Tolkienovy bitvy

Tolkienovy bitvy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383461/bmid_tolkienovy-bitvy-hdm-383461.jpg 3 71 18

Tolkienovo dílo je protkáno strhujícími a velkolepými bitvami. Muži proti orkům, elfové proti Sauronovi, skřeti proti trpaslíkům. Středozem byla zas a znovu svědkem bojů mezi některými z nejvýznamnějších postav, a Tolkienovy bitvy je rozebírá všechny, od legendární bitvy o Helmův žleb po zničení Železného pasu, s detailními mapami, ukazujícími terén, místo a způsob útoku jednotlivých armád. Nezbytný průvodce pro každého příznivce Tolkienova díla, který se chce dozvědět víc o jeho bitvách.... celý text

Fantasy Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Battles of Tolkien , 2017


více info...

Přidat komentář

zedir
18.08.2023 3 z 5

Moc jsem si přál, aby se mi tato řada líbila, ale zatímco obálky jsou zpracované pěkně, vnitřek pokulhává, za mě vyloženě odbyté jsou mapy a leckteré podivné ilustrace. Z celé řady pro mě je nejslabší právě tento díl, ale ostatní jsem ještě nečetl, jen si prohlížel a zdálo se mi, že jsou lepší. Hlavně si ale myslím, že sérii by bylo lepší zestručnit, dát pevnou vazbu a dát např. do dvou svazků o větším stránkovém i rozměrovém formátu (Tolkienovi fanoušci by si je koupili spíše než šest nynějších dílů s kolísavou kvalitou).

Vendy1993
29.03.2023 5 z 5

Další krásná knížka o J.R.R.Tolkienovi a Středozemi. Jsem uchvácena tím jak knížka vypadá, jakou má vazbu a jaké krásné ilustrace zde jsou. Jsem ráda, že někdo tak hezky a zároveň jednoduše (aby celému tématu každý rozuměl) popisuje dějiny Středozemě.


PrinceznaAnna23
14.02.2023 5 z 5

Kniha je velice pěkně napsaná a má krásné ilustrace. Sama o sobě je ale mnohem méně náročná než jsem očekávala.

terezarath
21.06.2022 5 z 5

Taková jednohubka.. Informace nenadchnou, ale ani neurazí, občas se objevují zajímavosti z autorova života, obzvláště se mi zamlouvali pasáže o autorových inspiracích.
Ilustrace a celkově vizuální zpracování naprosto perfektní!

AnoMANder
08.02.2022 4 z 5

Čekal jsem trochu víc, nové informace k bitvám, taktice, složení a počtu vojsk (např. z Tolkienových poznámek). Bitvy samotné popsány nejsou, mapky k nim jsou hlavně orientační.
Je to spíš takový přehled střetů. Zajímavé je poukázání na vliv skutečných historických bitev na Tolkiena. Grafické zpracování opět skvělé, inspirující.

Ryšava
31.01.2022 2 z 5

Očekávala jsem něco jiného od knížky. Žádná bitva nebyla pořádně popsaná do hloubky. Jen zmínka o ní a odkud asi Tolkien čerpal inspiraci... A ilustrace taky nic moc...

annes
02.10.2021 2 z 5

Krásné obálky i s hrdiny a když to vyšlo byl to jasný dárek pro rodinu..ale obsah je zklamání - mapy hrůza, ilustrace (kromě starých co znám z bestiáře) nepěkné a teda chronologie jsem ocenila i některé informace (pro mě nové) byly super..ale textu je tam pomálu a ještě s omáčkou kolem, nicméně se to čte tak nějak samo, takže mrknu i do dalších, že zvědavosti:-)

Korsika
17.06.2021 1 z 5

Souhlasím s komentáři níže. Název knihy vůbec neodpovídá obsahu a obsah knihy neodpovídá Tolkienovým dílům. Mapy jsou úplně k ničemu - je to jako když si při čtení Silmarillionu sami jezdíte prstem po Tolkienových mapách. Navíc graficky dost nevychytané. Je zde spousta faktických chyb a překlad je kostrbatý a očividně bez překladatelovy znalosti prostředí.

Ešína
20.05.2021 1 z 5

Kniha je po grafické stránce moc pěkná. Doporučuji spíše větším nadšencům Tolkienova světa.

Lobakk
29.04.2020 2 z 5

Měkká, odolná vazba s poměrně povedenou ilustrací vypadá vcelku originálně a po zevrubném prolistování máte pocit, že si někdo dal práci, aby knížka vypadala dobře. Hodně obrázků, barva papíru, rámování stránek. Co se týče obsahu knihy, nejprve bych jej rozdělil na text a doplňující ilustraci.
Povídání jestli se tomu tak dá říkat, tak trochu připomíná Silmarillion. Což není zrovna jednoduché a záživné čtení. Pocit, že čtete alternativní vydání bible se tady trošku vrací (ostatně kniha často právě na Silmarilion odkazuje). Text je zkrátka čistě informativní a působí vzdělávacím dojmem. Odkazy na příslušné zdrojové stránky v knihách jsou snad jen k pousmání.
Další složkou knihy jsou celkem časté ilustrace. Ty už jsou o poznání povedenější, resp záživnější a celková grafika knihy je příjemná (pomineme li mapky, které jsou zkrátka obrovský fail a po několika stranách jsem je začal ignorovat). Styl kresby se mění a čerpá z mnoha zdrojů. Tak jako celá kniha.
Sečteno a podtrženo kniha poskytne jakousi kapesní příručku s daty, tabulkami a jakýmsi shrnutím analogie mezi Tolkienovou fantazií a severskými, potažmo řecko-římskými mýty. Což vám asi může ušetřit čtení několika jiných publikací. Jestli je to dobře nebo ne, nechám na každém z vás.

Nikusha
22.02.2020 3 z 5

Moc hezká kniha na pohled. Ať už přebal nebo ilustrace. Dokážu si představit, že až bude má dcera větší, bude mít chuť knihou listovat. Spíše na prohlížení nežli poutavé čtení.

Black54
08.07.2019 2 z 5

Po přečtení Tolkienových hrdinů a Silmalirionu velké zklamání. Kniha nenabízí nic nového jenom papouškuje informace z ostatních knih. Bitvy jsem si představoval úplně jinak a jejich mapy přehledu bitvy jak si představoval autor jsou k ničemu a velmi nepřehledné. Chybí zde mnoho informaci a i zde pokulhává konečná korekturu textu knihy. Hvězdu dávám za opět nádherné ilustrace i když je jich tu o poznání méně než v Hrdinech a většina ilustraci je ze starších knih. Druhou hvězdu dávám čistě z fanouškovského hlediska. Celkově kniha mě moc neoslovila a obsah knihy jsem si představoval jinak.

Knihomolová
17.06.2019 3 z 5

Mě se k této knize vlastně nechce ani nic moc psát. Bylo příjemné trávit večery ve světě pana Tolkiena, ale nějak výrazně mne tato kniha nenadchla. Ilustrace někdy hezké, jindy kýčovité. Obsah někdy zajímavý, jindy blabloidní. Napsat ,,popis bitvy najdete v knize Pán prstenů v kapitole XY na straně XY'' a přidat mapu ,,podle představy umělce''... to mne zrovna nepotěšilo. Jsem trochu zklamaná, měla jsem asi jiná očekávání.

jan14s
15.05.2019 3 z 5

Zajímavá knížka, velice graficky povedená. Čekal jsem od ni ale více popis bitev a jejich rozbor než srovnání s historií. Přesto její koupě nelituji.

Galadwen
01.05.2019 2 z 5

Vidím, že kniha si své čtenáře našla, ale za mne - jsou to vyhozené (nemalé) peníze.
K obsahu jsem chtěla napsat cosi velmi podobného jako Stellia pode mnou: čekala jsem, že se autor bude věnovat bitvám Středozemě (strategie, vojevůdci, použitelné grafické bitevní plány), a ne stoprvnímu omílání Tolkienových inspiračních zdrojů a evropských paralel. Zejména v části týkající se 1. věku jsou některé pasáže zcela nesrozumitelné nebo Silmarillionu přímo odporující (např. str. 66, kde odstavec o pádu Doriathu ani po desátém čtení nezačal dávat smysl) - řekla bych, že většina těchto problémů vznikla vinou překladatele (neznalého Tolkiena nebo alespoň Silmarillionu?) a redakce (drobné podivnosti jako v tabulce: rok 260 - draci útočí na Angband, to jako fakt?). D. Day konečně přečetl řadu HoME, to mu chválím, ale nestačilo to, napsal prostě jen další nic nového nepřinášející text jako spousta Tolkiena vykládajících autorů před ním.
Co se týče grafické stránky, kniha se snaží vypadat luxusně, ale na mne působí přeplácaně - příliš mnoho ilustrátorů a příliš mnoho rozdílných stylů, a výsledek, jako když pejsek a kočička vařili dort. Část obrázků je navíc recyklovaných z Dayových knih vyšlých u nás v 90. letech. Sbírám s Tolkienem související knihy zhruba od té doby, tato patří k těm slabším.

Stellia
30.04.2019 3 z 5

Veľmi pekná knižka. Obsahom aj po vizuálnej stránke. Len ma trošku mrzí, že autor venoval väčšiu pozornosť historickým odkazom, respektíve upozorňoval na Tolkienove obľúbené historické konflikty, ako aj na ústredných protagonistov. Od knižky, ktorá nesie v názve slovo "bitka", by som očakávala omnoho väčšie upriamenie pozornosti na stratégie, postupy boja a priebeh jednotlivých bitiek. V tomto ohľade ma to sklamalo...Škoda nevyužitej šance :(

Aki12
29.04.2019 2 z 5

Myslím, že věta: Nezbytná kniha pro každého fanouška Tolkiena je nejspíše nejpřesnější. Knihu si nejvíce pochválí lidé, kteří přečetli Tolkienův Silmarilion, Hobita a Pána Prstenů. TI, kteří viděli jenom Hobita a Pána Prstenů určitě kniha také nadchne, ale váhal bych, jestli se vám vyplatí si jí koupit. Já osobně jsem z knihy nadšen a i přesto, že jsem některým kapitolám nerozuměl, je hezké mít v knihovničce tak pěkně zpracovanou knihu, ke které se můžete vždy vrátit a dozvědět se tak něco nového.

Ronnie68
10.03.2019 5 z 5

Opět krásná kniha .. nejen obalem, ale i ilustracemi .. jen jsem našla menší chyby v datování dějepisných datech [Karel Veliký vs. Karel Martel a označení spojenci a osa za 1.světová války .. mělo být trojspolek a trojdohoda]... ale jinak se mi kniha líbila ...

Autorovy další knížky

David Day
kanadská, 1947
1995  77%Tolkienův bestiář
2019  73%Tolkienovi hrdinové
2003  76%Průvodce světem J. R. R. Tolkiena
2019  66%Tolkienovy bitvy
1999  77%Tolkienův prsten

Kniha Tolkienovy bitvy je v

Přečtených96x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených1x
Knihotéce108x
Chystám se číst56x
Chci si koupit28x
dalších seznamech4x