myšlenek a hodně emocí. Ačkoliv je novela přes sto padesát let stará, stále je svými názory aktuální a nutí člověka zamyslet se a udělat si vlastní názor, který je v rámci osobní filozofie každého z nás určující. Už zde, na počátku spisovatelské kariéry, se ukazuje Turgeněv jako skvělý autor.

18.11.2013 4 z 5


Úsměv pod provazovým žebříkem Úsměv pod provazovým žebříkem Henry Miller

Rozsahem útlá, obsahem plná kniha je nejen skvělým počtením, ale také bravurním rozborem Millerovy práce. Kniha by se dala rozdělit na tři části: Prvním je klasický Miller vypravěč, který vypráví velice zajímavou a z jeho prací spíše zábavnější příhodu, která obsahuje i hodně myšlenkové podtóny, jak jsme u Millera zvyklí. Druhá část je jeho snad jediný vykonstruovaný příběh, klasická povídka, po které vás ale zamrzí, že jich Henry Miller nenapsal více - je v ní opět plno kouzla a životních myšlenek. Poslední část je rozsáhlým rozborem Henryho Millera a jeho díla (od Jiřího Němce a Jana Válka), která je pro každého jeho příznivce velice poutavá a zajímavá. Celkově velice podnětné čtení!

27.09.2013 5 z 5


Všechno je definitivní Všechno je definitivní Stephen King

Některé povídky velice dobré, jiné kvalitu knihy snižují, jako vždy velké výkyvy... podle mne by se měla kniha ale hodnotit i v rámci toho, co nám předá a v této oblasti King nikdy nebude zářit, je zkrátka "jen" bravurní vypravěč. Každopádně jsem si Everything´s Eventual jako vždy u Kinga skvěle užil.

26.09.2013 3 z 5


Trable s tygry Trable s tygry William Saroyan

Naivní povídky plné zdánlivé komedie, trochu nostalgické, ale nakonec nám chtěl Saroyan ukázat jen život, kde není dobré něco dávat společnosti a lepší je se pořád poflakovat a žebrat. První povídka výborná, poslední dobrá, zbytek dle mého brak.

17.04.2013 1 z 5


Stepní vlk Stepní vlk Hermann Hesse

Kniha vystihující základní protiklad vnitřku každého člověka, boj introverta a extroverta, boj liberalismu proti konzervatismu, boj člověka proti strachu (strach proti odvaze), a jako ve všech Hesseho knihách jde především o chtění být znalým (mocným z nietzsovského pohledu) či hluboce cítícím (propuknout v člověka), stepní vlk je takový Narcis a pomatený (Harry) je Goldmund. Hesse nás přibližuje jedinému člověku, odhaluje pocity, které niterně zažívá každý a vede nás tak sítí myšlenek a zároveň cestou pocitů vlastním životem. Snaží se nás vyléčit, protože nám předkládá utěšující myšlenku "mnoha duší člověka", řeší jí paradox "Narcise a Goldmunda", kdy si uvědomujeme, že sice nemůžeme žít plný a vědoucí život zároveň, ale můžeme je střídat podle toho, do jaké situace se dostaneme (a podle toho si poskládáme vlastní figurky - hůře či lépe). Je to utěšení mysli, která bojovala a zjistila, že tento druh boje je malicherný a zbytečný, že má život smysl i bez něho, protože život je samotným bojem o rozestavění figurek.
Kniha nám nepřináší jen tyto krásné myšlenky stepního vlka, ale ukazuje nám právě naše pudové protispolečenské cítění pomatených, prochází se tak s námi vlastním životem a dává nám dopřát niterných pocitů (magické divadlo), plní tak komplexně vnímání obou protikladů a manifestuje celé své dílo.

12.04.2013 5 z 5


Ostrov tučňáků Ostrov tučňáků Anatole France

Knihu jsem začal číst s obavami, že se bude jednat o nezáživné dílo, ale zpletl jsem se. Četlo se to dobře, je k tomu potřeba jen základních informací z francouzské, případně evropské historie. Satirické dílo s mnohdy vtipným rázem, za kterým se skrývá zoufalost lidské rasy. Nejlepší jsou jména, která si dostatečně zadají s jmény zeměplošských postav. :)

10.04.2013


Narcis a Goldmund Narcis a Goldmund Hermann Hesse

Neskutečně působivý příběh s neskutečnou hloubkou a filozofií. Rozdíl dvou vnímání, dvou světů, kde není horšího, ani lepšího, jediná správná varianta je jejich syntéze, která není možná. Další z Hesseho děl, které se věnuje jeho celoživotnímu tématu a společně se strhujícím příběhem nás nechává pčičuchnout k životu a jeho strastem.

10.04.2013 5 z 5


Big Sur a pomeranče Hieronyma Bosche Big Sur a pomeranče Hieronyma Bosche Henry Miller

Dálší z řad té doby odehrávající se na Big Suru. Tentokrát je to popis života, trochu odlišný, než jak ho známe u Henry Millera. Jdou zde vidět jeho léta. V Kerouacově Big Suru se o Millerovi zmiňují a planují ho navštívit. Škoda že se tak nestalo. Millerův Big Sur je velice uklidňující kniha psaná člověkem, který si něco zažil.

10.04.2013 3 z 5


Zahradník Zahradník Rabíndranáth Thákur

Krásné indické verše plné pomíjivé lásky a klidného vyprávění. Je to útlá knížka obsahem, ale mnohem obsáhlejší srdcem.

10.04.2013 4 z 5


Červnec Červnec Hermann Hesse

Krátká novela plná dětské nostalgie, přírody, prvních milostných zkušeností. Ideální na nenáročný letní odpočinek.

10.04.2013 2 z 5