Želvy Ninja: Menu číslo 1: Jedinečný originál

Želvy Ninja: Menu číslo 1: Jedinečný originál https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250473/bmid_zelvy-ninja-menu-cislo-1-250473.jpg 4 103 23

Želvy Ninja série

1. díl >

Želvy Ninja – známe je všichni z dětství, a sledují je i naše děti. Známe je ale doopravdy? Původně Želvy Ninja vznikly jako undergroundový komiks pro dospělé vymysleli si ho před třiceti lety doma „na koleně“ dva talentovaní mladíci Kevin Eastman a Peter Laird. Jejich komiks si záhy oblíbila spousta čtenářů a všimli si ho i televizní producenti. Ti pak Želvy přizpůsobili pro dětské diváky a zahájili tím jejich vítězné tažení celým světem. A proto je i my známe právě v téhle podobě. Pojďme se tedy na chvíli vrátit do dětství s Leonardem, Rafaelem, Michelangelem a Donatellem v jejich původních příbězích pro dospělé. Vychutnejme si společně Menu, které nám Eastman s Lairdem připravili.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Comics Centrum
Originální název:

Teenage Mutant Ninja Turtles: Color Classics: The Works: Volume 1: Fresh & Delicious , 2013


více info...

Přidat komentář

QEDS
20.10.2023 5 z 5

Při čtení se mnou cloumala nostalgie. Vrátil jsem se zpátky do dětství kdy jsem si s kamarády na želvy ninja hrál. Chtěl jsem potírat zločin a celý den se jen cpát pizzou. Jak už bylo zmíněno příběh není nic extra, ale já se dokonale bavil a užil si to. Za mě jasných pět hvězd, ale to je dáno hlavně tím, jak mám rád želvy ninja už od malička. Pokud chce někdo objektivní hodnocení, tak si musí odečíst dvě hvězdy.

Lobakk
25.10.2021 3 z 5

Želváky jsem jako dítě naprosto zbožňoval. Četl jsem komiksy, koukal na animáky a toužil po figurkách. Rafael byl můj hrdina a nosorožec s prasetem oblíbení otloukánci. I dnes mi připadá New York s korytnačkami zajímavý, bohužel nic kvalitního pro dospělejší čtení jsem nezaznamenal. Proto jsem sáhl po tomhle MENU. A dojem? Ani nadšení ani zklamání. Rozhodně příjemné vidět, na čem tenhle dětský fenomén vyrostl. Dá se asi říct, že působí trochu dospělejším dojmem, nicméně je to prostě osmdesátkový příběh a z velké části je dost naivní, předvídatelný a z dnešního pohledu i trochu hloupý nebo chcete li směšný. Obzvlášť poslední příběh Rafaela a Caseyho Jonese. Ale tak už to v hrdinských příbězích někdy bývá.


Kate18
25.06.2020 5 z 5

Chutné menu! Tříska vypráví Leonardovi, Michelangelovi, Donatellovi a Rafaelovi o tom, co se stalo kdysi dávno v Japonsku, jak se dostal do New Yorku a jak potkal malé želváky, ještě předtím než se vůbec naučili mluvit a jíst pizzu. Objeví se také Trhač a jeho minulost. V druhé části se jeden vědec se svou asistentkou snaží o používání svých robotických myšilovů, to nezní pro Třísku úplně nejlíp. A poslední příběh je věnován jen a jen Rafaelovi.

Ma-ra
04.05.2020 4 z 5

Komiks jsem popadl z přítelčiné knihovničky. Neočekával jsem žádný zázrak a ono to bylo hrozně super. Jednoduchý akční děj. Nejvíc mě překvapila drsnost jak kreseb, tak i příběhu. Nejedná o nějaké dětské pohádky, jak si pamatuju ze svého dětství. Kresby jsou ve směrech perpektivy a dynamických póz velmi jednoduché, ale jako celek to funguje perfektně. Jsem velmi mile překvapen a těším se na další díly. 4,5 hvězdy.

Ivan Kučera
02.01.2020 3 z 5

„Co jsi zač? Nindža?“ – „Želva!“ Existujú 3 dôvody, prečo si to kúpiť. 1: zoznámite sa s pôvodnými korytnačkami tak, ako boli v 80. rokoch vymyslené Eastmanom a Lairdom. Všetky seriály, filmy a komiksy, ktoré prišli po nich, boli výrazným spôsobom prispôsobené deťom. Originálna predloha je dospelejšia, nadáva sa v nej, občas tečie krv a bratia nie sú odlíšení farebnými šatkami. Avšak kým v 80. rokoch to možno naozaj bol drsný underground, dnes to (napriek úsmevnému upozorneniu na obale od 15 rokov) môžete v pohode dať čítať aj deťom. Atmosféra a výprava New Yorku je naozaj temnejšia a špinavšia, než sme zvyknutí, ale to je všetko. Krvi a nadávok je minimum, nič hrozné (nie je ani jasné, či korytnačky nepriateľov zabíjajú, alebo iba zmlátia). Dnes je to drsné asi ako nákup tetier do nového akvária. 2: parády vizuál. Hravá obálka ladená do pizza krabice, sympatický formát, na ohmat veľmi príjemný papier alebo obsah vynaliezavo riešený ako menu v reštaurácii. Navyše, plán bol taký, že ak by ste si kúpili všetkých 40 dielov a postavili ich pekne vedľa seba, vznikol by vám celistvý obrovský obrázok, ako u iných kompletov (napr. UKK, DKK alebo Komiksový výběr Spider-Man). Ničoho takého sme sa však nedočkali, lebo ambiciózny projekt bol predčasne ukončený v roku 2015 pri chudobnom čísle tri. Samotná kresba mi pripadala zostarnutá. Niektoré scény neboli vizuálne zlé, ale iné mi pripadali ako keby ich kreslilo dieťa. Trocha ma rušilo i to, že všetci vyzerajú vekovo na dvadsať, čo je logické u korytnačiek, ktoré sú puberťáci, no u policajtov a spol. nie. Scenár nechcem povedať, že je hlúpy, ale miestami je fakt úsmevný a zlý. Prekvapili ma azda len "mozgy“, inak bieda. Hlavne príbeh s „myšolovmi“ bol nechtiac smiešny (a príbeh so zamenenými dodávkami zrejme vypadol z Policajnej akadémie 4). Som rád, že som sa dostal k pôvodnému komiksu, ale bohužiaľ nenaplnil moje očakávania.

Faoltiarna
22.09.2017 5 z 5

Prostě klasické želvy, co víc říct :)

trudoš
08.07.2016 3 z 5

Drobné zklamání, jak po stránce výtvarné, tak po stránce příběhové. I když scénáře dýchají akčními snímky 80. let, nějak jim chybí vtip a říz. Kromě toho, že zde vystupují zmutované ninja želvičky, nejsou autoři schopni přijít s něčím dalším. Trochu to připomíná partu puberťáků, co se naučila kung-fu a teď chtějí srovnat město do latě. Hrdinové se navíc chovají jako ukrutní drsoni a přitom jsme neustále svědky, jak dostávají na budku tady i támhle.
Má to však svoje nepopiratelné kouzlo, především pro ty, kdo vyrůstali s komerčnější seriálovou verzí. Ale jinak standard, který neohromí brutálnějším dějem ani namachrovanými dialogy, přičemž ty jsou chvílemi skutečně hloupoučké, především přejde-li se na filozofování. Pouze jedna povídka je vypointovaná, ovšem natolik očekávatelně, že to snad ani nelze počítat jako plus. Zbytek v kostce o tom, že želvy s někým bojují tak dlouho, až jej nakonec porazí. Ale je to teprve začátek a pevně věřím, že další alba ještě skrývají nejedno překvapení.

Hadati
14.06.2016 4 z 5

Původní želvy ninja, jaké se poprvé objevily v komiksu, než byly přepracovány do animované seriálové podoby pro děti. Pokud jste viděli poslední filmovou verzi, tak vás nepřekvapí jiný úvod, než byl v seriálu, zejména co se týče původu krysi Třísky. Přiznám se však, že seriálové vysvětlení původu Třísky mi dávalo daleko větší smysl. I když je asi zbytečné řešit logiku v komiksu, kde hlavními hrdiny jsou mluvící želvy ovládající ninjatsu.
Když ale překousnete Třískův původ a to, že nejste schopní rozlišit jednotlivé želvy od sebe, protože všichni nosí červené pásky, ostatní jen potěší. Nejedná se o komiks pro děti, takže je dost krvavý, přestože želvy své nepřátele nezabíjí, pokud nutně nemusí.
Kromě úvodu vás v prvním sešitě čeká setkání s mnoha postavami známými ze seriálu - s Trhačem, s April, s robotími Myšilovy, s Caseym Jonesem (chlápek v masce, který rozdává rány golfovými holemi) a s mimozemskou rasou „mozků“, ze které pocházel Krang.

babyboar
02.12.2015 5 z 5

Krásná nostalgie. "Drsnější" varianta želváků mi vyhovuje. Jen jsem byla z Egmontovské verze zvyklá kluky odlišovat podle barvy pásky na očích. Už se těším na další!

DennisMoore
29.10.2015 4 z 5

Ptákovina, nebo spíše želvovina, ale ohromně zábavná. Ačkoliv Želvy Ninja v dobách mého mládí v televizi skutečně frčely, já osobně jsem na nich nijak zvlášť nefrčel a díval se na své Dinosaury, Simpsonovy, Kutila Tima, Alfa, My z Kačerova... Ale přesto mě tyhle Želvy komiksové nesmírně baví. Že při čtení necítím nostalgie ani za nehet, nevadí.

paulhunter
18.10.2015 3 z 5

V dětství jsem narazil na komiksový želví plátek od Egmontu, který společně s dalšími komiksy pro děti ucelil později v dospělosti můj vztah ke grafickým románům. Menu číslo 1 mě nalákalo nostalgií a povedeným zpracováním, takže v knihkupectví bylo jasnou volbou. Příběh se od toho egmonťáckého liší scénami s násilím a sprostými slovy, ale jinak bych sem asi nálepku 18+ / pro dospělé nedával. V prvním dílu se dozvíme něco o vzniku želvích bojovníků, Třískovi a jejich úhlavním nepříteli Trhačovi nebo jak město zahltí robotičtí chytači krys. Příběh je prostý, undegroundový - dnešní čtenáře už asi ničím nepřekvapí. Kresba mě na knize zaujala nejvíce, jinak jsem zjistil, že až tak "želvy nežeru". Ve výsledku dávám tři hvězdičky, komiks více ocení skalní fandové.

hroubek
05.10.2015 4 z 5

Parádní komiks, který sice nemá moc společného s tím jak vypadají želvy dnes, ale čte se naprosto perfektně. Kresba a dialogy jsou super. Celkově je komiks dost drsný a nebojí se být správně špinavý a místy i krvavý. Malinko mě mrzí, že je kresba místy nepřehledná a že želvy se od sebe špatně odlišují(fakt by prospělo barevné odlišení Leo-modrá, Mikey-oranžová, Don-fialová a Rapf-červená). Menu číslo 1 je povedené a já se těším na další díly, navíc mě těší, že děj navazuje.

martinstefko
05.10.2015 4 z 5

Kevin Eastman je dobrý scénárista, který je správně ujetý, i když někdy má některé scény možná až zbytečně roztahané. Do příběhu spojuje japonská bojová umění, New York, kanalizaci, přerostlá zvířata a další prvky sci-fi, a to všechno v příběhu, který funguje a baví. Postavy jsou někdy trochu moc ukecané, ale aspoň zahlásí. Tohle všechno doplňuje skvěle volená kresba Petera Lairda, který místy připomíná Richarda Corbena a v jinou chvíli zase Stana Sakaie. Více: http://www.comics-blog.cz/2015/06/931-zelvy-ninja-menu-cislo-1-jedinecny.html

borknagar
01.10.2015 4 z 5

Klasika, která se nejenom dobře čte, ale i dobře vypadá. Pro želváky jsem měl slabost v dětství a ta slabost vydržela i v dospělosti. A Comics Centrum se pochlapilo, když nám tuto sérii přineslo na trh.....

Schobul
12.09.2015 5 z 5

Skvělé, skvělé, skvělé! Přesně tak, jak jsem je znal z prvních komiksů, které se u nás vydávaly - příběh se postupně vybavoval v mysli, jak jsem postupoval ke konci komiksu. Už aby bylo pokračování!

bob0795
28.07.2015 5 z 5

Oldschool komiks jak má být, který se navíc nebere vážně a dělá si srandu z popkultury své doby. Přesně tak by k němu měli čtenáři i přistupovat. Občasnou kýčovitost zde taky považuji spíše za plus, což se jinak moc nestává. Za mě výborná věc, v našich končinách nevídaná, nakonec čeština je první jazyk po originálu, v kterém komiks zatím vyšel. A na to, o jak ohromnou klasiku se jedná, je to až s podivem, nicméně o to víc můžeme být rádi za naše komiksové vydavatele. Snad se dožiji všech dílů, hehe.

jirincz
22.07.2015 5 z 5

Já byl hodně spokojen, bavilo mě to, ač jsem si nebyl úplně jistý při koupi. "Smíchání" s Daredevilem super. Je tedy pravda, že cca po týdnu si moc nevybavuji o čem to bylo dějově, ale na tom u tohohle příliš nezáleží. Kresba se teda mě osobně hodně líbí. Jsem rád, že to není tak dospělý komiks, jak se snaží tlačit, opravdu nemusím nějaké rádoby drsné a sprosté komiksy. Dávám plný počet a těším se na další.

OldaB
20.07.2015 4 z 5

Retro, které jsem koupil ze zvědavosti. A překvapivě to funguje a dobře se to čte. Jen jsem myslel, že to bude výrazně drsnější, třeba příště.

Kapis
07.07.2015 3 z 5

Ten scénář je opravdu hloupočkonaivňoučký, ale má to celé takou starou patinu a je zajímavé se podívat, jak ty želvy vlastně celé vznikly. Dostal jsem krapet více než jsem očekával, takže za mně 3,5*, tentokrát zaokrouhluji dolů.

Covenant
02.07.2015 3 z 5

Taková milá, naivní, hloupoučká blbůstka, ze které opravdu čiší ta osmdesátková léta. Např. nejdelší scéna, byla komiksová honička v autech. Prostě typicky akční béčko. Kdybych to četl v té době, asi by se mi to líbilo hodně. Dnes už mi to nic neříká. Zjistil jsem však zajímavost, kterou v seriálech pro děti vynechali a to, že tekla v soubjích krev a Rafael např. v jednom okýnku prohlásí:,,A na závěr mi polibte prdel!"

Štítky knihy

želvy Ninja

Autoři knihy

Kevin Eastman
americká, 1962
Peter Laird
americká, 1954

Kniha Želvy Ninja: Menu číslo 1: Jedinečný originál je v

Právě čtených2x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených5x
Knihotéce71x
Chystám se číst5x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x