luczi luczi komentáře u knih

☰ menu

Rozpustilé básničky pro malé dětské ručičky Rozpustilé básničky pro malé dětské ručičky Romana Suchá

Výborné básničky s gesty pro rozvoj řeči nejen u dětí s VD.

14.11.2023 5 z 5


Apage Satanas! Apage Satanas! Vlastimil Vondruška

Série útlých detektivních příběhů s Oldřichem z Chlumu je asi to nejlepší, co může literatuře Vondruška nabídnout. Je to čtivé, je to lehké, ideální čtivo na letní dovolenou, ale taky je to trochu na jedno brdo.

06.03.2023 3 z 5


Pátá dohoda Pátá dohoda Don Miguel Ruiz (p)

5. triviální jalové moudro, které by v našich končinách nemělo takový ohlas, kdyby ho nevyužil pro svá oneman show velký guru jalových mouder Jaroslav Dušek.

28.02.2023 odpad!


Odbojová skupina bratří Mašínů Odbojová skupina bratří Mašínů Jiří Padevět

Průvodce je hezky graficky zpracovaný, ale obsahově nepřináší nic, co by již nebylo zveřejněno jinde (tím myslím dokumenty a fotografie z archivů), přidanou hodnotou je tedy jen pár fotografií od Zdeny Mašínové či míst, která si najdu v panorama na mapy.cz. Počet stran 188, ale psaného textu tak na jednu stranu tištěného deníku. Trochu zklamání.

06.12.2022 2 z 5


Vzpomínky na budoucnost Vzpomínky na budoucnost Erich von Däniken

Dänikena jsem četla jako náctiletá, tehdy mne samozřejmě veškeré záhady a tajemna velmi zajímala. Stejně tak jsem četla Moodyho, pak Duška a další šarlatány. Je velmi lákavé si na složité a neprobádané otázky života hledat hloupé ale líbivé odpovědi. Zkrátka, stejně jako ve známém citátu: „Kdo není ve dvaceti letech komunistou ten nemá srdce, kdo je komunistou ve třiceti ten nemá rozum.", i zde platí druhá část výroku. Kdo hltá Dänikena i ve 30 nemá rozum a nikdy ho už mít ani nebude.

20.09.2022 1 z 5


Čtyři dohody Čtyři dohody Don Miguel Ruiz (p)

4 triviální jalová moudra, která by v našich končinách neměla takový ohlas, kdyby je nevyužil pro svá oneman show velký guru jalových mouder Jaroslav Dušek.

20.09.2022


Žena je láska Žena je láska Miluška Matoušová (p)

Podvodnice Matoušová s manželem najeli na výnosný byznys a oblbují ženy (svou cílovou skupinu) již pěknou řádku let. Kniha je manipulativní žumpa, která z žen dělá jen přitroublé onuce bez vlastní vůle, které se mají řídit heslem drž hubu a krok, hlavně nemysli, pak budeš šťastná.

20.09.2022 odpad!


Snězte tu žábu! Snězte tu žábu! Brian Tracy

Motivační modla sekty MLM - GW je útlá knížečka jednoho klišé, které se neustále opakuje. Inteligentní člověk si dokáže život uspořádat i bez ní a úspěch se fakt nerovná peníze, ačkoliv se vás o to autor snaží přesvědčit.

30.08.2022 1 z 5


Miluj svůj život Miluj svůj život Louise L. Hay

Vše již skvěle shrnul uživatel Antis. Soubor líbivých jalových mouder, která přežvýkávají stále dokola tytéž bludy.

18.07.2022 odpad!


Dívka s červenými vlasy (Z neznámých deníků a života Blanky Waleské) Dívka s červenými vlasy (Z neznámých deníků a života Blanky Waleské) Břetislav Ditrych

(SPOILER) Kniha byla pro mne v mnohém objevná, řadu okolností ze života Blanky Waleské mi nebyly plně známy, školní neúspěchy, hledání se v divadle apod. Zajímavé byly části z Blančina deníku. Kniha se dost věnuje jejím dvěma vztahům s muži. Je ale trochu úsměvné, že celoživotní partnerce Blanky paní Evě Soukupové jsou celkem věnovány asi 4 věty a velice kouzelná z nich byla právě ta poslední: ´"Co obě ženy spojovalo? Jistě divadlo, možná osud ke vztahu k mužům." :D Sorry, nežijeme už v 50. letech, proč tuto část života Blanky Waleské nenazvat tak, jaká prostě byla?

21.06.2022 4 z 5


Život po životě Život po životě Raymond A. Moody

Pavědecké, ale samozřejmě líbivé, kdo by si nepřál, aby to tak bylo. Knihu jsem četla poprvé asi před 20 lety, tehdy mne moc nezaujala. Po ovdovění jsem hledala berličku, která by mi pomohla truchlení usnadnit a za jednu ze slzavých nocí si ji opět přečetla. Ano, k tomu se Moodyho knihy mohou hodit, ale vážně se brát opravdu nemohou. Ostatně jako všechny další ezoducho knihy, které jsou pro své autory v poslední době nehorázně výdělečný byznys.

13.05.2022 1 z 5


Tichý bojovník Tichý bojovník Dagmar Kůtková

Autorka se snažila zpropagovat svou knihu na Fb pacientů s rakovinou stylem: "Četla ji již spousta čtenářů a nejvíc si cením pozitivních reakcí od těch, kteří s touto nemocí mají zkušenosti a jsou za knihu nesmírně vděční, neboť ukazuje jednu z cest, kterou je možné se vydat a hlavně je nadějeplná a velice čtivá. Jsem ráda za každého nového člověka, kterého kniha inspiruje a jak někteří říkají, navodí mu pocit, že život je mnohem lepší, než se zdá. Knihu si můžete kromě v knihkupectví zakoupit u přímo u mě na webu www.XXX.com a když napíšete do poznámky nebo mailu fb skupina Rakovina - nový začátek, získáte knihu se slevou. Ráda takto podpořím každého bojovníka s touto těžkou nemocí ", který je imho naprosto NAPŘESDRŽKU. Pro pacienty s rakovinou by tato kniha byla i se 100 % slevou drahá.

12.05.2022 odpad!


Svědomí hrdinů: Jiná tvář odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů Svědomí hrdinů: Jiná tvář odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů Miroslav Kačor

Autor předkládá dokumenty z Archivu bezpečnostních složek a svědectví, o kterých se mnoho nemluví, máme možnost seznámit se s oběťmi i v rámci rozhovorů s jejich příbuznými. Není vinou autora, že je kniha využívána komunisty ke své propagandě, je snad autor odpovědný za to, jak kdo a jak vykládá jeho dílo, nerotuje Kryl v hrobě z toho, kdo všechno se na něj v poslední době odkazuje? Však i hrdinský mýtus, který se kolem akcí bratrů Mašínů zcela iracionálně vytvořil, je svým způsobem propagandou. Kdo se nebojí toho, že by si mohl přečíst něco, co vlastně nechce slyšet, aby nemusel zpochybňovat sám své předem vytvořené postoje, tak bude jistě zklamán. Já beru knihu jako příspěvek k debatě o boji proti totalitě v Československu z pohledu obětí té formy boje, jakou si bratři Mašínové vybrali. PS: V podstatě to samé, co autor v knize píše o Ctiboru Novákovi, jsem si v přečetla i na stránkách Ústavu pro studium totalitních režimů - ten snad z neobjektivity obviňovat nebudeme.

23.03.2022 4 z 5


Krvavé léto 1945 Krvavé léto 1945 Jiří Padevět

Autor věnoval určitě značnou část času vyhledávání v archivech. Nicméně právě událost Na Bořislavce mě přesvědčila, že ačkoliv je výčet událostí obrovský, tak je zároveň částečně povrchní, heslovitý encyklopedický seznam událostí z jednoho dvou zdrojů. Ano, vím, že čtu jen průvodce, ve kterém není prostor věnovat se každé události jednotlivě, ale pan Padevět to na Streamu v pořadu Krvavá léta opravdu nevylepšil. Skutečný historik se nespoléhá na jeden dokument, ale skládá celou mozaiku z více zdrojů, například výpovědí svědků, kteří stále ještě žijí, z rozborů historiků z VHÚ, kteří se ozvali po fabulacích v reportáži Davida Vondráčka atd., kdyby je autor neignoroval, celá událost by vyzněla "maličko" jinak. Faktograficky prostě slabé.

10.12.2021 2 z 5


Obrázkové dějiny národu českého Obrázkové dějiny národu českého Jan Dolenský

Kniha, která mne přivedla k literatuře a historii ještě předtím, než jsem se naučila číst. Samozřejmě, je historicky překonaná a místy poplatná době svého vydání, přesto rozhodě stojí za přečtení. Mám doma 1. vydání po své prababičce a rozhodně se ho nehodlám nikdy zbavit.

03.10.2017 5 z 5


Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Farma zvířat není pouze kritikou bolševické revoluce, to by bylo hodně málo. Naopak velmi bystře připomíná všechny revoluce, společenská hnutí a politické události, na které si za posledních 2000 let jen vzpomenete, jejich vzplanutí, praktiky, vývoj a především lidské chování v kritických situacích. Nad čím politologové hodiny mudrují a sepisují stovky publikací, to George Orwell popsal v několika stranách velmi vtipného (a zároveň děsivého) textu.

12.09.2014 5 z 5