lis-elis lis-elis komentáře u knih

☰ menu

Štaflík a Špagetka Štaflík a Špagetka Alena Munková

Knížka pro mě byla velké,ale hlavně milé překvapení :-) Na rozdíl od večerníčku, který je němý a moje malé děti proto příliš nezaujal, knížka je plná veselého povídání i komentářů. Dětem se opravdu líbila a několikrát jsme se hodně zasmáli. Brzy si jí prý musíme zopakovat.

17.04.2024 5 z 5


České pohádky (18 pohádek) České pohádky (18 pohádek) Karel Jaromír Erben

Pohádky jsou často v zastaralé češtině. Špatně se četly mě, jako rodiči. Děti mnohé věty vůbec nechápaly. Brzy jsem je sama začala při čtení převádět do současné češtiny. Bylo to ale zbytečně obtěžující.
Pohádky jsou jinak hezké. Některé hodně znamená, jiné jsme četli poprvé.
Kdyby byl použit současný jazyk, hodnotila bych mnohem lépe.
Ilustrace jsou ucházející, ale znám mnohem lepší. Např. Jezinky v botách na podpadku s kohoutem na hlavě spíš připomínají puberťačky. :-D

29.02.2024 2 z 5


Zajíček Ušáček Zajíček Ušáček Rene Cloke

Dávám 2* za ilustrace, které jsou krásné. Ovšem souhlasím s ostatními, že pojetí knížky se mi nelíbí. Morálně zkažený zajíc, který druhé podvádí a ubližuje jim, je tu za hrdinu.
My knížku rychle pojali tak, že mé malé děti měly poznat, co zase ten zajíc udělal špatně. Ale tak kniha rozhodně myšlená nebyla :-)

01.01.2024 2 z 5


Rarášci ze mlejna Rarášci ze mlejna Irena Kaftanová

Velice milá a humorná knížka. Čert a hastrman jsou stejní rošťáci jako ti dva v pohádce "Princezna ze mlejna". Ovšem tady na vás nikdo neječí. Rozhodně jsme jí nečetli naposledy.

01.01.2024 5 z 5


Moje nejmilejší pohádky Moje nejmilejší pohádky Nathalie Monnin

Většinu pohádek mé děti znají z jiných knížek, takže stručnější text nevadil. Ovšem ilustrace jsou úžasné. Děti teď podle nich vypráví pohádky mě :-)

01.01.2024 5 z 5


Kouzelné české pohádky Kouzelné české pohádky kolektiv autorů

Kniha pro děti s klasickými pohádkami. Ilustrace jsou hezké, ale hodně pestré. Což je zřejmé pro cílovou skupinu správná volba. Mé děti si knížku zamilovaly a často se k ní vracíme.

01.01.2024 5 z 5


Tajemství mámina bříška aneb Odkud se berou miminka Tajemství mámina bříška aneb Odkud se berou miminka Marta Maruszak

Hezká, ale především pro rodiče velmi užitečná kniha. Když mé čtyřleté děti začalo zajímat, jak se dostali do bříška atd., byl to pro mě skvělý pomocník. Vše je vysvětleno pravdivě, ale tak, aby to bylo pochopitelné pro opravdu malé děti. Obrázky k pochopení také hodně pomohou.
Doporučuji si nejdříve knihu v klidu projít bez dětí. Díky tomu zjistíte, zda jim vše chcete říci tak, jak je napsáno v knížce, nebo si něco přizpůsobíte.
Tuším, že se ke knížce budeme ještě vracet :-)

19.12.2023 5 z 5


Ježíšek vypráví o vánočních tradicích Ježíšek vypráví o vánočních tradicích František Ber

Pohádky jsou poměrně pěkné a jsou v nich obsažené i nějaká ponaučení pro děti, jak by se měl člověk chovat. Z tohoto pohledu nemám ke knížce výhrady. Co mě ale hodně rozzlobilo je, že nevysvětluje klasické vánoční tradice. Ne tak, jak jsou běžně vnímány. Jsou zakomponované do jednotlivých pohádek tak, že je kolikrát máte problém objevit nebo dostávají úplně jiný význam. Např. zlaté prasátko, zde není vůbec spojené s pustém; z litého olova se nevěští budoucnost, ale jsou to ozdobné růžičky na stromeček pro chudé; svíčky na adventním věnci jsou 4 úkoly pro knížete, aby se naučil vládnout...
Knížka se dětem líbila. Za mě ale vůbec neplní to, co je na titulní stránce a úvodu. S vánočními tradicemi děti naopak vůbec neseznámí. Což byl ale důvod, proč jsem svým dětem knížku četla právě o adventu.

14.12.2023 2 z 5


Bambi Bambi Walt Disney

Klasické Disneyovské ilustrace jsou opravdu skvělé. Příběh kolouška je také krásný a má dvojčata (4 roky) nadchl. Vím, že život není jen radost a požár lesa i lovci určitě do příběhu patří, aby byla v ději nějaká dramatičnost. Ale jak zmiňují i další čtenáři, smrt maminky je trochu kámen úrazu. Je sice pojata citlivě, ale právě to u malých dítek vyvolává řadu otázek. Jako matce mi nebylo dobře po těle, když jsem se snažila mým dětem citlivě vysvětlit, proč se k Bambimu již maminka nevrátí. Moc mě to mrzí, protože kvůli této pasáží se zatím budu dalšímu čtení této knihy vyhýbat :-(

24.11.2023 3 z 5


Záhada Modrého vlaku Záhada Modrého vlaku Agatha Christie

Klasická detektivka od Agathy Christie, která má zajímavou zápletku a opět nečekané rozuzlení. Jsem ale maličko rozpolcená. Něco mi v knize ale úplně nesedlo, ale nedokážu přesně vyjádřit co. Možná je zápletka pro mě až moc překombinovaná. Nebo jsem ovlivněná filmovým zpracováním, které jsem viděla dříve. Proto nemohu dát plný počet hvězdiček :-(

24.11.2023 4 z 5


Nové příběhy ze statku strýce Josefa Nové příběhy ze statku strýce Josefa Dana Winklerová

I tento druhý díl měl u mých dětí úspěch. Příběhy jsou milé a ilustrace krásné.

24.11.2023 5 z 5


Pohádky ze statku strýce Josefa Pohádky ze statku strýce Josefa Dana Winklerová

Jednoduché ale milé příběhy. K tomu nádherné ilustrace. Krásná knížka pro malé děti.

24.11.2023 5 z 5


Velká čtyřka Velká čtyřka Agatha Christie

Filmové zpracování Velké čtyřky je mým nejméně oblíbeným dílem série Hercule Poirot. Děj mi vždy přišel absurdní a nedotažený. Těšila jsem se, že kniha mi objasní, jak jej autorka zamýšlela. Je pravda, že je to hodně odlišné, ale bohužel také ještě horší. Tato kniha pro mě byla obrovské zklamání.

Příběh působí jako prapodivný slepence jednotlivých příhod a uměle jsou propojené několika větami v celek. Bohužel i závěr je velmi slabý a dal by se rozhodně napsat lépe.

Když jsem se dozvěděla, že vznikl v autorčině těžké životní etapě a byla to vlastně "z nouze ctnost", aby vydavateli alespoň něco odevzdala, mnohé to vysvětlilo. Souhlasím ale s Agathou, že tato kniha neměla vyjít.

Dávám 2 hvězdičky - 1.,protože je to má oblíbená Agatha Christie a 2., protože soucítím s její tehdejší situací.

26.04.2022 2 z 5


Balkánský sud prachu Balkánský sud prachu Jiří Svetozar Kupka

Před lety jsem potřebovala alespoň zhruba pochopit složitost vztahů na Balkáně a z čeho pramení. Tato kniha mi pomohla nejvíce. Bere to opravdu téměř od "Adama", což je úžasné. Navíc je napsaná poutavě a téměř se čte sama. Bylo to velmi poučné a dodnes si na knihou vzpomenu, kdykoliv se debata stočí na téma Balkánu.

11.04.2022 5 z 5


Vražda Rogera Ackroyda Vražda Rogera Ackroyda Agatha Christie

(SPOILER) OPRAVDU NEČÍST MŮJ KOMENTÁŘ, POKUD NEMÁTE DOČTENO! ;-)

Pro mě jeden z nejlepších příběhů od Agathy Christie. Ještě nikdy jsem nečetla detektivku, kde by příběh vyprávěl pachatel, ale takovým stylem, že jej do poslední kapitoly nepodezříváte. Přitom je nakonec rozuzlení opět logické, jako vždy. Geniální nápad..

11.04.2022 5 z 5


Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

(SPOILER) Příběh mě od začátku vtáhl do děje a hezky se četl. Ovšem od poloviny jsem měla podezření a poslední 3 kapitoly i jistotu, kdo jsou pachatelé i adepta na následníka trůnu. A tak mé nadšení postupně začalo upadat. Agatha mě většinou hodně překvapí, ale tentokrát to za mě bylo bohužel průhledné.

26.03.2022 3 z 5


Poirotova pátrání Poirotova pátrání Agatha Christie

Nejsem milovník povídek, ale kniha má pro mě výhodu v tom, že si za krátký čas přečtu celou řadu opravdu zajímavých příběhů. Za mě by ale mnoha zápletkám slušelo podrobnější rozpracování do samostatné knihy.

25.02.2022 5 z 5


Muž v hnědém obleku Muž v hnědém obleku Agatha Christie

Kniha má nápaditou zápletku i rozuzlení. Různých náhod a "zvláštních pocitů" bylo až příliš, ale budiž... Poslední stránky už mi připadaly hodně nepravděpodobné. Přesto se mi knížka líbila pro svůj vtip, zajímavé prostředí (loď, Afrika) a zajímavé postavy.
Velice se mi líbí nápad prokládat vyprávění hlavní hrdinky deníkovými zápisky jiného účastníka týchž událostí. Umožňuje to další pohled na děj.
Vůbec se mi ale nedařilo sžít se s hlavní hrdinkou a v mích očích to hodně knihu srazilo. Za mě byla Anna naivní slečinka z maloměsta, která si myslí, že snědla všechnu moudrost světa a je nesmrtelná. Přitom se chová často dětinsky až hloupě. Vím, že Hercule Poirot by také nevyhrál cenu sympaťáka roku :-), ale jeho arogance a sebestřednost se pojí s geniálním mozkem, elegancí, vtipem a charismatem. Proto ho milujeme.

13.02.2022 3 z 5


Vražda na golfovém hřišti Vražda na golfovém hřišti Agatha Christie

Jsem moc ráda, že jsem si napřed přečetla zdejší komentáře a zjistila, že je důležité dát si pozor, jaké vydání se chystám číst. Děkuji všem, kdo se o tomto zmiňují. Především milary. Samozřejmě jsem měla překlad od paní Běly Dintrové, 1992. Sehnala jsem si proto novější verzi od Knižního klubu a asi i díky tomu jsem si knihu opravdu hodně užila.
Film s Davidem Suchetem sice použil zápletku a stejného vraha, ale děj je proti knize jiný. Ve filmové sérii později bývají narážky na Hastingsův pobyt v Jižní Americe a manželství, ale až díky této knize jsem pochopila souvislosti a kdo je ona dáma. :-)

03.02.2022 5 z 5


Pod střechami Paříže Pod střechami Paříže Henry Miller

Myslela jsem, že dočtu vše, ale omyl. Přiznávám, sáhla jsem po ní podle názvu a neznala žánr. Hmmm, jaký to vlastně je? Asi porno. Kniha se snaží prvoplánově šokovat, což se jí u mě stejně nepovedlo (nejsem puritáni :-) ). Chybí jakýkoliv děj. Pouze jeden akt střídá druhý. Již předtím polovinou mě to začalo budit. Když jsem prolistoval až do konce, pochopila jsem, že je to ztráta času. Nic nového se nedozvím a stále se tam jen...

I když je to Henry Miller, tak v tom umění ani avantgardu nehledejte ;-)

27.01.2022 odpad!