Lobakk Lobakk komentáře u knih

☰ menu

Želvy Ninja: Menu číslo 1: Jedinečný originál Želvy Ninja: Menu číslo 1: Jedinečný originál Kevin Eastman

Želváky jsem jako dítě naprosto zbožňoval. Četl jsem komiksy, koukal na animáky a toužil po figurkách. Rafael byl můj hrdina a nosorožec s prasetem oblíbení otloukánci. I dnes mi připadá New York s korytnačkami zajímavý, bohužel nic kvalitního pro dospělejší čtení jsem nezaznamenal. Proto jsem sáhl po tomhle MENU. A dojem? Ani nadšení ani zklamání. Rozhodně příjemné vidět, na čem tenhle dětský fenomén vyrostl. Dá se asi říct, že působí trochu dospělejším dojmem, nicméně je to prostě osmdesátkový příběh a z velké části je dost naivní, předvídatelný a z dnešního pohledu i trochu hloupý nebo chcete li směšný. Obzvlášť poslední příběh Rafaela a Caseyho Jonese. Ale tak už to v hrdinských příbězích někdy bývá.

25.10.2021 3 z 5


Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Ke spisům jsem se dostal v době, kdy už jsem měl něco od HPL načteno. Považuju se za fanouška i když jsem přečetl jen několik sbírek s víceméně nejznámějšími povídkami. Velkou radost mi proto udělala sbírka spisů v kompletním vydání v moc hezkém boxu, jímž jsem byl obdarován. Svět Lovecraftovi fantazie je vskutku obrovský a dnes již dalece přesahuje jeho samého. Ať už dalšími autory navazující na mýtus Cthulhu až k dalším zpracováním jako jsou v dnešní době hry, filmy nebo nádherné obrazové arty od umělců a fanoušků z celého světa.
V prvním díle spisů najdeme 22 povídek včetně titulní Hrobky. Zajímavé pro mě byli všechny, ale vypíchl bych Dagona, kterého jsem četl už poněkolikáte, protože se objevuje ve většině sbírek a dále například známější Hrůzný stařec, Ultharské kočky nebo Nyarlathotep. Záleží samozřejmě na vkusu. Osobně dost cenním například Za stěnou spánku. Co se týče celkového dojmu, většina povídek z ranného psaní HPL se věnuje tajemným a dalekým světům. Nenajdete tu ani tak moc přímo dějových textů, jako spíše jakési povídáni o snech a vzdálených zákoutích vesmíru či snad psyché autorova resp hlavních protagonistů jeho povídek.
Z mého pohledu výborné čtení a příjemně pomalé seznámení s autorovými počátky. Nicméně pokud Lovecrafta neznáte, doporučím nejprve vyzkoušet některou sbírku povídek sestavenou z oblíbených nebo jinak zajímavých povídek, jenž alespoň částečně definují HPL. Můžete se poté snáze rozhodnout, či je to pro vás to pravé a zdali se chcete ponořit hlouběji do světů, kde ten největší strach nemá tvář ani tvar, ba ani přesný rozměr, uchopitelný lidskou myslí.

21.09.2021 4 z 5


Tvé překrásné já Tvé překrásné já Chuck Palahniuk

Dosud pokaždé, když jsem přečetl něco od Palahniuka, nenacházel jsem slova. Tady musím říct, že mi během čtení několikrát vytanulo na mysli, že se jedná o jeho první špatnou knihu. Klišé nad klišé a repetitivnost se dá od autora očekávat. Do očí bijící nelogičnost a předvídatelnost jsou však jako rány do břicha. Možná dvě třetiny knihy jsem byl smířený s tím, že tohle bude prostě zklamání. A musím říct, že až s dočtením celé knihy na mě teprve dýchl ten správný pocit. Lépe řečeno tenhle příběh dokáže zapůsobit, až když ho vidíte vcelku. Nebudu říkat, že vás na konci čeká bůhvíjaký plot twist. To očekáváte. Palahniuk tady prostě zase zamířil na ta správná místa a pokud vám to nestačí, alespoň pochytíte něco z oblasti sexuální anatomie.

26.07.2021 3 z 5


Skřetí spár Skřetí spár Michal Špaček

Výborná záležitost. Žánrově se sice mluví o antitolkienovské fantasy, ale z mého pohledu se jedná o skvělé čtení právě pro fanoušky středozemě. Příběh je zábavný, lehce nadsazený a dokonce heroický. Postavy si oblíbíte, některým se zasmějete a s jinými soucítíte. Kdo by tohle čekal, když jde o skřety, že?

07.07.2020 4 z 5


Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Po pár letech jsem si dal zase opáčko s touhle knihou. Spolu s ní jsem si pustil podruhé i seriál s tím, že si udělám srovnání. Ačkoliv první série netflixského zaklínače přesahuje dějem první knihu, tak mě rozhodně víc obohatila kniha. Uspořádání jednotlivých povídek mi připadá lepší než v seriálu, ale holt jinej koncept. Nicméně jak už to tak bývá, knížka poskytne širší náhled na příběh alespoň co se týče zaklínače samotného. Nepopírám, že se tvůrcům v seriálu také povedlo sem tam něco hezky vypíchnout a možná je dobře, že si zanechali odlišnost, ale mě tam spousta děje chybí. Takže pokud Geralta znáte z obrazovek, tak knihu jednoznačně doporučím. A těm kdo ho neznají taktéž. Čte se to parádně a za zmínku stojí i audioknihy. Zkusil jsem Martina Fingera a velmi příjemné. Na motivy tohoto lóru je toho na světě opravdu hodně. Za zmínku stojí starší polský seriál, komiksy a hry. Čistokrevné fantasy v top kvalitě se slovanskými mýty. Pro českého fantasy čtenáře jasná volba.

06.06.2020 4 z 5


Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Knihu jsem začal číst někdy před patnácti lety s doporučením, že se jedná o skvělé sci-fi. Kniha se pak ztratila a já jí nedávnou někde koupil za pár kaček a pustil se do čtení. Začátek příběhu je parádní. Velmi rychle jsem se sžil s hlavní postavou a dost často jsem v myšlenkách odběhl a uvažoval, jak bych se sám v podobných situacích zachoval. Stáří knihy nebo chcete li příběhu je hlavně znát v momentech, kdy se hlavní postava potýká s morálními rozhodnutími. Přesto se dá hovořit v mnoha ohledech o nadčasovosti. Pokud přijmete, že Bill je tak trochu klikař a některé postavy jsou napsány ve stylu účel svědčí prostředky (Coker), tak vás příběh nadchne bez ohledu na to, že postrádá větší gradaci a velkolepé finále. Jednoduše klasika žánru, která by si třeba zasloužila úctyhodné filmové zpracování.

27.05.2020 4 z 5


Pod křídly smrti Pod křídly smrti Stjepan Šejić

Tenhle komiks mi půjčil kamarád spolu se Sunstonem a přiznám se, že mě na první pokus moc nenadchl. Přečetl jsem první dvě kapitoly a znuděně komiks odložil s tím, že je prostě moc ukecanej. Po mnoho týdnů na mě čekal v knihovně až se pro něj vrátím. A když se tak stalo, dočetl jsem ho jedním hltem. Následovala totiž notná dávka akce, monster, jejich zabíjení a zábavný příběh podaný Šejićovou kresbou, kterou jsem si oblíbil už u Sunstonu :) Celé je to maličko podepřené Lovecraftovskou tématikou nebo jí to přípomíná. Každopádně mé srdce zaplesalo a myslím, že si společně s druhým dílem zaslouží čestné místo v mojí knihovně.

29.04.2020 4 z 5


Tolkienovy bitvy Tolkienovy bitvy David Day

Měkká, odolná vazba s poměrně povedenou ilustrací vypadá vcelku originálně a po zevrubném prolistování máte pocit, že si někdo dal práci, aby knížka vypadala dobře. Hodně obrázků, barva papíru, rámování stránek. Co se týče obsahu knihy, nejprve bych jej rozdělil na text a doplňující ilustraci.
Povídání jestli se tomu tak dá říkat, tak trochu připomíná Silmarillion. Což není zrovna jednoduché a záživné čtení. Pocit, že čtete alternativní vydání bible se tady trošku vrací (ostatně kniha často právě na Silmarilion odkazuje). Text je zkrátka čistě informativní a působí vzdělávacím dojmem. Odkazy na příslušné zdrojové stránky v knihách jsou snad jen k pousmání.
Další složkou knihy jsou celkem časté ilustrace. Ty už jsou o poznání povedenější, resp záživnější a celková grafika knihy je příjemná (pomineme li mapky, které jsou zkrátka obrovský fail a po několika stranách jsem je začal ignorovat). Styl kresby se mění a čerpá z mnoha zdrojů. Tak jako celá kniha.
Sečteno a podtrženo kniha poskytne jakousi kapesní příručku s daty, tabulkami a jakýmsi shrnutím analogie mezi Tolkienovou fantazií a severskými, potažmo řecko-římskými mýty. Což vám asi může ušetřit čtení několika jiných publikací. Jestli je to dobře nebo ne, nechám na každém z vás.

29.04.2020 2 z 5


Vetřelec - Covenant Vetřelec - Covenant Alan Dean Foster

Od začátku jsem byl zvědavý do jaké míry kniha rozšíří a prohloubí děj filmu. A jako fanoušek vetřelce jsem spokojený. Charaktery postav jsou více rozvedeny a tak nějak příjemnější. Většina postav ve filmu mě buď nezaujala nebo mi přímo vadila (hlavně kapitán Oram). Tady jsem si je i oblíbil. Radost mi udělalo především vyprávění věnující se myšlenkovým pochodům androidů, které prostě do filmu nedostanete. Konečně jsem pochopil rozdíl mezi xenomorfem a protomorfem a několik dalších střípků příjemně doplnilo mezery vetřelčí evoluce. Pro fanouška určitě hodnotné čtení, které má tempo a nezakopává. Je o trošku odvážnější než film a dá se přečíst za jedno, dvě odpoledne.
SPOILER
Celou knihu jsem se těšil na závěrečnou scénu kdy Danielsová zjistí, že se David vydává za Waltera a ono nic.

29.04.2020 3 z 5