Zapomenuté výpravy - 60 příběhů o českém cestovatelském srdci

Zapomenuté výpravy - 60 příběhů o českém cestovatelském srdci https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/323654/bmid_zapomenute-vypravy-xo1-323654.jpg 4 23 7

Šedesát příběhů o lidech, kteří v posledních dvou stoletích pomáhali přes veškerou nepřízeň, lhostejnost a nepochopení doby otevírat našemu národu okno do světa. Čtenář může v knize nalézt odpověď na základní otázku, na kterou si museli odpovídat lidé uzavření v zemi bez možnosti svobodně cestovat, popřípadě putovat světem bez potřebných financí. Kde se vzalo jejich odhodlání, čím byli motivováni a proč jejich touha po širém světě dokázala překonat všechny překážky? Kniha Zapomenuté výpravy je o odvaze nevzdat se a prošlapávat cestu, byť je to jakkoliv obtížné. Rozšířené a aktualizované vydání vychází s předmluvou Miloslava Stingla a obsahuje jedinečné dobové fotografie, doprovodné materiály a ilustrace. Třicet nových a třicet původních příběhů většinou neznámých lidí, kteří dokázali mimořádné, mnohdy světově ojedinělé kousky, aby pak byli zapomenuti.... celý text

Přidat komentář

flare
23.01.2023 5 z 5

Krasne, poutave a nekonecne cteni..Cesi nejsou az takove sralbotky jak by si jeden myslel..

manka71
11.10.2021 4 z 5

Zajímavé čtení o starých výpravách, některé příběhy mám ve své knihovně, jen jsem se k nim ještě nedostala, některé jsem již četla a některé knihy jsem si během toho dlouhého čtení sehnala. Něco bylo zajímavé, něco napsáno nudně, tři autoři, tři rozdíly. Jeden z nich opakuje stále stejné fráze. Za co velké plus je prohrabáním se ve starých knihách, dokumentech, rozhovory s účastníky nebo jejich potomky, aby se tahle kniha a dokumentární seriál daly dohromady. 60 příběhů, 850 stran, 1,5kg - není to kniha do batohu ani do postele, mohly to být dva díly, pro snadnější čtení


mi-380
14.04.2020 4 z 5

Druhá polovina šedesátých let dvacátého století: doba naděje na návrat demokracie, kterou si v té době ještě spousta lidí pamatovala. A také doba navracejících se možností vyrazit za hranice a něco dokázat. Většina příběhů je z této doby, jejich hlavní hrdinové dokazovali sobě i světu českou i slovenskou vynalézavost a touhu po dobrodružství. Někteří dnes ještě žijí, mnozí po roce 1968 emigrovali, na většinu výprav uvalil minulý režim informační embargo (ti lidé toho nějak moc viděli). ČT natočila současně s prvním vydáním knihy i čtyřicetidílný stejnojmenný seriál.
75 % (zatím pouze 15 hodnotících s průměrem 85 %).

mira.l
03.08.2017 4 z 5

Kniha, která mě na první pohled velmi zaujala. Vezmu-li to za sebe, rozdělil bych příběhy v ní na tři typy:
1)"notoricky" známé, nebo aspoň obecně známé - Tatra kolem světa, Lambaréné (i když dneska už málokdo ví, co tahle výprava vlastně měla za účel), výprava horolezců, která zahynula na svazích Huascaránu
2) jména, která mi něco říkají, protože čtu celkem rád cestopisy a trochu o nich vím (třeba Eduard Ingriš, Míla Urban) anebo jsem jejich jména už někde zaznamenal, ale nic moc bližšího o nich nevím: Richard Konkolski, Bedřich Machulka, manželé Elstnerovi
3) zcela neznámé příběhy, z období celého 20. století, ať už novodobých cestovatelů z doby, kdy není problém vyjet kamkoliv, ale i těch nadšenců, kteří cestovali za minulého režimu, jsou tu i příběhy cestovatelů z doby před- či meziválečné. Protipól k těmto dobrodruhům tvořily poměrně početné dnes zcela neznámé výpravy různých vědců, horolezců či potápěčů do rozličných končin světa. Do této kategorie patří většina kapitol.
Obecně se dá říct, že pojmy z druhé a třetí skupiny mohou splývat, jak komu, podle toho, kdo se jak moc o cestopisnou literaturu zajímá.
A jaké to nakonec bylo čtení? Je třeba přiznat, že těch 850 stran druhého rozšířeného vydání je někdy docela ubíjejících, úmorných. Někde se čte jedním dechem, někdy je to až trochu nudné, a po dočtení kapitoly vyvstane otázka, jaký byl vlastně smysl oné "výpravy"? Smysl zařazení některých kapitol mi docela unikal (hokejisté v Kanadě, obchodní loď Vítkovice). Možná jich tam mělo být přece jen míň a některé opravdu nevýznamné vyřadit. Některé kapitoly by se spíš hodily do knihy o zapomenutých krajanech než výpravách.
Neustálé omílání překážek, které kladl cestovatelům komunistický režim, mi nějak nevadilo, to prostě tak bylo, tak se tehdy (ne)cestovalo. Jen někdy v celé kapitole po úvodu zbylo na samotné cestování docela málo místa, někdy je její převážná většina věnována spíš okolnostem, za jakých vznikla než výpravě samotné.
Trochu zvláštní je i na pohled naprosto nesystematické řazení jednotlivých kapitol bez jakéhokoliv na pohled zřejmého systému, což mi při čtení nějak výrazně nevadilo do chvíle, než jsem potřeboval najít něco konkrétního, pak je to dost nepřehledné. Případné vyhledání konkrétní kapitoly není lehké ani v obsahu v závěru knihy, ty totiž nejsou mnohdy zcela jednoznačné ani podle názvu, ze kterého se většinou nepozná, o které osobě nebo akci pojednává.
Celá kniha trochu připomíná poklad, který je ale třeba nějak utřídit, dát mu nějaký řád nebo nevybroušený surový diamant. Tu a tam se najde i chyba pravopisná, která taky nepotěší. Ale i tak je to kniha velmi zajímavá, která mě mimo jiné přiměla sehnat některé další cestopisné knihy. Poctivé čtyři*.

tereza2317
01.03.2017

Bomba... viz mé recenze v recenzích :)

soukroma
13.09.2015 2 z 5

S chutí jsem se pustila do čtení, ale zájem brzy opadl, až čtení končilo spíše nechutí....
V první řadě chyběl knize o několika desítkách výprav (každá v samostatné kapitole, z pera jednoho ze 3 autorů) jakýkoli řád: autoři mohli ideálně srovnat jednotlivé výpravy podle běhu času, nebo třeba podle zemí/kontinentů, či alespoň sdružit výpravy dle způsobu dopravy (pěšky, na kole, lodí, letadlem) apod. Místo toho se vlasně jen zmatečně přeskakovalo v časech a místech a čtenář se ani nemohl zorientovat podle titulu kapitol (výprav), kterým často chyběl letopočet i náznak cíle výpravy (jednoduché mapy nebo aspoň jedna s odkazem na kapitoly by stačila).
V druhé řadě mě rychle začalo doslova otravovat nekonečné opakování toho, jak složité bylo se dostat za socializmu za (západní) hranice - kdo zažil (mě nevyjímaje) to dobře ví (a upřímně to chce spíš zapomenou než si to připomínat), kdo nezažil (dnešní mladá generace) se o to nezajimá a vlastně to ani nemůže (a nechce) pochopit. Povídání o lákavých dálkách se celkově vlastně scvrklo do strohých popisů příprav, vybavování všech formalit a na náznak problémů (typicky zase administrativních či dopravních) v průběhu jednotlivých, byť zajímavých výprav. Samotné objevované končiny a související dobrodružství bylo jaksi opomenuto.
A v neposlední řadě mě velice dopalovaly v průběhu knihy množící se hrubky, překlepy a chyby, které v knize nikterak levné a navíc vycházející ze scénářů pro ČT opravdu nemají co dělat.
Celkový dojem tedy negativní - nakonec jsem došla až k názoru, že se s knihou mohou potěšit jen aktéři zmíněných výprav a jejich potomci a přátelé...

Mountainer
30.03.2013 5 z 5

29 dobrodružných výprav, příběhů o neuvěřitelné odvaze, vůli, dřině a strastech, ale i splněných snech. Názvy jako Lambaréné, Timbuktu, Kantuta nebo Dúdh Kósí vonící neznámými dálkami. Cesty do tropických lesů, do nebetyčného Himálaje po světových oceánech nebo rovnou kolem světa, a snad všemi představitelnými dopravními prostředky - pěšky, na kolech, motocyklech, auty, loděmi i letadly. Vědecké expedice, horolezecké výpravy, obchodní cesty i putování mořských vlků.

A přece by tyto neuvěřitelné výpravy málem skončily bez povšimnutí v propadlišti dějin. Jen proto, že se uskutečnily v době, kdy neexistoval internet, nebo proto, že jejich účastníci nebyly po chuti tehdejšímu vládnoucímu režimu. Jména Zikmunda a Hanzelky zná dnes asi každý, ale komu dnes něco řeknou Ingriš, Konkolski, Pátý, Kozák, Bartůněk, Foit a mnozí další?

Velice proto děkuji autorské trojici Hýža, Kačor, Švihálek z České televize, že díky nim se tyto příběhy dostaly nejen na obrazovku, ale i do tohoto překvapivě velice čtivého cestopisů, či spíše souboru cestopisů.

Štítky knihy

dobrodružství cestovatelé výpravy a expedice podle skutečných událostí čeští cestovatelé

Autoři knihy

Miroslav Kačor
česká, 1950 - 2018
Marek Hýža
česká, 1971
Milan Švihálek
česká, 1944

Kniha Zapomenuté výpravy - 60 příběhů o českém cestovatelském srdci je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce40x
Chystám se číst17x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x