Poslední přání

Poslední přání https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422761/mid_posledni-prani-MSJ-422761.jpg 5 6496 829

Zaklínač série

< 1. díl >

Geralt z Rivie je zaklínač. Nemá rodinu, nemá domov, toulá se světem a zabíjí netvory a monstra škodící a ubližující lidem - upíry, vlkodlaky, bazilišky či mantichory. Není žádný rytíř bez bázně a hany, jen si musí vydělat na živobytí, a tak si za svou práci nechává platit. Jsou to těžce vydělané peníze a jeho řemeslo je nejen nebezpečné, ale i nevděčné. Za bojové a magické techniky, které mu umožňují přežít, musel zaplatit vysokou cenu - prodělat změny organismu, mutace i krutý výcvik. Nyní jeho schopnosti vzbuzují u běžných smrtelníků strach a odpor, a přestože se bez jeho služeb neobejdou, odsoudili ho k životu na okraji společnosti. Zaklínači by to nemělo vadit, měl by být zbaven emocí, jenže u Geralta známá pravidla často neplatí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Fantasy

Vydáno: ekniha , Leonardo
Originální název:

Ostatnie życzenie , 1993


více info...

j.vitek
j.vitek
předevčírem 5 z 5

K Zaklínači I. jsem si našel cestu dlouhou oklikou přes nakousnutou Krev elfů, na kterou jsem v dětství nebyl asi dost zralý, a třetí díl herní ságy.
Díky hře beru již Geralta skoro jako člena rodiny, takže mi některé slabší povídky nemohly zkazit dojem. Ty lepší, kterých je menšina, mě zato hodně pobavily.

ondras666
ondras666
24.03.2024 5 z 5

Dlouho odkládaná série, ale první díl povedený.


Andrea81
Andrea81
18.03.2024 3 z 5

Zaklínač ok, dobrý. Ale na Naslouchače od Petry Stehlíkové fakt nemá.

Mandy412
Mandy412
18.03.2024 5 z 5

Jedna z mých nejvíc srdcových záležitostí fantasy.

Varjohukka
Varjohukka
11.03.2024 5 z 5

Po posledním komiksu se Zaklínačem jsem dostala chuť si opět přečíst celou ságu. Tohle byla naprostá jednohubka! :)

kolacky
kolacky
11.03.2024 5 z 5

Znovu přečtené, pouštím se do celé série a doplním k ní Encyklopedii. Je moc pěkně udělaná.

janqa410
janqa410
07.03.2024 5 z 5

(SPOILER) Knihy jsem kdysi měla, pak je prodala s tím, že se k nim nedostanu - já přece fantasy nikdy nečetla. Poté jsem po čase podruhé shlédla seriál a světe div se, musela jsem si je pořídit znovu a rovnou jsem přečetla první díl. Nyní si říkám, jak jsem byla hloupá, že jsem se do nich nedala dříve. Styl psaní mistra Sapkowského, mě naprosto uchvátil. Geralda jsem si i v knižní podobě ihned zamilovala, i když už měl tvář Henryho :) Knižní podání děje je naprosto pohlcující. Bojové scény a nejen ty, jsou popsány neuvěřitelně. Pokud má člověk alespoň trochu představivost, ocitne se přímo v ději s postavami. A nejen vážné scény, ale i ty komické, třeba popis "čerta", který žije v chmelovo-konopném poli, to bylo fenomenální, smála jsem se jako kdybych tam byla a dala si tam v poli snad jointa :-D Rozhodně již nyní zařazuji všechny knihy do TOP seznamu a jakmile uvidím další knihu od tohoto autora, bez jakéhokoli váhání, si ji pořídím a to za každou cenu.

hetzerjoke
hetzerjoke
27.02.2024 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha. Bylo to moje první setkání se Sapkowského fantasií a zároveň taková nouzová volba, jelikož jsem předtím poslouchal Pána prstenů a měl jsem chuť na víc středověkého fantasy. A hned první povídky "Zaklínač" a "Zrnko pravdy" mi učarovaly svou živelností, akcí, humorem i promyšleností; začínal jsem větřit fantasy obdobu Stopařova průvodce galaxií, protipól vážným a hlubokým Sci-fi. Ten pocit se udržel ještě u "Konce světa", ale pak moje nadšení polila ledová sprcha. "Poslední přání" a "Otázka ceny"? Co to kurwa. Jen co autor opustil monology a vyprávění a do scén pustil 3 a více person, začala se množit hluchá místa, patos a nepříjemný pocit rádobyvtipné divadelní frašky, kterou navíc oplzle probleskovala pubertální lascivita. Jejej, to jsem se zklamal. Kdybych měl vyřknout nějaký rozsudek, dobré příběhy a špatné tvoří křehkou rovnováhu. Poznámka pro mé budoucí já: na Sapkowského Geralta nezanevřít, ale tu jeho popularitu brát s rezervou. Ona je to přeci jen bábovka vyhnaná práškem. PC práškem.

Rolada88
Rolada88
15.02.2024 5 z 5

Za mě super povídky ta z čertem byla nejvíc humor tam opravdu nechybí člověk by neřekl ze je to v dobách středověku. Takový sitcom středověký

janavom
janavom
06.02.2024 3 z 5

Tak jsem dočetla 1. díl a moc se mi líbil. Prečteno hlavně kvůli seriálu, abych se zorientovala. Určitě přečtu celou ságu.

vera5841
vera5841
06.02.2024 5 z 5

Musím říct, že už naprosto chápu, kde vzal Zaklínač tolik nadšenců. Slovanské pověry, pohádky a mytologie a to vše zabalené pod hromadu nadsázky, sarkazmu, kouzel a také špetku erotiky. Co víc ještě chtít?
Mám k tomu jen jednu otázka... Proč jsem se k němu dostala až teď? :)

mondulinecka
mondulinecka
29.01.2024 5 z 5

Bohužel i já jsem se k Zaklínači dostala až díky serialovemu zpracování, takže mi dost trvalo, než jsem se dokázala zacist, aniž bych neustále srovnávala se seriálem. Když se mi to konecne povedlo, tak jsem knihu zhltla během chvíle a těším se na další!

Allena24
Allena24
12.01.2024 5 z 5

Poslouchala jsem úžasnou audioknihu, kterou doporučuji.

PinkBunny
PinkBunny
11.01.2024 5 z 5

Čtěno jako audiokniha.
Mistrovské dílo, nemám slov. A jako bonus je výborně namluvená se super hereckými výkony a efekty. Nejlepší audiokniha ever.

MichelleKing
MichelleKing
01.01.2024 5 z 5

Výjimečný kousek fantazie, vzrušující let magií, příšerami a romantikou.
Autorova představivost je plodná a svěží. Není to ani tak román, jako spíše řetězec příběhů - všechny propojené, a přesto každý ve svém vlastním světě.
Najděte meč, najděte nějaké kouzlo a možná modlitbu a vstupte do království.

frouzystar
frouzystar
29.12.2023 5 z 5

K Zaklínači jsem se dostal až po druhé sérii seriálu (ten mě úplně přestal bavit, tak jsem si řekl, že si musím nejdřív přečíst knihu). Celou ságu jsem doslova zhltl. Na knihách je rozhodně nejlepší Sapkowského neotřelý a velmi napínavý styl vyprávění, díky kterému se perfektně ponoříte do příběhu. Z toho důvodu jsou podle mě nejlepší dvě první knihy, které jsou právě plné povídek. Neboť co se týče samotného příběhu pozdějších dílů románu, ten je občas až mírně dětinský a rozuzlení neposkytuje nejvyšší formu katarze. Pokud máte rádi fantasy, magii, dobře propracovaný svět a napínavý příběh, tohle patří mezi "must read".

parezmaly
parezmaly
28.12.2023 5 z 5

Hodnocení jednotlivých povídek od nejlepší po nejslabší:

1. Otázka ceny
2. Menší zlo
3. Poslední přání
4. Zrnko pravdy
5. Hlas rozumu
6. Konec světa
7. Zaklínač
8. Cesta, z níž není návratu

Stromovous
Stromovous
28.12.2023 4 z 5

Skvělá kniha, hvězdu ubírám za táhlý začátek a za to, že prvních pár kapitol na mě působilo jako přepsané staré pohádky.

Polinius
Polinius
08.12.2023 5 z 5

Navazují ságu jsem četl už dávno. Četl jsem i Bouřkovou sezónu a povídky jsem si šetřil na někdy.
Povídky jsou vlastně natočené hned ve dvou seriálech, kdy si stále myslím, že ten Polský má něco do sebe. :-)
Knize se nedá nic vytknout. Čistých sto procent a mohla by sloužit jako vzor podle které by se dalo hodnotit ostatní fantasy.

Bee240
Bee240
05.12.2023 5 z 5

Na začátek musím říct že jsem se před Zaklínačem o fantasy nikdy nezajímala. Nikdy jsem žádné fantasy nečetla....a k Zaklínači jsem se dostala díky Netflixu.

Po shlédnutí seriálu (tedy díky první řadě) jsem si zamilovala příběh o zaklínačích...mutantech kteří zabíjejí nestvůry. Rozhodla jsem se tedy obohatit si vědomosti o jejich světě.

A co říci k první knize?
Nemusím asi představovat kdo je Gerald z Rivie a kdo jsou Zaklínači... takže shrnu to jak jsem to vnímala jako úplný zelenáč fantasy knih.

Jako absolutní nováček jsem měla ze začátku problém se zorientovat. A to hlavně ve výrazech které v knize padali. Přeci jen nikdy jsem nečetla nic kde by se takto mluvilo...a popis soubojů mi taky ze začátku dál trochu zabrat.

A také jelikož jsem nejdřív viděla seriálové zpracování pořád jsem očekávala že to bude jako v seriálu. Pořád jsem si spojovala vizuální zpracování s knihou, a tak dobrou čtvrtku knihy mi trvalo se odprostit od toho seriálového zaklínače. Když jsem přestala řešit jak kdo vypadal v seriálu a co vše je jinak...čtení jsem si náramně užila.
Nicméně samotné vyprávění a příběhy byli úžasné. Je to opravdu skvělé čtení a klobouk dolů před fantazií autora. Vymyslet tak promyšlený svět s tolika úžasnými postavami je opravdu mistrovské dílo.

Kapitoly ubíhaly a těšila jsem se až budu pokračovat ve čtení.

S první fantasy knihou se mi otevřel úžasný svět monster, elfů a hlavně zaklínačů. Mám v plánu přečíst celou sérii, a pak pokračovat v objevování fantasy knih...a projít krásné a divoké světy plné roztodivných stvoření.