Svědomí hrdinů: Jiná tvář odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů

Svědomí hrdinů: Jiná tvář odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/18467/bmid_svedomi-hrdinu-jina-tvar-odbojove-c-pUU-18467.jpg 3 21 8

V knize Svědomí hrdinů autor ukazuje odvrácenou tvář odbojové činnosti bratří Mašínů a jejich společníků, která dodnes názorově polarizuje českou společnost. Vrací se k činům, které skupina spáchala počátkem 50. let minulého století na československém území. Na rozdíl od ostatních publikací zabývajících se touto tematikou Miroslav Kačor nabízí pohled z „druhé strany“: Poprvé promlouvají potomci, příbuzní a blízcí těch, kteří se stali nepřímým terčem některého z násilných činů dnes oslavovaných a vyznamenaných odbojářů. A také poprvé promlouvají dosud nezveřejněná fakta: autor rekonstruuje události na základě svědectví a dosud nezpracované kriminalistické dokumentace (výpovědí obviněných a svědků, pitevních protokolů obětí, fotografií z místa činu atd.). Jak se ve skutečnosti odehrály ony známé události, při nichž byli zabiti Oldřich Kašík, Jaroslav Honzátko a Josef Rošický a vážně zraněn Jan Lecián? Kdo a jací byli ti, kteří se podle bratrů Mašínů v nesprávnou dobu ocitli na nesprávném místě? Jak hodnotí odboj Mašínů lidé, kolem nichž prošla reálná, nezvratná smrt? A jak jej máme posuzovat my? Mají být Mašínové opravdu za své činy vyznamenáni?... celý text

Přidat komentář

tessa.mik
14.01.2024 2 z 5

Stejně jako je kontroverzní téma ve společnosti odbojová skupina bratrů Mašínů, je kontroverzní i tato kniha.
Podává na celý příběh jiný pohled. Pohled těch, kterým činnost skupiny změnila životy - přišli kvůli tomu o členy rodiny. Polidštění a představení obětí je myslím hlavní plus této publikace.
Knih s touto tématikou jsem přečetla několik, ale obětem se v žádné z nich nevěnovala větší pozornost.
Autor, ač je dokumentarista, nepodává objektivní názor, od začátku do konce je jasné, co si o působení skupiny myslí. Na druhou stranu není o tomto demokracie? Ta, za kterou údajně bojovali i bratři Mašínové a jejich druzi?
Není v dnešní době pro čtenáře potřeba děl zachycující celou problematiku z obou stran, aby si mozaiku příběhu mohl poskládat sám? Aby kladl správné otázky a pokusil se udělat si objektivní názor sám?
Není fér i k pozůstalým obětí, aby se někdo zastal těch, kteří svou verzi toho, jak se to tenkrát stalo říct nemůžou, protože přišli o život?
Absence poznámkového aparátu této knize hodně škodí, protože i jako dokumentarista musel autor moc dobře vědět, že bez pořádného poznámkového aparátu, bude kniha terčem kritiky, což se i stalo.

luczi
23.03.2022 4 z 5

Autor předkládá dokumenty z Archivu bezpečnostních složek a svědectví, o kterých se mnoho nemluví, máme možnost seznámit se s oběťmi i v rámci rozhovorů s jejich příbuznými. Není vinou autora, že je kniha využívána komunisty ke své propagandě, je snad autor odpovědný za to, jak kdo a jak vykládá jeho dílo, nerotuje Kryl v hrobě z toho, kdo všechno se na něj v poslední době odkazuje? Však i hrdinský mýtus, který se kolem akcí bratrů Mašínů zcela iracionálně vytvořil, je svým způsobem propagandou. Kdo se nebojí toho, že by si mohl přečíst něco, co vlastně nechce slyšet, aby nemusel zpochybňovat sám své předem vytvořené postoje, tak bude jistě zklamán. Já beru knihu jako příspěvek k debatě o boji proti totalitě v Československu z pohledu obětí té formy boje, jakou si bratři Mašínové vybrali. PS: V podstatě to samé, co autor v knize píše o Ctiboru Novákovi, jsem si v přečetla i na stránkách Ústavu pro studium totalitních režimů - ten snad z neobjektivity obviňovat nebudeme.


n.ezn.amy
07.02.2021 odpad!

Kniha, která se snaží dívat na činy bratrů Mašínů z druhé strany z perspektivy obětí. O nějaké objektivitě v této knize se nedá moc říkat. Bohužel se zde objevuje dost nepřesností a je otázka zda je to omylem autora či úmyslem. V knize chybí odkazy na zdroje informací, což je u tak kontroverzního tématu téměř povinností. Vzhledem k tomu, že kniha vznikla na základě dokumentu, za který převzal záštitu poslanec KSČM Vojtěch Filip, bývalý agent STB s krycím jménem Falmer, tak o objektivitě autora velmi pochybuji.

elle223
12.07.2020 odpad!

Naprostý odpad!

GeorgeJadrný
14.09.2019 odpad!

Kniha je manipulativní. Informace v ní obsažené jsou buď neúplné, nepřesné, překroucené a většinou vytržené z kontextu. Jde o dezinformační spisek, vyrobený na objednávku ÚV KSČM, knihu zaplatili komunisté v čele s Vojtěchem Filipem alias Falmerem, aktivním konfidentem Státní bezpečnosti. Autor knihy (a stejnojmeného "dokumentárního" filmu) posunovač Miroslav Kačor, byl na vlastní žádost přijat 13.2.1973 do služebního poměru u Státní bezpečnosti kde absolvoval nástupní školu SNB. Dne 31.3.1977 odchází ze služebního poměru v hodnosti podporučíka SNB a funkce "starší referent", ve spokupráci s Stb nadále pokračuje až do konce roku 1989. Autor tedy sloužil čtyři roky jako důstojník Státní bezpečnosti! Uvedené skutečnosti (zdroj: ABS - osobní spis M. Kačora) a zdroj finančních prostředků k vydání této žumpy, dokumentují údajnou nestrannost a objektivitu Kačorova "díla" stokrát lépe, než jakákoli obsáhlá recenze.

Žaklína
26.05.2018 1 z 5

O bratrech Mašínech jsem přečetla většinu dostupných knih, které byly více či méně spíše na jejich straně. Zajímala mě proto tato kniha, která slibuje nezaujatý postoj. Ale naopak se jedná o až agresivně ,,protimašínovské" dílo, které nepřipouští jiný pohled na věc. Zajímalo by mě, zda v pozadí stojí skutečně komunistická strana - pokud ano, dost by to vysvětlovalo.

TomášGrossman
10.03.2018 odpad!

Kniha o odbojove skupině bratří Mašínů, plná lží a polopravd. Snaží se tvářit nezaujatě, nicméně když si člověk uvědomí že autor byl za minulého režimu plnohodnotným členem STB, na knihu a stejnojmenný dokument finančně přispěla KSČM v čele s panem Filipem...Tak zdání nestranosti pomalu bledne. K tomuto tématu jsou k sehnání lepší knihy plné faktů. Osobně ji řadím do odpadu.

kosmas
09.08.2014 5 z 5

Masinove nejsou hrdinove jen vrazi kteri se chteli vyrovnat svemu otci to byl hrdina s velkym H oni pouzi dobrodruzi .Hrdina te doby byl Josef Hasil Kral Sumavy nezabijel kdyz nemusel a pomohl mnoha lidem.

Štítky knihy

útěk vzpomínky terorismus bratři Mašínové třetí odboj (protikomunistický, 1948-1989) komunistický režim

Autorovy další knížky

Miroslav Kačor
česká, 1950 - 2018
2009  62%Svědomí hrdinů: Jiná tvář odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů
2016  83%Zapomenuté výpravy - 60 příběhů o českém cestovatelském srdci
2003  91%Osudové okamžiky
2010  92%Zlatý věk české loutkové animace

Kniha Svědomí hrdinů: Jiná tvář odbojové činnosti skupiny bratří Mašínů je v

Přečtených25x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x