Velice dobře zpracovaná kniha o starověkém Egyptě. Mým dětem je 6 let a opravdu je velmi bavila.
Kniha je psaná tak, aby jí děti pochopily. Obsahuje jak důležité základní informací, tak i mnoho zajímavostí.
Skvělým nápadem jsou "kontrolní otázky", které jsou téměř u každého tématu. Děti to nutí, aby dávaly pozor, a zároveň mají velkou radost, když znají odpovědi a cítí se "chytré".
Krásně zpracované trasy po Praze, které děti seznámí s naším hlavním městem. Nejsou zde vypsaná suché reálie, ale naopak poutavě podané různé zajímavosti, pověsti i historická fakta.
Trasy jsou popsané velmi detailně a srozumitelně.
Moje děti milují pověsti a tato kniha bude zaručeně náš užitečný pomocník. I další díly z této edice.
Samotnou mě kniha nadchla tak, že jsem si jí s chutí celou přečetla.
Skvěle pojatá kniha. Je zde mnoho zajímavých informací, ale podané tak, aby je děti pochopily. Navíc krásné spojení poučení a zábavy. Máme tuto edici rádi. Mým dětem je 6,5 let.
Knihu jsme objevili náhodou v knihovně. Moje dvojčata 6 let začínají být nadšenci historie a dcera chtěla knížku o princeznách. Tato jí nadchla...i syna. Opravdu krásně zpracované. Jsou v ní královny a princezny z různých částí světa i rozmanitých časových období. Včetně stále žijících. Jejich rozličné osudy jsou sepsané stručně, ale velmi poutavě. Ilustrace jsou také hezké. Děti navíc velmi bavilo, když jsem jim hledala jejich skutečné podobizny na internetu.
Ve edici jsou ještě další knihy, a tak budeme pokračovat další knihou „Hrdinové a válečníci“.
Já musím souhlasit s hodnocením "Miss Utahraptor" a Kamcatak. A rozhodně nesouhlasím s obhájci této knihy. Kdyby to byly samostatné smyšlené příběhy bez odkazu na tradiční pověsti, bylo by to krásné vtipné čtení pro děti. Ovšem tak tomu není!
Moje malé děti právě velmi zajímají pověsti a legendy. Máme přečtené úžasné Staré pověsti české od Jany Eislerové a Bránu do kouzelné Prahy od Lenky Kuriščákové. Podle anotace jsem myslela, že v této knize najdeme jiné nové pověsti.
Tak tomu vůbec není a je to obrovské zklamání. Klasické pověsti jsou předělané do zcela jiného děje a pointy (viz komentář Kamcatak ohledně vécé ... vajec). Nejvíc mě rozzlobilo, když se nám knížka snaží namluvit, že Pinocchio byl vlastně český pekařský tovaryš začarovaný Krakonošem a poté ještě poustevníkem. To už jsem šla do vývrtky.
Sami děti (6 let) se mě téměř u každého příběhu ptaly: „A která pověst je správně, mami?“.
Pokud chcete nějaké pohádky odehrávající se v Praze, je to ta pravá kniha. Jestliže hledáte skutečné pověsti, jako já, tak knihu rozhodně nedoporučuji! Jednu hvězdu dávám za vtipnost. I přes velké zklamání jsem se párkrát sama zasmála.
Rozhodně je zavádějící dovětek návzu knihy "aneb, Jak to bylo doopravdy".
Řecké pověsti jsem četla před spaním mým dětem 6 let. Bylo to "pokračování" po přečtení pověstí českých od téže autorky. Opět velmi hezké podání pro malé děti - srozumitelný jazyk a zjednodušený, ale zajímavý děj. Opět stejně krásné ilustrace, které pomáhají dokreslit děj.
Jak moc děti kniha zaujala asi nejlépe vystihne, že paní učitelky ve školce byly velmi překvapené, když má dvojčata začala malovat Trojského koně, Ikara a Herakla
Pověsti jsem četla před spaní mým dětem 6 let a neměly problém s pochopením. Kniha je velice zaujala a musela jsme pokračovat i Řeckými pověstmi. Velmi hezké zpracování. Text je přizpůsobený dětem, aby pro ně nebyl jazyk ani příběh příliš složitý. Děj je krásně dokreslen zdařilými ilustracemi.
Navíc musím plánovat výlet do Prahy, protože děti moc chtějí vidět Orloj, Karlům most, ...
V dětství jsem měla knihu ráda. Teď jsem jí četla svým dětem a vlastně jsem byla tak trochu zklamaná. Některé pohádky (hlavně ty klasické) jsou pěkné, ale naopak řada jich je nezajímavá až zvláštní. Občas děti čekaly, jak to bude dál...a on už to byl konec příběhu
Je zajímavé, jak jsou vzpomínky z dětství zkreslené. Takto jsem si knihu vůbec nepamatovala.
Knížka pro mě byla velké,ale hlavně milé překvapení :-) Na rozdíl od večerníčku, který je němý a moje malé děti proto příliš nezaujal, knížka je plná veselého povídání i komentářů. Dětem se opravdu líbila a několikrát jsme se hodně zasmáli. Brzy si jí prý musíme zopakovat.
Pohádky jsou často v zastaralé češtině. Špatně se četly mě, jako rodiči. Děti mnohé věty vůbec nechápaly. Brzy jsem je sama začala při čtení převádět do současné češtiny. Bylo to ale zbytečně obtěžující.
Pohádky jsou jinak hezké. Některé hodně znamená, jiné jsme četli poprvé.
Kdyby byl použit současný jazyk, hodnotila bych mnohem lépe.
Ilustrace jsou ucházející, ale znám mnohem lepší. Např. Jezinky v botách na podpadku s kohoutem na hlavě spíš připomínají puberťačky. :-D
Dávám 2* za ilustrace, které jsou krásné. Ovšem souhlasím s ostatními, že pojetí knížky se mi nelíbí. Morálně zkažený zajíc, který druhé podvádí a ubližuje jim, je tu za hrdinu.
My knížku rychle pojali tak, že mé malé děti měly poznat, co zase ten zajíc udělal špatně. Ale tak kniha rozhodně myšlená nebyla :-)
Velice milá a humorná knížka. Čert a hastrman jsou stejní rošťáci jako ti dva v pohádce "Princezna ze mlejna". Ovšem tady na vás nikdo neječí. Rozhodně jsme jí nečetli naposledy.
Kniha pro děti s klasickými pohádkami. Ilustrace jsou hezké, ale hodně pestré. Což je zřejmé pro cílovou skupinu správná volba. Mé děti si knížku zamilovaly a často se k ní vracíme.
Hezká, ale především pro rodiče velmi užitečná kniha. Když mé čtyřleté děti začalo zajímat, jak se dostali do bříška atd., byl to pro mě skvělý pomocník. Vše je vysvětleno pravdivě, ale tak, aby to bylo pochopitelné pro opravdu malé děti. Obrázky k pochopení také hodně pomohou.
Doporučuji si nejdříve knihu v klidu projít bez dětí. Díky tomu zjistíte, zda jim vše chcete říci tak, jak je napsáno v knížce, nebo si něco přizpůsobíte.
Tuším, že se ke knížce budeme ještě vracet :-)
Pohádky jsou poměrně pěkné a jsou v nich obsažené i nějaká ponaučení pro děti, jak by se měl člověk chovat. Z tohoto pohledu nemám ke knížce výhrady. Co mě ale hodně rozzlobilo je, že nevysvětluje klasické vánoční tradice. Ne tak, jak jsou běžně vnímány. Jsou zakomponované do jednotlivých pohádek tak, že je kolikrát máte problém objevit nebo dostávají úplně jiný význam. Např. zlaté prasátko, zde není vůbec spojené s pustém; z litého olova se nevěští budoucnost, ale jsou to ozdobné růžičky na stromeček pro chudé; svíčky na adventním věnci jsou 4 úkoly pro knížete, aby se naučil vládnout...
Knížka se dětem líbila. Za mě ale vůbec neplní to, co je na titulní stránce a úvodu. S vánočními tradicemi děti naopak vůbec neseznámí. Což byl ale důvod, proč jsem svým dětem knížku četla právě o adventu.
Klasické Disneyovské ilustrace jsou opravdu skvělé. Příběh kolouška je také krásný a má dvojčata (4 roky) nadchl. Vím, že život není jen radost a požár lesa i lovci určitě do příběhu patří, aby byla v ději nějaká dramatičnost. Ale jak zmiňují i další čtenáři, smrt maminky je trochu kámen úrazu. Je sice pojata citlivě, ale právě to u malých dítek vyvolává řadu otázek. Jako matce mi nebylo dobře po těle, když jsem se snažila mým dětem citlivě vysvětlit, proč se k Bambimu již maminka nevrátí. Moc mě to mrzí, protože kvůli této pasáží se zatím budu dalšímu čtení této knihy vyhýbat :-(
Klasická detektivka od Agathy Christie, která má zajímavou zápletku a opět nečekané rozuzlení. Jsem ale maličko rozpolcená. Něco mi v knize ale úplně nesedlo, ale nedokážu přesně vyjádřit co. Možná je zápletka pro mě až moc překombinovaná. Nebo jsem ovlivněná filmovým zpracováním, které jsem viděla dříve. Proto nemohu dát plný počet hvězdiček :-(